FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 oktober 2019

Ben jij al donor? Nee? Geef dan nu je keuze op!

Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg volgens de rijksoverheid. Tijdens de Week van het Donorregister (21-27 oktober) informeert en motiveert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nederlanders hun keuze in te vullen in het Donorregister.

De week staat in het teken van de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. In de nieuwe wet is bepaald dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze je maakt, dat bepaal je zelf. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Op dit moment hebben bijna 6,7 miljoen (44%) van de Nederlanders van 12 jaar en ouder hun keuze geregistreerd. Dat zijn er 508.000 meer dan in februari 2018 toen de nieuwe wet werd aangenomen. Om de Nederlanders die nog niet in het donorregister staan te informeren en motiveren hun keuze in te vullen, gaan voorlichtingsteams vanaf de Week van het Donorregister tot 1 juli 2020 door heel Nederland de straat op. Daarnaast vinden er in zo’n 70 ziekenhuizen activiteiten plaats en is de campagne zichtbaar op radio, TV, in en op vervoersmiddelen zoals bussen en vrachtwagens. De Week van het Donorregister is onderdeel van de voorlichtingscampagne ‘Het nieuwe Donorregister’ van het ministerie van VWS.

“1 juli 2020 komt steeds dichterbij, maar nog lang niet alle Nederlanders hebben hun keuze ingevuld in het donorregister.” aldus de minister voor medische zorg Bruno Bruins. “Daarom vraag ik iedereen na te denken over orgaandonatie en je keuze in te vullen. Ook is het belangrijk met je naasten te praten over jouw keuze in het Donorregister. Op dit moment zijn er dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij plotseling overlijden van een naaste, niet weten of iemand organen wil afstaan. Of je wel of geen toestemming geeft, is een persoonlijke afweging. Het is een moeilijk onderwerp, maar het is belangrijk dat iedereen hier goed over nadenkt en de keuze voor 1 juli 2020 invult op donorregister.nl. Want als je niets doet, komt in het donorregister te staan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie.”

Verschillen tussen mannen, vrouwen en provincies
Vrouwen hebben hun keuze vaker ingevuld in het Donorregister dan mannen (45% tegenover 39%)[1]. Van de vrouwen en mannen die hun keuze hebben ingevuld is de verdeling als volgt:
- Toestemming voor orgaandonatie: vrouwen 60%, mannen 57%
- Geen toestemming voor orgaandonatie: vrouwen 29%, mannen 31%
- Familie of andere aangewezen persoon beslist over orgaandonatie: vrouwen 11%, mannen 12%

Op provinciaal niveau zijn kleine verschillen wat betreft de ingevulde keuzes van Nederlanders. Zo kiezen Brabanders het vaakst voor orgaandonatie (60%). Inwoners van Flevoland geven het minst vaak toestemming voor orgaandonatie (38%).

Voorlichtingsteams de straat op
De voorlichtingsteams die vanaf de Week van het Donorregister de straat op gaan, zijn te herkennen aan roze shirts. De teams beantwoorden vragen over de nieuwe donorwet, zoals ‘wat geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent. Dit helpt mensen die nog moeten beslissen over hun keuze in het Donorregister. Vanaf vandaag is ook de nieuwe Tv-commercial te zien over het nieuwe Donorregister.

Roy van T. is terrascrasher Deventer

De 37-jarige Roy van T. is de bestuurder van de Audi Q7 die zondagochtend inreed op een terras in Deventer. Samen met nog twee mannen zit de man met de oer-Nederlandse naam inmiddels vast onder verdenking van poging tot doodslag of zware mishandeling.

De aanrijding had te maken met een ruzie, waar Van T. uit Deventer ook een aandeel in had, volgens de politie. Na de ruzie reed Van T. dwars over het terras bij kebabzaak Ayf en restaurant De Keizer met vijf gewonden tot gevolg. Drie gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

Lees ook: Vijf gewonden nadat auto inrijdt op terras in Deventer

Van T. meldde zich later die zondag op Schiphol bij de Koninklijke Marechaussee. De advocaten van de drie verdachten willen nog geen mededeling doen. "We zitten nog midden in de verhoren", aldus één van hen.

De moeder van Van T. wil niet reageren op de aanhouding. "Geen commentaar”, zegt ze. "Vraag de camerabeelden maar op. Die gaan overal rond en spreken voor zich. Meer zeg ik niet.”

Woordvoerder van de politie, Simen Klok, geeft ook aan dat diverse mensen beelden hebben gemaakt van de vechtpartij die voor het incident plaatsvond. Dit was overigens bij een andere horecagelegenheid.

