FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 december 2019

De provincie Gelderland wil wasberen volledig uitroeien

De provincie Gelderland wil wasberen volledig uitroeien. Twaalf organisaties verzetten zich tegen dit besluit en hebben gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar het provinciebestuur. De organisaties hekelen het demoniseren van de dieren, uiten kritiek op het hopeloze beleid en pleiten ervoor om wasberen te accepteren als ingeburgerde soort.

Incorrecte en eenzijdige berichtgeving
In berichtgeving omtrent wasberen worden de dieren onterecht gedemoniseerd, zo stellen de organisaties. Er wordt keer op keer benadrukt dat wasberen een gevaar vormen voor biodiversiteit, de volksgezondheid of schade veroorzaken aan de landbouw.

In heel Europa is tot op heden geen bewijs gevonden van negatieve effecten van de dieren op de biodiversiteit. In Duitsland, waar lokaal hoge dichtheden worden bereikt, is de totale schade aan de landbouw tot op heden minimaal. In Nederland is helemaal geen schade bekend of gemeld. De organisaties: “Dit beleid is niet op feitelijkheden gebaseerd. Wij willen dat de provincie juiste en eerlijke informatie verstrekt.”

Afschot is een hopeloze zaak
In Duitsland leven wasberen al tientallen jaren zonder problemen. In de grensstreken met Nederland zijn de aantallen nog laag. Dat zal naar verwachting op korte termijn veranderen. De komst van de wasbeer in ons land is niet te stoppen. De meest verstandige keuze is om het dier te accepteren als nieuw lid van onze fauna.

De organisaties: “De provincie heeft er nu heel bewust voor gekozen om tot het einde der tijden wasberen die de landsgrens over wandelen, te veroordelen tot de kogel. Het afschot komt neer op een vorm van zinloos geweld.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

NHL: Blues met indrukwekkende comeback langs Blackhawks

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in de NHL een knappe zege geboekt. De Chicago Blackhawks kwamen op bezoek en de Blues moesten alles uit de kast trekken om de winst te pakken.

Na negentien seconden in de tweede periode opende Brandon Saad de score, na dertig tellen in periode drie tekende hij voor 0-2 en een paar minuten later stond het dankzij Patrick Kane 0-3. Welgeteld 24 seconden later stond het dankzij Tyler Bozak 1-3 en negen minuten later kwamen de Blues op dreef: Bozak scoorde nog eens, Jacob De La Rose trok de stand gelijk en Justin Faulk maakte alsnog de winnende 4-3.

Uitslagen NHL zaterdag
New York Islanders - Buffalo Sabres 3-2 OT
Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 4-3 OT
Anaheim Ducks - New York Rangers 4-3 SO
Calgary Flames - Carolina Hurricanes 0-4
Nashville Predators - Dallas Stars 1-4
Edmonton Oilers - Toronto Maple Leafs 1-4
Florida Panthers - Boston Bruins 2-4
Minnesota Wild - Philadelphia Flyers 4-1
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 1-2
Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings 5-4 SO
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 2-5
Arizona Coyotes - New Jersey Devils 1-2
St Louis Blues - Chicago Blackhawks 4-3
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-2

Comeback Blues (Bron: YouTube)

Michelisz pakt FIA WTCR-titel in laatste race van het seizoen

Norbert Michelisz is de nieuwe FIA WTCR-kampioen. De Hongaarse toerwagencoureur verzekerde zich van de titel in de slotrace op het circuit van Sepang in Maleisië.

Na twee spannende races onder natte omstandigheden eerder op zondag waren er nog twee coureurs met kansen op de titel: Michelisz en Esteban Guerrieri. De Hongaar had tien punten voorsprong en mocht bovendien van de eerste startrij vertrekken. Bij winst voor de Argentijnse Honda-coureur moest Michelisz minimaal derde worden.

Na de start werd Michelisz ingehaald door Guerrieri en SEAT-coureur Mikel Azcona. Ook Johan Kristoffersson, gestart van de 22e plaats, ging voorbij aan de Hongaar. Na een korte safety car periode ontstond er een mooi gevecht tussen Guerrieri, Azcona, Kristoffersson en Michelisz.

Bij contact tussen Guerrieri en Azcona raakte de Honda Civic van de Argentijn beschadigd en moest hij de pits opzoeken. Hiermee was de titelstrijd beslist in het voordeel van Michelisz.

De strijd voor de overwinning van race 3 viel uit in het voordeel van de Kristoffersson. Achter de Zweed finishten Azcona en Kevin Ceccon als tweede en derde. Vanwege contact met Guerrieri kreeg Azcona een 30 seconden tijdstraf en viel terug naar de veertiende plaats.

Uitslag race 1
1. Norbert Michelisz (HON) Hyundai
2. Aurélien Panis (FRA) Cupra
3. Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai
4. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
5. João Paulo de Oliveira (JAP) Honda
6. Yvan Muller (FRA) Lynk & Co
7. Daniel Haglöf (ZWE) Cupra
8. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen
9. Nicky Catsburg (NED) Hyundai
10. Jean-Karl Vernay (FRA) Audi

Uitslag race 2
1. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
2. Mikel Azcona (SPA) Cupra
3. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen
4. Néstor Girolami (ARG) Honda
5. Kevin Ceccon (ITA) Alfa Romeo
6. Yvan Muller (FRA) Lynk & Co
7. Yann Ehrlacher (FRA) Lynk & Co
8. Norbert Michelisz (HON) Hyundai
9. Robert Huff (GBR) Volkswagen
10. Benjamin Leuchter (DUI) Volkswagen

Uitslag race 3
1. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen
2. Kevin Ceccon (ITA) Alfa Romeo
3. Frédéric Vervisch (BEL) Audi
4. Norbert Michelisz (HON) Hyundai
5. Néstor Girolami (ARG) Honda
6. Tiago Monteiro (POR) Honda
7. Thed Björk (ZWE) Lynk & Co
8. Benjamin Leuchter (DUI) Volkswagen
9. Robert Huff (GBR) Volkswagen
10. Jean-Karl Vernay (FRA) Audi

Eindstand kampioenschap
1. Norbert Michelisz (HON) 372 punten
2. Esteban Guerrieri (ARG) 349 "
3. Yvan Muller (FRA) 331 "
4. Thed Björk (ZWE) 297 "
5. Johan Kristoffersson (ZWE) 243 "
6. Mikel Azcona (SPA) 226 "
7. Néstor Girolami (ARG) 225 "
8. Yann Ehrlacher (FRA) 222 "
9. Gabriele Tarquini (ITA) 222 "
10. Rob Huff (GBR) 211 "

Halve veld onderuit op wielerbaan, weer Colombiaanse keirinzege

In het Australische Brisbane heeft de World Cup baanwielrennen net als bij de mannen ook bij de vrouwen een Colombiaanse keirinzege opgeleverd. Martha Bayona was in de finale in een mooie strijd net iets te sterk voor thuisfavoriete Stephanie Morton, terwijl de Belgische oud-wereldkampioene Nicky Degrendele de derde plek pakte.

In het omnium begon de Amerikaanse Jennifer Valente overtuigend: ze werd tweede op de scratch en won de tempokoers en de afvalkoers. De Australische Annette Edmondson probeerde haar in de puntenkoers uit te dagen, maar ze ging hard onderuit en nam de Taiwanese Huang Ting Ying mee, waarna de koers voor Edmondson klaar was. Valente kwam zo ondanks een aanval van de Canadese Allison Beveridge niet meer in gevaar, Holly Edmondston uit Nieuw-Zeeland werd derde.

De wedstrijd werd bij het openingsonderdeel, de scratch, nog ontsierd door een zware valpartij: meer dan het halve veld smakte tegen de baan, wat voor de nodige reparaties aan mens en baan zorgde.

De individuele sprint bij de mannen werd een prooi voor Mateusz Rudyk, de volgende die profiteerde van de Nederlandse afwezigheid. De Pool was in de finale in twee heats te sterk voor de Nieuw-Zeelander Sam Webster. Matthew Glaetzer schonk het thuispubliek een derde plek door in twee heats te winnen van de leuke verrassing van de dag, de Surinamer Jair Tjon-en-Fa.

Op de koppelkoers waren Sam Welsford en Cameron Meyer een maatje te groot voor de rest, tot vreugde van het thuispubliek. De Nieuw-Zeelanders Thomas Sexton en Aaron Gate probeerden het wel, maar waren gewoon nét niet goed genoeg. Morgan Kneisky en Kevin Vauquelin waren best of the rest en pakten namens Frankrijk het brons.

Lyon bevestigt kruisbandblessure voor Depay

Olympique Lyon is bang dat Memphis Depay een serieuze kruisbandblessure heeft opgelopen. De aanvaller begon zondag in de basis tegen Stade Rennes (0-1), maar blesseerde zich halverwege de eerste helft en werd in de rust vervangen.

Er is nog niet veel bekend over de kwetsuur van Depay, die dit seizoen negen keer scoorde in dertien competitiewedstrijden. Trainer Rudi García liet na afloop wel weten dat hij terugkeek op 'een gecompliceerde avond', waarop zowel Depay als Jeff-Reine Adelaïde geblesseerd uitvielen. Bij Les Gones maken ze zich grote zorgen over de linkerknie van de aanvaller.

Technisch directeur Juninho sprak na de wedstrijd ook kort over het wegvallen van Memphis bij zijn club. "Het is heel slecht nieuws, dit lijkt op een serieuze blessure. Hij ligt er mogelijk de rest van het seizoen uit. Hij is onze leider, ik vind dit heel sneu voor hem", sprak Juninho.

Het ging voor Depay mis in een duel met Rennes-verdediger Hamari Traoré. De aanvaller werd aan de zijlijn behandeld en kwam daarna terug in het veld, maar kwam na de rust niet meer het veld op. Als de blessure ernstig is, kan deelname aan het EK 2020 met Oranje op de tocht komen te staan. 

Update 22.02 uur

Memphis Depay heeft een kruisbandblessure opgelopen. Dat bevestigt Olympique Lyon via de officiële kanalen. Het gaat om zijn linkerknie. Daarmee komt het EK op de tocht te staan. Lyon laat wel weten dat de hersteltijd niet meer dan zes maanden bedraagt. Memphis zal onder het mes moeten. Een datum voor de operatie wordt komende week bepaald.

Skiester Vlhova wint parallelslalom in St Moritz

Alpineskiester Petra Vlhova heeft in het Zwitserse St Moritz de eerste parallelslalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De Slowaakse, in het voorseizoen geplaagd door medisch malheur, liet zo zien weer helemaal terug te zijn.

Bij afwezigheid van World Cup-leidster Mikaela Shiffrin was Vlhova samen met de Zwitserse Wendy Holdener de grote favoriete, maar thuisheldin Holdener sneuvelde al in de eerste ronde. Vlhova opende met een duel tegen de Nederlandse Adriana Jelinkova, die zich knap voor de knock-outfase plaatste, maar kansloos was tegen de wereldtopper.

