Miljardair Branson kop-van-jut na aanvraag coronahulp

Miljardair Richard Branson is flink onder vuur komen te liggen, nadat hij de Britse regering om financiële hulp heeft gevraagd om zijn noodlijdende vliegmaatschappij Virgin Atlantic te ondersteunen. Virgin Atlantic zou om honderden miljoenen pond gevraagd hebben.

De luchtvaartmaatschappij heeft sinds de uitbraak van het coronavirus flinke klappen gekregen en heeft niet de financiële buffer die zijn grotere concurrenten wel hebben. Hierdoor werd personeel al snel voor minstens acht weken met onbetaald verlof gestuurd. De subsidie zou ook nog eens bedoeld zijn om slechts de vaste lasten te betalen en niet eens om het personeel te ondersteunen.

Het Britse volk liet blijken daar niet van gediend te zijn, begrijpelijk als je bedenkt dat Branson de Britse eilanden heeft ingeruild voor een belastingparadijs, waardoor de miljardair nauwelijks bijdraagt aan de Britse schatkist. Daarnaast weigerde hij belasting te betalen aan het Britse openbare gezondheidsstelsel en daagde hij hen om die reden zelfs voor de rechtbank te verschijnen.

Conservatief parlementslid Richard Fuller kon het ook niet laten om Branson de maat te nemen. "Als we moeten kijken naar hoe je omgaat met je personeel, dan is nu het moment om je op je daden te beoordelen", aldus Fuller, die Branson een tip gaf om zijn rente op zijn fortuin maar om te zetten in salaris voor zijn personeel.

John F. Kennedy School of Performing Arts
Branson is niet de enige die zo om gaat, of om wil gaan met subsidies. Het Kennedy School of Performing Arts in Washington D.C. heeft ruim 25 miljoen dollar gekregen van de Amerikaanse overheid. Een uur nadat het geld was toegezegd, werd het volledig National Symphony Orchestra met onbetaald verlof gestuurd.

Lees hier alle FOK!-artikelen over de voortdurende coronacrisis of praat mee op het FOK!-coronaforum.