COVID-19: Schansspringseizoen voorbij, WK skivliegen afgelast

Na het alpineskiën is ook het schansspringen eraan dankzij het door SARS-CoV-2 veroorzaakte COVID-19. In Noorwegen was men net over de helft van RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee en onderdeel van de World Cup, maar donderdag werd bekend dat ook in Noorwegen een streep door dergelijke evenementen gaat.

Officieel geldt dat bij de Noren vanaf 18.00 uur, dus in theorie had de wedstrijd bij de mannen in Trondheim - gepland om 17.00 uur - nog kunnen beginnen, maar dat ging logischerwijze niet door. Ook het voor RAW AIR afsluitende skivliegen in Vikersund van vrijdag tot en met zondag is afgelast, net als het WK skivliegen in Planica, dat volgende week het slotstuk moest worden. De vrouwen zouden nog naar Rusland trekken voor de Blue Bird Tour, maar ook dat is afgelast en daarmee is het gehele seizoen nu voorbij.

Mannen
Zo kan ook de balans opgemaakt worden voor RAW AIR en de World Cup. Kamil Stoch wint de Noorse reeks wedstrijden, voor Ryoyu Kobayashi. De Japanner won vorig jaar de World Cup op dominante wijze, maar die gaat nu naar de Oostenrijker Stefan Kraft. De Duitser Karl Geiger eindigt ruim achter hem en dat duo staat dan weer vér voor Kobayashi en Vierschansenwinneer Dawid Kubacki. Kraft won dit seizoen vijf keer: op de kleine schans in Rasnov, de grote schans in Nizhny Tagil, Sapporo en Lahti en de vliegschans in Tauplitz/Bad Mitterndorf.

Vrouwen
Maren Lundby pakte net als vorig jaar de eindwinst in RAW AIR én won voor het derde jaar op rij het eindklassement in de World Cup. In RAW AIR ging plek twee naar haar jonge landgenote Silje Opseth, die in Lillehammer voor het eerst gewonnen dacht te hebben - ze stond op het podium en werd geïnterviewd en gehuldigd - tot bleek dat er een systeemfoutje was gemaakt en Lundby alsnog won, met een waar tranendal tot gevolg.

In de World Cup ging plek twee naar de Oostenrijkse Chiara Hölzl, voor haar landgenote Eva Pinkelnig. Lundby won dit seizoen vijf keer: drie keer in Lillehammer en één in Rasnog en Ljubno.