Vlhova werkte zich via onder meer de jonge Sloveense Meta Hrovat naar de finale, waarin ze het opnam tegen Anna Swenn Larsson uit Zweden. Dat werd een bijzonder spannend duel, waarin Vlhova met 0,02 seconden de winst pakte. Hrovat verloor de strijd om plek drie van de Oostenrijkse Franziska Gritsch, die zo haar eerste World Cup-podium pakte.

Vlhova's weg naar de winst, inclusief het duel met Jelinkova (Bron: YouTube)

Daley Blind mist ook duels tegen Telstar en ADO

De medische staf heeft nog geen uitsluitsel kunnen geven over de situatie van Ajax-verdediger Daley Blind. De centrumverdediger ontbrak zondag in de wedstrijd tegen AZ, uit voorzorg wordt hij ook tijdens de laatste twee duels voor de winterstop aan de kant gehouden. 

Er waren veel vragen rond de afwezigheid van Blind, die doordeweeks tegen Valencia op onverklaarbare wijze naar de grond ging. Dinsdag was er geen tegenstander in de buurt toen Blind wankelend op het gras ging zitten, toen speelde de mandekker de wedstrijd wel uit. Vrijdag werd Blind onderzocht vanwege de duizeligheid. De komende dagen zal hij niet trainen en wordt hij verder onderzocht. Ajax en Blind wachten deze week de uitslagen af. Dit heeft de club zojuist laten weten op de clubwebsite. 

Na de wedstrijd tegen AZ vertelde Ten Hag al wat over de situatie van Blind, maar er is nog niet heel veel duidelijk. "Er zijn onderzoeken gaande en Daley staat onder toezicht van onze medische staf. Wat er precies met hem is weet ik niet, ik weet wel dat het niet iets heel ernstigs is", haalt Ten Hag de eerste zorgen weg. "Vrijdag heeft hij ook nog gewoon getraind", sluit Ten Hag af.


Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

FC Utrecht heeft weer aansluiting gevonden met de subtop in de eredivisie. Na de 0-1 in Groningen boekte Utrecht tegen Heracles de tweede uitzege op rij. In Amelo werd het 1-3 voor FC Utrecht.

In de eerste helft kwam de thuisploeg nog wel met 1-0 voor dankzij een doelpunt van middenvelder Orestis Kiomourtzoglou.

Dat was ook tevens de ruststand, maar in de tweede helft draaide FC Utrecht de wedstrijd om. Bart Ramselaar maakte knap de gelijkmaker na zeven minuten in de tweede helft. Met nog twintig minuten spelen kwam Utrecht via Gyrano Kerk op voorsprong.

Ramselaar maakte diep in de blessuretijd de 1-3, zijn tweede treffer, nadat keeper Janis Blaswich mee was gegaan met een corner voor Heracles.

Skiër Pinturault oppermachtig voor eigen publiek, Belg Marchant sterk

In het Franse Val d'Isère heeft alpineskiër Alexis Pinturault de slalom gewonnen. Die zou aanvankelijk op zondag gehouden worden en werd daarna verplaatst naar zaterdag en omgeruild met de reuzenslalom. Zaterdag ging het echter wegens slecht weer niet door, dus werd de slalom naar zondag teruggezet en dit keer kon de wedstrijd wel gehouden worden.

Na de eerste run had Pinturault de leiding al in handen, maar dé verrassing van de dag was zonder meer Luke Winters. De 22-jarige Amerikaan stond voor de achtste keer aan de start in de World Cup en had nog nooit de tweede run gehaald...maar op 0,59 seconden van Pinturault stond hij nu ineens tweede! Ook de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,72), de Zweedse olympisch kampioen André Myhrer (+0,88) en de Oostenrijker Michael Matt (+0,93) bleven binnen een seconde.

Henrik Kristoffersen ging flink de fout in en kwam slechts tot de 27e tijd, maar met een dijk van een run zag hij de een na de ander achter hem eindigen. Uiteindelijk werd hij met één honderdste geklopt door Stefano Gross, negende na run één, die op zijn beurt zag dat Myhrer 0,03 seconden onder zijn tijd ook. Zenhäusern ging de fout in, Winters kon de druk nog niet aan en leek flink de controle kwijt te zijn, waardoor hij wegzakte naar plek negentien. Pinturault was echter ongenaakbaar en de Fransman won voor eigen publiek met 1,44 seconden voorsprong.

Na de eerste run stond de Belg Armand Marchant nog op de 21e plek, een bijzonder knappe prestatie. In run twee wist onze 22-jarige zuiderbuur, na twee seizoenen terug in de World Cup, zich zelfs nog te verbeteren naar de achttiende stek, een evenaring van zijn beste prestatie ooit - in 2016, ook in Val d'Isère.

Uitslag AZ - Ajax

AZ heeft zijn eerste wedstrijd terug in het eigen stadion met een overwinning weten op te luisteren. De topper tegen Ajax werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt vlak voor tijd van Boadu. Door de overwinning zijn de Alkmaarders qua punten op gelijke hoogte gekomen met de Amsterdammers.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Veltman haalde uit, maar zag zijn schot in het zijnet belanden. Even daarna was het Svensson aan de andere kant die gevaarlijk voorzette, maar hij kon Boadu niet bereiken en de bal werd onderschept door de Amsterdammers. In het resterend deel van de wedstrijd waren er kleine kansen voor beide clubs maar gescoord werd er niet. Vlak voor rust had Ajax een grote kans op de 0-1. Van de Beek kreeg de bal van Huntelaar, maar de middenvelder schoof de bal naast.

AZ kwam feller uit de kleedkamer,maar Ajax begon weer beter in het spel te komen. Zo werd een uithaal van Ziyech vanaf 20 meter geblokt. Het bleef een nerveuze wedstrijd, met kansen over en weer al waren de Amsterdammers iets beter met het creëren ervan. Zo had Ajax een kans via Huntelaar. AZ-doelman Bizot liet de bal daarbij los, maar Wuytens werkte de bal vervolgens weg. Aan de andere kant stond diezelfde Wuytens na een hoekschop helemaal vrij, maar de Belg kon niet bij de wegdraaiende bal. Vlak voor tijd was het echter AZ dat, toch een beetje tegen de verwachting in, op voorsprong kwam. Het was Boadu die verantwoordelijk was voor de 1-0 door van dichtbij raak te koppen. En dit was ook de eindstand.

Midtsjo in duel met Mazraoui. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Midtsjo in duel met Mazraoui. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ

1 - 0

AFC Ajax

90' Boadu    
 
Gele kaart: Svensson, Clasie, Idrissi, (AZ), Ziyech, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Clasie
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
Stengs
Koopmeiners
De Wit
Boadu
Idrissi (Aboukhlal/90)
  Onana
Veltman
Schuurs
Martínez
Mazraoui (Traoré 90/3)
Álvarez
v.d.Beek
Marin (Tagliafico/83)
Ziyech
Huntelaar
Tadic

Mark Rutte praat met jongeren in Amsterdam Nieuw-West

Minister-president Mark Rutte is eind januari te gast in theater De Meervaart in Amsterdam Nieuw-West. Hij beantwoordt daar vragen van jongeren.  Rutte is uitgenodigd door jongerenplatform Young Amsterdam, dat in De Meervaart een College Tour houdt. De bijeenkomst zou eigenlijk deze zomer al plaatsvinden, maar dat kon toch niet.

'Op 29 januari willen we graag weten wat zijn succesverhaal is, hoe hij is omgegaan met tegenslagen en welke lessen of adviezen hij ons kan meegeven om het beste uit onszelf te kunnen halen', meldt Young Amsterdam. 

De bijeenkomst begint met een kort podiumgesprek. Daarna zal Rutte vragen uit de zaal beantwoorden. Mensen die interesse hebben, hebben pech: de kaartjes zijn al uitverkocht!

NS neemt afscheid van eerste dubbeldekker

Na ruim 34 jaar neemt NS afscheid van de allereerste dubbeldekker, genaamd: Dubbel Deks Materieel (DDM). Bij de introductie was deze dubbeldekker een echte publiekstrekker, voor het eerst konden reizigers boven zitten. Vandaag reed de laatste DDM voor een speciale afscheidsrit. NS organiseerde deze rit samen met de NVBS, de Nederlandse Vereniging voor Belangstellenden in het Spoorwezen.

Begin 1985 konden reizigers in Noord-Holland voor het eerst gebruikmaken van de dubbeldekker. Later reed deze dubbeldekker ook tussen Amsterdam en Amersfoort, Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Noord-Brabant. Hoofdconducteur Willem van Erp uit Den Helder begon zijn carrière ongeveer gelijk met de DDM. “We trokken in het begin veel bekijks. Gezinnen kwamen speciaal naar het spoor om de dubbeldekker-rijtuigen te zien. Het was natuurlijk ook wel een uitvinding, echt revolutionair. Ineens konden er veel meer reizigers mee, dat was een vooruitgang. De bankjes zaten wel een beetje hard en airco was er natuurlijk ook nog niet. Maar de reizigers vonden het fantastisch. Iedereen wilde boven zitten."

Terug van weggeweest
In 2010 en 2011 verdwenen de rijtuigen tijdelijk van het spoor, maar kwamen later weer terug als reservematerieel. In 2016 werd de DDM opgeknapt en keerde terug in de dienstregeling. Nu verdwijnt deze dubbeldekker definitief uit het Nederlandse landschap.

Afscheidsrit
Machinist Donny Hofmans rijdt het eerste gedeelte van de afscheidsrit. Hij vertelt: “De DDM is erg prettig om op te rijden. Deze dubbeldekker heeft als enige nog een locomotief. Die locomotief is een echte krachtpatser en maakt veel herrie. Heerlijk vind ik dat.” Donny Hofmans heet op Instagram DDM Donny. Hij vervolgt: “Als er iets aan de hand was, werd ik steeds vaker gebeld. Zo zijn mijn collega’s mij DDM Donny gaan noemen. Inmiddels heb ik daar ook maar mijn Instagram-naam van gemaakt.” De afscheidsrit ging van Amersfoort naar Amsterdam Centraal, Alkmaar, Uitgeest, Beverwijk, Haarlem, Zandvoort, Haarlem, Amsterdam Centraal, Almere, Lelystad, Zwolle, Amersfoort Schothorst en eindigt weer in Amersfoort.

