FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 november 2019

NFL: Chargers en Chiefs strijden in Mexico tot laatste seconden

In het Estadio Azteca in Mexico-Stad hebben de Los Angeles Chargers en Kansas City Chiefs tijdens Monday Night Football een pittig duel uitgevochten. Dat ging tot de laatste seconden door en werd bij de goalline beslist.

Dankzij een rake field goal van Michael Badgley kwamen de Chargers in het eerste kwart op voorsprong, maar een 6-yard touchdown run van LeSean McCoy hielp de Chiefs langszij. Badgley trapte in het tweede kwart nog twee keer raak, Harrison Butker deed dat één keer en dus stond het halverwege 9-10 voor de Chiefs.

In het derde kwart rende Darrel Williams de bal vanaf 6 yards de endzone in namens de Chiefs, waarna Travis Kelce met een fraaie catch kwam op een 23-yard pass van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes, wat de Chiefs op 9-24 bracht. De Chargers gaven niet op en kort voor het einde van het derde kwart bereikte quarterback Philip Rivers teamgenoot Keenan Allen voor een 7-yard touchdown, waarna Rivers hij de bal voor de 2-point conversion bij Hunter Henry bezorgde: 17-24.

Met nog een minuut te gaan gingen de Chargers nog eens vol in de aanval, waarbij Rivers een fenomenale 50-yard pass afleverde bij wide receiver Mike Williams, die er een even fraaie catch van maakte. Een touchdown kwam dichterbij, maar met achttien seconden te gaan plukte Austin Ekeler (Chiefs) een pass van Rivers in de endzone vakkundig uit de lucht voor een interception, waarmee de wedstrijd gedaan was.

Chargers - Chiefs (Bron: YouTube)

Duitsland vernedert Noord-Ierland tot op het bot en is groepswinnaar

Duitsland is volgend jaar groepshoofd op het EK. Het elftal van bondscoach Joachim Löw won het EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland dinsdagavond in eigen huis met 6-1 en eindigt daarmee bovenaan in Groep C, voor Nederland. Noord-Ierland kwam nog wel verrassend op voorsprong in de Commerzbank-Arena, maar mede door een hattrick van uitblinker Serge Gnabry liep Duitsland uiteindelijk uit naar een dikke zege.

Duitsland wist dat het de groepswinst met een overwinning definitief zou veiligstellen, maar die Mannschaft beleefde een valse start in Frankfurt. Michael Smith zette in de zevende minuut vanaf ongeveer 25 meter zijn voet tegen een afvallende bal, waarna het leder schitterend en buiten het bereik van Manuel Neuer in het doel belandde: 0-1. Noord-Ierland kwam zo verrassend op voorsprong, maar Duitsland wist de schade nog in de eerste helft te repareren.

De gelijkmaker werd na negentien minuten voetballen op het scorebord gebracht door Gnabry. De flankspeler van Bayern München werd in het strafschopgebied gevonden door linksback Jonas Hector, waarna hij fraai wegdraaide en verwoestend de bovenhoek vond: 1-1. Duitsland nam de wedstrijd daarna stevig in handen en dat resulteerde op slag van rust ook nog in de 2-1. Na opnieuw uitstekend voorbereidend werk van Hector was het ditmaal Leon Goretzka die de bal van dichtbij tegen de touwen gleed.

Vrijwel direct na de onderbreking verdubbelde Gnabry de marge voor Duitsland met zijn tweede doelpunt van de avond. Ditmaal was het rechtsback Lukas Klostermann die oog had voor Gnabry, waarna de uitblinker laag raak schoot in de verre hoek: 3-1. Zijn hattrick completeerde Gnabry uiteindelijk na precies een uur spelen. Hij rekende na een fraaie pass van Julian Brandt af met verdediger Tom Flanagan en gaf vervolgens ook doelman Bailey Peacock-Farrell het nakijken met een schuiver. In het laatste kwartier voerde Duitsland de score verder op via Goretzka en Brandt.

Wijnaldum schittert voor Oranje tegen Estland

Oranje heeft de EK-kwalificatiecyclus besloten met een 5-0 overwinning op Estland. Aanvoerder Georginio Wijnaldum was dinsdagavond met drie doelpunten de grote man aan de zijde van het Nederlands elftal, terwijl ook Nathan Aké en debutant Myron Boadu treffers voor hun rekening namen. Doordat Duitsland tegelijkertijd won van Noord-Ierland, eindigt de formatie van bondscoach Ronald Koeman op de tweede plaats in Groep C.

Koeman had voor het laatste EK-kwalificatieduel de nodige wijzigingen doorgevoerd. Zo hadden Patrick van Aanholt, Aké, Calvin Stengs en Luuk de Jong een basisplaats, terwijl Quincy Promes op papier als vleugelverdediger speelde. De Esten pakten voorafgaand aan het bezoek aan Amsterdam pas één punt in de kwalificatiecyclus en scoorden pas twee keer. Het werd al heel snel duidelijk dat Estland een moeilijke avond ging krijgen in de Johan Cruijff ArenA. Al na zes minuten spelen was het raak, toen Wijnaldum een voorzet van Promes tegen de touwen kopte.

Nadat schoten van Stengs en Wijnaldum geen succes opleverden, verdubbelde Oranje al snel de marge. Memphis Depay, die na een blessure weer was teruggekeerd in het Nederlands elftal, bediende Aké, die met het hoofd zijn tweede interlandgoal liet aantekenen. Na een sterk eerste halfuur nam Oranje wat gas terug, waardoor er ondanks kansen voor Luuk de Jong en Wijnaldum voor rust niet meer gescoord werd. Ook Estland deed van zich spreken, toen Erik Sorga de bal net naast het doel van Jasper Cillessen prikte.

In rust bracht Koeman Boadu in het veld voor Depay, waarmee de achttienjarige spits van AZ de eerste na 2000 geboren Oranje-international werd. De beginfase van de tweede helft kende, los van een schot van Stengs, weinig hoogtepunten. Dat Oranje na 66 minuten op 3-0 kon komen, was grotendeels te danken aan Karol Mets. Stengs snoepte hem de bal af, waarna Wijnaldum een vrije doortocht richting de Estse doelman Sergei Lepmets had. De middenvelder van Liverpool maakte geen fout en tekende voor zijn tweede doelpunt van de avond.

Wout Weghorst en Kevin Strootman kwamen vervolgens als invallers in het veld en zagen Oranje dankzij Wijnaldum verder weglopen bij Estland. Stengs bediende de aanvoerder van het Nederlands elftal, die binnen het strafschopgebied de defensie op het verkeerde been zette en zijn derde treffer van de avond op het scorebord bracht. Uiteindelijk was het debutant Boadu die het slotakkoord verzorgde. Strootman bediende de spits van AZ met een heerlijke pass, waarna hij oog in oog met Lepmets geen fout maakte en de eindstand op 5-0 bepaalde.

Nederland verslaat Denemarken en Rusland op EK curling

De Nederlandse curlingploeg heeft directe concurrent Denemarken met 7-6 verslagen. Later op de avond werd een ruime zege op Rusland behaald: 12-4.

In tegenstelling tot de kansloze nederlagen op maandag tegen Europees kampioen Denemarken en wereldkampioen Zweden was het duel met Denemarken tot het einde spannend. Bij aanvang van het laatste end was de stand 6-6, maar daarin zorgde de laatste steen van Wouter Gösgens voor het beslissende punt.

Update 22.48 uur
Na de zege op Denemarken werd dinsdag ook laagvlieger Rusland verslagen. Na vier ends stond de ploeg van skip Jaap van Dorp met 4-1 voor. In de vijfde end scoorde Rusland twee keer, maar in de volgende end counterde Nederland direct terug. Na negend ends bij een 12-4 voorsprong gooide Rusland de handdoek in de ring.

Nederland verslaat Denemarken op EK curling (Pro Shots / Action Images)
Nederland verslaat Denemarken op EK curling (Pro Shots / Action Images)

NHL: Capitals zijn Ducks de baas, tegenstander bespugen mag niet

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in eigen huis met 5-2 gewonnen van de Anaheim Ducks. Richard Panik opende de score al na vijftig seconden, Alex Ovechkin en Chandler Stephenson vergrootten de score in de tweede periode.

Na de 3-0 ging het even los: Garnet Hathaway knokte erop los met Derek Grant en spuugde Erik Gudbrandson in het gezicht, waardoor de speler van de Capitals uit de wedstrijd geknikkerd werd. Vroeg in de derde periode was Jakub Vrana goed voor de 4-0, waarna Sam Steel en Nicolas Deslauriers iets terug konden doen, alvorens Tom Wilson de eindstand bepaalde.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Arizona Coyotes en de Los Angeles Kings, waarbij Conor Garland en Derek Stepan de Coyotes in de eerste periode op 2-0 zetten. Jakob Chychrun zette de eindstand in de tweede periode op 3-0, goalie Antti Raanta hield dertig doelpogingen van de Kings tegen en hield zijn doel zo schoon.

Capitals - Ducks (Bron: YouTube)

Turkije zet IS-gangers het land uit naar Nederland

Twee vrouwen die zijn teruggekeerd uit het strijdgebied van IS in Syrië zijn door Turkije het land uitgezet en dinsdagavond na aankomst op Schiphol aangehouden.

Zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. De Koninklijke Marechaussee hield de vrouwen aan en heeft hen overgedragen aan de politie. Het gaat om een vrouw van 23 jaar en een van 25 jaar met twee kinderen van 3 en 4 jaar.

De 25-jarige vrouw heeft zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. De vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Jong Oranje wint in slotminuut van Jong Engeland

Jong Oranje heeft op de valreep weten te winnen van Jong Engeland. Het duel op De Vijverberg stevende lang af op een gelijkspel, maar door een rake vrije trap van Javairo Dilrosun in de absolute slotfase won de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi met 2-1. Jong Oranje besluit 2019 zo zonder nederlaag en hervat de EK-kwalificatie eind maart met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.

Van de Looi had voor het oefenduel met Jong Engeland vier wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de met 0-6 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Gibraltar. Kjell Scherpen, Rick van Drongelen, Ludovit Reis en Kaj Sierhuis hadden een basisplaats, ten koste van Maarten Paes, Justin Hoogma, Ferdi Kadioglu en Cody Gakpo. De Engelsen traden in Doetinchem aan met onder meer Phil Foden van Manchester City en Rhian Brewster van Liverpool. Na een vroege kans voor Javaîro Dilrosun kregen de bezoekers in de beginfase het initiatief in handen, al leidde dat niet tot grote kansen.

Na 23 minuten spelen brak Jong Oranje de wedstrijd open. Sierhuis, die de uitwedstrijd in Gibraltar moest missen omdat hij ziek was, werd bediend door Deyovaisio Zeefuik en tikte de openingstreffer tegen de touwen: 1-0. Via Dilrosun en Justin Kluivert had de thuisploeg vervolgens nog mogelijkheden om de marge te verdubbelen, al had er bij de rust ook een gelijke stand op het scorebord kunnen staan. Brewster kopte in uiterst kansrijke positie over, waardoor Jong Oranje met een minimale voorsprong ging rusten.

Er werden in de rust de nodige wijzigingen doorgevoerd bij Jong Oranje en Jong Engeland begon sterker aan de tweede helft. Toch waren de beste kansen voor de thuisploeg, via twee invallers. Gakpo schoot in kansrijke positie over, terwijl Abdou Harroui de lat raakte. Waar de 2-0 in de lucht leek te hangen, viel juist een kwartier voor tijd de gelijkmaker. Mason Greenwood van Manchester United profiteerde van defensief geschutter van Van Drongelen. Het duel stevende vervolgens af op een 1-1 gelijkspel, maar dankzij een rake vrije trap van Dilrosun wist Jong Oranje op de valreep toch nog met 2-1 te winnen.

Tottenham Hotspur zet Mauricio Pochettino op straat

Mauricio Pochettino is ontslagen als manager van Tottenham Hotspur, zo laat de Engelse club dinsdagavond weten via de clubsite. De 47-jarige oefenmeester was sinds de zomer van 2014 werkzaam bij the Spurs en had nog een contract tot medio 2023. Met een veertiende plaats in de Premier League kent Tottenham een tegenvallende start van het seizoen.

"Dit is niet de beslissing die we als bestuur hadden willen nemen en dat hebben we zeker niet zomaar gedaan. Helaas zijn de resultaten in binnenlandse competitie al sinds het einde van vorig seizoen extreem teleurstellend. Het bestuur moest een moeilijke beslissing nemen, dat deden we in het belang van de club. Mauricio en zijn staf zullen altijd onderdeel blijven van onze clubgeschiedenis. Ik bewonder de manier hoe hij met moeilijke situaties is omgegaan", laat voorzitter Daniel Levy weten op de website van Tottenham.

"We hebben een getalenteerde selectie, die weer energie moet krijgen om onze supporters een positief seizoen te bezorgen", stelt de preses.

Tottenham neemt tegelijkertijd afscheid van Jesus Perez, Miguel D'Agostino en Antoni Jimenez, die tot de staf van Pochettino behoorden.

De Daily Telegraph maakte dinsdag al melding van een crisisoverleg bij Tottenham. Er werd nog gemeld dat Pochettino de wedstrijd tegen West Ham United van aankomend weekeinde nog zou krijgen om zijn baan te redden, maar dit is klaarblijkelijk niet het geval.

Nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar vermoorde advocaat Derk Wiersum

De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. De mannen zijn opgepakt voor heling van een van de auto's die bij de moord is gebruikt. Ze zijn gehoord en inmiddels in vrijheid gesteld.

Dat maakt de politie vanavond bekend. Na de uitzending van Opsporing Verzocht van vorige week heeft de politie 37 tips gekregen. Ook is er een naam genoemd.

Derk Wiersum werd op woensdagochtend 18 september rond 7.30 uur doodgeschoten op de Imstenrade in Amsterdam-Buitenveldert, in de buurt van zijn eigen huis. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de groep rondom de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

De advocaat werd al weken voor de moord in de gaten gehouden. Het 'moordcommando' zou Wiersum in de buurt van zijn woning in Buitenveldert hebben geobserveerd. Daarnaast zouden meerdere observanten en voertuigen zijn ingezet.

'Sinterklaas moet 15.000 kinderen teleurstellen'

1 op de 12 kinderen groeit in Nederland op in armoede. Voor hen is pakjesavond vieren helemaal niet vanzelfsprekend. Nationaal Fonds Kinderhulp zorgt ervoor dat een groot deel van deze kinderen toch een cadeautje krijgt van de Sint. Het aantal aanvragen is echter zo hoog, dat 15.139 schoentjes dreigen leeg te blijven. Kinderhulp maakt zich daarom ernstig zorgen.

“Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint”, roept Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp, bezorgd. Toch lijkt dat te gaan gebeuren. December is niet voor alle kinderen een feestje. Tot groot verdriet komt de Sint bij duizenden kinderen niks brengen op 5 december, terwijl zij zien dat vriendjes en buurtkinderen wél een cadeautje krijgen. Daarom organiseert Kinderhulp sinds 2000 de Actie Pepernoot, met dank aan de VriendenLoterij en alle andere sponsoren en donateurs. Dit jaar wordt het fonds ook weer overspoeld met verzoeken om een Sinterklaascadeau: het ziet er zelfs naar uit dat Kinderhulp meer dan 15.139 kinderen moet teleurstellen op pakjesavond.

Niet uit te leggen
Gezinnen die het niet breed hebben moeten het hele jaar door vaak de eindjes aan elkaar knopen. Toch veren kinderen hierin vaak mee: het zijn bikkels die hun ouders graag ontzien waar mogelijk. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een fiets, of ze in de zomervakantie weinig speciaals kunnen doen. Dingen die aan ze uit te leggen zijn... Maar overgeslagen worden door de Sint, dat is andere koek natuurlijk. Want Sinterklaas is er toch voor alle kinderen?

Het aantal aanvragen blijft stijgen
De afgelopen jaren stroomden de Sinterklaasverzoeken ook binnen. Zo maakte Kinderhulp in 2014 50.000 kinderen blij op 5 december en vorig jaar maar liefst 86.943 kinderen. En niet alleen de verzoeken om een Sinterklaascadeau stijgen hard. De aanvragen voor simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop zijn met een gemiddelde van 2.146 aanvragen per maand bijna verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren. “Kinderhulp staat voor een flinke uitdaging, maar die gaan we aan. Want alle kinderen moeten erbij kunnen horen!”, aldus Jan.

Het verhaal van Levi
Moeder van Levi (5 jaar): “Het is voor ons niet makkelijk, maar Levi slaat zich er flink doorheen. Sporten doet hij buiten op het veldje en cadeautjes voor kinderfeestjes waarvoor hij wordt uitgenodigd maakt hij zelf. Ik doe dat ook altijd namens de Sint op 5 december. Dit jaar zou ik hem zo graag willen verrassen met een echt bordspel, ik weet alleen niet hoe.” Het verhaal van Levi is echt, zijn naam niet, die is aangepast om zijn privacy te waarborgen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Nominaties Game Awards 2019 bekendgemaakt

De nominaties voor de jaarlijkse Game Awards (TGA), die dit jaar op 12 december plaatsvinden, zijn vandaag bekendgemaakt. Titels die in verschillende categorieën regelmatig terugkeren zijn onder andere Control, Death Stranding en Sekiro: Shadows Die Twice. 

Stemmen kan op talloze verschillende manieren, bijvoorbeeld via de website van TGA of via Google. Hieronder staat slechts een handjevol categorieën, klik hier voor een overzicht van alle nominaties.

Verder wordt er op The Game Awards weer veel nieuws verwacht van nieuwe en op handen zijnde games. Zo zijn we er inmiddels achter dat Valve met de onthulling van Half-Life: Alyx gaat komen en zijn er geluiden dat we iets horen over het eerder dit jaar uitgestelde Bayonetta 3. Ook zijn er aanwijzingen dat we eindelijk nieuws krijgen over Elden Ring, het nieuwe project van Souls-maker FromSoftware en schrijver George R. R. Martin. 

Game of the Year

  • Control
  • Death Stranding
  • Resident Evil 2
  • Sekiro: Shadows Die Twice
  • Super Smash Bros. Ultimate
  • The Outer Worlds

Best Action Game

  • Apex Legends
  • Astral Chain
  • Call of Duty: Modern Warfare
  • Devil May Cry 5
  • Gears 5
  • Metro Exodus

Best Strategy Game

  • Age of Wonders: Planetfall
  • Anno 1800
  • Fire Emblem: Three Houses
  • Total War: Three Kingdoms
  • Tropico 6
  • Wargroove

Best Sports/Racing Game

  • Crash Team Racing Nitro-Fueled
  • DiRT Rally 2.0
  • eFootball Pro Evolution Soccer 2020
  • F1 2019
  • FIFA 20

Best Audio Design

  • Call of Duty: Modern Warfare
  • Control
  • Death Stranding
  • Gears 5
  • Resident Evil 2
  • Sekiro: Shadows Die Twice

Best RPG Game

  • Disco Elysium
  • Final Fantasy 14
  • Kingdom Hearts 3
  • Monster Hunter World: Iceborne
  • The Outer Worlds

Best Multiplayer Game

  • Apex Legends
  • Borderlands 3
  • Call of Duty: Modern Warfare
  • Tetris 99
  • The Division 2

Best Fighting Game

  • Dead or Alive 6
  • Jump Force
  • Mortal Kombat 11
  • Samurai Showdown
  • Super Smash Bros. Ultimate

Best Narrative

  • A Plague Tale: Innocence
  • Control
  • Death Stranding
  • Disco Elysium
  • The Outer Worlds

Animal Rights hekelt demoniseren wasbeer

Animal Rights is geschokt over het voornemen van de provincie Gelderland om wasberen volledig uit te roeien. Erik Koffeman, van de lokale jagersvereniging, wil naar eigen zeggen wasberen niet opvangen, maar echt uit het systeem halen en dus afmaken. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “Zoals gebruikelijk staan jagers met geladen geweren te popelen om aan de slag te gaan. De wasbeer wordt gedemoniseerd op basis van misinformatie en paniekzaaierij. Wij willen dat de overheid ijvert voor het accepteren van de wasbeer als ingeburgerde soort."

Duitse opmars niet meer te stoppen
De wasberen in Gelderland moeten volgens het provinciebestuur worden uitgeroeid, omdat ze een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. De dieren komen in grote delen van Duitsland voor en de populaties groeien snel. In de grensstreek zijn de aantallen nog laag, maar dat zal naar verwachting op korte termijn veranderen. In Duitsland beschouwt men de wasbeer als een ingeburgerde soort. De NVWA noemt volledige eliminatie wegens continue instroom uit andere landen op de lange termijn niet haalbaar.

Jessica Smit: “Het is niet reëel om te verwachten dat de Duitse opmars van wasberen gestopt kan worden. Wil de provincie tot het einde der tijden wasberen blijven doodschieten?”

De wasbeer komt van oorsprong niet in Europa voor en is in 2016 op de Europese lijst van invasieve exoten geplaatst. Deze lijst wordt ook wel de Unielijst genoemd. Het dier is echter niet op deze lijst geplaatst wegens een gevaar voor inheemse natuur. Smit: "In heel Europa is tot op heden geen bewijs gevonden voor negatieve effecten van de wasbeer op biodiversiteit. Waarom provincies dit lopen te roeptoeteren is voor ons een raadsel."

Wasberen zijn op de Unielijst geplaatst, omdat ze schade kunnen veroorzaken aan stallen, viskwekerijen of andere bedrijfsmatigheden. In Nederland is dergelijke schade nog niet gemeld of bekend. Ervaringen uit Duitsland, waar lokaal hoge dichtheden van populaties worden bereikt, leren dat er slechts geringe economische schade is.

Besmetting met de wasbeerrondworm, waar vaak naar verwezen wordt, is uitermate klein. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. In de periode van 1973 tot 2002 zijn in de Verenigde Staten 14 mogelijke gevallen bekend.

Zodra wasberen zich in meer delen van Nederland gaan vestigen, zijn alle regelmatig opgeworpen argumenten met betrekking tot biodiversiteit, economische schade en volksgezondheid minimaal of niet aan de orde. Animal Rights wil dat de overheid stopt met het zaaien van paniek, het verspreiden van misinformatie en ijvert voor het accepteren van de wasbeer als ingeburgerde soort.

Een wasbeer ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een wasbeer ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Hoger minimumloon en meer kinderbijslag in Caribisch Nederland

Werkenden, huishoudens met kinderen en uitkeringsgerechtigden in Caribisch Nederland gaan er per 1 januari 2020 op vooruit. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt het minimumloon op Bonaire met 6,2%, op Saba met 5,3% en op Sint Eustatius met 2,7%. Hierdoor stijgen ook de uitkeringen mee.

Ouders en verzorgers krijgen, na een verhoging met 50 procent dit jaar, opnieuw meer kinderbijslag. Zij krijgen er vanaf volgend jaar maandelijks circa 20 dollar bij per kind. In 2020 krijgen ouders op Bonaire dan 83 dollar per kind per maand. Op Saba en Sint Eustatius zijn deze bedragen respectievelijk 84 en 85 dollar. De nieuwe bedragen zijn vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven dat voor Caribisch Nederland de prioriteit ligt bij het verbeteren van het economisch perspectief, onder meer door versterking van de infrastructuur en het terugdringen van armoede. In juni van dit jaar heeft het een ijkpunt vastgesteld voor een sociaal minimum in Caribisch Nederland, een richtbedrag dat iemand ten minste nodig heeft om van te leven. Om op dit bedrag uit te komen, moeten de inkomens van inwoners van Caribisch Nederland omhoog en de kosten van levensonderhoud omlaag.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft begin dit jaar een eerste pakket aan maatregelen ingevoerd om het wettelijk minimumloon, de kinderbijslag en de onderstand voor mensen die zelfstandig wonen te verhogen in Caribisch Nederland. Het heeft daarnaast de werkgeverspremies verlaagd, waardoor werkgevers ruimte hebben om de lonen van werknemers te laten stijgen.

Vanaf 2020 verhoogt het ministerie de onderstand voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en introduceert het een inkomensaanvulling voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (AOV). Ook wordt geïnvesteerd in de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang en in betere arbeidsbemiddeling op de eilanden.

Pensioenkortingen grotendeels van de baan

Pensioenfondsen die in problemen verkeren krijgen onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de huidige gestelde financiële eisen. Met deze maatregel wordt naar verwachting voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar kortingen moet doorvoeren.

Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De huidige financiële problemen bij pensioenfondsen onderstrepen opnieuw het belang van een hervorming van het huidige pensioenstelsel. De uitwerking van het pensioenakkoord heeft daarom de hoogste prioriteit.

Minister Koolmees: “Veel mensen maken zich zorgen over hun oudedagsvoorziening. Die zorgen begrijp ik. De financiële situatie waarin een groot aantal pensioenfondsen zich bevindt, stelt het vertrouwen flink op de proef. Mensen lezen over dreigende kortingen, maatschappelijke onrust en twijfels over de toekomst van ons pensioensysteem. En dat terwijl het kabinet en sociale partners met het pensioenakkoord een hele belangrijke stap in de goede richting hebben gezet. De uitwerking van het pensioenakkoord heeft daarom de hoogste prioriteit. Rust en stabiliteit zijn nodig om dat de komende periode goed te doen. Om die reden krijgen pensioenfondsen die in problemen verkeren onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de gestelde financiële eisen. Kortingen zijn daarmee volgend jaar naar verwachting voor een groot deel van de baan”

Langere hersteltermijn
Pensioenfondsen zijn verplicht om een vereist eigen vermogen (VEV) aan te houden. Bij een dekkingsgraad van honderd procent kan een pensioenfonds in beginsel aan alle pensioenverplichtingen voldoen. Daarboven hebben fondsen een buffer om tegenvallers op te vangen. De financiële situatie van een groot aantal pensioenfondsen is op dit moment kwetsbaar. De gemiddelde dekkingsgraad schommelt eind oktober rond honderd procent. Dat betekent dus dat er geen buffer is om tegenvallers op te vangen. Fondsen die niet voldoen aan de VEV-vereiste moeten een herstelplan inleveren bij De Nederlandsche Bank. Hierin moet worden aangegeven hoe het fonds binnen tien jaar weer voldoet aan de VEV-vereiste. De VEV-hersteltermijn wordt in 2020 tijdelijk verlengd van tien naar twaalf jaar. Kortingen op grond van het VEV-vereiste vallen daardoor naar verwachting lager uit of zijn niet langer van toepassing. De dekkingsgraad op 31 december 2019 is hiervoor bepalend. Garanties op het volledig voorkomen van kortingen kunnen niet worden geven. De economische ontwikkelingen in de wereld zijn immers van grote invloed.

Uitgesteld meetmoment
Het vereist eigen vermogen kent een minimum van ongeveer 104,3 procent. Dit is het zogenoemde minimaal vereist eigen vermogen (MVEV). Pensioenfonds die langer dan vijf jaar (zes meetmomenten) te weinig vermogen hebben, moeten maatregelen nemen. In het pensioenakkoord is, vooruitlopend op het nieuwe pensioencontract, afgesproken dat fondsen tijdelijk geen korting hoeven doorvoeren bij een dekkingsgraad onder de honderd procent. Het kabinet stelt het eerstvolgende MVEV-meetmoment met één jaar uit. Pensioenfondsen die op 31 december 2019 voor het zesde meetmoment op rij een te lage dekkingsgraad hebben, hoeven daarom in 2020 geen korting door te voeren op grond van het zogenoemde minimaal vereist eigen vermogen.

Voorwaarden
Aan bovenstaande ministeriële regeling zijn een aantal eisen verbonden. Ten eerste geldt de regeling voor het jaar 2020, waarin het pensioenakkoord uitgewerkt wordt. Ten tweede is er een ondergrens waaronder fondsen wel onvoorwaardelijk moeten korten. Ten derde moeten fondsen verantwoorden waarom gebruik van de regeling evenwichtig is voor alle deelnemers.

Idioot bewaart nitraten onder z'n bed en naast kinderkamer

De politie heeft in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 november een 30-jarige man idioot in zijn woning in Zwolle aangehouden voor het bezit en de handel van illegaal vuurwerk. De man had onder andere 1.000 nitraten in een koffer op zijn slaapkamer opgeborgen.

Medewerkers van de Landelijke Eenheid en de regionale Eenheid Oost-Nederland kwamen de man op het spoor door de aanhouding van een 23-jarige Zwollenaar op donderdag 14 november. Tijdens een grote politiecontrole in Zwolle ontdekten de agenten in de kofferbak van zijn auto 1.000 nitraten. In het onderzoek naar de herkomst van dit illegale vuurwerk leidde het spoor naar de 30-jarige verdachte.

In zijn woning werden naast de 1.000 nitraten in de koffer ook nog eens meer dan 1.000 stuks ander, meest illegaal, vuurwerk en een partij munitie in de vorm van knalpatronen aangetroffen. Dit vuurwerk was opgeslagen op zolder naast de kinderslaapkamer. Al het vuurwerk is in beslag genomen.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het bezit en de handel in illegaal vuurwerk. Hij is na verhoor met een dagvaarding op vrije voeten gesteld. Hij moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Celstraf voor poging tot verkrachting in Amersfoort

Een 33-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De man probeerde in februari van dit jaar in Amersfoort een vrouw te verkrachten.

