Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie

Hij is zonder twijfel één van 's werelds beste biatleten ooit en eigenlijk ook wel een van de beste wintersporters van in elk geval de afgelopen twee decennia: Martin Fourcade. De Fransman won werkelijk alles, maar kondigde vrijdag aan dat hij er na dit seizoen mee stopt.

Dit seizoen wordt zaterdag afgesloten in het Finse Kontiolahti, waar de achtervolging op het programma staat - de wedstrijden van zondag zijn afgelast, net als de World Cup-finale in Oslo. Fourcade strijdt nog om de World Cup-titel met de Noor Johannes Thingnes Bø, met wie hij de afgelopen seizoenen regelmatig prachtige duels uitvocht.

Update 14.35 uur
De wedstrijd zit erop, voor een uitgebreid verslag verwijzen we u door naar dit bericht. Fourcade stopt met tachtig zeges in de World Cup en won zeven keer het eindklassement: van 2011/12 tot en met 2017/18 was hij niet te verslaan. Leuk detail: op 14 maart 2010 won Fourcade voor het eerst in de World Cup, een achtervolging in Kontiolahti. Op 14 maart 2020 sloot hij zijn carrière af met een zege, een achtervolging in Kontiolahti.

Tussendoor won hij nog eens zeven olympische medailles, waaronder twee keer goud in Sochi en drie keer in Pyeongchang. Op WK's waren er maar liefst 28 medailles, waaronder dertien keer goud. Afgelopen maand pakte hij in Antholz de wereldtitels op de individuele wedstrijd en in de estafette, met name die laatste was beslissend: Frankrijk pakte voor het eerst in negentien jaar de titel en voor Fourcade was dat het moment waarop hij besloot te stoppen.

Adieu, Martin.

Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie (WikiCommons/Steffen Prößdorf)
Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie (WikiCommons/Steffen Prößdorf)