De Olifant
In Het Spoorwegmuseum in Utrecht blijft één DDM bewaard, de Olifant. Op alle 13 originele stuurstandrijtuigen (met de cabine van de machinist) was de naam en afbeelding van een bedreigde diersoort aangebracht. Dit was een gezamenlijk initiatief van de NS en het Wereld Natuur Fonds. De afgebeelde dieren waren arend, bizon, cheeta, condor, dolfijn, neushoorn, olifant, ooievaar, otter, panda, tijger, walvis en zeehond. Inmiddels zijn veel afbeeldingen door opknapwerkzaamheden overgeschilderd, maar het rijtuig in het Spoorwegmuseum heeft nog de afbeelding van de olifant op de flank. De rijtuigen worden voor 96% gerecycled waarbij vele onderdelen een tweede leven krijgen in een ander treintype of als nieuw product. De dubbeldekker wordt onder andere vervangen door gemoderniseerde dubbeldekkers en moderne Sprinters.

DDM-1 (Foto: Tim Sabelis)
DDM-1 (Foto: Tim Sabelis)

PDC WK: Labanauskas stunt tegen White; K. Anderson, Dolan en Teehan naar tweede ronde

Dag drie van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Er komen vandaag geen landgenoten in actie en kunnen dus ook niet uitgeschakeld worden. In de middag wel Kyle Anderson, Brendan Dolan en Ian White. 

Kyle Anderson 3-2 Xiaochen Zong (First Round)
Kyle Anderson voorkwam dat Xiaochen Zong voor een stunt kon zorgen. Na een zenuwachtige partij, waarin de dubbels veelvoudig werden gemist, trok de Australiër toch de partije naar zich toe met een 3-2 overwinning. De eerste twee sets gingen eenvoudig naar Zong. Hij kon het niveau echter niet vasthouden. Anderson kwam langszij. 

In de vijfde set kwam The Original 2-0, maar miste daarna vier matchdarts om de laatste set snel uit te spelen. Ook in de leg daaropvolgend werden er weer drie pijlen voor de wedstrijd gemist, maar omdat Zong scorend ver achter liep, was de achtste matchdart goed genoeg voor een overwinning.

Ciaran Teehan 3-0 Ross Smith (First Round)
De twintigjarige Ciaran Teehan heeft op eenvoudige wijze met 3-0 gewonnen van Ross Smith. De eerste twee sets van de wedstrijd werden allebei met 3-2 gewonnen door de Ierse Teehan. In de tweede set was Smith nog wel zeven perfecte pijlen op weg naar een negendarter, maar meer zat er ook niet in het vat voor de Engelsman.

Ook de derde set werd overtuigend gewonnen door Teehan, die daardoor bij zijn debuut op het WK bekroonde met een 3-0 overwinning. Vrijdag treft hij Mervyn King in de volgende ronde.

Brendan Dolan 3-0 Nitin Kumar (First Round)
Zonder al te veel problemen heeft Brendan Dolan gewonnen van de Indiër Nitin Kumar. Het werd 3-0. In de eerste set van de wedstrijd gingen alle legs tegen de darts in. Omdat Kumar de wedstrijd begon, betekende het dat Dolan de eerste set won met 3-2.

Met een 110-finish trapte Dolan de tweede set goed af en na het gooien van een dertiendarter kwam hij eenvoudig op een 2-0 voorsprong. Het gemiddelde van The History Maker lag boven de 96 en ook op de dubbels was hij zeer sterk. De derde en laatste set ging met 3-1 naar Dolan en won daardoor de partij.

Ian White 1-3 Darius Labanauskas (Second Round)
Ondanks een gemiddelde van 100.33 is Ian White na één partij al klaar. Hij verloor met 3-1 Darius Labanauskas. Dit betekent dat White het WK podium, net als vorig jaar, al na één wedstrijd moet verlaten.

Labanauskas won de openingset met 3-2, waana White met 3-0 gelijk maakte. Een opmaat naar meer bleek dit alleen niet te zijn voor Diamond, want de Litouwer won de derde set met 3-2 en liet weer het niveau zien van zijn partij in de eerste ronde. Nadat Labanauskas in de vierde set gelijk een break plaatste met een dertiendarter, leek het lot van White bezegeld. De 49-jarige Engelsman brak nog wel terug, maar niet meer met prima spelende Labanauskas meekomen en verloor zo de partij met 3-1.

Man in kunstmatige coma na sussen ruzie

Een 60-jarige man ligt nog altijd in coma nadat hij afgelopen vrijdag werd aangereden toen hij een ruzie wilde sussen op een parkeerplaats in Amsterdam Noord.

Dat gebeurde op het Olof Palmeplein, vlakbij het Buikslotermeerplein. 'Hij zag dat twee heren en een echtpaar ruzie hadden. Dat ging van kwaad tot erger', vertelt zijn schoonzoon. 'Er vielen rake klappen en hij is er op af gelopen.'

Het echtpaar probeert voor de twee te vluchten door snel naar achteren te rijden. Terwijl dat gebeurt, trekt een van de belagers de deur bij de bijrijdersstoel open én loopt de 60-jarige man richting die achteruitrijdende auto. 'Het voorhoofd van mijn schoonvader raakte die deur, hij is waarschijnlijk gelijk bewusteloos geraakt. Daarna is hij op zijn achterhoofd gevallen. Hij is niet meer bijgekomen.'

Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hij ligt nog steeds op de Intensive Care en wordt kunstmatig in coma gehouden. 'Hij heeft meerdere bloedingen in zijn hoofd en een schedelbasisfractuur', vertelt zijn schoonzoon. 'Ze hebben een gaatje in zijn hoofd gemaakt en een drain met sonde geplaatst. Ze wachten totdat de druk in zijn hoofd lager wordt.'

Zijn schoonvader moet nu zo veel mogelijk rust krijgen. 'Er mogen maar een of twee mensen tegelijk bij hem zijn. Hij wordt gekoeld, ligt aan de beademing, het is een wirwar van kabels en snoeren, je kunt het zo gek niet bedenken. Het is niet het beeld wat je zou willen zien.'

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de recherche ook de indruk heeft dat het slachtoffer de ruzie probeerde te sussen. De man die de voordeur van de achteruitrijdende auto open trok is na de aanrijding gevlucht. De politie zoekt hem nog.

Voor de familie is het nog onduidelijk of de aanrijding als strafzaak of als verkeersongeval wordt gezien. 'Maar het enige wat we willen, is dat mijn schoonvader zijn ogen weer open doet. We voelen ons onzeker en verdrietig. Het is heel frustrerend en we moeten rekening houden met het ergste. Gaat hij wakker worden en hoe is hij er dan aan toe? Is het een kasplantje of heeft hij nagenoeg niks?'

'Je denkt telkens wel, verdomme, als hij zich er niet mee had bemoeid was dit niet gebeurd', zegt zijn schoonzoon. 'Of als hij tien minuten eerder was geweest of naar een andere supermarkt was gegaan. Die ruzie was zinloos geweld. Achterlijk gedrag.'

De bestuurder van de auto is vrijdag aangehouden door de politie. Hij is inmiddels, na overleg tussen de politie en het Openbaar Ministerie, vrijgelaten. Wel wordt er nog onderzoek gedaan naar zijn rol bij het incident.

Zinderende slotfase in biatlonestafette Hochfilzen

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de tweede mannenestafette van het biatlonseizoen in de World Cup afgewerkt. Het werd een werkelijk zinderende strijd, hoewel het daar lange tijd niet echt op leek.

Noorwegen opende dankzij tien treffers en sterk skiën van toptalent Johannes Dale goed, op een kleine twintig seconden volgden Philipp Horn (Duitsland), Antonin Guigonnat (Frankrijk) en de verrassende Jules Burnotte (Canada), met de Belg Florent Claude op een prima tiende plek.

Erlend Bjøntegaard begon voor de Noren echter met een strafronde, Emilien Jacquelin (Frankrijk) en Scott Gow (Canada) namen zo de leiding over, met Johannes Kühn (Duitsland) er vlak achter. Die drie doken ook ongeveer gelijk hun slotronde in, maar Kühn was bloedsnel en sloeg een fors gat naar Jacquelin vóór de tweede wissel, terwijl Gow bijna aansluiting kreeg van Jakov Fak (Slovenië) en Michal Krcmar (Tsjechië). Thierry Langer hield de Belgen op de elfde plek.

Arnd Peiffer (Duitsland) en Fabien Claude (Frankrijk) begonnen goed en het onderlinge gat bleef gelijk, Tarjei Bø bracht Noorwegen weer een stuk terug in de strijd om in elk geval plek twee. Peiffer schoot feilloos en hield de Duitsers op kop, Claude ging de mist in en zo kon de foutloze Bø langszij komen, met de Canadees Aidan Millar in zijn kielzog. De Duitsers wisselden als eerste, Bø gaf het stokje dik veertig tellen later over aan broertje Johannes Thingnes, Canada zat daar tien seconden achter en ook Frankrijk bleef binnen de minuut.

Doll begon perfect, net als Bø, die nauwelijks dichterbij kwam. Christian Gow en Quentin Fillon Maillet volgen namens Canada en Frankrijk in duel om plek drie. Staand had Doll twee extra patronen nodig, maar Bø pakte de kans niet aan en moest ook twee keer bijladen, hoewel hij wel tot op veertien seconden van de Duitser naderde. Fillon Maillet liet Gow ondertussen achter, de strijd om de derde plek was daarmee beslist.

In de slotronde kwam Bø met rasse schreden bij Doll in de buurt, waarna de Duitser nog eens alles eruit perste op de voorlaatste klim. Aan de voet van de laatste lange klim sloot Bø aan, maar Doll trok zich nóg eens he-le-maal uit elkaar en sloeg een klein gaatje. De Noorse ski's waren echter beter: Bø sloot in de afdaling weer aan, de twee bleven op het laatste kleine klimmetje bij elkaar en in de slotsprint moest Doll zich dan toch echt gewonnen geven na een fantastische slotfase.

België eindigde na optredens van Tom Lahaye-Goffart en de foutloos schietende World Cup-debutant Pjotr Dielen op de twintigste plek.

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft zondagmiddag met 3-1 gewonnen van PSV. Alle drie de doelpunten, waaronder twee strafschoppen, kwamen op naam van Steven Berghuis. Door de winst stijgt Feyenoord naar de vijfde plaats in de Eredivisie en heeft nog maar drie punten achterstand op nummer vier PSV. Donyell Malen viel uit met een ogenschijnlijke zware knieblessure.

Berghuis de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Berghuis de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

3 - 1

PSV

 19' Berghuis
 34' Berghuis(pen)
 64' Berghuis(pen)
   84' Pereiro
 
 Gele kaart: Geertruida, Kökcü, Malacia, (Feyenoord), Bergwijn, Viergever, Dumfries, Schwaab, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.625
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü (Tapia/82)
Berghuis
Jörgensen
Sinisterra (Larsson/84)
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Boscagli
Rosario
Ihattaren
Gutiérrez
Doan (Pereiro/79)
Malen (Gakpo/52)
Bergwijn

Worst en Van der Poel winnen Druivencross, hond op het parcours zorgt voor opmerkelijke beelden

Annemarie Worst en Mathieu van der Poel hebben zondag de Druivencross in het Belgische Overijse gewonnen. Tijdens de cross voor de mannen werden de veldrijders opgejaagd door een loslopende hond.

