Marquez domineert MotoGP-race Japan

Voor de liefhebbers van de motorsport keren we nog even terug naar de zondag, want in het Japanse Motegi werd geracet. Marc Marquez is al zeker van de wereldtitel in de MotoGP, maar uiteraard wil de Spaanse Honda-coureur elke mogelijke zege gewoon blijven pakken, te beginnen in Japan.

Fabio Quartararo nam bij de start de leiding, maar polesitter Marquez kwam er al snel overheen en sloeg een klein gaatje. Quartararo hield wel stand op de tweede plek, voor Jack Miller, Franco Morbidelli, Andrea Dovizioso en Maverick Viñales, die dan weer een fors gat had naar Cal Crutchlow.

Marquez werd ondertussen geen moment serieus bedreigd door Quartararo, die op zijn beurt een vrij ruime voorsprong hield op de alsmaar harder knokkende Dovizioso en Viñales; Miller en Morbidelli vielen langzaam weg.

Marquez reed overtuigend naar de zege, Quartararo werd tweede en Dovizioso - die Viñales af wist te schudden - kwam net tekort om het podium nog aan te vallen. Voor de indrukwekkende Quartararo was het genoeg om de titel 'Rookie van het jaar' definitief te pakken.

In de Moto2 ging de winst naar de Italiaan Luca Marini, die de vorige race in Thailand ook al won. Hij hield de Zwitserse titelkandidaat Thomas Lüthi op de finish een halve seconde achter zich, terwijl Moto3-kampioen Jorge Martin zijn eerste podiumplek op het tweede niveau pakte. Kampioenschapsleider Alex Marquez werd zesde, Bo Bendsneyder bleef met de zestiende stek net buiten de punten.

In de Moto3 werd volle bak gevochten, vooral door de voorste vijf. Tatsuki Suzuki leek prima papieren te hebben om voor eigen publiek iets moois te doen, maar in de slotronde werd de Japanner verschalkt. Lorenzo Dalla Porta won en verstevigde zijn WK-leiding, vooral doordat concurrenten Tony Arbolino en Aron Canet de finish niet haalden. Albert Arenas en Celestino Vietti completeerden het podium.

Komend weekeinde rijden de heren op het fraaie Australische Phillip Island. Let zaterdagavond dus goed op de klok: de wintertijd gaat bij ons in en de races beginnen midden in de Nederlandse nacht.