Man medeplichtig aan gewelddadige woningoverval, hoeft niet terug de cel in

Op donderdag 16 januari is een 36-jarige man uit Zutphen door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 900 dagen, waarvan 497 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren voor medeplichtigheid aan een gewelddadige woningoverval in Raalte. De man is vrijgesproken voor een woningoverval in Warnsveld. Twee medeverdachten werden in 2018 veroordeeld tot 4 en 6 jaar cel voor overvallen in Raalte en Wierden.

Fors geweld
Bij de overval in Raalte op 30 januari 2017 werd de nietsvermoedende, slapende bewoonster met fors geweld overvallen. Zij werd met een gebroken neus, blauwe plekken en in shock achtergelaten. Bij de overval is niets buit gemaakt.

Medeplichtig
De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is om de man te veroordelen voor het medeplegen en spreekt hem daarvan vrij. Er was geen nauwe en bewuste samenwerking met de twee andere verdachten en ook geen sprake van een gezamenlijke uitvoering. Hij heeft de gewelddadige overval zelf niet uitgevoerd.

Wel kan worden bewezen dat hij medeplichtig is aan zowel de inbraak als het plegen van geweld. De man wist namelijk van het plan, heeft zelf de mokers aan de medeverdachten gegeven en heeft hen in zijn auto vervoerd.

De twee andere verdachten verklaarden dat de 36-jarige juist een leidende rol had bij de overval. Omdat dit niet door ander bewijs wordt ondersteund, laat de rechtbank dit buiten beschouwing.

Lagere straf
De straf is lager dan de officier van justitie eiste omdat de rechtbank oordeelt dat er sprake is van medeplichtigheid en niet van medeplegen. Dat is een lichter vergrijp waarop een lagere straf staat. Wel is een fors voorwaardelijk strafdeel op zijn plaats om uitdrukking te geven aan de ernst van het feit.

De man zat in afwachting van zijn proces 403 dagen in voorarrest. In april 2018 is zijn voorlopige hechtenis geschorst en mocht hij zijn berechting in relatieve vrijheid afwachten. Een deel van die periode droeg hij een enkelband. In die tijd leidde de man een stabiel leven en heeft hij afstand genomen van zijn oude netwerk.

De reclassering schat in dat de kans laag is dat de man weer in de fout gaat. Door deze stabiele situatie, zijn kleinere rol bij deze woningoverval en zijn beperkte verstandelijke vermogens, oordeelt de rechtbank dat het nu niet nodig is om de man terug te sturen naar de gevangenis.

Veroordeling medeverdachten
De twee andere mannen zijn op 22 november 2018 veroordeeld tot 4 en 6 jaar cel voor het plegen van gewelddadige woningovervallen in Raalte en Wierden. Ook een politieagent werd veroordeeld tot een half jaar cel voor het lekken van informatie uit de politiesystemen.