Worst nam na de start direct het initiatief in de wedstrijd. Bij het ingaan van de tweede ronde had ze een handvol seconden voorsprong op haar landgenote Lucinda Brand. Gedurende de wedstrijd werd het verschil groter. Na vijf ronden over het modderige parcours kwam Worst als winnares over de streep. Brand finishte op ruim een minuut als tweede. Op de derde plaats eindigde de Italiaanse Alice Maria Arzuffi.

Een dag na zijn eerste nederlaag in ruim een jaar tijd was alles weer zoals het was en boekte Van der Poel zijn tiende overwinning van het seizoen. De Belg Quinten Hermans en de Brit Tom Pidcock konden in de eerste helft van de wedstrijd tegenstand bieden aan Van der Poel maar daarna reed de regerend wereldkampioen solo naar de overwinning. Op de tweede plaats eindigde Pidcock, Hermans werd derde.

In de tweede ronde werd de wedstrijd even opgeschrikt door een loslopende hond. De jonge herder rende achter de veldrijders aan en zorgde voor opmerkelijke beelden, gelukkig raakte niemand gewond. Als snel werd de vandaal door de lokale politie ingerekend.

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Alice Maria Arzuffi (ITA)
4. Eva Lechner (ITA)
5. Blanka Vas Kata (HON)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Christine Majerus (LUX)
8. Evie Richards (GBR)
9. Alicia Franck (BEL)
10. Ellen Van Loy (BEL)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tom Pidcock (GBR)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Eli Iserbyt (BEL)
7. Wietse Bosmans (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. Marcel Meisen (GER)
10. Tom Meeusen (BEL)

Skicrosser Regez wint in Montafon, ook winst Thompson

Skicrosser Ryan Regez heeft de tweede World Cup-zege uit zijn carrière te pakken. In het zwaar mistige Oostenrijkse Montafon - hoewel de mist precies voor de mannenfinale optrok - was de Zwitser in de finale de sterkste.

Regez pakte gelijk al de leiding en dook als eerste de eerste van welgeteld twee bochten in. Olympisch kampioen Brady Leman volgde, maar de Canadees werd op het rechte stuk naar de finish voorbij gepompt door landgenoot Kristofor Mahler, terwijl de Fransman Terence Tchiknavorian niet in het verhaal voor kon komen.

Bij de vrouwen kende de Canadese Marielle Thompson de beste start en de olympisch kampioene van Sochi stond haar leiding ook niet meer af. Sandra Näslund uit Zwitserland moest even knokken om de Canadese Courtney Hoffos van het lijf te houden, terwijl Näslund's landgenote Alexandra Edebo door een fout in de tweede bocht kansloos was.

16-jarige rodelmeisjes schrijven historie in dubbelrodelen

In het Canadese Whistler is dit weekeinde alweer de derde World Cup van het rodelseizoen afgewerkt. Op de olympische baan werd zowaar historie geschreven en wel bij de dubbels, want daar stonden Caitlin Nash en Natalie Corless aan de start.

Dubbels
Het Canadese duo, slechts 16 jaren jong, is zoals de namen misschien al doen vermoeden vrouwelijk. In het rodelen kennen we al vele jaren de dubbels en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dat is een open categorie. Vrouwen stonden er decennia geleden wel eens aan de start, vaak met een man, maar in de World Cup was het nog nooit gebeurd dat twee dames samen van start gingen, tot nu.

Nash en Corless doen volgende maand mee aan de Jeugd Olympische Spelen, waar de damesdubbels hun grote internationale debuut maken - het einde van de dubbels als open categorie is in zicht. Dat ze er wat van kunnen lieten ze zien, want ze bedwongen de bloedsnelle baan alsof ze al jaren in de World Cup sleeën, met hooguit één klein foutje aan het einde. Ze werden wel 22e en laatste, maar gezien hun geringe gewicht en natuurlijk veel minder aanwezige fysieke kracht is dat zeker geen schande.

Bovenin was het weer eens een Duitse strijd, die dit keer werd gewonnen door Toni Eggert en Sascha Benecken. In de tweede run schoven ze met 0,059 seconden voorbij hun aartsrivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt, die na één run nog enkele duizendsten voorsprong hadden. Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov pakten op 0,234 tellen een toch wel wat verrassende derde plek namens Rusland.

Vrouwen
De Russische Tatyana Ivanova was in de eerste run de beste en verdedigde een nipte voorsprong op Anna Berreiter, 20 jaren jong en een van de gezichten van de volledig nieuwe Duitse generatie. In de tweede run breidde Ivanova haar voorsprong fors uit naar 0,191 seconden, maar Berreiter hield haar tweede plek en pakte nu al voor het eerst een podiumplek. Viktoriia Demchenko, dochter van de legendarische Rus Albert Demchenko, pakte op 0,221 seconden de derde plek, één honderdste voor de nieuwe Duitse kopvrouw Julia Taubitz. Daria en Dania Obratov plaatsten zich namens Nederland niet voor de wedstrijd.

Mannen
Na één run was het de ervaren Duitser Johannes Ludwig die bovenaan stond, maar hij kon het niet bolwerken en zakte in run twee terug naar de vierde plek. Roman Repilov profiteerde: de Rus, die vorig jaar wegens visumproblemen nog naast de World Cup-titel greep, schoof op van plek twee en pakte de winst. Meervoudig kampioen Felix Loch uit Duitsland werd op 0,147 seconden tweede, voor de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,171), terwijl de verrassende World Cup-leider Jonas Müller uit Oostenrijk op 0,509 seconden tiende werd.

Sprints
Op de sprints gaat de tijd pas tellen na een paar bochten, waardoor de start minder van belang is. Ook is het maar één run, maar Ivanova won bij de vrouwen alsnog: de Amerikaanse Emily Sweeney bleef op 0,044 seconden steken, terwijl de 19-jarige Duitse juniorenwereldkampioene Cheyenne Rosenthal een dag na Berreiter ook haar eerste World Cup-podium mocht vieren op 0,065 seconden, drie duizendsten voor Demchenko.

Bij de mannen was het nog een stukje spannender: de Oostenrijker Reinhard Egger zette een scherpe tijd neer en zag Repilov, die als laatste naar beneden kwam, op 0,007 seconden stranden. Sprintwereldkampioen Müller deed het dit keer beter: op 0,044 tellen werd hij derde, drie duizendsten voor Loch.

Qua spanning sloeg de dubbelwedstrijd echter alles, te beginnen met een snelle tijd van Kashkin/Korshunov. Wendl en Arlt kwamen daarna naar beneden en doken welgeteld één duizendste van een seconde onder de Russische tijd, waarna Eggert en Benecken nog eens drie duizendsten sneller waren en zo de winst pakten.

Indrukwekkende zege biatlete Eckhoff op achtervolging

Biatlete Tiril Eckhoff heeft in het Oostenrijkse Hochfilzen met een indrukwekkend staaltje machtsvertoon de achtervolging gewonnen. De Noorse, vaak niet al te sterk op de schietbaan, was nu juist ongenaakbaar en nam de macht snel in handen.

De winnares van de sprint, Dorothea Wierer, begon met twee missers niet best en schoot er bij de tweede schietbeurt nog een misser bij. Twee dames rukten ondertussen op naar voren en namen halverwege de leiding: Tiril Eckhoff en Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen, beiden nog foutloos. Hanna Öberg uit Zweden volgde op twintig tellen, de foutloze Justine Braisaz en Karoline Offigstad Knotten stegen van de 25e en 22e startplek al de top-5 in.

Tandrevold schoot staand een misser, Eckhoff trof ook bij de derde keer schieten alle schijven en nam zo eenzaam de leiding. Tandrevold behield plek twee, maar had Paulina Fialkova achter zich aan, met Öberg en Braisaz er ook niet ver vandaan. Eckhoff schoot vervolgens ook bij de laatste schietbeurt alles raak en kon zonder dreiging op naar de overwinning. Öberg schoot van de achtervolgsters het snelst en best en ging op weg naar plek twee, Tandrevold trof eveneens doel en verzekerde zich van plek drie.

Oranje ijshockeyers leggen ook Taiwan over de knie op OKT

Game twee op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Nederlandse ijshockeyers, wederom tegen een voor Nederland onbekende tegenstander. Taiwan zelf is pas sinds 1983 lid van de Internationale IJshockey Federatie en is Oranje voor zover ik kan zien nog nooit tegen gekomen. Op dit moment spelen ze hun WK's in divisie 3A, terwijl Nederland schippert tussen divisie 2A en IB en waar Nederland vrijdag dik van Mexico wist te winnen, verloor Taiwan met 11-1 van Spanje.

De wedstrijd begint een beetje hetzelfde als tegen Mexico met een veel sterker Oranje, maar Taiwan verzet zich net wat feller en de goalie lijkt ook net wat beter. Dit kan de 1-0 binnen twee minuten niet voorkomen: Nick Verschuren profiteert van een tijdstraf tegen Taiwan, maar waar iedereen nu verwacht dat het nu wel snel zal gaan, recht Taiwan tegen alle verhoudingen in de rug en begint het zich voorzichtig voor de goal van Martijn Oosterwijk te melden. De Groninger in Heerenveense dienst weet de eerste schoten nog te stoppen, maar hij kan niet voorkomen dat Taiwan na geschutter in de Nederlandse verdediging toch de gelijkmaker binnen weet te frommelen.

Hierna gaat het ineens wel snel: het is eerst Bartek Bison die een breakaway mooi weet af te ronden, gevolgd door Verschuren die het via een wraparound vanachter het goal doet en Killian van Gorp met een gelikt polsschot vanaf de blauwe lijn; het staat ineens 4-1 binnen tien minuten. Hierna gebeurt er eigenlijk weinig, Nederland voert de druk op, maar Taiwan verdedigt met alle macht en passie van de wereld en uiteindelijk gaan we ook met 4-1 rusten.

Nederland scoort (Foto: Karina/FOK!)
Nederland scoort (Foto: FOK!/Karina)

De tweede periode gaan we gewoon verder waar we gebleven waren: Stempher scoort op aangeven van Bison de 6-1 en als er dan een straf tegen Nederland valt voor too many orangemen on the ice lijkt Nederland deze man-minder-situatie zelfs uit te willen spelen alsof ze zelf een extra mannetje op het ijs hebben staan. De grootste kans tijdens deze penalty kill is zelfs voor Oranje, maar captain Joey Oosterveld stapt over de puck heen. Als de Stempher/Bison-combinatie de 7-1 binnenschiet is het tijd voor Taiwan om van keeper te wisselen. He Wei-Chih eruit, Liao Yu-Cheng erin, maar er verandert eigenlijk weinig. Oosterveld (twee maal), Stempher en Verschuren zorgen voor de dubbele cijfers en in de derde periode scoort Danny Stempher nog twee doelpunten en een assist op het doelpunt van Raymond van der Schuit voor 14-1.

