FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 maart 2020

Top-7 van mooiste gebaren uit de corona-persconferenties

Naast alle ernstige zaken die voorbij kwamen tijdens de persconferenties rond de coronacrisis was er de ster van deze bijeenkomsten, de gebarentolk. Hier zijn de beste gebaren:

Corona-crisis gooit eendenslachthuis en eendenfokkerijen op slot

Eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo, spil van de volledige eendenindustrie in Nederland, heeft besloten vanaf aanstaande maandag 30 maart geen eendenkuikens meer te plaatsen in de ongeveer 50 Nederlandse eendenschuren, omdat de verkoop van eendenvlees is ingestort. “Dit is een uitgelezen kans om deze wrede industrie voorgoed te beëindigen in Nederland,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

De eendenstop gaat zeker acht weken duren, omdat de afzet van eendenvlees naar de horeca en de export nagenoeg stil ligt vanwege de Corona-crisis. Het bedrijf slacht de komende zes weken nog door, maar alle karkassen worden ingevroren.

"Eenden in Nederland leven in vreselijke omstandigheden in gesloten schuren,” geeft Vermeulen aan. “Eenden mogen niet naar buiten vanwege hun kwetsbaarheid voor vogelgriep. Naast dat ze nooit daglicht zien, hebben ze ook geen toegang tot zwemwater, omdat dat hygiene problemen zou geven. Omdat eenden niet scharrelen zoals kippen veranderen de ingestrooide stalvloeren in een zompige mix van uitwerpselen, gemorst drinkwater en stro. Eenden die geëvolueerd zijn om een groot deel van de tijd drijvend op water door te brengen, krijgen massaal last van gewrichtsproblemen in deze schuren.”

NVWA inspectierapporten geven duidelijk aan dat ook in het slachthuis zelf het dierwelzijn regelmatig in het geding is. Het slachthuis beschikt daarnaast niet over een geldige natuurvergunning en veroorzaakt grote overlast voor omwonenden vanwege de transportbewegingen, stank en illegale bouwpraktijken.

Animal Rights pleit al langer voor een einde aan de eendenindustrie in Nederland. “De huidige problemen geven duidelijk aan dat de eenden in Nederland lijden voor een exportindustrie,” zegt Vermeulen, “niet voor ‘onze’ voedselvoorziening.” Het bedrijf is dan ook in Thaise handen.

Daarnaast vormt de eendenfokkerij vanwege de grote gevoeligheid voor vogelgriep ook nog eens een gevaar voor de andere dieren in de pluimvee-industrie. “Dit is een goed moment om door te pakken,” zegt Vermeulen. “LNV dient geen geld in het voortbestaan van deze industrie te pompen, maar de eendensector uit te kopen en beëindigen!”

Motorrijder om het leven gekomen bij ongeval

Bij een ernstig ongeval op de Kanaalkade in Alkmaar is zaterdagmiddag een motorrijder om het leven gekomen. Een automobilist kwam vanaf de Friesebrug en wilde linksaf slaan richting de Karperton garage. Een motorrijder die vanuit de tegenovergestelde richting kwam wilde nog remmen, maar kwam ten val en schoof daarna met flinke snelheid tegen de afslaande Renault aan.

Ondanks de onmiddellijke hulp van een getuige en de komst van twee ambulances en een traumahelikopter is het slachtoffer overleden. De dienst Verkeers Ongevallen Analyse van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De landing van de traumahelikopter op de Noorderkade trok het nodige bekijks volgens onze collega's van AlkmaarCentraal.nl. 

FOK! nieuwsfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. Dat gaan we vanaf nu ook met nieuwsfoto's doen. De eerste winnaar maken we volgende week bekend.

De opgave van deze week:

Mark Rutte en de doventolk willen ons iets duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Koen Laureij)
Mark Rutte en de doventolk willen ons iets duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Koen Laureij)

COVID-19: Overheid roept 600.000 Chinese mondkapjes terug

600.000 mondkapjes, die door de overheid uit China werden geïmporteerd en reeds over ziekenhuizen in Nederland waren verdeeld, worden door het ministerie van Volksgezondheid teruggeroepen omdat ze ondeugdelijk zijn. Saillant detail: de overheid heeft de maskers gedistribueerd zonder ze te laten testen. 

Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers, die worden gebruikt bij de behandeling van ernstig zieke patiënten. Een aantal ziekenhuizen heeft de kapjes op eigen initiatief laten testen door TNO. Die heeft de mondkapjes afgekeurd. Volgens een bron tegenover de NOS zijn de mondkapjes van 'bedroevende kwaliteit':  "Op zijn best een soort FFP0,8"  in plaats van de laagste standaard FFP1. 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Hennepgeur leidt naar professionele verborgen ruimte

De politie hield vrijdagmiddag twee Tilburgers (22 en 23) aan. In een professioneel verborgen ruimte in hun auto vonden agenten verschillende soorten drugs en honderden euro’s contant geld.

Agenten rijden vrijdag 27 maart over de Besterdring. Daar geven ze de bestuurder van een personenauto een stopteken. Tijdens de routinecontrole wordt een hennepgeur geconstateerd. Een van de agenten controleert hierop het voertuig en stuit op een verborgen ruimte. Bij het openen vindt de politie een flink aantal gripzakjes gevuld met zowel harddrugs als softdrugs. Ook ligt er in de ruimte een aanzienlijk bedrag aan contant geld. De auto, de verdovende middelen en het contante geld zijn in beslag genomen. De twee verdachten zijn overgebracht naar het cellencomplex. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Verborgen ruimtes
Specialisten van de politie ontdekken steeds vaker verborgen ruimtes in voertuigen. Deze ruimtes treffen agenten vooral aan in de voertuigen van personen met een criminele achtergrond. Zo’n verborgen ruimte wordt vaak gebruikt om illegale goederen te vervoeren. In een groot deel van de ruimtes ligt dan ook vaak cash geld, drugs of een wapen.

Heeft u het vermoeden dat er criminele activiteiten plaatsvinden in of vanuit een auto? Bel dan met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Man met meerdere nepwapens aangehouden in Breda

Een 52-jarige man uit Breda is zaterdag 28 maart rond 11:45 uur aangehouden omdat hij in het bezit was van verschillende nepwapens. Dat gebeurde in een winkel aan de Ginnekestraat in Breda.

Wanneer de man aan de kassa staat wil hij enkele goederen afrekenen. Het personeel merkt op dat er verschillende goederen, die de man tijdens zijn bezoek aan de winkel in zijn tas had gestopt, niet op de toonbank liggen. Hierop wordt hij aangesproken en wordt hem verteld dat hij wel alle goederen die uit de winkel komen moet afrekenen.

De man opent zijn tas, haalt daar vervolgens een product uit en legt dit bij de rest. Een omstander ziet, wanneer de man het product uit zijn tas haalt, een vuurwapengelijkend voorwerp in de tas liggen. Zowel het personeel als de omstander houden hierop de man aan. In de tas blijken meerdere nepwapens en messen te zitten. De man is door agenten meegenomen naar het bureau en de nepwapens en messen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak.