Ex-militair veroordeeld voor ontuchtige handelingen met stofzuiger

De militaire kamer veroordeelt een 22-jarige man uit Zwijndrecht voor het plegen van ontuchtige handelingen. Hij krijgt hiervoor een taakstraf gekregen van 120 uur.

De man zette in de legeringskamer bij de Generaal Spoor kazerne in Ermelo meerdere keren de mond van een in werking zijnde stofzuigerslang op het kruis van het slachtoffer. Ook toonde hij meer dan eens zijn penis aan het slachtoffer.

In strijd met gedragscode
Het slachtoffer moet deze pesterijen in aanwezigheid van andere pelotonsgenoten als zeer vernederend hebben ervaren. De man uit Zwijndrecht handelde in strijd met de gedragscode van Defensie. Hierin worden kameraadschap, respectvolle omgang met collega’s en onderling vertrouwen als kernwaarden van een militair genoemd.

Geen gevangenisstraf
Door het handelen van de man heeft hij het slachtoffer aangetast in zijn lichamelijke integriteit. De militaire kamer oordeelt in tegenstelling tot de officier van justitie dat niet is gebleken van een ernstige inbreuk hiervan. De militaire kamer acht het wettelijke taakstrafverbod dan ook niet van toepassing. De man heeft bovendien geen strafblad. Daarnaast heeft hij spijt betuigd en is inmiddels niet meer werkzaam bij defensie. De militaire kamer legt daarom geen gevangenisstraf op naast de taakstraf, zoals geëist door de officier van justitie.

Politie zoekt getuigen aanranding 15-jarig meisje in Purmerend

In Purmerend is zondag rond 14.00 uur een 15-jarig meisje bij de garageboxen aan de Hooft Hasselaarstraat aangerand door een onbekende man. Het meisje werd vanuit het niets door de onbekende man belaagd en aangerand. Er ontstond een worsteling waarna de man is weggerend en mogelijk is weggereden in een auto.

De politie heeft direct na de melding onderzoek gedaan. De politie is op zoek naar mensen die mogelijk deze man gezien hebben of meer informatie over hem hebben. Van de man is het volgende signalement bekend. Het gaat om een blanke man van ongeveer 18 – 22 jaar, hij sprak Nederlands, heeft donkerbruin, opgeschoren haar, is circa 1.80 meter lang met een beetje gezet postuur. Hij droeg die zondagmiddag een pet en een lange winterjas.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Logo Olympische Spelen Parijs 2024 gepresenteerd

De organisatie van de Olympische Spelen van Parijs in 2024 heeft maandag het officiële logo bekendgemaakt, voor fans van de Spelen vaak een bijzonder moment. Uiteraard komt er weer een heel verhaaltje bij, maar dat houden we kort.

Drie elementen zijn gecombineerd: de gouden medaille, de olympische en paralympische vlam en Marianne, het symbolische gezicht van de Franse Revolutie en de Franse Republiek.

De uitleg (Bron: YouTube)

Marquez domineert MotoGP-race Japan

Voor de liefhebbers van de motorsport keren we nog even terug naar de zondag, want in het Japanse Motegi werd geracet. Marc Marquez is al zeker van de wereldtitel in de MotoGP, maar uiteraard wil de Spaanse Honda-coureur elke mogelijke zege gewoon blijven pakken, te beginnen in Japan.

Fabio Quartararo nam bij de start de leiding, maar polesitter Marquez kwam er al snel overheen en sloeg een klein gaatje. Quartararo hield wel stand op de tweede plek, voor Jack Miller, Franco Morbidelli, Andrea Dovizioso en Maverick Viñales, die dan weer een fors gat had naar Cal Crutchlow.

Marquez werd ondertussen geen moment serieus bedreigd door Quartararo, die op zijn beurt een vrij ruime voorsprong hield op de alsmaar harder knokkende Dovizioso en Viñales; Miller en Morbidelli vielen langzaam weg.

Marquez reed overtuigend naar de zege, Quartararo werd tweede en Dovizioso - die Viñales af wist te schudden - kwam net tekort om het podium nog aan te vallen. Voor de indrukwekkende Quartararo was het genoeg om de titel 'Rookie van het jaar' definitief te pakken.