Man of the Match voor Nederland is verdediger Alexei Loginov. Persoonlijk had ik hem aan Danny Stempher gegeven die naast zijn vijf goals en één assist ook echt de hele wedstrijd op het ijs leek te staan, maar de experts zullen het beter weten dan ik. Motm bij Taiwan was een Taiwanese gozer.

Zondagavond om 20.00 uur speelt Nederland de finale van dit toernooi tegen Spanje, dat ook beide wedstrijden dik wist te winnen. Ik hoop dat het een beetje spannend gaat worden en ik verwacht dat Oranje hem wel gaat winnen. Livestream is hieronder te vinden en volledig gratis te kijken:

Livestream Spanje - Nederland (Bron: YouTube)

Uitslag FC Emmen - Sparta Rotterdam

Na vier wedstrijden met puntverlies heeft FC Emmen weer eens de volle winst gepakt. Op de Oude Meerdijk won Emmen met 2-0 van Sparta via twee benutte strafschoppen.

De eerste kans was voor Spartaan Halil Dervisoglu. Doelman Dennis Telgenkamp redde bekwaam. In de tegenaanval ging Marko Kolar na een duel met Jurgen Mattheij naar de grond, waarna scheidsrechter Edwin van de Graaf de bal op de strafschopstip legde. Sergio Peña benutte dat buitenkansje.

Tien minuten later was het weer raak.Emmen-verdediger Miguel Araujo kopte op de arm van Spartaan Ragnar Ache en opnieuw was het een penalty. Ditmaal scoorde Michael de Leeuw vanaf elf meter.

Emmen kwam in de tweede helft nooit in de problemen en was dichter bij de 3-0, maar wisten hun kansen niet te benutten. Door de zege stijgt FC Emmen naar de dertiende plaats, terwijl Sparta twee plaatsen hoger staat na zeventien wedstrijden.

FC Emmen

2 - 0

Sparta Rotterdam

 18' Pena(pen)
 29' De Leeuw(pen)
   
 
 Gele kaart: Veendorp, (FC Emmen), Auassar,Dervisoglu, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.145
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Veendorp
Laursen
Pena
Hiariej
Chacón
Kolar (De Vos/87)
De Leeuw
  Harush
Abels
Vriends
Mattheij
Faye (Piroe/72)
Harroui (L.Duarte/46)
Auassar
Smeets
Rayhi (D.Duarte/38)
Ache
Dervisoglu

Solange eindigt in top 10 missverkiezing voor transgenders: 'Heel trots'

De Amsterdamse Solange Dekker is niet verkozen tot Miss Trans Star International 2019. Wel haalde ze de top 10 en werd ze uitgeroepen tot 'Miss Evolution', een prijs voor de deelnemer die zich het meest heeft ontwikkeld tijdens de competitie.

In totaal deden er 28 transgendervrouwen mee aan de verkiezing, die werd gehouden in Barcelona en dit jaar werd gewonnen door Ava Simões uit Angola. Solange belandde in ieder geval buiten de top 6, maar behoort dus wel tot de top 10. Later vandaag hoort ze op welke plek ze precies is geëndigd.

'Ik ben helaas niet verder gekomen dan dat, maar als ik terugkijk naar wat ik heb bereikt ben ik heel trots op mezelf', zegt Solange. 'Ik vind het al een enorme prestatie dat ik zover ben gekomen.' 

Solange werd wel in het speciaal geprezen om de ontwikkeling die zij tijdens de achtdaagse contest doormaakte. 'Voor mij was dit de eerste keer ooit. Ik had geen ervaring op de catwalk of met modellenwerk. Ik heb afgelopen week ontzettend veel geleerd.'

Hiervoor zocht ze veel toenadering tot de andere deelnemers. 'Ik heb zoveel nieuwe vriendinnen gemaakt en mooie mensen leren kennen. Iedereen zit echt in mijn hart. Ik ben er echt een rijker persoon van geworden', zegt Miss Evolution 2019. 

Vanavond vliegt Solange weer terug naar Amsterdam. Ze wil na haar ervaringen in Barcelona graag door met modellenwerk. 'Na deze competitie en alle complimenten die ik kreeg ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik ga werken aan mijn catwalk, poses en hoop ooit mee te mogen doen aan de Miss Universe-verkiezing. Ik zie mezelf namelijk niet alleen als transgendervrouw, maar vooral als vrouw.'

Nederland wereldkampioen handbal!

De Nederlandse handbalsters zijn in Japan voor de eerste keer in de historie wereldkampioen geworden. In een bloedstollende finale werd Spanje met 29-30 verslagen. Door de winst is Oranje ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd, de verdediging stond niet goed en de passing was matig. Spanje nam dan ook snel een 5-2 voorsprong. Na tien minuten spelen kwam Oranje beter in het spel. Halverwege de eerste helft maakte Lois Abbingh gelijk: 9-9.

Vervolgens brak een periode aan waarbij beide ploegen niet tot scoren kwamen. Met nog ruim vijf minuten te spelen kwam het scoren weer op gang, aan Spaanse zijde was dat te danken aan zeven meter ballen. Een slotoffensief bracht Nederland op voorsprong. Bij de rust was het 13-16 voor Nederland.

Nederland schrijft historie op WK handbal (Pro Shots / Henk Seppen)
Nederland schrijft historie op WK handbal (Pro Shots / Henk Seppen)

In de tweede dertig minuten ging Nederland verder waarmee het de eerste helft geëindigd was en liep uit naar een voorsprong van vijf punten. Na tien minuten spelen herpakte Spanje zich en naderde tot op twee punten. Vervolgens net als in de eerste helft een aantal minuten waar men niet tot scoren kwam.

Met tien minuten te spelen was het 24-26. Het verschil bleef vervolgens één of twee punten in het voordeel van Oranje. Met twee minuten op de klok stokte het scoren bij Nederland en kwam Spanje op gelijke hoogte.

Met nog 21 seconden had Spanje balbezit en kon de winnende treffer scoren echter de uitstekend spelende keepster Tess Wester maakte de redding van haar leven. Bij het uitgooien werd ze gehinderd door Ainhoa Hernandez. De Spaanse moest met rood van het veld, echter Nederland kreeg als bonus ook een strafworp. Abbingh liet die kans niet onbenut en maakte het winnende doelpunt.

Drie Belgen aangehouden na opstootje in café

Agenten hebben afgelopen nacht omstreeks 01.50 uur in het uitgaanscentrum van Tilburg een 27-jarige man uit Schoten (België) aangehouden die in een café tijdens een opstootje met een glas gegooid zou hebben. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. Twee vrienden, ook beiden 27 jaar uit Schoten en Merksem (ook België), werden eveneens ingerekend omdat zij de aanhouding probeerden te belemmeren.

In een café op de Heuvel werd tijdens een vechtpartij met een glas gegooid. Dit glas kwam tegen een oor van een bezoekster aan die er niets mee te maken had. Haar oor bloedde zo dat zij met een ambulance voor behandeling naar het ziekenhuis moest. Een portier geleidde de vermoedelijke dader, een 27-jarige man uit Schoten , naar buiten om hem aan de politie over te dragen.

Buiten namen agenten de verdachte over die zich echter flink verzette tegen zijn arrestatie en daarbij hulp kreeg van twee vrienden die zich er ook mee bemoeiden. Hij vluchtte richting het Pieter Vreedeplein. Hij werd daar uiteindelijk met hulp van enkele portiers met verzet aangehouden. Ook de twee vrienden, beiden 27 jaar uit Merksem en Schoten, werden opgepakt. De 27-jarige man uit Merksem zou op het Pieter Vreedeplein de agent die de ‘hoofdverdachte’ vasthield naar de grond geduwd hebben. De politieman liep daarbij een verzwikte enkel op.

Alle klimaatactivisten vrij, Greenpeace gaat verder met #Protestival

Gisteren werden er tijdens de ontruiming van het Protestival op Schiphol Plaza 25 demonstranten opgepakt. Inmiddels zijn ze allemaal weer op vrije voeten zo meldt AT5. Gisteren zijn er ook tientallen demonstranten, waaronder GroenLinks-raadslid Imane Nadif, 'bestuurlijk verplaatst'. Dat betekent dat ze per bus naar Katwijk of Krommenie werden gebracht en een gebiedsverbod van 48 uur kregen.

Lees ook onze liveblog van gisteren over de ontruiming op Schiphol

Vandaag protesteert Greenpeace opnieuw op Schiphol, dit keer braaf buiten op het Jan Dellaert Plein, wat wel door de gemeente Haarlemmermeer gefaciliteerd wordt. Ook vandaag is FOK! weer aanwezig op Schiphol om verslag te doen van het Protestival. Op het moment van arriveren was het nog betrekkelijk rustig, hoewel de Koninklijke Marechaussee ook vandaag weer opvallend zichtbaar aanwezig is. Buiten is de sfeer nog gemoedelijk, hoewel de politie te paard al weer klaar staat.

Update 13:17 uur:
Schiphol heeft diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat de activisten opnieuw Schiphol Plaza kunnen bezetten. Zo is de in/uitgang aan het Jan Delleart plein afgesloten.

Verder vertelt een medewerker van Schiphol dat de personeelsliften vandaag alleen met een toegangspas opgeroepen kunnen worden, waar deze normaal gesproken vrij toegankelijk zijn tussen zeven uur 's ochtends en zes uur 's middags.

Buiten is de sfeer gemoedelijk, ondanks lichte regenval. Hoewel er lang niet zoveel activisten zijn als gisteren, wordt de groep streng in de gaten gehouden door leden van de koninklijke marechaussee.

Protestival Schiphol dag twee  (Foto: FOK! )
Protestival Schiphol dag twee (Foto: FOK! )Protestival Schiphol dag twee  (Foto: FOK! )
Protestival Schiphol dag twee (Foto: FOK! )

Protestival Schiphol dag twee  (Foto: FOK!)
Protestival Schiphol dag twee (Foto: FOK!)Protestival Schiphol dag twee  (Foto: FOK!)
Protestival Schiphol dag twee (Foto: FOK!)Protestival Schiphol dag twee  (Foto: FOK!)
Protestival Schiphol dag twee (Foto: FOK!)

Politie vindt lijk in vuilcontainer

In Edam heeft de politie rond 11:30 uur een lijk aangetroffen in een vuilcontainer. Dat meldt NH Nieuws. 

De container waarin het ontzielde lichaam werd aangetroffen bevindt zich aan de Schepenmakersdijk. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Als er meer bekend is zal dit bericht worden geupdate.

