Parasiet kruipt in piemel en legt eitjes

De 32-jarige Engelsman James Michael was lekker op vakantie in het zuidoosten van Afrika, gezellig met wat vrienden. Men besloot in het Malawimeer te gaan zwemmen, maar dat bleek bijna dodelijk te zijn: een parasiet kroop zijn piemel in en legde eitjes in het lichaam van James - bilharzia, zo luidde de diagnose uiteindelijk.

"Nu ik naar de foto's van die tijd kijk, is het vreemd om me te bedenken dat daar ergens een parasiet mijn piemel in kroop", aldus de Engelsman. "Zo had ik de reis van mijn leven niet helemaal voorgesteld, het was onwerkelijk en vreemd." De groep was tijdens de vakantie bijna dagelijks in of op het Malawimeer te vinden, soms zwemmend, een andere keer in een kano.

Een paar maanden na de vakantie begon hij in beide benen gevoel te verliezen, iets wat hij aanvankelijk toeschreef aan zijn hobby, wielrennen. Het werd alsmaar erger en toen hij de trap nauwelijks nog op kon lopen besloot James toch maar even naar het ziekenhuis te gaan. Hij kreeg antibiotica, maar bleef achteruit gaan en dus keerde hij een week later terug.

"Ik ben naar de neurologie gegaan en ze hebben bloed afgenomen om er achter te komen wat er aan de hand was. Zo bleek vrij snel dat mijn immuunsysteem mijn ruggengraat aanviel, waardoor ik de controle over mijn benen verloor", zegt de onfortuinlijke toerist. "Ik kreeg een half jaar steroïden voorgeschreven, maar ze wisten nog niet wat nou de oorzaak was."

Uiteindelijk kwam men erachter dat Michael een kleine toerist mee naar huis had genomen: een parasitaire worm was zijn snikkel in gekropen en had eitjes gelegd. Via de menselijke worm kruipen dergelijke parasitaire wormen door het bloed naar onder meer de lever en darmen, na een paar weken worden er eitjes gelegd. Met medicatie moesten die eitjes gedood worden, wat redelijk werkte.

Er zat echter ook een keerzijde aan het een en ander: "Ze vertelden me dat ik zo'n 30 procent kans had op volledig herstel....binnen tien jaar. Dat was vreselijk, ik wens dit helemaal niemand toe", zegt Michael, die drie maanden in een rolstoel in het ziekenhuis verbleef en daarna vier maanden op krukken liep.

Tijdens zijn herstel kreeg hij ook nog eens te kampen met een ernstige uitbraak van acne, wat over zijn hele rug en armen liep. "Ik kon een maand nauwelijks slapen, want op mijn rug liggen deed veel te veel pijn. Ook water was niet te doen en dus kon ik alleen de voorkant wassen onder de douche. In januari kon ik het toilet niet normaal gebruiken, dus had ik een katheter nodig, dat was redelijk beschamend."

Michael heeft nog altijd een lange weg te gaan en omschrijft de pijn als 'iets wat ik nooit eerder heb gekend'. De moraal van het verhaal mag duidelijk zijn: ga lekker zwemmen, maar let op wat er je piemel in kruipt.