Poging tot verkrachting
Het slachtoffer was op 10 februari uitgegaan in Amersfoort. Toen zij midden in de nacht alleen naar huis ging, merkte ze dat er iemand achter haar aan liep. De verdachte haalde haar in en zei: “Schatje, waar ga je heen?” Vervolgens zat hij aan haar, wat ook is vastgelegd door camera’s die daar hangen. Hij legde zijn handen op haar heupen en ging met zijn hand onder haar rokje. Toen het slachtoffer tegenstribbelde, stopte de man.

Dat het uiteindelijk tot een poging tot verkrachting is gebleven, is te danken aan het feit dat het slachtoffer heeft gegild, geschreeuwd en verdachte heeft weggeduwd. Niet alleen de verklaring van het slachtoffer en de camerabeelden bewijzen volgens de rechtbank dat er sprake is van poging tot verkrachting. In de panty van het slachtoffer is DNA aangetroffen waarvan wordt gesteld dat het veel waarschijnlijker is dat dat DNA van verdachte afkomstig is dan van een willekeurig ander persoon.

Vrijspraak
Het Openbaar Ministerie verdacht de man ook van een andere verkrachting of poging daartoe in Amersfoort. De rechtbank spreekt hem daarvan vrij. De aangeefster verklaarde dat zij de verdachte herkende van een foto die de politie bij een persbericht had geplaatst. De verdachte gaf aan dat hij zich niet kan herinneren dat hij de vrouw heeft ontmoet. Omdat er verder geen enkel bewijs is dat de verklaring van de vrouw ondersteunt, kan volgens de rechtbank niet wettig en overtuigend worden bewezen dat het de verdachte is geweest die het slachtoffer heeft geprobeerd te verkrachten.

Straf
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer angst heeft aangejaagd en inbreuk heeft gemaakt op haar lichamelijke integriteit. Hij heeft een vrouw die ’s nachts alleen over straat liep, achtervolgd en vastgegrepen en liet zich daarbij alleen maar leiden door zijn seksuele verlangens.

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat bij de verdachte sprake is van een verstandelijke beperking én van een gebrekkige impulscontrole. Zeker als hij in een stressvolle situatie zit en daarbij alcohol drinkt. Dit maakt dat de rechtbank het aan verdachte tenlastegelegde hem in verminderde mate toerekent. Omdat de rechtbank de verdachte van één poging tot verkrachting vrijspreekt, wordt een lagere straf opgelegd dan de 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, die de officier van justitie had gevraagd. Naast de gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, moet de man zich laten behandelen en begeleiden.

Kramer laat wereldbekerwedstrijd in Polen schieten door rugklachten

Sven Kramer zal komend weekeinde niet aan de start verschijnen bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. De Fries wil herstellen van zijn rug, zo meldt hij op Twitter.

"Na overleg met mijn team hebben we moeten besluiten dat ik aankomend weekend niet van start ga tijdens de ISU World Cup in Polen. Het is balen... Voor nu focus op herstel van mijn rug en trainen om weer in de juiste vorm te komen”, zo schrijft hij.

Kramer eindigde vrijdag bij de wereldbekerontmoeting in Minsk als dertiende op de vijf kilometer. De veelvoudig kampioen heeft aanhoudende fysieke problemen. Ruim een maand terug werd Kramer in Inzell op zijn fiets aangereden door een auto. In Minsk zei hij al te twijfelen over zijn deelname in Polen. "Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij.” In eerste instantie zou Kramer nog meedoen aan de 5000 meter en op de ploegachtervolging, maar daar heeft hij zich nu ook voor afgemeld. 

Matroos overlijdt tijdens laden schip: geldboetes voor bedrijven

De rechtbank Oost-Brabant heeft de beheerder van een containerschip en een dochterbedrijf dat bemanning levert, veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk 85.000 en 50.000 euro. De bedrijven zorgden er onvoldoende voor dat werknemers aan boord veilig hun werk konden doen. Als gevolg daarvan overleed een matroos bij het laden van een schip.

In mei 2016 was een matroos bezig met het laden van een containerschip dat in de haven van Moerdijk lag aangemeerd. Bij die werkzaamheden kwam hij om het leven toen hij bekneld raakte tussen 2 containers.

Volgens de rechtbank hadden de beheerder van het schip en het bedrijf waar de matroos in dienst was, moeten zorgen dat hij veilig zijn werk kon doen. Op camerabeelden is te zien dat de matroos, net als andere bemanning van het schip, zich niet aan de aanwezige veiligheidsvoorschriften hield. Zo werden de zogeheten manbak en veiligheidslijnen niet of nauwelijks gebruikt, stond het personeel onder hangende containers of sprongen zij over gangpaden tussen containers. Er was dus sprake van een onveilige werkcultuur, waarbinnen onvoldoende toezicht werd uitgeoefend door de verantwoordelijken.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de bedrijven zich niet aan de veiligheidsbepalingen en –voorschriften hielden die in de Arbowet en in het Arbobesluit staan. De bedrijven zijn als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van werknemers. Zij moeten passende en adequate maatregelen treffen om de arbeidslocatie veilig te maken. Dit lieten de bedrijven na. De beheerder van het schip krijgt een hogere geldboete, omdat dit bedrijf als houder van de veiligheidscertificaten invloed had op het invoeren en naleven van de werkinstructies en veiligheidsvoorschriften voor de bemanning van het schip.

Centrum Nijmegen op slot: Politie houdt verdachte aan

De politie heeft even voor 19.00 uur een man aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging. Even voor 16.00 uur kwam er een melding bij de politie binnen dat er een man in een pand Achter de Bank in het centrum van Nijmegen, anderen zou neerschieten. De politie schaalde direct op en zette de omgeving ruim af. Ook werd alle agenten verzocht kogelwerende vesten aan te trekken.

Een aantal mensen die ook in het pand aanwezig waren werden tijdelijk ondergebracht in een nabijgelegen horecagelegenheid. Wat de man heeft doen besluiten tot deze actie is nog onduidelijk. Ook de politie heeft nog heel veel vragen. Morgen zullen op een aantal vragen mogelijk antwoord gegeven kunnen worden.

Nadat de situatie werd bevroren en gewacht werd op een speciale eenheid van de politie en de onderhandelaars zodat omstreeks 18.50 uur de verdachte kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau in Nijmegen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Einde seizoen shorttracker Brunsmann

Het lijkt einde seizoen voor shorttracker Jasper Brunsmann. Hij raakte vorige week geblesseerd nadat hij door een val werd meegenomen tijdens de KNSB Cup in Utrecht. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees maandag uit dat er meer schade is aangericht dan gedacht. Zijn herstel zal zeker tot en met februari gaan duren.

Ruim een week geleden stond Brunsmann op het ijs van de Vechtsebanen in Utrecht voor de eerste KNSB Cup van het seizoen. De eerste wedstrijd schreef Brunsmann op zijn naam, maar bij de tweede omloop ging het mis. Sven Roes ging onderuit en nam Brunsmann, die op dat moment buitenom kwam, mee in zijn val. Het duo belandde in de kussens en de wedstrijd werd direct gestaakt.

"Ik wilde op mijn knieën gaan zitten om wat lucht te krijgen, maar voelde dat ik erg veel last had", vertelt Brunsmann. Terwijl hij weer op zijn zij draaide, keek hij naar beneden en zag zijn kapotte knie. "Toen dacht ik: dit is niet goed. Maar je weet zelf niet hoe erg het is. Ik zag die knie, maar legde eigenlijk niet de link dat het mijn knie is." In het ziekenhuis werd de wond gehecht en foto's gemaakt. Waar in eerste instantie alleen aan een botbreuk werd gedacht, blijkt de schade ernstiger te zijn.

"Er zijn twee pezen kapot, waaronder ook een stukje spier: een pees is helemaal door, de andere voor de helft. De kapsel op mijn knie is kapot en er is een stukje van mijn dijbeen afgebroken", somt Brunsmann op. Hij wordt morgen geopereerd. "Het moest zo snel mogelijk gebeuren omdat het nu nog vers is, kunnen ze het ook vers aan elkaar zetten. Anders gaat jouw lichaam het zelf doen, maar dat gebeurt nooit zo goed als met een operatie."

Brunsmann gaat woensdag onder het mes. Hierna wacht een revalidatietraject van in ieder geval drie maanden. "Ik kreeg enorm veel beterschapsberichten van iedereen. Het is heel vervelend dat het midden in het seizoen gebeurt, maar uiteindelijk komt het wel goed. Ik moet het maar accepteren en focussen op waar ik controle over heb: zo snel mogelijk herstellen", besluit Brunsmann vastberaden.

Taakstraf voor Robin Martens voor mishandeling agent

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag, dinsdag 19 november, een taakstraf ter hoogte van 45 uren opgelegd aan Robin Martens (die actrice, wie kent haar niet?). Daarnaast moet zij een schadevergoeding van 300 euro aan de benadeelde partij betalen. Tijdens een besloten OM-zitting heeft de officier van justitie haar als verdachte gehoord. De vrouw wordt verweten dat zij op 29 september jl. tijdens een uitgaansavond in Castricum een politieagent heeft mishandeld door hem meermalen in het gezicht te slaan.

Op basis van de onderzoeksgegevens, waaronder bevindingen van de politie, beeldmateriaal en getuigenverklaringen heeft de officier vastgesteld dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling van een ambtenaar in functie. Door geweld te gebruiken tegen een politieagent is verdachte ernstig over de schreef gegaan. Medewerkers met een publieke taak, zoals politieagenten, doen hun werk en zijn er om onze samenleving veilig te houden. Helaas worden deze personen regelmatig geconfronteerd met geweld, het OM zal in dit soort zaken strafrechtelijk ingrijpen. Geweld tegen deze personen wordt strenger bestraft.

De bestrafte heeft afstand gedaan van de mogelijkheid om in verzet te gaan, de beslissing is daarmee onherroepelijk.

Bondscoach E. Koeman doet goede zaken met Oman in WK-kwalificatie

Bondscoach Erwin Koeman heeft met de nationale voetbalploeg van Oman in de WK-kwalificatiereeks een nipte zege geboekt op India. Oman was in Muscat met 1-0 te sterk voor de Indiërs.

Mohsin Al Ghassani maakte in de 33e minuut het doelpunt. In de zevende minuut had Al Ghassani nog een penalty gemist. Oman staat tweede in groep E van het Aziatische kwalificatietoernooi voor het WK, met een punt minder dan Qatar. De Qatarezen zijn mogen als gastland automatisch meedoen aan de mondiale eindronde van 2022. Het land is is toch actief in het kwalificatietoernooi omdat het toernooi ook telt als kwalificatietoernooi voor de Azië Cup. Qatar won eerder op de dag met 1-0 van Afghanistan. Koeman heeft met Oman vier van de vijf kwalificatiewedstrijden gewonnen. Qatar heeft met dertien punten een punt meer dan Oman. 

Syrië deed in groep A goede zaken. Het won met 1-0 van de Filipijnen. Het duel werd gespeeld in Dubai. Het land heeft met vijftien punten uit vijf wedstrijden de maximale score in de groep. China volgt op zeven punten, maar heeft een duel minder gespeeld. In de groep wonnen de Maledieven met 3-1 van Guam. 

# Thuis Uit Uitslag
A Malediven Guam 3-1
A Syrië Filipijnen 1-0
B Jordanië Taiwan 5-0
B Nepal Koeweit 0-1
C Irak Bahrain 0-0
C Hong Kong Cambodia 2-0
D Yemen Singapore 1-2
D Uzbekistan Palestina 2-0
E Afghanistan Qatar 0-1
E Oman Iran 1-0
F Kirgizië Tajikistan 1-1
F Myanmar Mongolië 1-0
G Vietnam Thialand 0-0
G Malesië Indonesië 2-0
H Turkmenistan Sri Lanka 2-0
H Libanon Noord-Korea 0-0

Standen in de groep. (Bron: Wikipedia)
Standen in de groep. (Bron: Wikipedia) 

Excelsior staat op tegen racisme met bijzondere actie in achttiende minuut

Het racisme-incident rondom Ahmad Mendes Moreira in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch houdt de gemoederen in Nederland al enkele dagen bezig. Excelsior wil de veelbesproken aanvaller een steuntje in de rug geven en zet derhalve een ludieke actie op touw. Tijdens het thuisduel met FC Volendam van vrijdag zal op elke stoel in het Van Donge & De Roo Stadion een rode kaart liggen met daarop de tekst 'Geef racisme de rode kaart'. Het is de bedoeling dat de kaarten in de achttiende minuut omhoog worden gehouden, als verwijzing naar het rugnummer achttien van Mendes Moreira.

"Afgelopen weekend hebben we moeten ervaren dat we er in Nederland nog niet altijd voor elkaar zijn", verwijst de leiding van Excelsior op de clubsite naar de incidenten tijdens het uitduel met Den Bosch van zondag.

Mendes Moreira werd racistisch bejegend door een gedeelte van de aanhang van de thuisclub. "Racisme is helaas blijkbaar nog steeds onderdeel van onze samenleving en dat heeft ons als club diep geraakt. Racisme mogen en kunnen we niet tolereren. Gisteren niet. Vandaag niet. Morgen niet."

Excelsior hoopt dat de supporters vrijdag ook de zaklamp van hun mobiele telefoon gebruiken in de achttiende minuut, zodat de sfeeractie een maximaal effect krijgt.

"Alleen als we staan voor elkaar, komen we verder. Samen winnen, samen verliezen maar vooral samen sterk. #SAYNOTORACISM #SAMENSTERK", zo besluit de directie van Excelsior het statement.

Kluivert ziet Jong Oranje niet als degradatie: "Maar het EK blijft mijn doel"

Justin Kluivert werd onlangs door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Hij overleefde de definitieve schifting echter niet. De vleugelaanvaller van AS Roma, met Jong Oranje in voorbereiding op de oefeninterland tegen Jong Engeland van dinsdagavond, blijft echter dromen van het 'grote' Oranje, met het EK van volgend jaar als ultiem doel.

"De wedstrijd tegen Engeland is een goede krachtmeting voor ons", verwijst Kluivert tegenover Voetbal International naar de vriendschappelijke ontmoeting op De Vijverberg van dinsdag.

"Waar staan we nou eigenlijk? Ik denk dat we dat ook tegen Portugal hadden. En nu tegen Engeland moeten we het opnieuw laten zien." Kluivert baalt niet van het feit dat hij donderdag tegen Jong Gibraltar (0-6 overwinning) niet scoorde. "Daar denk ik niet te lang over na."

Kluivert wil zich bij Jong Oranje in de kijker spelen van Koeman. "Dat moet je altijd in je achterhoofd houden", aldus de voormalige Ajacied. "Je wordt ook elke week bij je eigen club in de gaten gehouden."