In de Moto2 ging de winst naar de Italiaan Luca Marini, die de vorige race in Thailand ook al won. Hij hield de Zwitserse titelkandidaat Thomas Lüthi op de finish een halve seconde achter zich, terwijl Moto3-kampioen Jorge Martin zijn eerste podiumplek op het tweede niveau pakte. Kampioenschapsleider Alex Marquez werd zesde, Bo Bendsneyder bleef met de zestiende stek net buiten de punten.

In de Moto3 werd volle bak gevochten, vooral door de voorste vijf. Tatsuki Suzuki leek prima papieren te hebben om voor eigen publiek iets moois te doen, maar in de slotronde werd de Japanner verschalkt. Lorenzo Dalla Porta won en verstevigde zijn WK-leiding, vooral doordat concurrenten Tony Arbolino en Aron Canet de finish niet haalden. Albert Arenas en Celestino Vietti completeerden het podium.

Komend weekeinde rijden de heren op het fraaie Australische Phillip Island. Let zaterdagavond dus goed op de klok: de wintertijd gaat bij ons in en de races beginnen midden in de Nederlandse nacht.

Deze week Orioniden te zien

Deze week zijn in de nachten soms vallende sterren te zien. In de nacht naar woensdag zijn er de meeste meteoren, maar de nacht erna zijn er mogelijk meer opklaringen. Zoals het er nu voorstaat is het beste kijkmoment op veel plaatsen donderdag rond 6:00 uur.

Elke nacht zijn vallende sterren mogelijk, maar deze week zijn er extra meteoren vanwege de passage van de komeet Halley. Deze meteoren heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioniden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur!). Het zijn mooie vallende sterren met regelmatig een nalichtend spoor.

Komende drie nachten wordt het hoogste aantal vallende sterren verwacht, circa 20 per uur. Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Het hoogst aan de hemel zijn ze aan het einde van de nacht, rond 6:00 uur.

Vallende sterren slechts op sommige plekken te zien
Komende nacht is er veel bewolking en als het even opklaart kan gemakkelijk mist ontstaan. De beste kans op een goed hemeluitzicht is er aan het einde van de nacht in Zeeland en het zuidwesten van Zuid-Holland. De temperatuur ligt dan rond 10 graden.

In de nacht naar woensdag is er grote kans op nevel en mist. Ook kan, vooral in het zuiden en westen van het land, later in de nacht een spatje regen vallen. De grootste kans om iets te zien rond 6:00 uur is voor de Wadden en de noordelijke kustgebieden. De temperatuur ligt daar aan het einde van de nacht rond 8 graden.

De nacht naar donderdag is wellicht de beste nacht. Het wordt waarschijnlijk een droge nacht met opklaringen. Wel ligt mist weer op de loer. Het is geen koude nacht met minima rond 11 graden.

Netflix wil abo-delen kapotmaken

Netflix wil binnenkort gaan voorkomen dat gebruikers hun abonnement delen en zoekt naar mogelijkheden om het uitwisselen van wachtwoorden te beperken. Greg Peters, een hoge ome bij Netflix, kondigde dit aan in een interview over de inkomsten van 2019.


Netflix (Foto: Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images)

Momenteel kunnen meerdere gebruikers één abonnement delen door verschillende profielen in te stellen met één login. Gebruikers moeten dan wel duurdere abo's kopen om Netflix op meer dan één scherm te bekijken.

Deze plannen zijn echter bedoeld voor gebruikers binnen hetzelfde huishouden en Netflix vereist eigenlijk dat elk huishouden hun eigen abonnement aanschaft en gebruikt. Sommige gebruikers vermijden dit door wachtwoorden te delen met familie en vrienden buiten hun huishouden.

Onderzoeksbureau Magid onthulde dat van de 137 miljoen Netflixkijkers, 13,7 miljoen geen 9,95 dollar per maand betaalt, wat neerkomt op een potentiële gemiste omzet van ruim 136 miljoen dollar voor Netflix elke maand.

Hoewel Netflix nog niet klaar is om het delen van wachtwoorden tegen te gaan, zei Peters in het interview: "We blijven het volgen, dus we kijken naar de situatie. We zullen tot het uiterste gaan om met die consumentvriendelijke manier [van Netflixgebruik, red.] door te gaan."

In de algemene voorwaarden van Netflix staat momenteel: "De Netflix-service en alle inhoud die via de service wordt bekeken, is alleen voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik en mag niet worden gedeeld met personen buiten uw huishouden."

Douane vindt 86 kilo cocaïne

De Douane heeft op 18 oktober tijdens een routinecontrole 86 kilo cocaïne gevonden in Zoetermeer. De cocaïne was verstopt in dozen bij een bedrijf dat goederen exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is geen verdachte. De drugs met een straatwaarde van ruim 3 miljoen euro zijn in beslag genomen en vernietigd.

