Voronina verrast met wereldtitel en -record op 5.000m

Natalia Voronina is de verrassend nieuwe wereldkampioen op de 5.000 meter. De Russin won in een nieuw wereldrecord met 6.39,01. Martina Sábliková werd tweede. Esmee Visser revancheerde zich ietwat voor haar matige 3.000 meter en pakte het brons.

Irene Schouten moest het in de tweede rit opnemen tegen Nene Sakai uit Japan. De Nederlandse kreeg goed tegenstand van Sakai maar op 2600 meter sloeg ze een beslissend gat. Schouten bleef prima rijden met rondjes van 32 laag. Ze kwam uiteindelijk in 6.50,59 over de meet, waarmee ze haar persoonlijk record met vier tellen aanscherpte.

Martina Sábliková en Esmee Visser vormden het vierde paar. Het was de Tsjechische die het voortouw nam en net onder het wereldrecord reed, Visser zat daar niet erg ver achter. Sábliková won de rit in 6.41,18, een nieuw wereldrecord, Visser kwam al vallend in 6.46,7668 over de meet.

Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann reden in de eennalaatste rit tegen elkaar. De twee Canadese vrouwen waren aan elkaar gewaagd maar moesten de tijden van de rit ervoor al gauw laten gaan. Ze bleven wel onder de tijd van Schouten, de nummer drie tot dan. Blondin won de rit in 6.48,97, Weidemann reed 6.49,10.

De laatste rit ging tussen Zueva en Voronina. Voronina ging voortvarend van start en pakte al gauw een voorsprong op Zueva. Ook reed ze onder het wereldrecord. Het leek een alles of niets poging te worden voor de Russin die op drie kilometer vier tellen sneller was. De laatste ronden leken een ware martelgang te worden, maar ze finishte in 6.39,01, een nieuw wereldrecord.