'Arme mensen zijn immuun voor coronavirus'

Waar in Nederland de intensive care units vol liggen met voornamelijk dikke COVID-19-patiënten, liggen in Mexico voornamelijk rijke mensen in het ziekenhuis.

In Mexico zijn driekwart van de bevestigde COVID-19-patiënten rijke zakenmensen die voornamelijk zakenreizen maken. De armen maken geen internationale zakenreizen, zo speculeert Miguel Barbosa. Mexico identificeerde de eerste patiënt op 27 februari en heeft inmiddels meer dan zevenhonderd bevestigde geïnfecteerden.

Lees ook: '80 procent van de coronapatiënten op de IC is te zwaar'

"De meerderheid zijn rijke mensen. Als je rijk bent, dan heb je een verhoogd risico. Als je arm bent, nee", aldus een briljante medische conclusie door de gouverneur die misschien iets teveel met narco-vriendjes feest gevierd heeft.

Barbosa verstevigde zijn standpunt door te zeggen dat de armen, door een verslechterde hygiënische leefomgeving, een versterkt immuunsysteem hebben ontwikkeld. Er is echter totaal geen wetenschappelijke ondersteuning voor zijn standpunten.

Voor het overgrote gedeelte van de geïnfecteerden resulteert een infectie met corona in slechts milde griepsymptomen als koorts en overmatig hoesten. Vooral ouderen en zieken blijken door de infectie longontstekingen te ontwikkelen of zelfs te sterven aan de gevolgen van COVID-19.

Lees hier alle FOK!-artikelen over de voortdurende coronacrisis of praat mee op het FOK!-coronaforum.

Vliegtuigspotters mogen laatste landing KLM-Boeing 747 niet bekijken

Vliegtuigspotters wordt dringend aangeraden om de laatste landing van de Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij KLM niet in het echt te bekijken. Ze kunnen dan namelijk een boete van 400 euro krijgen.

Dat schrijft de gemeente Haarlemmermeer op Twitter. "Er geldt een samenscholingsverbod en je moet 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. De kans is daarom heel groot dat je wordt weggestuurd en je riskeert ook een boete van 400 euro."

Het samenscholingsverbod is bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens NH Nieuws werd er gevreesd dat er morgen honderden vliegtuigspotters naar de luchthaven zouden komen.

De regionale omroep maakt livebeelden van de laatste landing van het KLM-toestel, die worden onder meer verspreid via het Youtube-kanaal NH Airtime. Het is nog niet bekend hoe laat de Boeing 747 morgen op Schiphol landt.

NL-Alert voor brand bij Attero Wijster (Drenthe)

De veiligheidsregio Drenthe waarschuwt met een NL-Alert voor een grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Bij de brand komt veel rook vrij en het devies is dan ook om ramen en deuren gesloten te houden volgens de veiligheidsregio op Twitter.

Bij onze collega's van RTV Drenthe kun je een paar video's vinden waarop goed te zien is hoe groot de brand is. 

NL-Alert voor brand bij Attero Wijster  (Foto: FOK!)
NL-Alert voor brand bij Attero Wijster (Foto: FOK!)

SpaceX wint strijd om bevoorrading maanruimtestation

NASA heeft SpaceX ingehuurd om vracht, onderzoeksuitrusting en andere benodigdheden te vervoeren naar het Gateway-ruimtestation. Het toekomstige, in een baan rond de maan draaiende, ruimtestation zal dienen als uitvalsbasis voor astronauten die,  in het kader van het Artemis-programma, naar het maanoppervlak afdalen.

Het gaat voorlopig nog maar om slechts twee vluchten die met het verbeterde Dragon XL-vrachtschip van SpaceX, gelanceerd bovenop Falcon Heavy-raketten, worden uitgevoerd. De kosten van deze eerste missies werden niet bekendgemaakt, maar NASA voorziet een 15-jaar durend programma voor herbevoorrading van Gateway ter waarde van in totaal zeven miljard dollar. Daarnaast worden meerdere vluchten verwacht naarmate het project vordert.

"Gedurende de looptijd van het contract, gedurende de volledige prestatieperiode van 15 jaar, ongeacht het aantal providers dat we aanbieden, is dat de huidige kostenlimiet, waarvan we inschatten dat we niet meer hoeven uit te geven dan dat", aldus Mark Wiese, Deep Space Logistics manager van het Kennedy Space Center.

Crew Dragon
Het Dragon XL-ruimtevaartuig borduurt voort op het erfgoed van SpaceX's onbemande Dragon-vrachtschepen, die momenteel voorraden leveren aan het internationale ruimtestation ISS en de Crew Dragon, dat is ontworpen om astronauten van en naar de ruimte te vervoeren.

De onbemande Dragon XL heeft geen voorzieningen om vracht naar de aarde terug te vervoeren, maar hij is groter dan het huidige ruimtevaartuig. Omdat hij tijdens de lancering wordt beschermd door een speciale stroomlijnkap, kan hij experimenten en andere hardware op zijn romp vervoeren. Alles bij elkaar zou het genoeg voorraden en apparatuur moeten kunnen vervoeren om astronauten in staat te stellen tot 60 dagen achtereen aan boord van de Gateway te blijven.


Trump vastbesloten om Amerikanen op de maan te zetten (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)

"Terugkeren naar de maan en toekomstige ruimteverkenning ondersteunen, vereist een betaalbare levering van aanzienlijke hoeveelheden vracht", zei SpaceX-directeur Gwynne Shotwell. "SpaceX levert sinds 2012 wetenschappelijk onderzoek en kritische voorraden aan het ruimtestation en we zijn vereerd om het werk buiten de baan van de aarde voort te zetten."

Het Artemis-programma is gericht op het terugbrengen van astronauten naar het maanoppervlak tegen het einde van 2024, een streefdatum die is vastgesteld door de regering-Trump. Astronauten maken de reis aan boord van, door Lockheed Martin gebouwde, Orion-capsules die naar de maan worden gelanceerd door gigantische Space Launch System raketten die door Boeing zullen worden gebouwd.

Primeur: Tesla Autopilot stopt voor rode verkeerslicht

Tesla is van plan om een update voor zijn Autopilot-systeem uit te brengen waarmee de auto automatisch kan stoppen bij verkeerslichten. Nu voldoet  Autopilot al prima op de snelwegen, maar Tesla wil de geavanceerde functies voor bestuurdersondersteuning ook voor het rijden in de stad invoeren.

CEO Elon Musk wilde deze functie eind 2019 al op de markt brengen, maar het systeem reageerde toen nog slecht op verkeerslichten. Inmiddels zijn een aantal testpersonen, zogenaamde bèta-testers, al bezig met het testen van de laatste update en één van hen heeft een video op Twitter gezet.

In de video is te zien dat de Model 3 door een aantal groene verkeerslichten rijdt en pas bij het naderen van een rood verkeerslicht netjes afremt en stopt.