"Als je iets goed doet, maar ook als het minder gaat. En hier bij Jong Oranje ook natuurlijk, dus dat zal niks veranderen. Ik denk, ook al kijken ze niet, dat je altijd honderd procent moet geven."

De jeugdinternational, met twee interlands achter zijn naam voor Oranje, wil niet met zoveel woorden zeggen dat hij al vaker een oproep van Koeman had moeten ontvangen.

"Dat is niet aan mij om echt te zeggen. Ik geef gewoon honderd procent en de dag dat Koeman me oproept zal ik ook honderd procent geven. Tot dat moment ben ik blij om bij Jong Oranje te zijn."

Kluivert droomt desondanks stiekem van een plaats in de EK-selectie. "Dat is nog steeds mijn doel en nog ver weg, dus er is nog genoeg tijd om mezelf te laten zien. Dat zal ik gewoon proberen te doen en dan zien we wel hoe of wat."

Ajax vreest na uitvallen Mazraoui bij overwinning Marokko

Noussair Mazraoui is dinsdag geblesseerd geraakt in de wedstrijd tegen Burundi. De Ajax-verdediger annex middenvelder kwam na een luchtduel niet goed neer en verliet het veld na een klein uur spelen. De rechtsback, die tegen Burundi vanaf het middenveld speelde, greep meerdere keren naar zijn knie en werd uiteindelijk vervangen door Nabil Dirar.

De wedstrijd tegen Burundi was er een van uitersten voor Mazraoui. Na 26 minuten spelen tekende de Ajacied voor zijn eerste doelpunt in het shirt van Marokko. Burundi-doelman Jonathan Nahimana kreeg een vrije trap niet onder controle, waarna Mazraoui er als de kippen bij was om de 0-1 te maken. Het duel zat er echter na 57 minuten spelen al voor hem of nadat hij verkeerd terecht kwam na een luchtduel. Mazraoui had een pijnlijke knie, maar kon op eigen kracht van het veld.

De blessure van Mazraoui komt op een ongelukkig moment. Hij was onlangs teruggekeerd in de basis bij Ajax en speelde tegen Chelsea een uitstekende wedstrijd. In dat Champions League-duel pakten Daley Blind en Joël Veltman een rode kaart, waardoor zijn geschorst zijn tegen Lille OSC. Mogelijk moet nu ook Mazraoui dat duel aan zich voorbij laten gaan, al is de ernst van zijn kwetsuur nog volstrekt onduidelijk.

Marokko won de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup met 0-3. Mazraoui opende de score tegen Burundi, waarna Youssef En Nesyri nog voor rust voor de 0-2 zorgde. Laat in de tweede helft bepaalde Borussia Dortmund-verdediger Achraf Hakimi de eindstand. Hakim Ziyech stond in de basis en werd met nog tien minuten op de klok vervangen door Selim Amallah.

Judoka Vermeer mist de Spelen na afgescheurde hamstring

Sanne Vermeer mist zo goed als zeker de Olympische Spelen van volgend jaar. De 21-jarige judoka liep afgelopen weekend in Portugal een zware blessure op aan haar hamstring en is daarmee zo'n zes tot negen maanden uitgeschakeld.

Vermeer liep haar zware blessure op bij wedstrijden in Portugal. Nader onderzoek in het ziekenhuis van Epe werd duidelijk ze haar linkerhamstring heeft afgescheurd. Vermeer: "Dit jaar verliep tot nu toe supergoed. In één klap komt daar vroegtijdig een einde aan. Het enige wat ik kan doen, is me volledig focussen op mijn revalidatie en nog sterker terugkomen."

Vermeer streed in de klasse tot 63 kilogram met de 29-jarige Juul Franssen om een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Franssen stond op het moment op de vijfde plaats van de wereldranglijst, vier plekken hoger dan de ongelukkige Vermeer.

Het is niet toegestaan meerdere judoka's van één land in dezelfde categorie af te vaardigen, waardoor Franssen zeer waarschijnlijk na de Spelen gaat. Voor de 21-jarige Vermeer is het nog even wachten op haar eerste Olympische Spelen.

Frans bushokje 1 - reljeugd 0

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Sinds de 'gele hesjes' in Frankrijk protesteren voor...mja, voor wát ook al weer....protesteren dus, heeft de reljeugd in Parijs zich flink tussen de goedwillende protesterende meute geïnfiltreerd met vele vernielingen in de 'stad der liefde' tot gevolg.

Autobranden, winkelroven en alle bushokjes werden vernield. Alle bushokjes? Nee, niet alle bushokjes. Eén bushokje bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de reljeugd, voor even, bepaald niet gemakkelijk.

Kijk en gniffel.

Update 15.40:
Juist. Hier nog even uitgelegd waarom de 'gele hesjes' zijn begonnen met protesteren, een jaar geleden.


Polly Boiko (Bron: YouTube)

Parasiet kruipt in piemel en legt eitjes

De 32-jarige Engelsman James Michael was lekker op vakantie in het zuidoosten van Afrika, gezellig met wat vrienden. Men besloot in het Malawimeer te gaan zwemmen, maar dat bleek bijna dodelijk te zijn: een parasiet kroop zijn piemel in en legde eitjes in het lichaam van James - bilharzia, zo luidde de diagnose uiteindelijk.

"Nu ik naar de foto's van die tijd kijk, is het vreemd om me te bedenken dat daar ergens een parasiet mijn piemel in kroop", aldus de Engelsman. "Zo had ik de reis van mijn leven niet helemaal voorgesteld, het was onwerkelijk en vreemd." De groep was tijdens de vakantie bijna dagelijks in of op het Malawimeer te vinden, soms zwemmend, een andere keer in een kano.

Een paar maanden na de vakantie begon hij in beide benen gevoel te verliezen, iets wat hij aanvankelijk toeschreef aan zijn hobby, wielrennen. Het werd alsmaar erger en toen hij de trap nauwelijks nog op kon lopen besloot James toch maar even naar het ziekenhuis te gaan. Hij kreeg antibiotica, maar bleef achteruit gaan en dus keerde hij een week later terug.

"Ik ben naar de neurologie gegaan en ze hebben bloed afgenomen om er achter te komen wat er aan de hand was. Zo bleek vrij snel dat mijn immuunsysteem mijn ruggengraat aanviel, waardoor ik de controle over mijn benen verloor", zegt de onfortuinlijke toerist. "Ik kreeg een half jaar steroïden voorgeschreven, maar ze wisten nog niet wat nou de oorzaak was."

Uiteindelijk kwam men erachter dat Michael een kleine toerist mee naar huis had genomen: een parasitaire worm was zijn snikkel in gekropen en had eitjes gelegd. Via de menselijke worm kruipen dergelijke parasitaire wormen door het bloed naar onder meer de lever en darmen, na een paar weken worden er eitjes gelegd. Met medicatie moesten die eitjes gedood worden, wat redelijk werkte.

Er zat echter ook een keerzijde aan het een en ander: "Ze vertelden me dat ik zo'n 30 procent kans had op volledig herstel....binnen tien jaar. Dat was vreselijk, ik wens dit helemaal niemand toe", zegt Michael, die drie maanden in een rolstoel in het ziekenhuis verbleef en daarna vier maanden op krukken liep.

Tijdens zijn herstel kreeg hij ook nog eens te kampen met een ernstige uitbraak van acne, wat over zijn hele rug en armen liep. "Ik kon een maand nauwelijks slapen, want op mijn rug liggen deed veel te veel pijn. Ook water was niet te doen en dus kon ik alleen de voorkant wassen onder de douche. In januari kon ik het toilet niet normaal gebruiken, dus had ik een katheter nodig, dat was redelijk beschamend."

Michael heeft nog altijd een lange weg te gaan en omschrijft de pijn als 'iets wat ik nooit eerder heb gekend'. De moraal van het verhaal mag duidelijk zijn: ga lekker zwemmen, maar let op wat er je piemel in kruipt.

15 jaar cel voor moord op Caroline van Toledo

Vandaag heeft de meervoudige kamer van de rechtbank Rotterdam een man uit Brielle veroordeeld voor de moord op de 35-jarige Caroline van Toledo uit Oostvoorne.

Het lichaam van Caroline werd meer dan 14 jaar geleden, op 3 september 2005, aan de Kruininger Gors te Oostvoorne in de kofferbak van haar uitgebrande auto gevonden. De man kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 15 jaar met aftrek van voorarrest.

Het slachtoffer bleek levend te zijn verbrand en haar polsen waren met een stropdas vastgebonden. Dit knevelen heeft plaatsgevonden in de woning van het slachtoffer. De verdachte is daar volgens de rechtbank bij betrokken geweest. Ook de woning van het slachtoffer werd brandend aangetroffen.

Kort na de vondst van de auto werd door een vermomde man een geldbedrag opgenomen van de rekening van het slachtoffer, bij een pinautomaat in Rozenburg. De rechtbank acht niet bewezen dat de man de pinner is, maar vindt hem daarvoor wel als mededader verantwoordelijk.

Nieuwe DNA-technieken
De man was al lange tijd verdachte in deze zaak. Hij werd jaren geleden ook opgepakt, maar werd toen wegens onvoldoende bewijs weer vrijgelaten. Nadat met nieuwe technieken het gevonden DNA opnieuw was onderzocht en zich nieuwe getuigen meldden, richtte de verdenking zich opnieuw op de man.

Op basis van de nieuwe DNA-onderzoeksresultaten gaat de rechtbank er van uit dat de man heeft bijgedragen aan het DNA-spoor dat is gevonden in de knoop van de stropdas waarmee de polsen van het slachtoffer waren vastgebonden.

Met z'n allen tegen één - schooljongen beroofd van schooltas

Gisteren is een 13-jarige jongen onder bedreiging van een mes beroofd van zijn schooltas. De politie heeft vervolgens drie minderjarige verdachten aangehouden op verdenking hiervan.

Het slachtoffer werd rond 15:05 uur omsingeld door een grote groep jongens op de Tjalk in Lelystad. Hij werd vervolgens bedreigd met een mes en kreeg het bevel zijn spullen af te staan. Het slachtoffer zag na een tijdje kans om weg te rennen en werd daarna achtervolgd door twee jongens. Zij trokken al rennend de schooltas van zijn rug en lieten daarna het slachtoffer met rust. De politie werd ingeschakeld, waarna er al heel snel drie minderjarige jongens uit Lelystad konden worden aangehouden.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Met ruimtetechnologie veiligheidsuitdagingen te lijf

Het ruimtedomein is de komende jaren wellicht het bepalende decor voor ontwikkelingen op het wereldtoneel. Daarom hebben de Defensie-afdelingen die zich hier mee bezighouden zich internationaal verenigd in de Responsive Space Capabilities-stuurgroep (RSC). Hierin bundelen 11 landen hun krachten op het gebied onderzoek, ontwikkeling, testen en experimenteren.

De jaarlijkse vergadering vond afgelopen week plaats in Nederland bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Belangrijk thema was de samenwerking met civiele ruimtevaartpartners. De RSC-samenwerking dateert van 2014. Sindsdien zijn uiteenlopende projecten opgezet. Van onderzoek naar het militaire nut van microsatellieten, militaire optische satellietcommunicatie tot het gebruik van ruimtesensoren door marineschepen.

Ruimtedomein steeds belangrijker
Het ruimtedomein wordt steeds belangrijker en de complexiteit vraagt om een internationale aanpak. Binnen de RSC-programma’s vullen de bondgenoten elkaars technologieën aan. Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van bruikbare ruimtecapaciteiten door de verschillende krijgsmachten.

Om deze ontwikkeling te stimuleren wil de militaire ruimtevaartgemeenschap samenwerken met de civiele en industriële ruimtevaartsector. In Nederland worden veel technologieën ontwikkeld op het gebied van optische communicatie, sensor- en instrumentontwikkeling en kleine satellieten.

VOC-replica
Halverwege de week vonden militairen, onderzoekers en het bedrijfsleven elkaar in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De veranderingen in de wereld van een paar eeuwen geleden hebben veel overeenkomsten met de huidige veranderingen, constateerden de aanwezigen. Van een bezoek aan VOC-replica Amsterdam kwamen ze terecht in de hightechwereld van extreem nauwkeurige zonnesensoren en satellieten die de hele aarde monitoren.

Het Netherlands Space Office ontwikkelt in opdracht van de overheid het Nederlandse ruimtevaartprogramma en voert dit uit. NSO-directeur Harm van de Wetering vertelde de ruim 70 vertegenwoordigers uit het militaire domein waarom de link met civiele partijen logisch is: “Ruimtetechnologie en satellietinformatie bieden veel toegevoegde waarde om de wereldwijde uitdagingen aan te gaan.”

Defensiedoeleinden
Er waren militairen en onderzoekers uit Australië, Canada, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Verenigde Staten en Zweden. Zij maakten kennis met Nederlandse ruimtevaart- en satelliettoepassingen. Deze kunnen worden ingezet of doorontwikkeld voor defensiedoeleinden.

Bijvoorbeeld bruikbaar voor Defensie: een eigen communicatienetwerk, onafhankelijk van wie of wat dan ook. Dat bestaat uit kleine satellieten, Cubesats. Jeroen Rotteveel van ontwikkelaar ISIS: “Cubesats verlagen de drempel naar de ruimte. Kleine satellieten zijn licht, voordelig, schaalbaar én snel te ontwikkelen. Dat past goed bij de behoeften van Defensie.”

Cel- en werkstraffen geëist tegen Utrechtse drugsfamilie

Tegen zeven mannen uit Utrecht, die onder andere verdacht worden van de handel in hasj, zijn vandaag celstraffen, werkstraffen en geldboetes geëist. Vier van de zeven zouden een criminele organisatie hebben gevormd. Zij hielden zich bezig met de handel van hasj in Utrecht, levering van drugs aan een coffeeshop in Amsterdam en het opzetten van hennepkwekerijen in Spanje. Daarnaast zijn hen afzonderlijk strafbare feiten ten laste gelegd zoals witwassen, handel in medicijnen, poging oplichting en het doen van een valse aangifte, wapen- en drugsbezit.

Vier van de verdachten behoorden tot één familie. De vader van 70, zijn zonen van 45 en 37 jaar maakten samen met een 45-jarige medeverdachte deel uit van de criminele organisatie die zich bezig hield met de handel in hasj, onder andere vanuit eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat. Het onderzoek startte in 2015 naar aanleiding van een melding aan de politie. Op 9 februari 2016 viel de politie het eetcafé en diverse woningen binnen en werd er beslag gelegd op drugs en een groot bedrag aan contant geld.

