MotoGP-coureur Zarco hard onderuit gekegeld, Lorenzo's carrière voorbij

In Valencia het MotoGP-seizoen tot een einde gekomen. De slotrace werd opgeschrokken door een raar ongeluk en was bovendien ook een race van afscheid: drievoudig wereldkampioen MotoGP Jorge Lorenzo reed zijn laatste Grand Prix.

Jack Miller pakte bij de start vanaf de derde plek de leiding, maar polesitter Fabio Quartararo sloeg gelijk terug. Alex Rins knalde van de achtste naar de derde plek, voor Andrea Dovizioso en de wat matig vertrokken wereldkampioen Marc Marquez. Quartararo sloeg voorin een voorzichtig gaatje, Marquez reed als een mes door de warme boter naar voren en opende de achtervolging op de Franse rookie.

Na een handvol ronden zat Marquez bovenop het achterwiel van Quartararo en met een stevige actie zette de Spanjaard zijn Honda binnendoor en er voorbij. Halverwege ging Danilo Petrucci onderuit, terwijl in het achterveld MotoGP-debutant Iker Lecuona en Johann Zarco ogenschijnlijk flink hard tegen de vlakte waren gegaan, waarbij de Spaanse tiener zich in de grindbak over Zarco ontfermde.

Bij de herhaling bleek wat er aan de hand was: Petrucci schoof onderuit, Zarco leek daar wat van geschrokken te zijn en viel ook, waarna hij opstond...en van achteren hard onderuit gekegeld werd door de KTM van de ook gevallen Lecuona. Zarco werd logischerwijze naar het medisch centrum overgebracht, maar dat gebeurde wel met een scooter, waarop te zien was dat hij verder in elk geval wel redelijk in orde was.

Voorin kon Quartararo het tempo van Marquez net niet bijhouden, terwijl Miller daar niet ver vandaan een vrij eenzame race reed; Dovizioso en Rins kwamen niet echt in de buurt. Marquez werd niet meer bedreigd en sloot af met zijn twaalfde zege van het jaar, voor Quartararo en Miller.

Lorenzo kwam - ietwat geholpen door de vele valpartijen - als dertiende over de streep en sloot zijn fantastische, maar helaas door blessures geplaagde carrière op het achterwiel af.