College Football: LSU Tigers winnen National Championship na overtuigende overwinning

Afgelopen maandagnacht werd de finale van het Amerikaanse college football seizoen gespeeld. In “The Mercedes-Benz Superdome” speelden de LSU Tigers tegen titelverdediger Clemson Tigers.

Het waren de Clemson Tigers die als eerste scoorden. Een korte run van quarterback Trevor Lawrence zorgde voor de eerste touchdown van de wedstrijd (7-0). De LSU Tigers antwoordden snel met een prachtige 52-yard pass van sterspeler Joe Burrow naar Ja’Marr Chase (7-7). In het tweede kwart liep Clemson uit naar een 17-7 voorsprong na een field goal en een 36-yard rush van Tee Higgins.

Joe Burrow, die dit jaar nog nooit tegen een achterstand van 10 punten had aangekeken, wist dit snel om te buigen in een voorsprong. Een korte 3-yards rush van Burrow zorgde voor een stond van 17-14. Daarna volgde een 14-yards passing touchdown naar nogmaals Ja’Marr Chase (17-21) en net voor het einde van de eerste helft nog een korte pass naar Thaddeus Moss (17-28). Hiermee wist LSU een achterstand van 10 punten binnen tien minunten om te buigen in een voorsprong van maar liefst 11 punten.

In de tweede helft leek Clemson weer in de wedstrijd te komen. De eerste drive van LSU werd gestopt en Clemson wist te scoren door een 3-yard run van Travis Etienne. De two-point conversion ging ook raak wat voor een stand van 25-28 zorgde. Hierna werd de wedstrijd een grote LSU en Joe Burrow show. De verdedigers van LSU wisten Clemson keer op keer te stoppen, terwijl Burrow nog twee touchdowns aan zijn indrukwekkende seizoen wist toe te voegen. Een korte 4-yard pass naar Thaddeus Moss (25-35) en een 24-yard pass naar Terrace Marshall (25-42) zorgden voor de eindstand.

Joe Burrow, die verantwoordelijk was voor vier passing touchdowns, brak hiermee het record van de meeste passing touchdowns in een seizoen. Hij wist maar liefst 60 keer iemand de endzone in te sturen. Hiermee brak hij het record uit 2006, die in handen was van Colt Brennen.

Het is de eerste nationale titel voor de LSU Tigers sinds de in 2014 ingevoerde College Football Playoffs. De eerdere edities werden gewonnen door Ohio State Buckeyes (2014), Alabama Crimson Tide (2015, 2017) en Clemson Tigers (2016, 2019).