In 2019 heeft Tesla al beloofd dat dit pakket snel verkrijgbaar zou zijn en als de testen goed verlopen zal dit pakket, Full Self-Driving, voor ongeveer zevenduizend dollar verkrijgbaar zijn. De termijn waarin dit pakket in de Verenigde Staten verkrijgbaar zal worden is overigens nog onbekend. Of en wanneer de Europese markt bediend zal worden is nog helemaal onbekend.

Hoewel Tesla's Autopilot automatisch zal werken op kruispunten, meldt Tesla nog steeds dat chauffeurs te allen tijde hun handen aan het stuur moeten houden en klaar moeten zitten om de controle over te nemen. De bestuurder is nog altijd verantwoordelijk voor het besturen van het voertuig.

Opvallende aanhangwagen en bestelbus gestolen uit loods

Bij een inbraak in een loods aan de Flevostraat in Purmerend is tussen vrijdagmiddag 17.30 uur en zaterdagochtend 08.00 uur een opvallende zwarte bestelbus weggenomen. Ook werd een aanhanger buitgemaakt waar meerdere barbecues op stonden.

De bestelbus valt op door de bedrijfsnaam die in geel/witte opdruk aan de zijkant staat. De aanhangwagen is opvallend vanwege de grote barbecues die erop staan. Zie hiervoor bijgaande foto. Mochten mensen de bus en/of de aanhanger zien dan vraagt de politie hen om contact op te nemen via 0900-8844. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

OLVG ongerust over rustige eerste hulp: 'Mensen zonder coronaklachten bang om te komen'

Het OLVG in Amsterdam roept mensen met klem op om vooral naar de spoedeisende hulp te blijven komen bij ernstige gezondheidsproblemen, ook als je geen corona denkt te hebben. Op de eerste hulp is het veel rustiger dan normaal en dat is volgens het ziekenhuis bijzonder zorgelijk. 'Mensen nemen een onverantwoord risico door met ernstige klachten thuis te blijven.'

Zo krijgt de spoedeisende hulp op het OLVG normaal gesproken 250 patiënten per dag. Nu zijn het er 125, waarvan ongeveer de helft corona-gerelateerd zijn. 'Er zijn dus nog maar 75 patiënten over van de 250 die we normaal gesproken hebben', zegt arts Michiel Gorzeman die op de spoedeisende hulp werkt.

Minder ongelukken
Een deel van die terugloop is te verklaren. Doordat meer mensen thuis zitten, zijn er minder ongelukken. Er wordt minder gevochten in de stad, er zijn minder toeristen en er wordt ook minder drugs gebruikt.

Maar een ander deel is niet te verklaren, stelt Gorzeman. In normale weken komen één of twee mensen per dag met een herseninfarct naar het OLVG. Nu is dat eens per week. 'Dat is gek, want die herseninfarcten blijven voorkomen' zegt Gorzeman.

Hetzelfde geldt voor hartinfarcten. 'Normaal gesproken hebben we drie a vier hartinfarcten per dag, nu maar eens per dag. Door met ernstige klachten als pijn op de borst of hevige pijn in de buik toch thuis te blijven, lopen ze een groot risico. 'Het is absoluut beter als ze naar het ziekenhuis komen.'

Angst
Dat voor mensen de drempel om naar de spoedeisende hulp te gaan groter is, komt volgens hem door angst om het ziekenhuis in deze tijd te belasten met hun zorg én angst om zelf met corona-patiënten in aanraking te komen. Maar volgens Gorzeman is die angst helemaal niet nodig.

Het ziekenhuis heeft de zorg weliswaar deels afgeschaald. Maar veel medische zaken die geen link hebben met het coronavirus, gaan gewoon door. Zoals urgente operaties, verloskundige zorg en oncologische zorg.

Ook worden alle mensen die mogelijk corona hebben vanaf het begin al strikt gescheiden van andere patiënten. Daarvoor zijn verschillende maatregelen genomen. Gorzeman: 'We roepen daarom mensen met klem op om vooral naar het ziekenhuis te blijven komen als ze andere klachten hebben dan corona.'

Als ze toch wegblijven, vreest Gorzeman een tegengesteld effect: als patiënten langer thuis wachten kan er juist toe leiden dat ze straks met grotere complicaties komen. 'Dat zou de zorg onnodig belasten.'

Erger
Wel begrijpt Gorzeman de angst die heerst. 'Maar als je thuis wacht terwijl je hevige pijn hebt, dan wordt het veel erger. Dus kom ook bij niet-coronaklachten naar het ziekenhuis.'

Zr.Ms. Zeeland nieuwe stationsschip Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland wordt het nieuwe stationsschip in het Caribisch gebied. Vrijdag vertrekt het schip naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen af te lossen die tijdelijk terugkomt naar Nederland. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.

Zr.Ms. Groningen komt naar Nederland voor een korte periode van onderhoud. Deze terugkomst was niet gepland. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. Deze vliegbeperkingen zorgen er voor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied gaat. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de Koninklijke Marine, dat ter plekke onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Zij doen dat nu in Nederland, zodra de Groningen terug is.

Quarantaine
De regering van Curaçao heeft inreisbeperkingen ingesteld om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen het uitdijende coronavirus. De bemanning van de Zeeland krijgt hier ook mee te maken. Zij zijn momenteel in Nederland al in quarantaine gegaan, om zieken te voorkomen en om te voldoen aan de inreisregels van Curaçao.

“Uiteraard heeft de bemanning en hun thuisfront zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op onze situatie, maar tegelijkertijd merk ik een enorme bereidheid om de taken waar wij als stationsschip voor staan uit te voeren”, aldus de commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld. “De zorgen proberen we aan de voorkant zo goed mogelijk weg te nemen door zo zorgvuldig mogelijk handelen, waarbij wij ons houden aan de richtlijnen van Defensie. De medische expertise aan boord speelt hierin een belangrijke rol.” De NH90 aan boord is indien nodig inzetbaar voor medische evacuatie.

Pilot wisselbemanning
Met de wissel tussen de Zeeland en de Groningen komt er ook een tijdelijke opschorting van de ‘pilot wisselbemanning’. Deze pilot houdt in dat er niet elke 4,5 maand een ander schip naar het Caribisch gebied vaart, maar dat alleen de bemanning invliegt en wisselt. De aanpassing van de pilot is onvermijdelijk door de impact van het coronavirus op de reismogelijkheden.

Het Oceangoing Patrol Vessel is in het Caribisch gebied onder andere verantwoordelijk voor kustwachttaken. Het schip kan ingezet worden voor drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is de marine paraat om noodhulp te verlenen. In 2017 verleende Zr.Ms. Zeeland noodhulp na orkaan Irma op Sint Maarten. De Koninklijke Marine heeft permanent een zogeheten ‘stationsschip’ in het Caribisch gebied.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

COVID-19: inspectie vraagt ziekenhuizen om maximale beddencapaciteit vrij te maken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt van de ziekenhuizen om snel meer bedden op de intensive care en voor klinische zorg beschikbaar te krijgen. Ook verwacht de inspectie dat alle ziekenhuizen in heel Nederland meewerken aan het spreiden van patiënten.

