Indrukwekkende Quintana pakt zege op Mont Ventoux in Tour de la Provence

Nairo Quintana heeft indruk gemaakt in de Tour de la Provence. De Colombiaanse klimmer reed op de flanken van de Mont Ventoux iedereen uit het wiel en won met bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee Alexey Lutsenko. Quintana neemt door de zege ook de leiderstrui over van Aleksandr Vlasov.

De koninginnenrit in de Tour de La Provence stond vandaag op het programma met aankomst op de Mont Ventoux. De klimmers konden zich op maken voor een mooie strijd, maar voordat de beklimming begon moest er eerst ruim honderd kilometer gereden worden over vlakke wegen.

Op die vlakke wegen reed er een kopgroep weg van vijf: Rémi Cavagna, Timothy Dupont, Johan Jacobs, Bryan Alaphilippe en Jérémy Leveau. Cavagna vond het niet snel genoeg gaan in de kopgroep en besloot er solo vandoor te gaan. Aan de voet van de beklimming had de Fransman nog een voorsprong vier minuten. Door het stevige tempo in het peloton maakte Cavagna echter geen kans op zege en op zeven kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Quintana liet zijn ploeg op de Mont Ventoux werken en dat zich ook betalen. Eerst was het Warren Barguil die zich op kop zetten van het peloton en later nam Winner Anacona over van de Frans kampioen. Na het werk van Anacona besloot Quintana zijn aanval in te zetten op ruim zes kilometer van de streep. In eerste instantie kon Sepp Kuss nog volgen, maar niet veel later moest de Amerikaan van Jumbo-Visma passen bij Quintana.

Quintana demonstreerde zijn klasse en reed steeds meer weg bij de anderen. Achter de renner van Arkea-Samsic ontstond er een groepje van drie man, met daarbij leider Vlasov. De drie wisten op geen moment tijd goed te maken op Quintana, die op een overtuigende manier wist winnen. Door de enorme verschillen neemt de Colombiaan, die deze winter de overstap maakte van Movistar naar Arkea-Samsic, de leiding in het klassement over van Russisch kampioen Vlasov.