In het onderzoek dat volgde ontstond een beeld van de organisatie. De oudste zoon was spil in het web. Hij trad op als projectleider; hij zorgde voor de inzet van mensen en middelen en de bouw van de hennepkwekerijen in Spanje. Dat verliep niet probleemloos. De oogst werd geript en kort na deze financiële tegenvaller, zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan de handel in medicijnen. Als apotheker drukte hij medicijnen die niet waren opgehaald, achterover en bood die te koop aan, zo is de verdenking. Ook deed hij een valse aangifte van inbraak in zijn woning, met het doel verzekeringsgeld op te strijken.

De 37-jarige broer regelde transporten en trad op als geldschieter. Hij was eigenaar van eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat waar werd gehandeld in hasj, zo is gebleken uit beelden. Hij stuurde er twee medewerkers aan. Deze mannen, van 27 en 61 jaar, hadden een uitvoerende rol. De een was bedrijfsleider; de ander stond geregeld in het café als verkoper. Inmiddels is het café gesloten.

De jongere broer van 26 maakte geen deel uit van de criminele organisatie maar bij de doorzoeking zijn bij hem een plak hasj en een stroomstootwapen, ploertendoder en vlindermes gevonden. In de slaapkamer van de 70-jarige vader, die veelal fungeerde als leverancier en geldschieter, werd bij de doorzoeking een geldbedrag van ruim 75.000 euro aan contant geld gevonden, waarvan niet duidelijk was van wie dit bedrag was en wat de herkomst was. Opvallend is dat op de envelop waar het geld in zat, een datum stond waarop een levering van hasj plaatsvond. De officier merkte dit aan als witwassen.

Tenslotte maakte een 45-jarige medeverdachte deel uit van de criminele organisatie. Zijn taak was de hennepkwekerijen in Spanje te bouwen. En via zijn contacten kwam de tak naar de coffeeshop in Amsterdam tot stand. Op basis van alle resultaten van het onderzoek, vond de officier van justitie deze feiten bewezen.

In zijn requisitoir benadrukte hij de hebzucht die de verdachten dreef, met name de 45-jarige zoon. De opbrengsten van de hasjhandel – met zijn ontwrichtende effecten – waren niet genoeg. Hij maakte ook gebruik van zijn positie als apotheker, ensceneerde een inbraak en interesseerde zich niet voor de schade die dit veroorzaakte. Alles overwegende eiste de officier van justitie tegen de vader een gevangenisstraf van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk; tegen de 45-jarige zoon een straf van dertien maanden waarvan 3 voorwaardelijk en tegen de 37-jarige zoon een straf van zes maanden waarvan zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. Tegen de 45-jarige bouwer van de hennepkwekerijen eiste hij een werkstraf van 200 uur. Tegen de 26-jarige zoon een werkstraf van 40 uur en twee weken celstraf voorwaardelijk.

Tegen een van de werknemers in eetcafé Salaam eiste hij een werkstraf van 25 uur en twee weken celstraf voorwaardelijk, en tegen de ander geldboetes van in totaal 2200 euro en eveneens twee weken celstraf voorwaardelijk. Tenslotte vroeg hij om de 45-jarige zoon die zich ook schuldig had gemaakt aan de handel in medicijnen een beroepsverbod op te leggen als apotheker voor twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook moet het geldbedrag van 75 duizend euro verbeurd worden verklaard en moet de verzekeringsmaatschappij die is opgelicht, schadeloos worden gesteld.

Qatar verdedigt zich: "Journalisten die dat schrijven zijn hier nooit geweest"

WK-organisator Qatar is klaar met de aanhoudende kritiek in de media op het land, zo stelt toernooidirecteur Nasser Al-Khater in interview met CNN. Volgens Al-Khater wordt de oliestaat, het gastland van het WK in 2022, oneerlijk behandeld in de media. "Ja, in mijn ogen heel erg", aldus de directeur.

Al sinds de toewijzing van het WK negen jaar geleden is er felle kritiek op Qatar. Zo zou het land de mensenrechten van de medewerkers die aan de stadions bouwen schenden. "Ik vind dat Qatar al vanaf het begin veroordeeld is", reageert Al-Khater.

"Het begon met het weer, toen kwamen er problemen met corruptie, vervolgens over de gezondheid van de medewerkers. Sommige dingen daarvan herkennen we en daar willen we aan werken."

Volgens Al-Khater heeft Qatar veel gedaan om de situatie voor de medewerkers te verbeteren. "Het welzijn van de medewerkers hebben we in een heel vroeg stadium aangestipt als een uitdaging, waarvan we wisten dat er veel aan gedaan moest worden. De hoeveelheid werk die we hebben gestopt in wetgeving en het verbeteren van de omstandigheden van medewerkers is ongekend. Niet volgens onze normen, maar volgens internationale normen. Niemand kan dat ontkennen."

Amnesty International concludeerde onlangs echter in een uitgebreid rapport dat Qatar daar helemaal niet in geslaagd is. "Ik ben het daar absoluut niet mee eens, dat we daarin gefaald hebben. Bij het wijzigen van wetten of bepaald gedrag heb je nu eenmaal tijd nodig. Dat gaat niet in een dag."

Ook corruptie wordt genoemd als een probleem van het land in het Midden-Oosten. "Als het gaat om corruptie, daar is jaren en jaren onderzoek naar gedaan, maar er is nooit wat gevonden. En toch is er altijd dat bijzinnetje in de media, waarin het ter discussie wordt gesteld. Dat vinden wij oneerlijk."

"In het westen zeggen ze dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Bij ons was dat niet zo: wij waren meteen schuldig en moeten maar het tegendeel bewijzen, steeds maar weer. Als het om een ander land ging, waren dezelfde maatstaven dan gehanteerd?", zegt Al-Khater, die ook de westerse journalisten op de hak neemt.

"Journalisten die slecht over ons schrijven, hebben nog nooit een stap in Qatar gezet. Ik zeg altijd tegen ze: je moet hierheen komen. Schrijf wat je wil schrijven, bekritiseer wat je wil bekritiseren, maar heb enige geloofwaardigheid door hier eerst naartoe te komen."

'PSV geeft 'duidelijk signaal' af aan langdurig geblesseerde aanvaller'

Sam Lammers kwam door een stevige knieblessure dit seizoen nog niet in actie in de Eredivisie. PSV heeft desondanks vertrouwen in de ontwikkeling van de spits, die vorig seizoen nog op huurbasis voor sc Heerenveen speelde. Het Eindhovens Dablad weet namelijk te melden dat de club het contract van de aanvaller op korte termijn open wil breken.

Lammers ligt nog vast tot medio 2021 en heeft vorig seizoen in Friesland zoveel indruk gemaakt dat de Eindhovenaren graag langer met hem door willen. De 22-jarige spits was toen goed voor 16 doelpunten in 31 wedstrijden in de Eredivisie. Namens Jong PSV staat de teller vooralsnog op 30 doelpunten in 63 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie.

Zijn werkgever heeft Lammers volgens de regionale krant inmiddels een 'duidelijk signaal' afgegeven en ook de speler zelf lijkt een nieuwe overeenkomst wel te zien zitten. De verwachting is dan ook dat de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis geen problemen op zullen leveren, al wil Lammers zich eerst richten op zijn herstel.

De goalgetter raakte begin dit seizoen tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax zwaar geblesseerd aan zijn knie en speelde sindsdien geen wedstrijd meer namens PSV.

Men gaat er nu in Eindhoven van uit dat Lammers zich in de winterstop weer bij de selectie aan kan sluiten en dat hij het trainingskamp in Qatar mee kan maken.

16-jarige ernstig gewond bij aanrijding in Reuver

Dinsdagochtend vond er een ernstige aanrijding plaats op de Kesselseweg in Reuver. De politie roept getuigen op zich te melden. Rond 08.00 uur kregen de hulpdiensten melding van een aanrijding tussen een fietser en een personenauto op de kruising van de Kesselseweg en de Sint Lambertusweg. Om de fietser van de benodigde medische zorg te voorzien, werden ook medische specialisten ingevlogen. Het 16-jarige slachtoffer is per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen.

Door medewerkers van het team VerkeersOngevallen Analyse (VOA) is technisch onderzoek ingesteld naar de toedracht van de aanrijding. De weg waar het ongeval plaatsvond, blijft daarvoor nog enige tijd afgesloten. De bestuurder van de auto is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kluivert: "Ik denk dat De Ligt een beetje spijt heeft van zijn keuze"

Patrick Kluivert vraagt zich af of Matthijs de Ligt met Juventus wel de juiste club heeft gekozen. Kluivert is sinds juli van dit jaar hoofd jeugdopleiding bij Barcelona. De oud-spits houdt zich echter niet alleen met de talentenontwikkeling bezig, aangezien hij afgelopen zomer ook met De Ligt heeft gesproken over een eventuele overstap naar de Catalaanse grootmacht. De Oranje-international koos uiteindelijk, tot spijt van Kluivert, dus voor Juve.

"Ik zou niet zeggen dat ik hem heb geprobeerd te overtuigen, maar ik heb hem verder alleen maar goede dingen over Barcelona kunnen vertellen, zowel over de stad als over de club", blikt hij terug in gesprek met Mundo Deportivo. "Uiteindelijk is het aan de speler en aan zijn zaakwaarnemer om te beslissen."

"De Ligt is natuurlijk een geweldige verdediger, maar hij heeft zijn keuze gemaakt."

"Ik denk wel dat hij een beetje spijt heeft van zijn keuze, maar het is niet anders. Uiteindelijk moet je kiezen en de ene keer pakt dat goed uit, de andere keer niet. Je moet leren van je beslissingen", gaat Kluivert verder over De Ligt, die een moeizame start achter de rug heeft in Turijn. In tegenstelling tot de verdediger koos zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax Frenkie de Jong wel voor een verhuizing naar het Camp Nou.

"Ik kan zeggen dat hij hier heel gelukkig is", vervolgt Kluivert over de middenvelder. "Als je hem ziet spelen, lijkt het alsof hij hier al jaren zit. Ik wist al dat hij erg goed was en hij laat zijn kwaliteiten zien bij zowel Barcelona als het Nederlands elftal. Hij is hier gelukkig en dat is ook te zien aan zijn spel. Ik ben blij dat ik hem zo kan zien."

Vrijdagochtend vroeg kans op meteorenstorm

Vrijdagochtend vroeg rond 05:50 uur zijn in minder dan een uur tijd waarschijnlijk zo’n 100-200 vallende sterren te zien. De aarde beweegt door een wolk met gruis die de naam Alpha Monocerotiden heeft. Dit veroorzaakt een ware meteorenstorm. Deze meteorenzwerm is geen jaarlijks terugkerend fenomeen en laat zich lastiger dan jaarlijks terugkerende zwermen verwachten.

Er wordt voor vrijdagochtend vroeg een mix van wolkenvelden en opklaringen verwacht. Geen ideale condities dus om vallende sterren te kijken, maar er is genoeg reden om te hopen op opklaringen tijdens het piekmoment.

Meerdere vallende sterren tegelijk
Het piekmoment wordt verwacht rond 05:50 uur. De piekperiode begint waarschijnlijk rond 05:25 uur en zal om 06:15 uur eindigen. Aan het begin en eind van de piekperiode is er eens in de twee of drie minuten een vallende ster te zien en op het hoogtepunt zijn er drie tot vier per minuut te zien. Daarbij kunnen ook meerdere vallende sterren tegelijk te zien zijn.

In werkelijkheid loopt het aantal vallende sterren mogelijk nog veel verder op naar zo’n 400 meteoren per uur. Doordat het niet mogelijk is om naar alle kanten tegelijk te kijken en doordat de maan een beetje kan storen is het onmogelijk om ze allemaal te zien. Daarnaast kunnen zwakke meteoren door lichtvervuiling niet te zien zijn.

Omdat dit een lastig te verwachten meteorenzwerm is moet rekening gehouden worden met een grote onzekerheid in het aantal vallende sterren dat te zien zal zijn. Daarnaast kan ook de piekperiode gemakkelijk een half uur eerder of later vallen. Wie het hoogtepunt niet wil missen kan het beste gaan kijken van 05:20-06:20 uur.

Van ruimtepuin naar vallende ster
De Alpha Monocerotiden zijn stukjes ruimtepuin (meteoroïden), die oplichten wanneer ze de dampkring binnendringen. Ze heten Alpha Monocerotiden, omdat ze uit het sterrenbeeld Monoceros lijken te komen. De Alpha Monocerotiden hebben een snelheid van 63 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur! Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij. Vanaf dat moment wordt het een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Nieuwe uitgave NEVO-online: informatie over ruim 2150 voedingsmiddelen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een nieuwe uitgave van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Deze bevat informatie over de samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen. Van 133 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens beschikbaar.

Deze NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016). De keuze van deze voedingsmiddelen is grotendeels gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling, die laat zien welke voedingsmiddelen van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Daarnaast is de samenstelling van veel reeds aanwezige voedingsmiddelen geactualiseerd en voedingsmiddelen die uit de handel zijn, zijn verwijderd.

Samenstelling
Van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie en 19 soorten peulvruchten, zoals kapucijners en kidneybonen, is de samenstelling in laboratoria geanalyseerd. Informatie over noten, zuigelingen- en opvolgmelk en diverse andere voedingsmiddelen is aangevuld met gegevens vanuit literatuur en etiketinformatie.

Anders dan in eerdere uitgaven van NEVO-online bevat de nieuwe versie geen informatie meer over voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. Dergelijke nauw luisterende gegevens zijn moeilijk up-to-date te houden, vanwege de frequente wijzigingen in aanbod en samenstelling.

Vetzuren
De wijze waarop afzonderlijke vetzuren worden gepubliceerd is gewijzigd. In NEVO-online 2019 zijn de afzonderlijke vetzuren in absolute hoeveelheden weergegeven (g/100 g voedingsmiddel) en niet meer in procenten van de totale hoeveelheid vetzuren. Hiermee kan de gebruiker eenvoudiger het totale gehalte van de afzonderlijke vetzuren in een voeding of recept berekenen.

Gratis beschikbaar
NEVO-online is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. NEVO-online is gratis beschikbaar en te downloaden. Het bevat, naast voedingsstoffengehaltes, ook bronvermeldingen.

Achtergrondinformatie over NEVO-online is te vinden op de NEVO-website; zoals een lijst met nieuw toegevoegde voedingsmiddelen, een overzicht van gebruikte recepten en de definities van de voedingsstoffen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

"Ajax en PSV moeten zich heel diep schamen, bijzonder onfatsoenlijk"

Johan Derksen hekelt het besluit van zowel Ajax als PSV om een trainingskamp te beleggen in Qatar. De analist van Veronica Inside liet eerder al weten teleurgesteld te zijn in de Amsterdammers omdat zij opteerden voor een verblijf in Qatar en daar hebben de woorden van algemeen directeur Edwin van der Sar geen verandering in gebracht.