In een brief aan alle ziekenhuizen schrijft inspecteur-generaal Ronnie van Diemen: “De inspectie heeft veel waardering voor de tomeloze en unieke inzet van alle medewerkers in de ziekenhuizen om in deze tijd alles te doen om goede zorg te blijven bieden. Tegelijk zien we dat we ons moeten voorbereiden op een periode waarin het aantal patiënten nog sterker zal toenemen.”

Meer bedden en alternatieven
De IGJ roept de ziekenhuizen op om meer bedden voor klinische zorg en op de intensive care beschikbaar te krijgen. Zowel voor patiënten besmet met het coronavirus als voor andere patiënten. Ook moeten zij kijken naar alternatieven voor opvang van patiënten buiten het ziekenhuis. Van Diemen: “De mooie initiatieven om menslievende zorg te geven buiten het ziekenhuis door samenwerking van huisartsen, zorgverleners in de ouderenzorg en ziekenhuizen, vragen versnellingen in het hele land.”

Spreiding van patiënten
De inspectie vraagt alle ziekenhuizen in heel Nederland mee te werken aan het spreiden van patiënten. Voor een evenwichtige en gecoördineerde spreiding is het Landelijk coördinatiecentrum patiëntenspreiding (LCPS) opgericht. Van Diemen: “Het is belangrijk dat alle betrokkenen met elkaar het vertrouwen houden in en meewerken aan deze ongekende maar noodzakelijke structuur.”

COVID-19: 1159 nieuwe besmettingen en 93 doden, totaal 9762 en 639

Sinds gisteren zijn 1159 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 9762. Onder hen zijn 2954 (+454) mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

Sinds de vorige update zijn er 93 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 639 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

De provincie met de meeste positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant met een totaal van 2748 personen. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in deze provincie. Daarna zijn de meeste positief geteste patiënten gemeld in Zuid-Holland (1508) en Noord-Holland (1401). In de provincie Zuid-Holland stijgt het aantal ziekenhuisopnames van positief geteste patiënten sneller dan in andere provincies.
In de provincies Friesland en Drenthe zijn nog steeds de minste besmettingen met respectievelijk 96 en 98 positief geteste personen.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

21 maanden jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dodelijke steekpartij

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 18-jarige jongen uit Den Haag veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel voor het doodsteken van een 38-jarige man. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Op 8 augustus 2019 had de toen 17-jarige jongen een woordenwisseling met het slachtoffer. Verdachte gaf het slachtoffer vervolgens een klap in het gezicht. Hierna liep hij zijn woning binnen en kwam terug met een mes. Volgens verdachte zwaaide hij alleen met het mes om het slachtoffer af te schrikken en was het niet zijn bedoeling om hem te raken. De rechtbank vindt het echter bewezen dat verdachte het slachtoffer opzettelijk en met kracht met het mes in de borstkas heeft gestoken en dat dit heeft geleid tot het overlijden van het slachtoffer.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat het ging om een woordenwisseling en dat er geen enkele aanleiding was om zo gewelddadig te reageren. Het steekincident gebeurde bovendien op klaarlichte dag, midden in een woonwijk en de ouders en kinderen van het slachtoffer en meerdere buurtbewoners hebben het zien gebeuren.

De rechtbank vindt het onverantwoord om de verdachte onbehandeld terug te laten keren in de samenleving en in de straat waar het is gebeurd. Daarom krijgt hij ook een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd. In het kader hiervan kan een adequaat nazorgtraject met arbeidstoeleiding worden ingezet waarbij ook een andere woonomgeving kan worden gezocht.

Bier wordt desinfectiemiddel

Bierbrouwer Bavaria gaat zich de komende twee weken eens nuttig maken. Het bedrijf gaat oude biertanks uit wegens de COVID-19-pandemie gesloten horecagelegenheden halen om hiermee desinfecterende spray te maken.

In bier zit doorgaans alcohol en met water en glycerine erbij kan men daar desinfectiemiddel van maken - glycerine is bedoeld om het uitdrogen van de handen tegen te gaan. Het middel zal vervolgens kosteloos verspreid worden in de zorg, zowel binnen als buiten Nederland.

Veel horecagelegenheden zitten met biertanks waar ze niks mee kunnen en na een paar weken is dat bier ook niet al te best meer. Dinsdag besluit de regering of de horeca na 6 april weer open mag, maar dat lijkt uiteraard niet echt een verstandige en realistische zet.

Speciaal voor al het zorgpersoneel: Zo, nu eerst een Bavaria.

Automobilist probeert tevergeefs te vluchten

Een 22-jarige man probeerde vrijdagavond op de Jacob van Ruysdaellaan in Vlissingen voor een verkeerscontrole te vluchten. Hij werd even later op de Hogeweg gearresteerd. Het leverde hem twee bekeuringen op.

Rond 20.00 uur zagen agenten een auto over de Adriaen Brouwerlaan richting de Hogeweg rijden. Deze trok de aandacht toen de bestuurder plots vaart maakte en via de Paulus Potterlaan de Jacob van Ruysdaellaan inreed. Hier stopte de auto en rende de automobilist weg. Twee politie-eenheden gingen naar de man op zoek en konden hem een half uur later in de Hogeweg aanhouden.

De 22-jarige man uit Vlissingen werd voor verder onderzoek naar het politiebureau gebracht. Hij weigerde vervolgens om mee te werken aan een speekseltest. Deze kwestie leverde hem twee bekeuringen op voor het negeren van een stopteken en het weigeren van de speekseltest.

Man bespuugt en bedreigt supermarktbeveiligster met corona

De politie hield vrijdagavond een 36-jarige man uit Tilburg aan omdat hij een beveiligster van een supermarkt aan de Umberstraat meerdere malen probeerde te bespugen. Dit allemaal terwijl hij het woord Corona luidkeels bleef herhalen.

De Tilburger liep  vrijdag 27 maart rond 19:45 uur al met onnodig agressief gedrag een supermarkt aan de Umberstraat binnen. Het agressieve gedrag viel omstanders op omdat hij onnodig tegen de winkelwagens aanschopt.

Toen de man bij de kassa stond, werd zijn agressieve gedrag erger. Hij ging met zijn lichaam richting de kassamedewerker en nam een dreigende houding aan. De beveiligster van de winkel sprak hem aan op zijn gedrag. Hier was hij echter niet van gediend. Hij schreeuwde meerdere malen Corona en rochelde richting de beveiligster. Deze kon net op tijd voorkomen dat het spuug haar lichaam raakte.

Buiten stapte de man op een scooter en reed volgens getuigen met roekeloos gedrag weg. Rakelings langs de beveiligster die in de deuropening stond  Op dat moment spuugde hij opnieuw in haar richting. Ditmaal wist  ze zijn spuug volledig te ontwijken. Omdat de man geen onbekende van de politie was, kon de politie hem niet veel later thuis aanhouden. Hij zit vast en wordt verhoord.