Snowboarder Parrot pakt 1e World Cup-winst na kanker

Snowboarder Max Parrot heeft in het Chinese Beijing zijn zevende World Cup-zege te pakken, zijn vijfde op de big air. Het was de eerste World Cup-zege voor de 25-jarige Canadees sinds hij te horen kreeg dat hij kanker had.

Eerder dit jaar won Parrot kort na het beëindigen van zijn chemokuur al goud op de X-Games, nu was het in de World Cup ook raak. In de finale sprong hij met zijn eerste twee sprongen naar 186,00 punten, waarmee hij de Zweed Sven Thorgren nét klopte. De Amerikaan Chris Corning completeerde het podium, Niek van der Velden (15e) en Casper Wolf (40e) kwamen niet door de kwalificaties.

Max Parrot (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging de winst naar de Japanse Miyabi Onitsuka, die in haar eerste twee sprongen bij elkaar tot 165,00 punten kwam. Olympisch kampioene Anna Gasser uit Oostenrijk bleef daar zeven punten vanaf, de Canadese Laurie Blouin maakte het podium vol. Cheryl Maas bleef met een veertiende plek hangen in de kwalificaties.

Miyabi Onitsuka (Bron: YouTube)

In het Amerikaanse Copper werd geboard in de halfpipe en bij de vrouwen was het de 30-jarige Spaanse veterane Queralt Castellet die daar haar vijfde zege pakte. Haar eerste run leverde 87,75 punten op en dat bleek genoeg om de Chinese Liu Jiayu en thuisfavoriete Maddie Mastro het nakijken te geven.

Queralt Castellet (Bron: YouTube)

Bij de mannen was de drievoudig regerend wereldkampioen Scotty James weer eens de beste. De Australiër scoorde 96,00 punten met een dijk van een eerste run en kon in zijn derde en laatste run relaxen; de zege was binnen. De Japanse tieners Yuto Totsuka en Ruka Hirano maakten het podium compleet.

Scotty James (Bron: YouTube)

Semerikov blijft Michael nipt voor op 5.000m

De laatste afstand van de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Nagano, de 5.000 meter voor mannen, is gewonnen door Danila Semerikov. De Rus zegevierde in 6.18,60.

Op negen honderdste afstand werd Peter Michael tweede in 6.18,69. De Rus Alexander Rumyantsev eindigde als derde in een tijd van 6.19,66. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen kwam met 6.20,09 net naast het podium terecht.

Er deden geen Nederlanders mee aan de 5.000 meter.

Treinuitval door stakingen buitenland

Als gevolg van sociale spanningen in Frankrijk bestaat er een reële kans dat het treinverkeer van en naar Parijs in december 2019 zwaar verstoord zal zijn. Aangezien het openbaar vervoer (metro, bus, tram en RER) ook hinder zal ondervinden, wordt het moeilijk om zich te verplaatsen in de Parijse regio.

Gezien deze omstandigheden adviseert de Nederlandse Spoorwegen reizigers die van plan zijn naar of van de Parijse regio te reizen hun reis indien mogelijk uit te stellen. Daarnaast zullen er diverse treinen niet vertrekken. Een volledig overzicht daarvan vind je op de website van NS International.  Mensen die al een ticket geboekt hebben, kunnen dit kosteloos omboeken, of annuleren zonder extra kosten. 

België
Als gevolg van stakingen in België bestaat er een reële kans dat het treinverkeer op donderdag 19 december 2019 zwaar verstoord zal zijn. Gezien deze omstandigheden adviseert de Nederlande Spoorwegen reizigers die van plan zijn naar of van België en Parijs te reizen hun reis indien mogelijk uit te stellen.

NBA: Spurs winnen in Mexico van Suns

Gisteravond werd de tweede en laatste wedstrijd van de NBA Global Games in Mexico-Stad gespeeld. De San Antonio Spurs en de Phoenix Suns gaven de ruim 20.000 toeschouwers waar voor hun geld. De wedstrijd werd in de slotseconde van de verlenging beslist. San Antonio won met 119 – 121.

De fans kregen vooraf een kleine teleurstelling te verwerken. Bij Phoenix ontbrak Devin Booker. Booker heeft Mexicaanse roots van zijn moeders kant en wordt door Mexicaanse fans omarmd. Twee jaar geleden mocht hij ook tweemaal met zijn ploeg in Mexico spelen en maakte daarin veel indruk. De nog altijd maar 23-jarige guard kampt met een polsblessure en moest aan de kant blijven.

De Spurs en de Suns maakten er een spannende wedstrijd van. San Antonio leek in reguliere speeltijd te winnen, maar Ricky Rubio wist Kelly Oubre vrij te spelen voor een driepunter waarmee de stand op 109 – 109 kwam.

De verlenging kende een curieus einde. DeMar DeRozan scoorde in de slotfase en er werd een fout op hem gemaakt. DeRozan miste de bonus vrije worp, waarna de bal via een scrimmage uitging. Lang beraad met behulp van videobeelden wees uit dat de bal via het hoofd van de op de grond liggende Mikal Bridges buiten de lijnen ging. San Antonio mocht de bal inbrengen en de Australiër Patty Mills besliste de wedstrijd met een ijskoud jumpshot. Hij zette zijn puntentotaal hiermee op 26, waarmee hij topscorer van de wedstrijd werd.

Voor San Antonio was het al de vierde wedstrijd op rij die in een verlenging werd beslist, een unicum in de NBA-geschiedenis. Drie daarvan werden gewonnen en door de tegenvallende resultaten van de hele middenmoot in het westen staat San Antonio nog maar één zege achter de achtste play-off plaats.

Bij Phoenix werd Ricky Rubio topscorer. De Spaanse guard kwam tot 25 punten en 13 assists. De blessure van Booker lijkt niet heel ernstig, mogelijk speelt hij maandag weer tegen de Portland Trail Blazers. Daarnaast kan de ploeg over twee weken weer beschikken over DeAndre Ayton. De jonge center werd eerder dit seizoen voor 25 wedstrijden geschorst wegens het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel.  

Ook de wedstrijd tussen de Dallas Mavericks en de Miami Heat werd in een verlenging beslist. In de twee minuut stapte Luka Doncic op de voet van Kendrick Nunn en verzwikte zijn enkel. Hinkend verliet hij het veld en hij zou niet meer terug keren. Eerste röntgenfoto’s wezen uit dat er niets gebroken was, maar van een flink verzwikte enkel kan je ook wel een week of twee last houden.

Het was voor Miami al de vijfde wedstrijd dit seizoen die naar een verlenging ging en de Heat wist ze alle vijf te winnen. In Dallas werd het 118 – 122.

Bij Miami betraden maar acht spelers het veld. Ook Miami kampt met blessures. Justise Winslow en Goran Dragic zitten al een tijdje aan de kant en het team heeft Dion Waiters geschorst die in het teamvliegtuig onwel werd na het eten van cannabis snoepjes. De acht Heat-spelers die wel fit waren droegen echter allemaal bij aan de zege. Het is een gebalanceerd team dat voor elkaar wil strijden. Butler werd met 27 punten topscorer, Bam Adebayo had een triple double en cruciale verdedigende acties in de verlenging en de jonkies Robinson, Nunn en Herro schoten scherp van afstand.

De Milwaukee Bucks boekten een eenvoudige zege op de Cleveland Cavaliers: 127 – 108. Het was de achttiende zege op rij voor de koploper in het oosten. Antetokounmpo werd door zijn coach de halve wedstrijd op de bank gehouden, maar wist in zijn beperkte speeltijd toch 29 punten te maken.

Houston ging verrassend onderuit tegen de Detroit Pistons. Vermoeidheid kan een rol spelen, de Rockets speelden de derde wedstrijd in vier dagen. Ook ontbrak Russell Westbrook, die een wedstrijd rust werd gegund.

Detroit speelde zonder Andre Drummond en in de rust bleef Blake Griffin in de kleedkamer achter. Griffin speelt het hele seizoen al matig en hij is geen schim van de rasatleet uit het begin van zijn carrière, die wekelijks met zijn dunks de highlight filmpjes van de NBA sierde. Het lijkt erop dat vele knieblessures hun tol hebben geëist.

Zonder hun grote mannen was het aan de guards van Detroit om de wedstrijd over te nemen en Derrick Rose nam de uitdaging aan. De voormalig MVP kwam tot 20 punten en 12 assists en leidde zijn ploeg naar een verrassende 107 – 115 overwinning.

Uitslagen

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 119 – 121 (OT)
Toronto Raptors – Brooklyn Nets 110 – 102
Chicago Bulls – Los Angeles Clippers 109 – 106
Memphis Grizzlies – Washington Wizards 128 – 111
Dallas Mavericks – Miami Heat 118 – 122 (OT)
Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 125 – 108
Houston Rockets – Detroit Pistons 107 – 115
Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 110 - 102

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-3
Philadelphia 76ers 20-7
Miami Heat 19-7
Boston Celtics 17-7
Toronto Raptors 17-8
Indiana Pacers 17-9
Brooklyn Nets 13-12
Orlando Magic 11-14
Charlotte Hornets 12-16
Detroit Pistons 11-15
Chicago Bulls 10-18
Washington Wizards 7-17
Cleveland Cavaliers 6-20
Atlanta Hawks 6-20
New York Knicks 6-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 23-3
Los Angeles Clippers 20-8
Dallas Mavericks 17-8
Denver Nuggets 16-8
Houston Rockets 17-9
Utah Jazz 15-11
Phoenix Suns 11-14
Oklahoma City Thunder 11-14
Sacramento Kings 11-14
Minnesota Timberwolves 10-15
San Antonio Spurs 10-15
Portland Trail Blazers 10-16
Memphis Grizzlies 9-17
New Orleans Pelicans 6-20
Golden State Warriors 5-22

Politie doet ambtshalve onderzoek naar ernstige mishandeling

De politie onderzoekt ambtshalve een mishandeling van afgelopen nacht in Vlissingen. Er is geen aangifte gedaan en er is niemand aangehouden. Politie zoekt nog naar getuigen.

Rond 02:00 uur ontving de politie een melding van onenigheid waarbij gestoken zou zijn. Agenten troffen op de Scheldestraat een 22-jarige man uit Vlissingen aan die gewond was. Hij werd door het personeel van de ambulancedienst geholpen, maar daarna wilde de man weg.

De politie vindt het incident ernstig genoeg om zonder aangifte een onderzoek in te stellen. Agenten zochten naar de tegenpartij, een 35-jarige man uit Vlissingen. Hij was niet thuis, maar de politie heeft bekend gemaakt dat hij gezocht wordt. Het is aan het Openbaar Ministerie hoe deze zaak verder wordt afgewikkeld.

De politie stelt vandaag een buurtonderzoek in, maar getuigen kunnen zich ook melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door een tip via WhatsApp of het tipformulier achter te laten. 

Joyrider vliegt uit de bocht en knalt tegen boom

Een 18-jarige bestuurder uit Willemstad raakte afgelopen nacht rond 02:30 uur op het Steenpad in zijn woonplaats gewond nadat hij uit de bocht vloog en tegen een boom reed.

