Russisch olympisch kampioenen aangeklaagd wegens doping

De Athletics Integrity Unit van wereldatletiekbond World Athletics heeft weer eens een paar Russische sporters genoemd die niet helemaal zuiver blijken te zijn. Het gaat om zaken die voort zijn gekomen uit een onderzoek uit 2016 van wereldantidopingautoriteit WADA inzake de Russische sportwereld.

Het gaat om vier Russen, twee daarvan wonnen olympisch goud. Dat deed hoogspringer Andrei Silnov in 2008 in Beijing, terwijl hordenloopster Natalya Antyukh in 2012 in Londen goud won op de 400 meter horden. Daarmee schreef ze overigens geschiedenis: na haar brons op de 400 meter in Athene 2004 werd ze de eerste vrouw ooit met een olympische medaille op de 400 met én zonder horden.

De volgende op het lijstje is Yelena Soboleva, winnares van zilver op het WK indoor van 2006 op de 1500 meter. Dat is de enige internationale medaille die ze nog heeft staan, want haar WK-zilver van 2007 en indoorwereldtitel van 2008 zijn wegens een dopingschorsing al door het putje gespoeld. De laatste is kogelslingeraarster Oksana Kondratyeva, die een zevende plek op het WK in Moskou in 2013 als beste prestatie heeft staan.

Tot juni was Silnov nog vicevoorzitter van de Russische atletiekbond, maar wegens het onderzoek heeft hij die functie toch maar neergelegd. De vier worden aangeklaagd wegens dopinggebruik, hoewel niet duidelijk is in hoeverre ze bijvoorbeeld nog resultaten kwijt zullen raken - die werden immers al een tijd geleden gehaald en ze zijn allemaal ook al een tijdje geleden gestopt.