Langlaufer Niskanen slaat Noorse aanval af, Johaug domineert

Langlaufer Iivo Niskanen heeft zijn vierde World Cup-zege en zijn eerste van het nog prille seizoen te pakken. De Fin won in eigen land in Ruka de 15 kilometer klassieke stijl, zo ongeveer het perfecte onderdeel voor hem.

Topsprinter Johannes Høsflot Klæbo heeft in de zomer flink aan zijn uithoudingsvermogen gewerkt en dat was te merken: hij zat er uitstekend bij en vooral in de tweede helft liet hij scherpe tussentijden noteren. Vanaf acht kilometer kon alleen Niskanen hem nog aan, waarbij de Fin het gat uitbreidde naar 21 seconden.

Daar waren er bij de finish nog 13 van over en dus won hij, voor Klæbo en diens landgenoot Emil Iversen, die in de eerste kilometers zijn positie al in had genomen. Op 33 seconden ging plek vier naar de volgende Noor, Didrik Tønseth, terwijl de Russische specialist Alexander Bolshunov ondanks ziekte knap vijfde werd.

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, moest topfavoriete Therese Johaug even op gang komen. Dat deed de Noorse na anderhalve kilometer en al snel was het gat groot genoeg, wat uiteindelijk de winst opleverde. De Finse Krista Pärmäkoski begon niet al te indrukwekkend, maar deelde haar race keurig in en werd op een halve minuut tweede.

De strijd om plek drie was uiterst spannend: de Amerikaanse Rosie Brennan stond verrassend op die positie, voor de Noorse Heidi Weng, maar er kwamen er ineens nog drie onderdoor. Natalia Nepryaeva uit Rusland werd op 44,4 seconden derde, voor de Amerikaanse Sadie Bjornsen (+45,7). Plek vijf was zowaar voor de 28-jarige Tsjechische Katerina Razymova, die nog nooit beter eindigde dan een achttiende plek in de World Cup en zelfs acht kilometer lang op podiumkoers lag, nu al de grootste verrassing van de winter.