Het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen mensen aangehouden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket in Den Haag.

Visual novel Root Film komt naar het Westen

PQube en Kadokawa Games kondigen aan dat Root Film naar het Westen komt voor Nintendo Switch en PlayStation 4. De visuele roman brengt de spelers terug naar de prefectuur Shimane, de locatie van de voorloper Root Letter.

Root Film gaat over een tv-serie, genaamd "Shimane Mystery Drama Project", die 10 jaar geleden om een onbekende reden werd geannuleerd. Om het project opnieuw op te starten, zijn drie teams bestaande uit een regisseur en een actrice gestart, waaronder de 23-jarige Rintaro Yagumo, het hoofdpersonage van het spel. Het gaat al snel mis als er een vreselijke moord wordt gepleegd.

Het intuïtie-systeem van Root Film stelt spelers in staat trefwoorden op te merken tijdens gesprekken. Eenmaal opgemerkt zijn die woorden essentieel voor onderzoeken en confrontaties. Nadat je voldoende trefwoorden hebt verzameld, kun je andere personages in de zogenoemde Max-modus confronteren om een mysterie op te lossen. In deze modus moet je vooraf voldoende bewijs hebben verzameld om de juiste gespreksopties uit een selectiescherm te kiezen.

Het Zapping-systeem laat je het perspectief van twee personages tegelijkertijd zien. Bepaalde gebeurtenissen kun je ervaren vanuit twee verschillende gezichtspunten. Dit zal een hulpmiddel zijn om de waarheid te achterhalen.

Goku wordt sterker in Dragon Ball Z: Kakarot

Twee nieuwe RPG mechanics werden onthuld voor Dragon Ball Z: Kakarot. De Community Board en Training Grounds zorgen er voor dat Goku nog sterker tijdens zijn avontuur komt.

Bij het behalen van quests voor bepaalde personages, of bij het voltooien van stukken uit het verhaal, verdien je Soul Emblems. Elk embleem is representatief voor een personage uit het Dragon Ball-universum. Na deze Soul Emblems toe te kennen aan je Community Board zal je deze in combinatie met elkaar kunnen activeren om speciale bonussen en power-ups vrij te spelen. Het combineren van verschillende personages kan ook voor exclusieve dialogen zorgen.

Training Grounds kun je overal terugvinden en laten je toe tegen andere Z Warriors of slechteriken te vechten. Na een training te hebben voltooid kun je Super Attacks vrijspelen of je eigen Super Attacks verbeteren, zoals het boosten van een Kamehameha naar een Super Kamehameha.

Dragon Ball Z: Kakarot verschijnt op 17 januari 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dragon Ball Z: Kakarot - Soul Emblems (Foto: Bandai Namco)
Dragon Ball Z: Kakarot - Soul Emblems (Foto: Bandai Namco)

Dragon Ball Z: Kakarot - Community Board (Foto: Bandai Namco)
Dragon Ball Z: Kakarot - Community Board (Foto: Bandai Namco)

Dragon Ball Z: Kakarot - Training Ground (Foto: Bandai Namco)
Dragon Ball Z: Kakarot - Training Ground (Foto: Bandai Namco)

Vijf Nederlanders en Tadic bij dertig kanshebbers Ballon d'Or

Frenkie de Jong, Virgil van Dijk, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum en Dusan Tadic maken kans op de Ballon d'Or. France Football, dat de uitverkiezing organiseert, heeft maandagavond de eerste twintig namen van een shortlist met de genomineerden bekendgemaakt en de Nederlanders staan er goed op.

Virgil van Dijk wordt, samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, gezien als een van de grote favorieten, al is de naam van Messi nog niet officieel bekendgemaakt.

De winnaar van de Ballon d'Or van 2019, die op maandag 2 december wordt uitgereikt in Parijs, zal Luka Modric aflossen. De middenvelder van Real Madrid was vorig jaar de eerste speler die de hegemonie van Messi en Ronaldo doorbrak.

De Argentijn en Portugees verdeelden tussen 2008 en 2017 de prijzen en mochten in die periode allebei vijf Gouden Ballen mee naar huis nemen. De genomineerden worden gedurende de avond in vijftallen bekend gemaakt.

