16-jarige rodelmeisjes schrijven historie in dubbelrodelen

In het Canadese Whistler is dit weekeinde alweer de derde World Cup van het rodelseizoen afgewerkt. Op de olympische baan werd zowaar historie geschreven en wel bij de dubbels, want daar stonden Caitlin Nash en Natalie Corless aan de start.

Dubbels
Het Canadese duo, slechts 16 jaren jong, is zoals de namen misschien al doen vermoeden vrouwelijk. In het rodelen kennen we al vele jaren de dubbels en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dat is een open categorie. Vrouwen stonden er decennia geleden wel eens aan de start, vaak met een man, maar in de World Cup was het nog nooit gebeurd dat twee dames samen van start gingen, tot nu.

Nash en Corless doen volgende maand mee aan de Jeugd Olympische Spelen, waar de damesdubbels hun grote internationale debuut maken - het einde van de dubbels als open categorie is in zicht. Dat ze er wat van kunnen lieten ze zien, want ze bedwongen de bloedsnelle baan alsof ze al jaren in de World Cup sleeën, met hooguit één klein foutje aan het einde. Ze werden wel 22e en laatste, maar gezien hun geringe gewicht en natuurlijk veel minder aanwezige fysieke kracht is dat zeker geen schande.

Bovenin was het weer eens een Duitse strijd, die dit keer werd gewonnen door Toni Eggert en Sascha Benecken. In de tweede run schoven ze met 0,059 seconden voorbij hun aartsrivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt, die na één run nog enkele duizendsten voorsprong hadden. Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov pakten op 0,234 tellen een toch wel wat verrassende derde plek namens Rusland.

Vrouwen
De Russische Tatyana Ivanova was in de eerste run de beste en verdedigde een nipte voorsprong op Anna Berreiter, 20 jaren jong en een van de gezichten van de volledig nieuwe Duitse generatie. In de tweede run breidde Ivanova haar voorsprong fors uit naar 0,191 seconden, maar Berreiter hield haar tweede plek en pakte nu al voor het eerst een podiumplek. Viktoriia Demchenko, dochter van de legendarische Rus Albert Demchenko, pakte op 0,221 seconden de derde plek, één honderdste voor de nieuwe Duitse kopvrouw Julia Taubitz. Daria en Dania Obratov plaatsten zich namens Nederland niet voor de wedstrijd.

Mannen
Na één run was het de ervaren Duitser Johannes Ludwig die bovenaan stond, maar hij kon het niet bolwerken en zakte in run twee terug naar de vierde plek. Roman Repilov profiteerde: de Rus, die vorig jaar wegens visumproblemen nog naast de World Cup-titel greep, schoof op van plek twee en pakte de winst. Meervoudig kampioen Felix Loch uit Duitsland werd op 0,147 seconden tweede, voor de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,171), terwijl de verrassende World Cup-leider Jonas Müller uit Oostenrijk op 0,509 seconden tiende werd.

Sprints
Op de sprints gaat de tijd pas tellen na een paar bochten, waardoor de start minder van belang is. Ook is het maar één run, maar Ivanova won bij de vrouwen alsnog: de Amerikaanse Emily Sweeney bleef op 0,044 seconden steken, terwijl de 19-jarige Duitse juniorenwereldkampioene Cheyenne Rosenthal een dag na Berreiter ook haar eerste World Cup-podium mocht vieren op 0,065 seconden, drie duizendsten voor Demchenko.

Bij de mannen was het nog een stukje spannender: de Oostenrijker Reinhard Egger zette een scherpe tijd neer en zag Repilov, die als laatste naar beneden kwam, op 0,007 seconden stranden. Sprintwereldkampioen Müller deed het dit keer beter: op 0,044 tellen werd hij derde, drie duizendsten voor Loch.

Qua spanning sloeg de dubbelwedstrijd echter alles, te beginnen met een snelle tijd van Kashkin/Korshunov. Wendl en Arlt kwamen daarna naar beneden en doken welgeteld één duizendste van een seconde onder de Russische tijd, waarna Eggert en Benecken nog eens drie duizendsten sneller waren en zo de winst pakten.