In Qatar werken arbeiders onder slechte omstandigheden aan de bouw van stadions voor het WK 2022. De hitte en de hoge werkdruk hebben geresulteerd in veel dodelijke slachtoffers. Van der Sar vond de kritiek op het trainingskamp echter 'makkelijk scoren over onze rug'. "We zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Het levert ook aandacht op voor de situatie in Qatar. Die situatie zelf kan Ajax niet veranderen. Dat is ook niet onze rol", aldus Van der Sar eerder in een statement.

Derksen heeft alsnog geen begrip voor de keuze van Ajax. "Als je met zo'n verhaal komt en je verdiept je even in Qatar... Google maar even naar Amnesty International en dan kan je zo zien wat er mis is. Om op vriendschappelijke basis, voor het geld, naar Qatar te gaan, moet je je heel diep schamen", meent Derksen bij Veronica Inside. "Iedereen moet het zelf weten, maar een fatsoenlijk bedrijf, Ajax, doet dat niet."

"Bijzonder onfatsoenlijk", vervolgt de oud-voetballer, die ook PSV en directeur Toon Gerbrands veroordeelt. "Van Toon valt het mij helemaal tegen. Ik had alle vertrouwen erin dat Toon dat soort onzin niet zou doen, maar die doen het ook."

"Makkelijk scoren? Denk je dat ik scoor met dit verhaal? Tachtig procent van het voetbalvolk denkt: wat heeft die Derksen te zeiken, wat kan mij dat Qatar schelen...", besluit Derksen.

"Ajax en PSV moeten zich heel diep schamen, bijzonder onfatsoenlijk" (Pro Shots / Stanley Gontha)
"Ajax en PSV moeten zich heel diep schamen, bijzonder onfatsoenlijk" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Begeleiding slachtoffers bij rechtbanken en hoven verbeterd

De opvang en begeleiding van slachtoffers bij rechtbanken en gerechtshoven is het afgelopen jaar verbeterd. Slachtoffers en nabestaanden worden bovendien beter geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten als ze naar een strafzaak gaan en welke voorzieningen er beschikbaar zijn. Maar er zijn nog knelpunten, blijkt uit een evaluatie (pdf, 679,2 KB) van de Raad voor de rechtspraak.

De Raad heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar de opvang van slachtoffers in de gerechtsgebouwen. Worden zij goed begeleid als ze een rechtszaak bijwonen en is er bijvoorbeeld een geschikte ruimte waar ze kunnen wachten, zonder geconfronteerd te worden met de verdachte? Het onderzoek wees uit dat elk gerecht voorzieningen heeft om slachtoffers op te vangen, te begeleiden en te beschermen, maar dat dat overal op een andere manier gebeurt. Het is wenselijk dat de gerechten meer uniformiteit nastreven, luidde de conclusie. Ook zouden slachtoffers beter geïnformeerd moeten worden over de beschikbare voorzieningen. De Raad heeft de voortgang daarvan in oktober geëvalueerd.

Betere voorlichting
De voorlichting is sterk verbeterd. Op rechtspraak.nl staat een video waarin wordt uitgelegd wat slachtoffers kunnen verwachten als ze hun rechtszaak bijwonen. Daarnaast heeft elk gerecht informatie op de website gezet over de aanwezige voorzieningen en hoe slachtoffers daar gebruik van kunnen maken. Het Openbaar Ministerie wijst slachtoffers daarop.

Er zijn dit jaar verschillende bijeenkomsten met slachtoffers georganiseerd om te horen waar zij behoefte aan hebben. En elk gerecht heeft inmiddels een contactpersoon bij wie het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland terecht kunnen als er vragen zijn over de omgang met
slachtoffers.

Overal hetzelfde
Ook zijn stappen gezet om overal op dezelfde manier te werk te gaan. Een landelijke werkgroep heeft daarvoor aanbevelingen gedaan, onder meer over de inrichting van aparte wachtruimtes en een duidelijke checklist voor de bodes, die slachtoffers en nabestaanden opvangen en ervoor zorgen dat alles verder goed verloopt. Die aanbevelingen moeten nog worden vastgesteld, maar verschillende rechtbanken en gerechtshoven hebben op basis daarvan al verbeteringen doorgevoerd.

Knelpunten
Bij het opvangen en begeleiden van slachtoffers lopen gerechten soms tegen beperkingen aan. Er is bijvoorbeeld niet overal ruimte om voldoende wachtkamers voor slachtoffers in te richten, laat staan afgeschermde ruimtes waarin zij via een videoverbinding de behandeling van de zaak kunnen volgen. Er zijn ook niet altijd genoeg bodes beschikbaar om alle slachtoffers goed te begeleiden. Binnen deze beperkingen spannen de gerechten zich in om maatwerk te leveren. Daarvoor is belangrijk dat zij bijtijds op de hoogte zijn van specifieke behoeften van slachtoffers. De Rechtspraak is in gesprek met het OM dat daarin een belangrijke rol speelt en werkt intussen verder aan andere verbeteringen.

'Homo's doen meer SOA-tests'

De Centra Seksuele Gezondheid hebben de eerste helft van 2019 ruim 74.000 bezoekers gehad voor een soa test. Het aantal testen bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) is met 8 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Vrouwen en heteromannen hebben zich juist minder laten testen. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal bezoekers bij de centra seksuele gezondheid dat een soa bleek te hebben is de eerste helft van 2019 gelijk gebleven. Alleen bij MSM was er een lichte stijging te zien. Wel blijft hiv sterk dalen. De meeste soa’s worden gevonden bij mensen die gewaarschuwd zijn door een partner met soa en bij mensen met klachten.

In de eerste helft van 2019 had 15 procent van de MSM-bezoekers recent PrEP gebruikt om een hiv-infectie te voorkomen. In 2018 was dat nog 4 procent.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Politie zoekt getuigen van overval geldtransport in Zandvoort

De politie zoekt getuigen van een overval op een geldwagen in Zandvoort. Maandag rond 12.45 uur werden de medewerkers van het geldtransport door twee personen overvallen.

Dit gebeurde op het Badhuisplein. Het tweetal ging er na de overval vandoor op een scooter. Dit vluchtvoertuig is later op de Schoutenstraat teruggevonden. De daders zijn daarna overgestapt in een wit bestelbusje. Ondanks een zoekactie in de omgeving is het voertuig en de verdachten niet meer aangetroffen.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele beelden kunnen worden geupload via de website van de politie. 

Meer mankracht voor politie in strijd tegen mensenhandel

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie krijgt er de komende jaren meer capaciteit bij. In totaal gaat het om 87 fte extra. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dinsdag aan de Tweede Kamer.

De digitale wereld is steeds vaker de broedplaats voor mensenhandel. Juist daarom wordt er ingezet op extra specialisten met digitale en IT-kennis. Ook komen er financiële specialisten, analisten en experts op het terrein van inlichtingen bij. Naast deze specialisten worden extra mensen aangetrokken voor de identificatie en registratie van asielzoekers. Ook in dat proces is aandacht voor signalen van mensenhandel.

Voor de extra inzet is structureel 10 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld kwam tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vrij dankzij een motie van de ChristenUnie en de PvdA. Bij de AVIM houden momenteel 350 fte zich bezig met mensenhandel en migratiecriminaliteit.

Samen tegen mensenhandel
Mensenhandel bestrijden kan alleen als alle betrokken partijen samenwerken. Daarom is vorig jaar het programma Samen tegen Mensenhandel opgezet. Hierin maken vier ministeries, gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, de zorg, scholen, maatschappelijke organisaties en vele anderen een vuist tegen mensenhandel. In het eerste jaar zijn tientallen extra opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel gerealiseerd, zijn er extra inspecteurs bij de Inspectie SZW gestart, worden politieliaisons in landen geplaatst waar mensenhandel vaak begint en zijn door gemeenten belangrijke stappen gezet om mensenhandel ook lokaal aan te pakken.

De komende tijd wordt die inzet door alle partijen voortgezet, want er moet nog veel gebeuren. Er worden nog altijd te veel mensen slachtoffer van mensenhandel. Nederland zet zich zowel nationaal als internationaal in om mensenhandel uit te bannen. Dat gebeurt door in te zetten op preventie, het verbeteren van de signalering door professionals en burgers, het aanpakken van de daders en het bieden van adequate zorg aan de slachtoffers.

Uitwerking pensioenakkoord in internetconsultatie

Het eerste wetgevingspakket in het kader van de uitwerking van het pensioenakkoord gaat vandaag in internetconsultatie. Het kabinet wil met het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ meer ruimte bieden voor keuzevrijheid in het pensioenstelsel. Zo krijgen deelnemers het recht om bij pensionering eenmalig een bedrag ineens op te nemen. Ook krijgen werknemers die niet gezond kunnen blijven doorwerken de mogelijkheid om - in overeenstemming met hun werkgever - drie jaar vóór hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Ten slotte wordt het aantal weken belastingvrij verlofsparen verdubbeld van vijftig naar honderd.

Bedrag ineens
Deelnemers krijgen het recht om bij pensionering maximaal tien procent van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen op te nemen als bedrag ineens. De resterende levenslange pensioenuitkering gaat na opname naar evenredigheid omlaag. Het bedrag ineens is vrij besteedbaar en biedt deelnemers de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij hun persoonlijke situatie. Uitgangspunt is dat dit keuzerecht ook gaat gelden voor een zogenoemd bevroren pensioen in eigen beheer en het nettopensioen. Daarnaast wordt in het wetsvoorstel voorgesteld een soortgelijk keuzerecht te introduceren voor oudedagsvoorzieningen die zijn opgebouwd in de derde pijler en de nettolijfrente.

Ervaringen uit andere landen leren dat de meeste mensen die bij pensionering een bedrag ineens opnemen dat gebruiken om schulden af te lossen, een huis te kopen of te verbouwen, een auto te kopen of op vakantie te gaan. De mogelijkheid een deel van het pensioen als bedrag ineens op te nemen, sluit goed aan bij het uitgavenpatroon van pensioengerechtigden. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat pensioengerechtigden over het algemeen in de beginjaren na pensionering hogere uitgaven hebben. Naarmate men langer met pensioen is, daalt de inkomensbehoefte.

Versoepeling RVU-heffing
Het wordt voor werkgevers mogelijk om met oudere werknemers afspraken te maken over eerder stoppen met werken, zonder dat daar een strafheffing over betaald moet worden. Van 2021 tot en met 2025 betalen werkgevers geen heffing over regelingen voor vervroegde uittreding (RVU-heffing) tot een bedrag dat netto overeenkomt met de AOW. Voorwaarde hiervoor is dat uittreding plaatsvindt in de laatste drie jaar vóór de AOW-leeftijd. Werknemers krijgen dan als het ware eerder AOW, betaald door de werkgever. Zij kunnen dit zelf aanvullen, bijvoorbeeld met spaargeld of door hun aanvullend pensioen eerder in te laten gaan. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de zorgen van werknemers die niet hebben kunnen anticiperen op de verhoging van de AOW-leeftijd en niet gezond kunnen blijven werken tot de AOW-leeftijd.

Verruiming verlofsparen
Om werknemers meer mogelijkheden te bieden eerder te stoppen met werken wordt het aantal weken belastingvrij verlofsparen verdubbeld. Een werkgever kan extra verlof toezeggen door bijvoorbeeld overwerk of ploegendiensten (deels) te belonen met extra verlofopbouw. Spaart een werknemer meer dan vijftig verlofweken, dan moet de werkgever nu direct loonheffing afdragen. Het verhogen van deze grens naar honderd weken geeft werknemers meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken of tussentijds langere periodes niet te werken. Zo kan een werknemer zelf meer de regie voeren over zijn of haar loopbaan, bijvoorbeeld door het verlof te gebruiken voor om- en bijscholing, een sabbatical of vervroegde pensionering.

Het streven is om de vrijstelling van de RVU-heffing en verruiming van het verlofsparen per 1 januari 2021 in werking te laten treden. De beoogde datum van inwerkingtreding van de keuzemogelijkheid bedrag ineens is 1 januari 2022.

Pa neukt en trouwt dochter na moord op haar vriend

Soms weet je niet meer goed wat je nou aan het lezen bent. Sommig nieuws uit de Verenigde Staten doet wat dat betreft precies hetzelfde als 'road rage'-video's uit Rusland. WTF.

In de Amerikaanse staat West Virginia staat de 55-jarige Larry Paul McClure terecht voor moord op John McGuire, het vriendje van zijn 31-jarige dochter Amanda. McClure bekent dat hij McGuire vermoord heeft, maar dat hij dat gedaan heeft samen met zijn dochters Amanda en Anne Marie (32).

Het drietal sloeg McGuire met een fles wijn op het hoofd, bondt hem vast en injecteerde hem met twee doses methamfetamine. Daarna wurgden ze hem en begroeven ze de, inmiddels, ex-vriend van Amanda in een ondiep graf in de tuin.

Volgens McClure, een veroordeelde zedendeliquent, was de moord Amanda's idee. "Geen idee waarom ze hem dood wilde", zo verdedigde hij zichzelf briljant. Volgens de politie reisden vader en dochter naar de United Methodist Church in Virgina om te trouwen.

Daarna hadden ze seks in het huis waar McGuire vermoord werd, een prima romantische huwelijksnacht zou je haast zeggen. Naast de vader worden ook beide dochters vervolgd voor de moord op McGuire.

Marquez en Marquez samen in MotoGP-team Honda

Het MotoGP-team van Repsol Honda wordt volgend jaar een heus familiegebeuren. Meervoudig wereldkampioen Marc krijgt er gezelschap van zijn 23-jarige broertje Alex, die de plek van de gestopte Jorge Lorenzo in gaat nemen.

Alex Marquez debuteerde in 2012 in de Moto3, werd het jaar erop vierde en pakte in 2014 de wereldtitel. Hij promoveerde vervolgens naar de Moto2, waar het in de eerste twee jaar moeilijk ging. Zijn eerste drie zeges kwamen in 2017 en net als vorig jaar eindigde hij als vierde in het WK, maar met vijf overwinningen en tien podiumplekken pakte de jonge Marquez dit jaar de wereldtitel.

Marquez reed al zijn 135 races tot nu toe in de kleuren van Estrella Galicia, maar dat zal vanaf volgend jaar veranderen. Volgens Honda verdient elke rijder die wereldkampioen wordt een kans in de MotoGP, hoewel de rijders van satellietteam LCR - Johann Zarco en Cal Crutchlow - zo een mogelijk unieke kans aan zich voorbij hebben zien gaan.

Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Spijkerhard geteisem lijken ze, de pubers uit de documentaire Rotjochies. Gewend aan stoer doen, liegen, rottigheid en contact met politie, krijgen ze op het Franse platteland van een no-nonsense Nederlandse jeugdhulpverlener een tweede kans om te worden wie ze zouden kunnen zijn. In deze intieme, observerende film ontleedt Maasja Ooms, bekend van de prijswinnende documentaire Alicia, haarfijn de overlevingsstrategieën van deze ontspoorde en geharde jongeren. Wat maakt hen zo boos, onverschillig, gevoelloos en soms gewetenloos?

