Skiester Gut wint na twee jaar eindelijk weer met prachtrun voor thuispubliek

Alpineskiester Lara Gut-Behrami heeft laten zien het écht nog te kunnen. Voor eigen publiek in Crans-Montana pakte de Zwitserse de winst op de afdaling van vrijdag. Die zou eerder in de maand gehouden worden op de olympische piste van 2014 in Rosa Khutor, maar wegens het slechte weer werd die wedstrijd daar afgelast.

De Slowaakse Petra Vlhova, specialiste op de technische nummers, zorgde voor een grote verrassing door al vroeg een ijzersterke tijd neer te zetten. De Zwitserse specialiste Corinne Suter, leidster in het afdalingsklassement, dook daar 0,28 seconden onder, maar die top-2 bleef nog wel even op de ranglijst staan.

Als elfde mocht Stephanie Venier naar beneden en de Oostenrijkse deed dat uitstekend: ze klopte Vlhova, maar kwam wel 0,12 seconden achter Suter terecht. Startnummer achttien was voor Gut-Behrami, die sinds haar zware knieblessure op haar thuis-WK in 2017 nog maar één keer gewonnen had, tegenover 23 zeges vóór die tijd.

Voor het eerst in tijden stond er echter weer een op het oog onbevreesde Gut-Behrami op de latten en met een fenomenale run maakte ze gehakt van de tijd van Suter: ze was 0,80 seconden sneller en won voor het eerst sinds ze in januari 2018 in Cortina d'Ampezzo de beste was weer eens, voor Suter en Venier.

De Oostenrijkse Elisabeth Reisinger zorgde nog voor minder prettige momenten. Ze verloor de balans, maakte een rare beweging met haar knie en ging al gillend de netten in. Reisinger werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat ze haar linkerkruisband af heeft gescheurd.