Politie neemt dode cavia's en verwaarloosde kat in beslag

De dierenpolitie heeft begin deze week 55 overleden cavia’s en een verwaarloosde kat in beslag genomen. Na een melding van verwaarloosde dieren is de politie begin deze week naar een adres gegaan in West-Friesland. In een schuur bij een woning werden 55 dode cavia’s aangetroffen. In de vervuilde hokken van de cavia’s was geen water en/of voer aanwezig. Het vermoeden bestaat dat de cavia’s zijn gestorven onder erbarmelijke omstandigheden.

In de sterk vervuilde woning bleek een kat aanwezig te zijn, die was opgesloten in een kleine bench. In deze bench was geen water en voer aanwezig en de kat zat in zijn eigen uitwerpselen. De eigenaar werd erop gewezen dat hij de leefsituatie van de kat moest veranderen. Bij meerdere nacontroles bleek de situatie van de kat na 24 uur onveranderd en werd besloten om de kat strafrechtelijk in beslag te nemen. De politie is vervolgens met een machtiging van de Officier van Justitie de woning binnengetreden en heeft de kat uit zijn benarde positie bevrijd. De kat heeft hierna de nodige zorg gekregen.

De dierenpolitie is een onderzoek gestart en heeft tegen de eigenaar, een 49-jarige verdachte, de nodige processen-verbaal opgemaakt voor  het schaden van de gezondheid en het welzijn van de dieren en het onthouden van de nodige zorg.

COVID-19: '80 procent van de coronapatiŽnten op de IC is te zwaar'

Diederin Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei gisteren bij Jinek dat zo'n 80 procent van de patiënten op de Intensive Care aan overgewicht lijdt. Peter van der Voort, hoofd van de Intensive Care van het UMCG in Groningen, herkent het verhaal van Gommers. Daar liggen 18 patiënten op de IC en die zien er volgens Van der Voort allemaal hetzelfde uit qua postuur: "Bijna alle patiënten die beademingsbehoeftig worden, hebben overgewicht." 

Gommers: "Vanuit China hoorden we ook dat patiënten een hoge bloeddruk en suikerziekte hebben, dat hoort ook bij overgewicht. Overgewicht geeft ook een zware borstkas en daardoor kun je minder goed ademen, dat kan een bijdrage zijn." Of er daadwerkelijk een een verband is tussen overgewicht en corona durven ze niet te zeggen: "Maar het valt wel heel duidelijk op.”


Verdachte van vernieling haalt nat pak tijdens vluchtpoging

De politie hield in de nacht van donderdag op vrijdag een 33-jarige man aan voor vernieling van een auto op de Erasmusweg in Den Haad. De verdachte vluchtte via een sloot, maar aan de overkant stonden agenten hem op te wachten om hem aan te houden.

Rond 01:50 uur kwam een melding binnen dat een man een auto vernielde op de Erasmusweg. Agenten troffen de man aan terwijl hij nog op de auto aan het in slaan was. Zij moesten gebruikmaken van pepperspray om de verdachte te laten stoppen met de vernieling. Daarna vluchtte de verdachte richting de sloot.

Hij sprong erin en zwom naar de overkant, waar twee andere agenten klaar stonden om hem aan te houden. De eigenaresse van de auto heeft aangifte gedaan van de vernieling. De man is vrijdagmiddag in vrijheid gesteld om het moment af te wachten dat hij voor de rechter moet verschijnen.

Vaag verhaal ophangen helpt niet, scooterdieven op heterdaad betrapt

De politie heeft vrijdagavond twee mannen van 19 jaar uit Alkmaar op heterdaad betrapt toen zij een scooter probeerden te stelen vanaf de Herensingel in Haarlem. 

Rond 23.05 uur kregen agenten de melding dat twee jongemannen een scooter op een aanhanger aan het laden waren en de getuige vertrouwde dit niet. Toen de politie arriveerde en de Alkmaarders aansprak, kwamen zij met een vaag verhaal.

Het kenteken van de scooter werd gecontroleerd en deze bleek van diefstal afkomstig te zijn. Hierop werd het tweetal aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De scooter werd in beslag genomen.

Russisch olympisch kampioenen aangeklaagd wegens doping

De Athletics Integrity Unit van wereldatletiekbond World Athletics heeft weer eens een paar Russische sporters genoemd die niet helemaal zuiver blijken te zijn. Het gaat om zaken die voort zijn gekomen uit een onderzoek uit 2016 van wereldantidopingautoriteit WADA inzake de Russische sportwereld.

Het gaat om vier Russen, twee daarvan wonnen olympisch goud. Dat deed hoogspringer Andrei Silnov in 2008 in Beijing, terwijl hordenloopster Natalya Antyukh in 2012 in Londen goud won op de 400 meter horden. Daarmee schreef ze overigens geschiedenis: na haar brons op de 400 meter in Athene 2004 werd ze de eerste vrouw ooit met een olympische medaille op de 400 met én zonder horden.

De volgende op het lijstje is Yelena Soboleva, winnares van zilver op het WK indoor van 2006 op de 1500 meter. Dat is de enige internationale medaille die ze nog heeft staan, want haar WK-zilver van 2007 en indoorwereldtitel van 2008 zijn wegens een dopingschorsing al door het putje gespoeld. De laatste is kogelslingeraarster Oksana Kondratyeva, die een zevende plek op het WK in Moskou in 2013 als beste prestatie heeft staan.

Tot juni was Silnov nog vicevoorzitter van de Russische atletiekbond, maar wegens het onderzoek heeft hij die functie toch maar neergelegd. De vier worden aangeklaagd wegens dopinggebruik, hoewel niet duidelijk is in hoeverre ze bijvoorbeeld nog resultaten kwijt zullen raken - die werden immers al een tijd geleden gehaald en ze zijn allemaal ook al een tijdje geleden gestopt.

Gevangenisstraf van 8 weken voor bespugen buschauffeur

De politierechter van de rechtbank Limburg heeft vrijdag een 19-jarige man uit Sittard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 weken. De verdachte heeft dinsdag 24 maart jl. in Maastricht een buschauffeur bespuugd en zei daarbij het coronavirus te hebben. Het Openbaar Ministerie heeft deze zaak via supersnelrecht aan de rechter voorgelegd.

De politierechter veroordeelt de man voor ‘bedreiging met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen ontstaat’. De rechtbank weegt mee dat wij in een bizarre en heftige tijd leven waarbij de impact van gedrag groot is, groter dan in normale omstandigheden. In de maatschappij moet iedereen goed opletten met wat hij of zij doet en wij mogen van elkaar verwachten dat iedereen zich aan de getroffen maatregelen houdt.

Het werk van een buschauffeur is cruciaal voor het naar het werk brengen van personen met een vitaal beroep. Door het gedrag van verdachte raakt de maatschappij meer ontwricht dan dat die al is. De rechtbank wil een duidelijk signaal afgeven dat dit gedrag niet getolereerd wordt.

