Dubbel World Cup-succes Nederlandse shorttrackers

De Nederlandse shorttrackploeg heeft de slotdag van de World Cup in Dresden succesvol afgesloten. Op het Duitse ijs werden onder meer twee gouden medailles gepakt in de voorlaatste World Cup van het seizoen. Volgende week trekt het circus naar Dordrecht, een kleine maand later volgt het WK in Seoul.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting stond weer eens in de A-finale en nam in de voorste regionen plaats. Vier ronden voor het einde nam ze de leiding over en met vooral in de slotfase uiterst agressief verdedigen hield ze die tot aan de finish vast. Sofia Prosvirnova uit Rusland werd tweede, voor de Française Tifany Huot Marchand. In de B-finale kwam Selma Poutsma in de slotfase nog wat opzetten naar uiteindelijk de derde plek, Gioya Lancee sneuvelde in de halve finales.

Finale 1500m vrouwen

1500m mannen
De finale leverde een mooie strijd op tussen de Zuid-Koreaan Park Ji-won en de Rus Semen Elistratov, die pas in de laatste meters werd beslist. Dat gebeurde in het voordeel van Park, die met een schaatsbreedte won van Elistratov. John-Henry Krueger uit Hongarije eindigde ietwat verrassend als derde. De Nederlanders bereikten de finales niet: Friso Emons ging er met een straf uit in de halve finales, Sven Roes kwam na zijn sensationele tweede plek van zaterdag niet door de herkansingen en Daan Breeuwsma ging er in de heats op vrijdag al uit met een straf.

Finale 1500m mannen

500m vrouwen
Lara van Ruijven kende in de A-finale geen geweldige start, maar kon wel de aansluiting houden bij de Canadese Kim Boutin en de Chinese Qu Chunyu. Meer zat er niet in en dus eindigde Van Ruijven als derde, achter winnares Boutin en Qu en voor de Koreaanse Choi Min-jeong. Voor Yara van Kerkhof eindigde het toernooi in de halve finales, Rianne de Vries ging er een ronde eerder uit.

Finale 500m vrouwen

500m mannen
Melle van 't Wout schopte het tussen de wereldtoppers verrassend tot de A-finale, dankzij een geweldige finish in zijn halve finale. Dankzij een valpartij van de Canadees Cedrik Blais eindigde hij zelfs als vierde, maar daar bleef het niet bij: de Koreaan Hwang Dae-heon kreeg een straf en Van 't Wout schoof op naar plek drie. De Canadees Steven Dubois pakte de winst, voor de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Itzhak de Laat werd in de kwartfinales onderuit gekegeld en lag eruit, Dylan Hoogerwerf sneuvelde in dezelfde ronde.

Finale 500m mannen

Aflossing vrouwen
Schulting, Van Ruijven, Van Kerkhof en De Vries namen in de finale al snel de leiding, maar vrij snel leek het wel eens fout te kunnen gaan: Van Ruijven duwde een Chinese aanvalster omver en dus hing diskwalificatie boven het hoofd. Vlak voor Van Kerkhof ging vervolgens een Koreaanse onderuit, terwijl China zich wonderbaarlijk terug kon knokken en de aanval zelfs weer opende. Die sloeg Schulting af en wonder boven wonder werd Nederland na afloop niet gediskwalificeerd, waardoor de winst een feit was, voor China, Japan en Zuid-Korea.

Finale aflossing vrouwen

Aflossing mannen
De Laat, Breeuwsma, Van 't Wout en Roes deden vanaf het begin prima mee in een finale waarin niemand echt leek te domineren. Met dik tien ronden te gaan trokken de Koreanen de gashendel open, wat ze ondanks een voor hen moeilijke slotfase de winst opleverde. De Laat probeerde nog alles om de Rus Semen Elistratov te pakken, maar Nederland moest achter de Russen genoegen nemen met de derde plek.

Finale aflossing mannen