De knul beschikt niet over een rijbewijs en had mogelijk ongezien een auto van een bekende meegenomen. Hij reed daarmee over het Steenpad, maar vloog uit de bocht en botste tegen een boom. Het voertuig kwam midden op de weg tot stilstand.

De brandweer bevrijdde hem uit zijn benarde positie en het slachtoffer werd met de ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Op verzoek van de politie werd er bloed afgenomen voor controle op alcohol en drugs.

2019 in top-5 warmste jaren; negen maanden te warm

Het jaar 2019 behoort tot de vijf warmste jaren sinds 1901. De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt komt uit rond 11,2 graden tegen 10,1 normaal. Dat betekent een gedeelde derde plek. Mocht het slot van het jaar bijzonder zacht verlopen dan kan 2019 nog op de tweede plek terecht komen. Dit is al het zesde warme jaar op rij en inmiddels staan acht jaren uit deze eeuw in de top-10 van warmste jaren.

Maar liefst negen van de twaalf maanden verliepen warmer dan normaal. Februari en juni verliepen zeer warm. De tweede helft van februari grossierde in vroege lentedagen. Op 26 februari beleefden we de warmste winterdag ooit in De Bilt met 18,9 graden en een dag later werd in het Limburgse Arcen een landelijk winterrecord van 20,5 graden genoteerd.

Juni was de warmste junimaand ooit met gemiddeld 18,1 graden tegen 15,6 normaal. Er waren veel meer warme, zomerse en tropische dagen dan normaal. Op drie dagen werd het datum-warmterecord gebroken. Ook kwam het tot een recordwarme juninacht.

Meer dan 40 graden in juli
Toch zal niet de warmte uit februari en juni, maar de recordwarmte uit juli vooral in onze herinnering blijven. Wat lange tijd onmogelijk was gebeurde: het bijna 75 jaar oude nationale warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld, sneuvelde.

Op 24, 25 en 26 juli van dit jaar werden temperaturen gemeten die nooit eerder zijn waargenomen in ons land. Op 25 juli werd in Gilze-Rijen een bizar nieuw nationaal hitterecord genoteerd met 40,7 graden. Ook De Bilt noteerde met 37,5 graden een nieuw absoluut record.

Temperatuurverschil van bijna 51 graden
In januari werd de laagste temperatuur van dit jaar gemeten. Het werd in Leeuwarden op 20 januari, in Deelen op 21 januari en in Hoogeveen op 22 januari -10,2 graden. Dat is een verschil van bijna 51 graden met de hoogste temperatuur van het jaar!

Veertien warmterecords en één kouderecord
In totaal waren er dit jaar tot dusver veertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt: vier in februari, drie in juni, vier in juli, twee in augustus en één in oktober. Alleen op 6 oktober kwam het tot een kouderecord. Deze verhouding is geen uitzondering. Tegenover elk kouderecord in deze eeuw staan acht warmterecords. Dit is tekenend voor het sterk opwarmende klimaat.

Ook in een opwarmend klimaat blijven koude perioden voorkomen. Dit jaar was dat ook het geval. In mei lag de gemiddelde temperatuur verder onder normaal en ook in november was het aan de koude kant. Dat maakt de top-5 notering van dit jaar extra bijzonder. September kende als enige maand een volstrekt normale temperatuur.

Is die top-5 positie nu al zeker?
De verwachting voor de komende veertien dagen toont zacht tot zeer zacht weer en daarmee is het vrijwel uitgesloten dat 2019 niet eindigt in de top-5 van warmste jaren. Bij een normaal verloop van de rest van december zou 2019 alsnog op een vijfde plek uitkomen met een gemiddelde temperatuur van 11,0 graden. Gezien het zachte weer in de verwachting is 11,2 graden waarschijnlijker. Dat zou een gedeeld derde plek betekenen. Mochten de zachtste berekeningen uitkomen dan is een gedeeld tweede plek met 11,4 graden haalbaar.

De top-5 komt er waarschijnlijk als volgt uit te zien:
• 2014: 11,7 graden
• 2018: 11,4 graden
• 2019: 11,2 graden
• 2007: 11,2 graden
• 2006: 11,2 graden

Mogulskiër Kingsbury slaat terug, dubbelslag Laffont

In het Chinese Thaiwoo is dit weekeinde de tweede World Cup van het seizoen voor de mogulskiërs gehouden. Op zaterdag stond een wedstrijd op de reguliere moguls op het programma, zondag werd gestreden op de dubbele piste - waar het om een knock-outformat gaat.

Bij de vrouwen werd het een dubbelslag voor olympisch kampioene Perrine Laffont. De Française won de wedstrijd op de reguliere moguls door de Kazachse Yulia Galysheva nipt te verslaan, terwijl de Canadese Justine Dufour-Lapointe - de voorgangster van Laffont op de Spelen - de derde plek pakte.

In de finale van de dual moguls nam Laffont het op tegen de Amerikaanse Jaelin Kauf, die onderuit ging en de finish niet haalde. Kisara Sumiyoshi uit Japan werd in de strijd om de derde plek verslagen door de Amerikaanse Hannah Soar, die zo voor het eerst het World Cup-podium mocht beklimmen.

Laffont wint op de moguls (Bron: YouTube)

Bij de mannen werd de al jaren dominante Canadees Mikael Kingsbury op de moguls verslagen door de Japanse dubbele wereldkampioen van 2017, Ikuma Horishima, hoewel het verschil erg klein was. Benjamin Cavet hield de Australiër Matt Graham nét achter zich en pakte de derde plek.

Op de dual moguls stond Kingsbury uiteraard in de finale en wel tegenover Cavet, die Horishima uitschakelde. Kingsbury sloeg terug en pakte zijn 58e World Cup-zege in 102 deelnames, terwijl Horishima in de kleine finale simpel afrekende met de Brit Thomas Gerken Schofield.

De finale op de dual moguls (Bron: YouTube)

Japanse vrouwen snelste op ploegachtervolging, wereldbeker voor Canada

De ploegachtervolging voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano is gewonnen door Japan. Met hun sterkste opstelling (zusjes Takagi en Sato) waren de Japanse vrouwen met 2.56,37 veruit de snelste.

Canada eindigde als tweede en veroverde daarmee de wereldbeker. De Russische vrouwen eindigden op plek drie. Nederland schaatste met een gelegenheidstrio bestaande uit Kiel, Dul en Anema en werd vierde.

Twee maanden cel voor rijden met slachtoffer op motorkap

De automobilist die in 2018 op de Van der Madeweg in Amsterdam bewust een man aanreed en daarna met het slachtoffer op de motorkap verder reed, moet twee maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld.

Na een inhaalmanoeuvre van de bestuurder ontstond er een verkeersruzie. De automobilist reed uiteindelijk drie keer op het slachtoffer in. De tweede keer belandde het slachtoffer op de motorkap. De bestuurder reed daarna tientallen meters verder.

Stuurbewegingen
Door stuurbewegingen te maken slingerde hij de man op de Joan Muyskenweg van de motorkap.Toen hij op de grond lag, reed de automobilist nog eens op hem in. Het slachtoffer wist op tijd op te krabbelen en weg te springen.

De automobilist zei zelf niets fout te hebben gedaan. Volgens hem sloeg het slachtoffer zijn voorruit kapot, waarna hij bang werd en wegreed. Het slachtoffer zou vervolgens op zijn motorkap zijn gesprongen en eraf zijn gevallen nadat de auto stopte. In de tussentijd zou het zusje van de automobilist, die ook in de auto zat, aan het stuur hebben getrokken.

Auto naar de sloop
De rechtbank geloofde die verklaring niet. Er waren namelijk meerdere getuigen die het verhaal van het slachtoffer bevestigden. Bovendien heeft de automobilist zich na het incident niet gemeld en bracht hij twee dagen later zijn auto naar de sloop. Ook heeft zijn moeder, die net als een zusje in de auto zat, een belastende verklaring over hem afgelegd.

Volgens de rechtbank heeft de automobilist zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling en bedreiging. Hij krijgt daarom vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Dat betekent dat hij die twee maanden alleen hoeft uit te zitten als hij weer de fout in gaat.

Ook moet hij het slachtoffer tweeduizend euro schadevergoeding betalen.

Kulizhnikov wint 1.000m, Verbij tweede

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Japanse Nagano heeft Pavel Kulizhnikov de 1.000 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Rus reed met 1.08,45 bovendien een nieuw baanrecord.

Kai Verbij werd tweede in 1.09,67, gevolgd door Hein Otterspeer die een tijd van 1.08,95 op de klokken zette. Lennart Velema eindigde als zevende in 1.09,16, terwijl de vierde Nederlandse deelnemer Dai Dai Ntab in 1.10,19 veertiende werd.

Thomas Krol en Kjeld Nuis sloegen de wedstrijden in Nagano over,

Golikova rapste op 500m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Nagano heeft Angelina Golikova de tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend gewonnen. De Russin kwam tot 37,24.

Vanessa Herzog werd tweede in 37,45. Nao Kodaira, die eerder dit weekend de eerste 500 meter won, eindigde als derde in 37,50. Sanneke de Neeling reed met 38,15 de tiende tijd, Michelle de Jong reed met 38,44 naar plek veertien. Dione Voskamp tenslotte eindigde als achttiende in 38,67.

Bizarre comeback in halve finales WK floorball

Floorball, een soort combinatie van bandy en zaalhockey, waar maar een paar landen echt goed in zijn. Zweden en Finland spelen bij de vrouwen keer na keer de WK-finale, een enkele keer speelt Zwitserland zich ertussen - hoewel Zwitserland meestal om plek drie strijdt met Tsjechië.

Het WK bij de vrouwen is dit keer bezig in het Zwitserse Neuchâtel, waar Finland door een uitglijder in de groepsfase al in de halve finales tegen Zweden speelde - en met 5-4 verloor. Zwitserland speelde thuis tegen Tsjechië voor een plek in de finale en dat werd best een bijzondere wedstrijd.

De Tsjeschische dames waren een stuk beter en na de eerste periode van twintig minuten stond het al 0-3, wat in de tweede van drie perioden uitgebreid werd naar 1-5. Met nog minder dan twee minuten te spelen stond het 2-6, maar ineens scoorde Zwitserland weer...en nog een keer, 4-6!

Het publiek ging op de banken staan en in de laatste minuut viel ook de 5-6, zou het dan toch?! En ja hoor, via een werkelijk prachtige backhand-assist werd de 6-6 erin gewerkt, de zaal ontplofte en het stond weer gelijk. In overtime werd het feest helemaal compleet: Zwitserland maakte de golden goal en de epische comeback was compleet.

Kun je onderstaande video niet zien, maar wil je dat wel? Klik dan even hier.