Nederland steunt Mali bij gevechtsoperaties tegen terroristische groeperingen

Nederland steunt de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF). Deze taakgroep, Takuba genaamd, is vrijdag opgericht en ondersteunt de Malinese strijdkrachten bij gevechtsoperaties tegen terroristische groeperingen in de Liptako-Gourma-regio in de Sahel.

Deze groeperingen zijn hier verantwoordelijk voor een geweldstoename. Takuba richt zich op het geven van adviezen, assistentie en begeleiding van die operaties. Naast politieke steun plaatst Nederland 1 of 2 stafofficieren bij het hoofdkwartier van de taakgroep.

Via de militairen blijft Nederland geïnformeerd over de gang van zaken binnen Takuba, zoals de situatie op de grond. Nederland stuurt geen troepen omdat de benodigde Special Operations Forces (SOF) capaciteiten niet beschikbaar zijn. Dit komt vanwege de huidige inzet in Irak en Afghanistan tot begin 2022. Ook andere capaciteiten, zoals op het gebied van transport of voor medische evacuaties, zijn niet beschikbaar. De ministers van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Stef Blok van Buitenlandse Zaken hebben dat de kamer vandaag per brief gemeld.

Dient Nederlands veiligheidsbelang
De Sahel is een instabiele regio aan de randen van Europa. Het strategische belang van de Sahel blijft voor Nederland onverminderd groot. Het tegengaan van terrorisme en irreguliere migratie in deregio dient een direct Nederlands veiligheidsbelang.

Steun voor Takuba sluit goed aan bij de bestaande Nederlandse inzet in de Sahel op het gebied van veiligheid, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Nederland draagt in de Sahel al bij aan de aanpak van grondoorzaken van onveiligheid en instabiliteit. De veiligheidsinzet richt zich primair op het versterken van de capaciteiten van de Sahellanden zodat ze voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen. Oog voor mensenrechten en het verbeteren van de vertrouwensband tussen de autoriteiten en de lokale bevolking vormen daarbij belangrijke aandachtspunten.

Capaciteitsopbouw van EU in de Sahel
Nederland draagt met 5 militairen bij aan de EU trainingsmissie in Mali (EUTM Mali). Die traint Malinese strijdkrachten en adviseert om de G5-troepenmacht te operationaliseren. Ook levert Nederland maximaal 15 functionarissen voor de civiele capaciteitsopbouwmissies van de EU in de Sahel (EUCAP Sahel). Die zijn gericht op versterking van de binnenlandse veiligheidssectoren in Mali en Niger. Daarnaast levert Nederland maximaal 10 KMar- politiefunctionarissen en 2 tot 3 militaire stafofficieren aan de VN-missie MINUSMA.

Archieffoto Defensie
Archieffoto Defensie

COVID-19: huur rijksmusea opgeschort met drie maanden

De huur van rijksgesubsidieerde musea wordt met drie maanden opgeschort. Hiermee wordt hen financiële ruimte geboden ten tijde van de coronacrisis. De maatregel is onderdeel van een aanvullend pakket voor de cultuur- en creatieve sector, waarover minister Van Engelshoven (Cultuur) vrijdag een brief aan de Tweede Kamer stuurde. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector, nu ook deze voor een groot deel tot stilstand zijn gekomen. Naast het eerder aangekondigde kabinetsbrede pakket voor bedrijven en ondernemers, waar ook organisaties en zzp‘ers uit de cultuursector aanspraak op kunnen maken, worden daarom een aantal specifieke maatregelen genomen. Deze moeten ervoor zorgen dat banen behouden blijven, instellingen niet omvallen en er hulp geboden kan worden bij acute problemen.

Samen met vertegenwoordigers uit de cultuur- en creatieve sector, rijkscultuurfondsen, gemeenten en provincies is gekeken naar een passend pakket dat tegemoetkomt aan de noden.

Minister Van Engelshoven: ‘’Het culturele leven is voor een groot deel tot stilstand gekomen. Zo hebben musea, theaters en monumenten hun deuren gesloten, maar ook filmproducenten, architecten en fotografen krijgen minder opdrachten. Dat is een gemis voor ons, voor het publiek. Maar ook een forse klap voor de sector. Daarom bieden we hulp voor acute problemen die ontstaan door de coronacrisis.’’

Door niet eenduidige communicatie vanuit het kabinet is er in deze sector onrust ontstaan over duur van de afgekondigde maatregelen. Dinsdag 31 maart zal het kabinet nieuwe besluiten nemen over de periode na 6 april. Hiermee zal er ook duidelijkheid komen voor de culturele- en creatieve sector.

Huur rijksgesubsidieerde musea opgeschort
Om rijksgesubsidieerde musea op de korte termijn meer financiële ruimte te geven is met het Rijksvastgoedbedrijf afgesproken om de musea die hun panden huren van het Rijksvastgoedbedrijf een huuropschorting van drie maanden te geven. Dat betekent dat zij op een later moment hun huur kunnen voldoen. Tevens worden gemeenten en provincies opgeroepen om dit voorbeeld te volgen en te onderzoeken hoe zij instellingen tegemoet kunnen komen in de betaling van huur.

Subsidies worden vooruitbetaald en lopen door
Minister Van Engelshoven regelt verder dat culturele instellingen die vallen onder de zogeheten ‘basisinfrastructuur’, wanneer gewenst nu al subsidiegeld overgemaakt krijgen dat ze normaal gesproken pas in het derde kwartaal van dit jaar zouden ontvangen. Door dit geld eerder vrij te maken komen voor deze instellingen meer liquide middelen beschikbaar, waardoor ze bijvoorbeeld hun verplichtingen aan freelancers en zzp’ers kunnen nakomen. Ook gemeenten kijken of ze op deze manier om kunnen gaan met voorschotten.

Daarnaast laat het ministerie van OCW haar subsidies doorlopen. Deze worden niet gekort wanneer blijkt dat voorgenomen prestaties niet worden gehaald vanwege het coronacrisis. Ook de rijkscultuurfondsen, gemeenten en provincies volgen deze maatregel. Voor projectsubsidies en gesubsidieerde activiteiten geldt hetzelfde.

Verkochte toegangskaarten
Momenteel wordt er in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid gekeken hoe de terugbetaling van gekochte kaartjes in de cultuur- en evenementensector vormgegeven kan worden. Specifiek het idee van terugbetaling in de vorm van vouchers wordt hierbij uitgewerkt. Minister Van Engelshoven roept het publiek op om de culturele en creatieve sector te steunen door niet meteen geld terug te vragen voor gekochte kaartjes en steun te betuigen – bijvoorbeeld door vriend van een filmhuis, een muziekgezelschap of een theater te worden.