De documentaire Rotjochies gaat onder de titel Punks in première op IDFA (20 november - 1 december) en is geselecteerd voor de internationale- en Nederlandse competitie. Op maandag 25 november is de documentaire te zien bij NPO 2 om 20:25 uur. 

NBA: Luka Doncic bezorgt Dallas Mavericks zege

Negen NBA wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma. Verrassingen bleven hierin uit. Luka Doncic leverde voor de Dallas Mavericks de meest indrukwekkende prestatie van de avond. Tegen de San Antonio Spurs was de jonge Sloveen goed voor een triple double, waarmee hij zijn ploeg naar de achtste overwinning van het seizoen loodste.

De Dallas Mavericks waren in de jaren ’90 één van de lachertjes van de NBA. Niet één keer wist de Texaanse ploeg zich te plaatsen voor de play-offs. Het fortuin van de Mavericks keerde in 2000. In dat jaar kocht de flamboyante zakenman Mark Cuban, bekend van onder andere Shark Tank, de ploeg voor zo’n 300 miljoen dollar. Cuban maakte van de Mavericks een aantrekkelijke franchise, waar spelers graag voor uitkwamen. Hij had daarbij ook het geluk dat de Mavericks de nog piepjonge Dirk Nowitzki in de gelederen had.

Vanaf 2000 haalden de Mavericks vrijwel elk jaar de play-offs, met de titel in 2011 als hoogtepunt. Dat jaar werd de Miami Heat, met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh in de finale verslagen.

De afgelopen twee seizoen misten de Texanen de play-offs. Deels omdat het in het sterke westen bijzonder lastig om bij de beste acht ploegen te horen. Deels omdat de Mavericks Nowitzki een waardig afscheid gunden, in plaats van hem te ruilen voor jongere spelers. Het bood de Mavericks de kans om via de draft aan een nieuwe selectie te werken. In 2018 koos de ploeg als vijfde de schutter Trea Young, die direct met Atlanta werd geruild voor Luka Doncic. Op het moment zelf waren de meningen over die ruil verdeeld, maar inmiddels is alleen de meest verstokte Hawks-fan nog van mening dat dit een goede ruil is. Overigens mogen Phoenix en Sacramento ook met tegenzin terugkijken naar deze draft. Zij kozen respectievelijk DeAndre Ayton en Marvin Bagley III terwijl Doncic nog beschikbaar was. De eerste is geschorst wegens een overtreding van het dopingreglement,  de tweede zit met een blessure op de bank. Beiden hebben in hun debuutjaar aardig spel laten zien, maar komen niet in de buurt van de sensationele Sloveense superster.

De twintigjarige Doncic mag met recht een fenomeen worden genoemd. Vanaf het moment dat hij op zijn zestiende bij Real Madrid debuteerde zijn de ogen van de basketbalwereld op hem gericht. Er was scepsis op het moment dat hij drie jaar later besloot over te stappen naar de NBA. Succes in Europa betekent niet altijd ook succes in de NBA, waar het spel sneller en atletischer is en een belachelijke hoeveelheid wedstrijden moeten worden gespeeld.

De scepsis over Doncic heeft niet lang geduurd. In zijn debuutjaar werd hij verkozen tot beste nieuwkomer. Met wat hij tot nu toe in zijn tweede jaar laat zien mag Doncic met recht genoemd worden in de discussie wie de beste basketballer op dit moment is.

Tegen de San Antonio Spurs kwam Doncic tot 42 punten, 11 rebounds en 12 assists. De laatste speler die op dezelfde leeftijd soortgelijke cijfers noteerde was LeBron James. Dallas won de wedstrijd met 117-110. Voor San Antonio wordt het gat met de play-off plaatsen steeds groter en er mag worden gevreesd dat de vijfvoudig kampioen voor het eerst sinds 1997 de play-offs gaat missen.

Highlights van Doncic tegen de Spurs. Bron: YouTube

Paul George bezorgde de Clippers een overwinning tegen zijn oude ploeg de Oklahoma City Thunder. De laatste vier punten van de wedstrijd, waaronder een cruciale driepunter, waren voor George die daarmee de eindstand op 90-88 zette. Bij de Clippers ontbreekt Kawhi Leonard nog altijd wegens pijn aan zijn linkerknie.

De Houston wonnen in eigen huis met groots gemak van de Portland Trail Blazers: 132 – 108. Ten opzichte van de vorige wedstrijd konden de Rockets weer beschikken over Capela, Westbrook en House. Harden, die in de vorige wedstrijd 41 schotpogingen nam, liet Russell Westbrook zijn gang gaan. De voormalig MVP kwam tot 28 punten, 13 rebounds en 10 assists. Harden, die maar negentien keer schoot, kwam desalniettemin tot 36 punten. Clint Capela maakte het feest voor Houston compleet. De Zwitser profiteerde optimaal van de vele blessures bij de lange mannen van Portland en noteerde 22 punten en 20 rebounds.

Bij Portland bleef Damian Lillard op dertien punten steken. CJ McCollum werd met 25 punten topscorer. Carmelo Anthony zal naar verwachting later deze week zijn debuut maken voor de club uit Oregon.

Uitslagen

New York Knicks – Cleveland Cavaliers 123 - 105
Brooklyn Nets – Indiana Pacers 86 - 115
Toronto Raptors – Charlotte Hornets 132 - 96
Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 101 - 115
Houston Rockets – Portland Trail Blazers 132 - 108
Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 117 - 110
Phenix Suns – Boston Celtics 85 - 95
Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 102 – 112
Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 90 - 88

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 11-2
Milwaukee Bucks 10-3
Miami Heat 9-3
Toronto Raptors 9-4
Philadelphia 76ers 8-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-7
Charlotte Hornets 6-8
Brooklyn Nets 5-8
Atlanta Hawks 4-9
Cleveland Cavaliers 4-9
Detroit Pistons 4-9
New York Knicks 4-10
Chicago Bulls 4-10
Washington Wizards 3-8

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 11-2
Houston Rockets 11-3
Denver Nuggets 9-3
Los Angeles Clippers 9-5
Utah Jazz 8-5
Dallas Mavericks 8-5
Phoenix Suns 7-5
Minnesota Timberwolves 8-6
Sacramento Kings 5-7
Memphis Grizzlies 5-8
Oklahoma City Thunder 5-8
San Antonio Spurs 5-9
Portland Trail Blazers 5-9
New Orleans Pelicans 4-9
Golden State Warriors 2-12

Intertoys start donatie-actie voor Jantje Beton

Vandaag start de landelijke donatie-actie van Intertoys voor Jantje Beton. Van 15 november 2019 t/m 31 maart 2020 kunnen klanten van de 200 Intertoys filialen bij de kassa € 0,50 doneren aan Jantje Beton. Doneren kan zowel in de winkel als online. De opbrengst komt ten goede aan projecten van Jantje Beton voor kinderen in kwetsbare posities.

Klanten vanaf 18 jaar en ouder kunnen tijdens het afrekenen, zowel in de winkel als online, een minimaal bedrag van € 0,50 of een veelvoud hiervan doneren. Doneren kan bij een aankoopbedrag vanaf € 10. De opbrengst gaat naar projecten voor kinderen in kwetsbare posities, zoals kinderen die in armoede leven of kinderen met een verstandelijke beperking. Zodat zij ook gewoon buiten kunnen spelen. Drie op de tien kinderen spelen nooit, of slechts een keer per week, buiten. Dat is alarmerend. Met dank aan Intertoys en haar klanten kan Jantje Beton meer kinderen, meer laten buiten spelen.

Intertoys start donatie-actie voor Jantje Beton  (Foto: Jantje Beton )
Intertoys start donatie-actie voor Jantje Beton (Foto: Jantje Beton )

Helft Nederlanders stoort zich aan ophef rondom Black Friday

Maar liefst 55 procent van de Nederlanders stoort zich aan alle commotie rondom Black Friday. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.096 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden denkt 71 procent dat de meeste korting die tijdens Black Friday wordt gegeven, niet uniek is. Met tachtig procent zijn voornamelijk dertigers vernietigend in hun oordeel.

Ondanks dat het merendeel van de Nederlanders niet onder de indruk is van de aanbiedingen tijdens Black Friday, zegt toch zestien procent op deze dag – vanwege de hoge kortingen – spullen te bestellen die zij anders niet zouden kopen. Met name jongeren tot dertig jaar laten zich hierdoor vaak verleiden; 31 procent. “Het klopt dat de meeste korting tijdens Black Friday niet uniek is”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Als je goed zoekt, valt er als consument in sommige gevallen nog wel een serieus voordeel te behalen. Verwacht echter niet dat je de nieuwste modellen voor de helft van de prijs krijgt.”

Aankopen voor de feestdagen
Uit het onderzoek blijkt dat tijdens Black Friday, een kwart van de Nederlanders direct van de gelegenheid gebruikmaakt om alvast inkopen voor de feestdagen te doen. Opvallend genoeg is er een groot verschil tussen praktisch geschoolden (slechts zestien procent) en midden- en hoogopgeleiden (26 procent). Ook bestaat er grote ongelijkheid tussen de provincies. Zo zegt maar liefst een op de drie Noord-Hollanders hun kerst- en/of sinterklaasinkopen tijdens Black Friday te doen, terwijl dit percentage onder Zeelanders slechts tien procent bedraagt. Franke: “Je moet hiermee als consument wel uitkijken. Er bestaat namelijk een grote kans dat je niet als enige een dealtje hebt gespot. Het kan zomaar gebeuren dat één of meerdere familieleden hetzelfde cadeau geven omdat het in de aanbieding is tijdens Black Friday. Leg dat dan maar eens uit aan de persoon met twee dezelfde cadeaus.”

Groter aanbod
Alhoewel drie op de vier ondervraagden niet geloven in unieke korting tijdens Black Friday, vindt toch dertig procent van hen dat er meer Nederlandse (web)winkels moeten deelnemen aan het online shopfestijn. Jongeren tot dertig jaar zijn hiervan (wederom) de grootste voorstanders; precies de helft van hen ziet graag een groter Nederlands aabod tijdens Black Friday. Overigens geldt dit niet alleen voor Black Friday. Zo zegt maar liefst achttien procent van alle Nederlanders er geen enkel probleem mee te hebben als er alleen nog maar online – en dus niet meer fysiek – kan worden gewinkeld. Franke: “Dit lijkt vrij rigoureus, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Als ik bijvoorbeeld naar mijzelf kijk, dan doe ik het grootste gedeelte van mijn aankopen reeds online. Zelfs de boodschappen laat ik bezorgen. Het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst uitsluitend online gaan winkelen.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Minister Blok: Geen tolerantie voor intolerantie

Maandag opende minister Blok in Den Haag de zevende editie van de internationale conferentie voor vrijheid van religie en levensovertuiging. De jaarlijkse conferentie met de naam Istanboel Proces heeft als doel verschillende groepen, religieus en niet-religieus, bij elkaar te brengen om intolerantie, discriminatie en geweld op basis van religie of levensovertuiging aan te pakken. De laatste keer dat de conferentie plaatsvond was in 2016 in Singapore. Nederland neemt, op verzoek van de Speciale rapporteur van de VN Ahmed Shaheed, het stokje over.

Voorbeelden van religieus geweld en discriminatie zijn helaas aan de orde van de dag. Kort geleden werd de Joodse gemeenschap in Halle, Duitsland, slachtoffer van extremistisch geweld, in Rusland staan Jehovagetuigen steeds meer onder druk en in Christchurch, Nieuw-Zeeland vond een terroristische aanslag plaats op een moskee. Een van de aanwezigen bij de conferentie is Farid Ahmed die eerder dit jaar bij deze aanslag zijn vrouw verloor.

Nederland kent een lange traditie van tolerantie als het op geloof of levensovertuiging aankomt, maar ook in ons land is er nog altijd sprake van discriminatie en geweld. Voldoende reden volgens Blok om dit jaar, samen met Universal Rights Group en de Nederlandse Speciaal gezant voor religie en geloofsovertuiging Jos Douma deze conferentie te organiseren.

Minister Blok noemde het voorbeeld van “Vader Frans”, een Nederlandse priester die christenen, moslims, alawieten, en druzen wist te verenigen tijdens zijn wandeltochten door Syrië en zegt: ‘Laten we bruggen bouwen. Ideeën uitwisselen. Het gesprek aan durven gaan. Alleen vanuit die open houding kunnen we ervoor zorgen dat mensen met verschillende religieuze of levensovertuigingen overal in vrede naast en met elkaar kunnen leven. Het belangrijkste is dat we dit samen moeten doen; geen tolerantie voor intolerantie’.

Bij de conferentie zijn verder VN vertegenwoordigers, religieuze en maatschappelijke partijen, NGO’s en journalisten aanwezig. Vandaag wordt de conferentie voortgezet met onder andere een informatiemarkt, die verschillende burgerorganisaties de gelegenheid biedt te vertellen over hoe zij een bijdrage leveren aan meer tolerantie en toenadering op het gebied van religie en levensovertuiging.

België begint nieuwe Davis Cup met winst, Kroatië verliest

De totaal vernieuwde Davis Cup is maandag van start gegaan. Er wordt niet meer op de traditionele manier gespeeld - vijf wedstrijden verdeeld over een weekeinde, met één van de twee landen als gastland - maar in een groepsformat, waarbij het hele jaar in één weekje met korte, vooral doordeweekse wedstrijden geperst wordt.

In Madrid opende België met een 2-1 zege op Colombia. Steve Darcis klopte Santiago Giraldo en David Goffin was Daniel Galán de baas, waardoor het dubbelspel alleen nog voor het setsaldo was. De mondiale nummers één, Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, leverden Colombia daar met winst op Sander Gillé en Joran Vliegen nog een puntje op.

Titelverdediger Kroatië staat dit jaar niet met een geweldige ploeg aan de start en dat bleek: Rusland won met 3-0. Andrey Rublev klopte de vrij onbekende Borna Gojo, waarna Karen Khachanov de Kroaat Borna Coric klopte. Khachanov en Rublev speelden samen het dubbelspel en waren daarin ook te sterk voor Ivan Dodig en Nikola Mektic.

Ook de derde wedstrijd werd al voor het dubbelspel beslist: Vasek Pospisil klopte Fabio Fobnini en Denis Shapovalov was in een thriller met drie tiebreaks te sterk voor Matteo Berrettini, dus had Canada de winst op Italië al binnen. De twee Italianen wonnen het dubbelspel vervolgens nog wel van dezelfde Canadese opponenten.

Nederland begint dinsdag aan de Davis Cup Finals, met Kazachstan als eerste tegenstander. Woensdag wacht het duel met Groot-Brittannië.