Zwitserland - Tsjechië, kijken vanaf zo'n 2:22.30 uur in de video (Bron: YouTube)

TrosKompas Oeuvre Award 2019 voor Gerard Joling

De TrosKompas Oeuvre Award 2019 is voor Gerard Joling. De zanger nam zaterdagavond, aan de vooravond van zijn 35-jarig artiestenjubileum, de prijs in ontvangst op het podium van het uitverkochte Muziekfeest van het Jaar. Joling kreeg de Award uit handen van zijn 90-jarige moeder Janny, wat hem zichtbaar ontroerde. Het Muziekfeest van het Jaar vond voor de derde keer plaats in Ziggo Dome Amsterdam en is op oudejaarsavond om 23.05 uur te zien bij AVROTROS, NPO 3.

De jury van de TrosKompas Oeuvre Award bestaat uit AVROTROS-diskjockey Daniël Dekker, Paul Siteur van Sterren NL en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas. Hun juryoordeel luidt: “Gerard Joling is, zoals de Britten het zo mooi zeggen, ‘larger than life’. Met zijn unieke, nog immer glasheldere stemgeluid, zijn manier van performen die meer dan over de top is en zijn altijd aanwezige humor en zelfspot, is hij een persoonlijkheid waar niemand om heen kan en wil. Als geen ander weet hij zijn talenten onder de aandacht van het publiek te brengen. Of dat nu is als solozanger, als een van de Toppers, als presentator, vlogger of als slimme marketingstrateeg. Wie kent niet zijn gevleugelde uitspraken: ‘Ik heb er de kracht niet meer voor’ en ‘Om te gieren’ waarmee hij zelfs een T-shirt-lijn opzette. Die typisch Hollandse uitdrukking ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, gaat voor Gerard Joling niet op. Niets is hem te gek. Gelukkig maar!”. Zij vervolgen: “Ondanks alle glamour en glitter van de entertainmentwereld is Gerard altijd die nuchtere Noord-Hollandse jongen uit Schagen gebleven, die door keihard werken de absolute top heeft bereikt in zowel binnen- als buitenland. Joling is voor zijn fans zeer toegankelijk, altijd meelevend en straalt positiviteit en gezelligheid uit.”

Kort carrièreoverzicht Gerard Joling
Gerard trapte zijn zangcarrière 35 jaar geleden voorzichtig af met het laten maken van orkestbanden, zodat hij tijdens het lopen van modeshows, wat hij begin jaren tachtig deed, ook af en toe een liedje kon zingen. Zijn grote doorbraak kwam in 1985 in de ‘Soundmixshow’, waarin hij de derde plaats behaalde met ‘Crying’ van Don McLean. Hits als ‘Love is in your eyes’, ‘Ticket to the tropics’ en ‘No more bolero’s’ volgden. Dat laatste lied stond in maar liefst 22 landen in de hitlijsten en Gerard kreeg in het Verre Oosten te maken met Beatles-achtige taferelen. De jaren erna bleek Gerard een alleskunner te zijn. Hij was niet alleen maar zanger, maar werd ook televisiegezicht (in zijn reallife soap ‘Only Joling’) en presentator. In die hoedanigheid liet hij ook zijn grote maatschappelijke betrokkenheid zien door televisieprogramma’s te presenteren waarin hij ouderen hielp. Ook stond hij in maar liefst 85 shows van Holiday on Ice op de schaatsen. Muziek blijft echter altijd op de eerste plaats staan. Met nummer als ‘Blijf bij mij’ (een postuum duet met André Hazes, dertien weken op nummer 1), de klassieker ‘Maak me gek’, ‘Echte vrienden’ (een duet met Jan Smit) en ‘Lekker’ blijft hij grossieren in hits.

TrosKompas Oeuvre Award
De TrosKompas Oeuvre Award wordt sinds 2010, in samenwerking met het AVROTROS muziekplatform Sterren NL, uitgereikt en is slechts weggelegd voor de allergrootste artiesten, producers, componisten en tekstdichters uit de Nederlandse muziekindustrie. Eerdere winnaars waren Peter Koelewijn, George Baker, Jan Smit, Rob de Nijs, Pierre Kartner, René Froger en Willeke Alberti.

De vraag is nu: wat is jouw favoriete nummer van Gerard Joling? 


FOK! Wat een weer: veel wind en buien

Een gebied met buien over de oostelijke helft van het land trekt oostwaarts. De buien kunnen vooral in de zuidelijke helft gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten tot ca. 75 km/u. Langs de kust zijn vanochtend nog zware windstoten tot ongeveer 95 km/u mogelijk. De zuidwestelijke wind is meest matig, in de kustprovincies vrij krachtig, langs de kust hard tot stormachtig, 7-8 Bft.

Het buiengebied verlaat spoedig het oosten, waarna het van het westen uit opklaart en nog af en toe een bui voorkomt. In het begin van de middag leeft vooral in het westen en noorden van het land de buienactiviteit weer op, waarbij hagel en onweer mogelijk zijn. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is zuidwestelijk en matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig, en aan zee hard, 7 Bft.

Komende nacht kan in het uiterste noordwesten eerst nog een bui voorkomen. Verder is er alleen hoge bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind is zuid tot zuidwest, matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Maandag overdag is er in eerste instantie alleen (dunne) hoge bewolking. In het begin van de middag wordt de bewolking van het zuiden uit dikker en kan daar wat lichte regen vallen. De regen breidt zich in loop van de middag noordwaarts uit. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidelijk, zwak tot matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een bekende van me is in Hawaï¯. Deze foto stuurde hij me donderdagmorgen.
Een bekende van me is in Hawaï. Deze foto stuurde hij me donderdagmorgen.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

PDC WK: Huybrechts stunt met zege op Cross

Zaterdagavond en Raymond van Barneveld begint aan zijn laatste PDC WK. Hij speelt later op de avond tegen Darin Young. Eerst nog twee andere partijen in de eerste ronde. 

Mark McGeeney 3-1 Matt Campbell (First Round)
Mark McGeeney heeft zichzelf zaterdagvond verzekerd van een plek in de tweede ronde. De Engelsman versloeg mede-debutant Matt Campbell met 3-1 in sets. McGeeney schoot uit de startblokken. Met 105 gemiddeld en liefst 75% op de dubbels trok hij de eerste set naar zich toe. Een terugslag volgde echter nauwelijks en zo ging ook de tweede set met speels gemak naar The Ginja Ninja.

In de derde set ging het wat minder en die ging dus ook naar Campbell. De Canadees leek aan te kunnen haken, maar McGeeney ging in een hogere versnelling spelen en trok zo alsnog de wedstrijd naar zich toe. McGeeney speelt in de tweede ronde tegen Ricky Evans. Mocht hij ook die strijd winnen, dan wacht Michael van Gerwen in de derde ronde.

Jamie Hughes 2-3 Zoran Lerchbacher (First Round)
Zoran Lerchbacher staat in de tweede ronde van het WK. De Oostenrijker won met 3-2 van Jamie Hughes. Scorend was Hughes beter, maar dat deed hij niet altijd op het juiste moment en stond 2-1 achter.

In de vierde set deed de nummer 47 van de wereld een beste poging om het tij te keren. Op 2-1 in legs kreeg hij kansen op de set naar zich toe te trekken en een vijfde en beslissende set af te dwingen. Die misser bleek niet fataal, want even later werd alsnog die vijfde set afgedwongen. In die vijfde set kreeg Lerchbacher vele matchdarts en maakte het spannend. Uiteindelijk trok hij wel de partij naar zich toe.

Raymond van Barneveld 1-3 Darin Young (First Round)
Voor Raymond van Barneveld zit het WK er direct op. Lees hier verder. 

Rob Cross 0-3 Kim Huybrechts (Second Round)Rob Cross is uitgeschakeld op het WK. Hij verloor in de tweede ronde met 3-0 in sets van Kim Huybrechts. Een grote stunt. Cross werd in 2018 nog wereldkampioen én is de nummer twee van de plaatsingslijst. Cross was allesbehalve zichzelf, met een gemiddelde van 89.64.

Cross zal moeten inleveren op de wereldranglijst. Hij had 400.000 pond te verdedigen en houdt 15.000 pond over. 

Van Barneveld: "Leven heeft geen zin meer, zal nooit van mezelf houden"

Raymond van Barneveld is geen darter meer, de niet echt geweldige Amerikaan Darin Young klopte de vijfvoudig wereldkampioen in de eerste ronde van het wereldkampioenschap in het Londense Alexandra Palace. Van Barneveld staat niet echt bekend om het kunnen accepteren van een nederlaag, maar dit keer ging het wel érg ver.

"Ja, het is voorbij. Ik speelde gewoon niet goed en ik weet echt niet waar dat aan ligt. Ik stond lekker ontspannen te spelen in de laatste paar weken, maar Darin speelde gewoon goed en gooide een ongelooflijk belangrijke 160 uit", aldus de Hagenaar tegenover de camera van RTL7. "Ik stond te duwen en trekken aan die pijlen, helemaal niet vrij en hij strafte alles af."

Dat ging nog wel, maar vervolgens kwam de klassieke Van Barneveld boven: "Ik dacht dat ik sterker was, maar ik blijk maar gewoon een amateur te zijn, net als iedereen", klonk het depressief. "Ik vergeef het mezelf nooit, ik zal nooit van mezelf houden. Het maakt niet uit hoe vaak ze me toezingen, het maakt allemaal geen reet meer uit. Ik zal mezelf haten, ik walg van mezelf. Het maakt allemaal niks meer uit, wat ik hierna ga doen. Het hele leven heeft geen zin meer", klonk het niet echt opgewekt.

Op de suggestie dat dit misschien het begin van een nieuw leven is, een leven zonder darts, kwam ook niet echt een lekkere reactie: "Nee, dit vergeef ik mezelf nooit meer. Het is klaar. Het is heel veel pijn lijden geweest, ik dacht dat ik m'n kop erbij kon houden, maar ik blijk niet sterk genoeg te zijn. Er overheerst walging."

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl

Vier verstekelingen aangetroffen in koelwagen Rotterdam

Bij de politiemeldkamer kwam een melding binnen vanuit de hulpdiensten uit Belgie dat er mogelijk verstekelingen aan boord zaten van een koelwagen. Op een parkeerterrein aan de Noorderhelling in Rotterdam Zuid hield de politie deze vrachtwagen staande. De politie trof in de koelwagen vier verstekelingen aan, zij waren niet gewond. Zowel de chauffeur als de verstekelingen zijn aangehouden.

De 61-jarige Spaanse chauffeur werd direct aangehouden en is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De vier verstekelingen tussen de 17 en 31 jaar komen uit Irak en Iran. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en worden daar gehoord. De vrachtwagen werd uitgebreid onderzocht, hier werd niets verdachts meer in aangetroffen. De politie zet het onderzoek voort. 

 
 
 
Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.