Aansluiting kabinetsbrede maatregelen
Op de regelingen uit het kabinetsbrede maatregelenpakket dat vorige week werd gepresenteerd kunnen cultuurinstellingen aanspraak maken. Het gaat dan onder meer om werktijdverkorting voor werknemers en werkgevers, extra ondersteuning voor zzp’ers en belastingmaatregelen. De vandaag bekendgemaakte maatregelen zijn daar een aanvulling op, specifiek voor de cultuursector.

Verder maakt een Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) onderdeel uit van de kabinetsbrede maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken opent zo’n voorziening bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervan kan het culturele en creatieve veld onder voorwaarden gebruik maken. Kleine bedrijven uit het culturele en creatieve veld kunnen een aanvraag indienen van € 4.000,- voor geleden schade als gevolg van het coronavirus. Deze voorziening opent op maandag 30 maart.

Militair Crisis Actie Team 24/7 in touw voor hulpverlening

Dan stelt Defensie beademing- en röntgenapparaten beschikbaar voor verschillende ziekenhuizen. En dan weer zorgt de krijgsmacht dat een kinderdagverblijf stapelbedden en matrassen krijgt. Daardoor kunnen ouders met een vitaal beroep ook ’s nachts werken zonder zich zorgen te hoeven maken om hun koters, die in de opvang logeren.

“Simpel te organiseren en we nemen grote zorgen weg”, verduidelijkt luchtmachtkolonel Peter Tankink. Hij is hoofd van het Crisis Actie Team (CAT) van het ministerie van Defensie. Dat bepaalt of, waar en wanneer militairen en materieel worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Militaire aansturing
Bij de ingewilligde verzoeken gaat het niet alleen bedden, matrassen en beademingsapparaten. Her en der zijn ook militairen aan de slag, bijvoorbeeld bij opslagruimten voor medicijnen. Die worden nu bewaakt door infanteristen. Militaire planners zijn aan de slag bij medische instellingen. Zij zorgen via militaire aansturing dat coronapatiënten verdeeld worden over ziekenhuizen waar nog plekken op de intensive care zijn.

Het is aan het Crisis Actie Team (CAT) om hulpvragen te coördineren en te bepalen wanneer wel of geen hulp wordt geboden. Tankink: “Bij die afweging hanteren we 3 uitgangspunten: willen, kunnen en mogen we helpen.” Weten waarom iets soms niet kan? Lees meer over hoe de zaken bij het CAT lopen in de Defensiekrant.

Vragen uitzetten
Het crisiscentrum is gevestigd in het ministerie van Defensie in Den Haag en 24/7 actief. Civiele instanties zoals ziekenhuizen, GGD ‘s en Veiligheidsregio’s kunnen een bijstandsaanvraag doen bij het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC). Daar worden vragen of aanbiedingen weer doorgezet naar onder meer het CAT van Defensie.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Man slaat overboord en overlijdt

Hulpdiensten hebben vrijdag tevergeefs gezocht naar een persoon die op de Maas bij de sluis van Belfeld / Baarlo mogelijk overboord was geslagen. Duikers hebben vrijdagavond het levenloze lichaam uit het water gehaald.

Vrijdagochtend kregen de hulpdiensten melding dat een persoon mogelijk overboord was gevallen op een schip dat op de Maas voer richting het noorden. Daarop hebben brandweer, ambulance, Rijkswaterstaat en politie op en langs de oevers gezocht naar de vermiste. Een opgeroepen boot van de brandweer uitgerust met sonarapparatuur wist het lichaam uiteindelijk in de namiddag te lokaliseren. In de avond is het lichaam geborgen. De andere opvarenden van het schip zijn opgevangen.

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt een onderzoek in naar de toedracht.

COVID-19: Richtlijn voor opvang van dak- en thuislozen

Het ministerie van VWS heeft in samenwerking met Valente, VNG en COMO een richtlijn vastgesteld over hoe de opvang van dak- en thuisloze mensen georganiseerd moet worden tijdens de coronacrisis (COVID-19). De richtlijn is bedoeld voor gemeenten en opvangorganisaties en ziet toe op het zo goed mogelijk opvangen van dak- en thuisloze mensen, en tegelijkertijd het risico op besmetting zo klein mogelijk houden.

Het opstellen van de richtlijn gebeurde op verzoek van de branche en in opdracht van staatssecretaris Blokhuis (VWS). Blokhuis: “In deze tijden van crisis is de groep dak- en thuisloze mensen extra kwetsbaar en mogen we hen niet uit het oog verliezen. Juist nu is er behoefte aan goede opvang, maar tegelijkertijd moeten er maatregelen worden genomen om besmettingen in de opvang te voorkomen en om de veiligheid van hulpverleners te garanderen. Dit vraagt veel van gemeenten en opvangorganisaties. Ik blijf nauw in contact met gemeenten en hulpverleners over wat deze richtlijn voor hen betekent in de dagelijkse praktijk.”

Nachtopvang en daginloop
Voorop staat dat er voor dak- en thuislozen in de nacht een slaapplek moet zijn. De nachtopvang moet dan ook openblijven. Daarnaast moeten gemeenten overdag inlooplocaties organiseren, waar dak- en thuisloze mensen warm kunnen worden en terecht kunnen voor een sanitaire stop, een warme maaltijd en andere vormen van ondersteuning. In alle gevallen is het uitgangspunt dat overal ten minste 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Veiligheid cliënten en medewerkers
Om zowel cliënten als hulpverleners in de opvang zo goed mogelijk te beschermen voorziet de richtlijn in een aantal instructies. Hulpverleners moeten zich houden aan de hygiënevoorschriften en zoveel mogelijk afstand bewaren. Ook legt de richtlijn uit hoe om moet worden gegaan met dak- en thuisloze mensen die klachten vertonen. Bij verdenking van een besmetting met het coronavirus moet iemand in een aparte ruimte worden geplaatst om uit te zieken.

Gewapende overval op Jumbo in Amsterdam, twee verdachten opgepakt

De Jumbo-Foodmarkt aan het Gedempt Hamerkanaal in Amsterdam Noord is gisteravond overvallen. De politie heeft twee vermoedelijke daders kunnen aanhouden nadat agenten wel eerst twee waarschuwingsschoten moesten lossen.

De daders kwamen de winkel rond sluitingstijd, 22.00 uur, binnen. De politie kon zo snel worden gealarmeerd dat de vermoedelijke daders nog in de buurt waren. Toen het tweetal wilde vluchten over de parkeerplaats naar de uitgang, hebben de agenten waarschuwingsschoten gelost.

Daarna konden de verdachten worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben de overvallers het aanwezige personeel met een wapen bedreigd. De politie doet nog verder onderzoek, de omgeving van de Foodmarkt is met lint afgezet.

RIVM verwacht tijdelijke verbetering luchtkwaliteit door coronacrisis

Door de coronacrisis is er minder verkeer op de wegen en zijn er minder industriële activiteiten in Nederland en andere landen in Europa. Dit zorgt voor minder uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. Hierdoor verwacht het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de komende tijd een tijdelijke verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland.