Zwitserland en Denemarken naar EK voetbal

Zwitserland en Denemarken hebben zich op de slotdag van groep D in de EK-kwalificatie geplaatst voor het eindtoernooi van volgend jaar. De Zwitsers hadden in Gibraltar genoeg aan een gelijkspel, net als Denemarken in Ierland.

Voor Zwitserland was die opgave geen probleem, hoewel het bij rust nog maar 0-1 stond. In de tweede helft stond er vrij snel 0-3 op het bord, waarna Reece Styche zowaar een goal maakte namens het thuisland. De Zwitsers waren echter nog drie keer trefzeker en wonnen met 1-6.

In Dublin stond na meer dan een uur spelen nog steeds geen enkele goal op het scoreboard, maar twintig minuten voor tijd tekende Martin Braithwaite dan voor de Deense openingsgoal. De Ieren moesten winnen om zich rechtstreeks voor het EK te plaatsen, maar het bleef bij een goal van Matthew Doherty en dus 1-1.

Italië was al geplaatst, maar had weinig genade met Armenië: na tien minuten stond het 2-0, bij rust was het al 4-0 en in de laatste twintig minuten scoorde de ploeg er nog eens vier, wat uiteindelijk een 9-1 resultaat opleverde - de grootste overwinning sinds Italië in 1948 met 9-0 van de VS won.

Uitslagen EK-kwalificatie maandag
D: Gibralter - Zwitserland 1-6
D: Ierland - Denemarken 1-1
F: Malta - Noorwegen 1-2
F: Spanje - Roemenië 5-0
F: Zweden - Faeroëreilanden 3-0
J: Griekenland - Finland 2-1
J: Liechtenstein - Bosnië & Herzegovina 0-3
J: Italië - Armenië 9-1

Opnieuw 20 jaar geëist tegen man die zijn vader vermoordde

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch eiste maandag in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 20 jaar, tegen een 43-jarige Helmonder. De man wordt er van verdacht in mei 2016 zijn vader, de 67-jarige Bart Hillen uit Helmond, om het leven te hebben gebracht en diens lichaam in het water te hebben gedumpt.

Bart was, voor hij werd gevonden, enige tijd vermist. Terwijl de verdachte rondreed in de auto van zijn vermoorde vader, geld pinde van zijn rekening en regelmatig in zijn woning verbleef, ontwaarde een voorbijganger op 19 mei 2016 een groot pakket in de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Het bleek het met een steekkar verzwaarde lichaam van de vermiste Helmonder te zijn. Het OM gaat ervan uit dat de verdachte zijn vader al op 2 mei 2016 om het leven heeft gebracht. Het motief van de moord lijkt niets anders dan geld te zijn. De verdachte had na de moord op naam van zijn vader een nieuwe pinpas aangevraagd waarmee hij grote bedragen pinde. Ook bleek de kluis, waarin zich een een groot contant geldbedrag bevond, leeg.

De rechtbank veroordeelde de verdachte in 2017, conform de eis van de officier van justitie, tot een gevangenisstraf van 20 jaar, met aftrek van het voorarrest. De rechter achtte bewezen dat verdachte zijn vader om het leven heeft gebracht en het lichaam op mensonterende wijze heeft geloosd in het water van de Zuid-Willemsvaart. De verdachte zou kort voor de verdwijning van zijn vader op internet gezocht hebben naar informatie over (onder andere) “doodsteken weinig bloed”, “lijk verzwaren”, “iemand laten verdwijnen.”  In de garage van het slachtoffer werd een rol tape aangetroffen met daarop DNA-sporen van verdachte. Met diezelfde tape werd het lichaam van het slachtoffer op de steekkar gebonden. Bovendien bleek uit het onderzoek dat verdachte in die periode als enige de gelegenheid had om zijn vader om te brengen.

De verdachte ging tegen de uitspraak in hoger beroep en schetst als alternatief scenario dat zijn vader vertrokken zou zijn met een internet date. De advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) vroeg het gerechtshof Den Bosch om het vonnis van de rechtbank te bevestigen.

Het hof doet uitspraak op (naar verwachting) 2 december 2019.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Vandaag overdag is het wisselend bewolkt. Vooral in de ochtend komen er nog enkele buien voor, in de loop van de dag verdwijnen de meeste buien en wordt het bijna overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is westelijk en zwak tot matig, aan de kust eerst vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied is de wind eerst noordwest en (vrij) krachtig. In de loop van de dag wordt de wind overal zuidwestelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is het overwegend helder en zal er met name landinwaarts op veel plaatsen mist ontstaan. In het noordwestelijk kustgebied kan er nog een enkele lichte bui voorkomen. De minimumtemperaturen liggen tussen -3°C tot net boven het vriespunt in het noordwestelijk kustgebied en vooral daar waar de wegen nat zijn, kan het glad worden. De wind is zwak en komt voornamelijk uit een zuidelijke richting.

Woensdagochtend begint op veel plaatsen mistig, in het noorden kan de mist tot ver in de middag blijven hangen. Elders is het bewolkt maar in het zuiden kunnen in de middag enkele opklaringen voorkomen. De maximumtemperatuur komt uit op 4°C. De oostelijke wind is zwak, op het IJsselmeer en aan de kust matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Charger heeft een jaar of 6 geleden een foto gemaakt. Helaas weet hij niet meer waar..
Charger heeft een jaar of 6 geleden een foto gemaakt. Helaas weet hij niet meer waar..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hoger opgeleiden hebben meeste commentaar op gemeenteberichten op Facebook

Hoogopgeleiden zijn het meest geneigd om te reageren op berichtgeving van gemeenten op social media. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek naar het bereik van berichtgeving van gemeenten op social media van het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het Zijlstra Cen­ter ana­ly­seer­de ruim 4.000 re­ac­ties van bur­gers uit 20 ge­meen­ten. Ne­der­land­se ge­meen­ten zet­ten fors in op het ge­bruik van so­ci­a­le media om in con­tact te staan met de maat­schap­pij. Ze ge­brui­ken het om te in­for­me­ren over hun be­leid en als plek voor in­ter­ac­tie met bur­gers en be­drij­ven. Maar be­rei­ken ge­meen­ten hier­door ook hun doel? On­der­zoek laat zien dat bur­gers de in­ter­ac­tie via de so­ci­a­le media wel­is­waar veel­vul­dig op­zoe­ken, maar ook dat dit slechts om een be­perkt deel van de be­vol­king gaat. Zo zijn bijna drie op de vijf re­ac­ties van bur­gers af­kom­stig van vrou­wen, komt meer dan de helft van de re­ac­ties van bur­gers tus­sen de 25 en 45 jaar oud, ter­wijl nog geen kwart van de be­vol­king in Ne­der­land in die ca­te­go­rie valt, en zijn hoger op­ge­lei­den dus sterk over­ver­te­gen­woor­digd in de re­ac­ties.

Be­roeps­groe­pen
Het on­der­zoek laat ook zien dat er aan­zien­lij­ke ver­schil­len tus­sen be­roeps­groe­pen te zijn. Per­so­nen die een be­drijfs­eco­no­misch of ad­mi­ni­stra­tief be­roep uit­oe­fe­nen en per­so­nen die werk­zaam zijn bin­nen het open­baar be­stuur re­a­ge­ren re­la­tief vaak op so­ci­a­le media be­rich­ten van ge­meen­ten. On­der­ver­te­gen­woor­digd zijn met name per­so­nen met een com­mer­ci­eel tech­nisch be­roep, en per­so­nen die werk­zaam zijn bin­nen de sec­tor zorg en wel­zijn.

Pa­tro­nen
Op­val­lend aan de be­richt­ge­ving van ge­meen­ten op so­ci­al media is dat er over een groot aan­tal be­leids­ter­rei­nen wordt be­richt. Hier­in zijn en­ke­le dui­de­lij­ke pa­tro­nen te ont­dek­ken. Zo is er re­la­tief veel aan­dacht voor bur­ger­par­ti­ci­pa­tie, cul­tuur en sport, ter­wijl open­baar ver­voer en fi­nan­ciën be­dui­dend min­der in de be­lang­stel­ling staan. Van­uit fi­nan­ci­eel oog­punt be­ke­ken zien we dat er veel aan­dacht is voor ter­rei­nen die ver­hou­dings­ge­wijs wei­nig fi­nan­ci­eel be­lang heb­ben in ge­meen­ten heb­ben, zoals sport, cul­tuur en re­cre­a­tie. An­ders­om geldt dat slechts 4% van de be­richt­ge­ving op so­ci­a­le media be­trek­king heeft op het so­ci­aal do­mein, een ter­rein dat ge­mid­deld 38% van de to­ta­le ge­meen­te­lij­ke uit­ga­ven voor zijn re­ke­ning neemt.

Fa­cebook
Tot slot heb­ben de on­der­zoe­kers ook ge­ke­ken naar het ge­bruik van so­ci­a­le­me­dia­plat­forms. Op welk plat­form is welke bur­ger voor­al ac­tief? Fa­cebook is ver­uit het meest in trek als plat­form onder re­a­ge­ren­de bur­gers. Ook Lin­kedIn heeft een re­de­lij­ke ‘dek­kings­graad’, ter­wijl In­st­agram en Twit­ter op gro­te­re af­stand vol­gen. Slechts een op de zeven bur­gers is op al deze plat­forms ac­tief. On­ge­veer een op de drie bur­gers ge­bruikt slechts één plat­form, en zou dus al­leen be­reikt kun­nen wor­den via dat spe­ci­fie­ke plat­form. Per­so­nen die werk­zaam zijn bin­nen het open­baar be­stuur maken re­la­tief vaak ge­bruik van Twit­ter, per­so­nen met een be­drijfs­eco­no­misch en ad­mi­ni­stra­tief be­roep re­la­tief vaak van Lin­kedIn. Per­so­nen met een cre­a­tief of taal­kun­dig be­roep zijn juist weer vaker ac­tief op In­st­agram.

Het Zijlstra Cen­ter hoopt met het on­der­zoek het be­lang te il­lu­stre­ren om als ge­meen­te niet slechts één plat­form te ge­brui­ken, maar juist in te zet­ten op meer­de­re plat­forms om een zo groot mo­ge­lij­ke groep te be­rei­ken. Het on­der­zoek is mo­ge­lijk ge­maakt door een sub­si­die van het mi­nis­te­rie van Bin­nen­land­se Zaken en Ko­nink­rijks­re­la­ties.

Politie arresteert zes mannen bij cocaïnewasserij

Maandagavond werd in een loods aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord een cocaïnewasserij ontdekt. Later op de avond arresteerde de politie zes mannen, die zich probeerden te verschuilen. De politie heeft een flinke hoeveelheid cocaïne afgevoerd.

De gemeente kreeg rond 17.45 uur een melding van een vreemde lucht aan de Dorpsstraat en ging met de brandweer op onderzoek uit. In het oppervlaktewater in de omgeving werden restanten van drugsafval gemeten. Hierop werd een loods, in de buurt van een benzinestation, onderzocht, waarin een cocaïnewasserij werd ontdekt. Op dat moment werd er niemand in de loods aangetroffen. De omgeving werd afgezet en het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) werd gewaarschuwd. Deze specialisten komen vaak voor onderzoek en het ontmantelen van drugslaboratoria.

Verlichting
De brandweer spoot het riool schoon, waarna er geen risico meer was. Ook waren verder geen extra maatregelen voor de omgeving noodzakelijk. Het terrein ligt naast de A58 richting Breda en werd door de brandweer van de nodige verlichting voorzien om veilig te kunnen werken.

Politiecellencomplex
Tegen 21.00 uur ontdekte de politie op het terrein zes mannen, die vermoedelijk met de wasserij te maken hadden. Ze werden aangehouden, waarbij agenten werden geholpen door aanwezige brandweermannen. De mannen werden gefouilleerd en kregen een overall aan om te voorkomen dat sporen werden vernietigd. Hierna werd het zestal door verschillende politie-eenheden naar een politiecellencomplex gebracht. Het gaat (voorlopig) om mannen variërend in de leeftijd van 29 tot en met 58 jaar, waarvan enkelen zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Cocaïne
De politie zal nog geruime tijd bezig zijn met onderzoek en ontmanteling van de cocaïnewasserij. Rond 23.00 uur ontdekte de politie hierbij een flinke hoeveelheid cocaïne. Deze werd in beslag genomen en onmiddellijk naar een politielocatie afgevoerd.

87% vindt dat euthanasie mogelijk moet zijn

Euthanasie moet in bepaalde gevallen mogelijk zijn, vindt 87 procent van de volwassenen in Nederland. Daartegenover is 8 procent in alle gevallen tegen, en 5 procent kan of wil er niets over zeggen. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2018.

Religie speelt een duidelijke rol bij de mening over euthanasie. Van de mensen die geen religieuze of levensbeschouwelijke stroming aanhangen, zegt 98 procent euthanasie in bepaalde omstandigheden goed te keuren. Dat aandeel ligt lager onder degenen die wel een religie aanhangen, met grote verschillen tussen de geloofsgroepen. Moslims zijn naar verhouding vaak tegen euthanasie, ruim 4 op de 10 vinden dat euthanasie in geen geval geoorloofd is.

80 procent voor mogelijkheid euthanasie bij vergevorderde dementie
80 procent van de volwassen bevolking vindt dat euthanasie mogelijk moet zijn bij mensen met vergevorderde dementie als zij daarom hebben gevraagd toen ze nog bij vol bewustzijn waren. Ook zijn er met ongeveer 75 procent vrij veel voorstanders van de mogelijkheid tot euthanasie voor ongeneeslijk zieke kinderen en voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Er is duidelijk minder steun voor de mogelijkheid tot euthanasie voor mensen die levensmoe zijn, maar verder lichamelijk gezond zijn. Ruim de helft (55 procent) van de volwassenen vindt dat euthanasie voor hen mogelijk moet zijn, terwijl bijna een derde (32 procent) hierop tegen is.

Geen eensgezindheid over rol arts
4 op de 10 volwassenen vinden dat een arts een verzoek om euthanasie moet kunnen weigeren, ook als de betrokken patiënt aan alle voorwaarden voor euthanasie voldoet. Een vrijwel even grote groep is van mening dat een arts in een dergelijk geval niet mag weigeren. Van degenen die vinden dat een arts een euthanasieverzoek mag weigeren, vinden bijna 8 op de 10 dat de arts in dat geval wel een doorverwijzing naar een andere arts moet geven. Ruim 1 op de 10 vindt een doorverwijzing geen verplichting van de arts en een even grote groep weet het niet of wil geen antwoord geven.

Volgens de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie zijn er 6.126 meldingen van euthanasie geweest in 2018. Dat is 4 procent van het aantal mensen die dat jaar in Nederland zijn overleden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.