De afname van verkeer en industriële activiteiten leiden naar verwachting ook tot een tijdelijke daling van de stikstofdepositie en uitstoot van broeikasgassen. De grootte van de effecten voor mens en milieu hangt af van de mate waarin de activiteiten verminderen en hoe lang de crisis duurt. Beide zijn op dit moment erg onzeker. De verwachting van het RIVM sluit aan bij de waarnemingen van de KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut satellieten. De KNMI satellieten meten in een laag van honderden meters hoogte. Het RIVM meet de concentraties op leefniveau. De luchtverontreiniging op leefniveau neemt veel minder af dan de satellietbeelden tonen. Het RIVM schat de tijdelijke verbetering van de luchtkwaliteit op 10 tot 20 %, dat is aanzienlijk minder in de satellietbeelden te zien is.

Concentraties van luchtverontreinigende stoffen
Het RIVM is bij de analyses uitgegaan van een geschatte afname in Nederland en omringende landen van het verkeer met 30-50%, een daling van activiteiten en uitstoot bij de industrie van 5-15% en een afname in het vliegverkeer van 60-90%. Dit kan leiden tot een huidige (daggemiddelde) afname in stikstofdioxide (NO2) concentratie van gemiddeld 3-5 µg m‑3 (ongeveer 18 procent) en een afname van 0,5-1 µg m‑3 (ongeveer 7 procent) in fijnstofconcentratie (PM2.5). Hierbij zijn natuurlijke verschillen door meteorologische omstandigheden die steeds optreden niet meegenomen.

Inademing van verhoogde concentraties fijnstof en stikstofdioxide kan effect hebben op de gezondheid. Of de verlaging van concentraties gezondheidswinst kan opleveren is op dit moment niet aan te geven.

Stikstofdepositie en broeikasgasuitstoot
Naast een verwachte lichte daling van concentraties in de lucht neemt ook de stikstofdepositie op de natuur licht af door de lagere stikstofoxide-uitstoot bij het verkeer en de industrie. Hierbij wordt aangenomen dat de uitstoot van ammoniak vooralsnog niet door de coronacrisis wordt beïnvloed. Voor de stikstofdiscussie is ammoniak belangrijker dan stikstofoxiden. Een tijdelijke lagere uitstoot van stikstofoxiden voor een periode van bijvoorbeeld 10 weken geeft een afname van gemiddeld 10-20 mol/ha per jaar, wat ongeveer 1 procent is van de totale stikstofdepositie.

Naast de lagere uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof verwacht het RIVM ook een daling in de uitstoot van broeikasgassen. Hierbij is vooral de uitstoot van de industrie en verkeer van belang. Bij een tijdelijke verminderde uitstoot voor een periode van bijvoorbeeld 10 weken, is een afname van 3-6 megaton CO2 te verwachten. Dit is ongeveer 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Mogelijke structurele effecten op de uitstoot zijn nog niet in beeld. Wanneer betere schattingen beschikbaar komen zal het RIVM de analyses actualiseren.

Metingen
De verwachte dalingen in concentraties op leefniveau zijn nog niet duidelijk te zien in de metingen in de buitenlucht zoals die door het RIVM en andere partijen steeds worden uitgevoerd. Verschillen in concentraties tussen korte perioden voor en na het begin van de Corona-gerelateerde maatregelen kunnen niet zomaar aan die maatregelen worden toegeschreven. Fluctuaties in concentraties door toevallige meteorologische omstandigheden zijn daarvoor te groot. Naar verwachting zijn de gevolgen over een paar weken wel duidelijk(er) te zien in gemeten concentraties. De resultaten van analyses door het RIVM worden regelmatig gerapporteerd.

Werknemers gezocht voor Zeeuwse voedselsector

Door het Corona virus is er een tekort aan arbeidskrachten voor de land- en tuinbouw. Zeeuwen die de handen uit de mouwen willen steken kunnen zich direct aanmelden om aan de slag te gaan.

Voeding is van levensbelang. In de agrarische sector zijn veel arbeidskrachten nodig op allerlei momenten in het jaar bij planten en zaaien, verzorgen, oogsten en sorteren, logistiek en nog veel meer.

Joris Baecke, ZLTO bestuurder Zeeland: “Het Coronavirus belemmert momenteel de continuïteit van de primaire voedselproductie. Dat is zorgwekkend. Daarom is er extra vraag naar personeel en doen wij deze oproep aan geïnteresseerden om zich te melden voor een baan in de land- of tuinbouw. Gespecialiseerde (uitzend)bureaus zoeken met een potentiele werknemer naar de geschikte match tussen zijn of haar wensen en een bedrijf. Gezond en veilig werken staat natuurlijk op eerste plaats."

Vraag en aanbod
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: ‘We constateren dat vraag en aanbod van arbeid allerlei nieuwe bewegingen kent. Aan de ene kant zien we dat bedrijven geen werk meer hebben voor hun personeel. Aan de andere kant zien we dat bedrijven, vooral juist in de agrisector, dringend op zoek zijn naar mensen. Het is goed dat bedrijven de handen ineen slaan. Waar nodig zullen we daarin ondersteunen en coördineren, als Zeeuwse overheden gezamenlijk.”

Geïnteresseerden die op zoek zijn naar een tijdelijk baan in de land- of tuinbouw in Zeeland kunnen zich melden bij Kasgroeit, AB Werkt Zuid Nederland, De Jager Detachering, Apex Uitzendorganisatie, en de Zeeuwse Vacaturebank.

FOK! Wat een weer: kleine veranderingen

Gegroet!  

Ook gisteren was het wederom zonnig. In het zuidoosten werd het zelfs 16 graden. Daar gaat vanaf zondag de helft vanaf. Jawel. Op de Wadden was het een graad of 10 en daar gaan er maar 2 graden vanaf. Kortom, de temperaturen gaan flink omlaag. Er steekt vanaf zondag ook een uitermate frisse noordenwind op en dat maakt het er zeker niet aangenamer op. Wel blijft het op veel plaatsen droog. Maandag zou er een enkel buitje kunnen vallen, maar de berekeningen laten slechts op een enkele plaats een paar tienden van mm toe. Ik denk dat het veruit op de meeste plaatsen droog blijft.

Het echt slechte weer vonden we gisteren in het Middellandse Zeegebied. Een depressie ligt daar vrijwel stil en leverde flink wat regen op in Italie en Griekenland. Lokaal kwam er ook onweer voor. Ook slecht is het aan de westkust van Noorwegen. Daar viel ook veel regen en waaide het hard.

Vandaag zien we in ons land dan kleine veranderingen optreden. In het zuiden en oosten blijft het nog lang vrij zonnig, maar in de noordwestelijke helft van het land komt er geleidelijk meer bewolking opzetten en gaat de zon steeds vaker schuil. Dat zien we ook aan de temperaturen. Nog maar 8 graden onder de bewolking tot nog zo'n 15 graden in de zonnige gebieden. Er blijft een stevige noordoostenwind waaien.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Zonopkomst nabij Barneveld (Foto: Charged)
Een fraaie zonsopkomst nabij Barneveld. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.