Voorlopige 20 genomineerden Gouden Bal: Sergio Agüero (Manchester City), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Alisson (Liverpool), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), Donny van de Beek (Ajax), Karim Benzema (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Roberto Firmino (Liverpool), Frenkie de Jong (Ajax/FC Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München), Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Sadio Mané (Liverpool), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Juventus), Bernardo Silva (Manchester City), Song Heung-min (Tottenham Hotspur), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Dusan Tadic (Ajax), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Bloody Harvest in Borderlands 3

2K Games laat weten dat het Bloody Harvest event voor Borderlands 3 van 24 oktober tot 5 december is. In de trailer zie je hoe Halloween in Borderlands-stijl wordt gevierd.

Dit spookachtige evenement zijn er vijandelijke Haunted types, de Terror combat monteur, een nieuw uniek legendarisch wapen en een nieuwe bossfight tegen Captain Haunt. Als je de uitdagingen van Bloody Harvest overleeft kun je cosmetische beloningen verdienen, waaronder Vault Hunter-skins, een wapentrinket en meer.

PSV akkoord met schorsingen voor Viergever en Hendrix

PSV kan de komende twee wedstrijden niet over Nick Viergever en Jorrit Hendrix beschikken. De verdediger en middenvelder kregen afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht allebei een rode kaart en de aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft voorgesteld om het duo voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk, te schorsen. PSV is akkoord gegaan met dit voorstel, waardoor het niet naar de tuchtcommissie zal stappen.

Viergever moest ruim twintig minuten voor tijd het veld ruimen na een harde charge op de enkel van Bart Ramselaar en een paar minuten later was er ook rood voor Jorrit Hendrix die een forse overtreding beging op Simon Gustafson. De twee kregen overigens pas rood nadat scheidsrechter Danny Makkelie de VAR geraadpleegd had.

Viergever en Hendrix missen zodoende de kraker tegen AZ, dat aankomende zondag op bezoek komt in Eindhoven. Ook het bezoek van PSV aan Sparta Rotterdam op zaterdag 2 november zullen zij aan zich voorbij moeten laten gaan. Trainer Mark van Bommel kan de zondag erop tegen Willem II wel weer beschikken over het duo.

De eerstvolgende wedstrijd van PSV staat aankomende donderdag op het programma, als het een thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de Europa League afwerkt. Hendrix en Viergever zijn voor dat duel overigens wel gewoon inzetbaar.

PSV verloor zaterdag in Utrecht met 3-0 en daardoor heeft koploper Ajax nu een voorsprong van drie punten te pakken. De Amsterdammers zetten zaterdagavond RKC Waalwijk met 1-2 opzij.

Groenwegen verlengt contract t/m 2023 bij Jumbo-Visma en is zegekoning van 2019

Dylan Groenewegen heeft zijn contract bij Jumbo-Visma verlengd met vier jaar. De Nederlandse topsprinter ligt nu tot en met 2023 onder contract bij de Nederlandse ploeg.

Het nieuws dat Groenewegen zijn contract had verlengd kwam eigenlijk tijdens de Tour de France al naar buiten, maar vandaag maakte zijn ploeg het officieel. Groenewegen is zelf zeer tevreden over zijn contractverlenging: "Ik ben op m’n 22e bij de ploeg gekomen. Sindsdien heb ik heel veel stappen gezet. Dat zie je aan elke renner die bij onze ploeg is gekomen. We zijn op nul begonnen en nu staat de ploeg en sta ik waar ik wil staan. Bij onze ploeg hebben we het heel goed voor elkaar. Als ik verbeterpunten aangeef, dan wordt dat gelijk onderzocht en gaan ze ermee aan de slag. Dat is wat voor mij de doorslag heeft gegeven om hier te blijven."

Naast de contractverlenging had Groenewegen ook nog iets te vieren. De Nederlandse topsprinter heeft dit seizoen de meeste zeges geboekt in de UCI-wedstrijden, in totaal vijftien, en is niet meer te achterhalen door zijn concurrenten. De 26-jarige Groenewegen won onder meer een wedstrijd in de Tour de France, Parijs-Nice (2) en de Ronde van Groot-Brittannië. Daarnaast won hij ook de Driedaagse Brugge-De Panne, een wedstrijd in de WorldTour.

De nummer twee op de zegelijst is ook een renner van Jumbo-Visma. Primoz Roglic won dertien maal, maar die tweede plaats moet hij delen met de Ierse sprinter Sam Bennett. Ook Pascal Ackermann kan nog tot dertien ritzeges komen. De Duitser moet dan wel dinsdag de slotrit in de Tour of Guangxi winnen.

Straatroofster aangehouden Alkmaar

De politie heeft zondagavond een 32 jarige vrouw aangehouden op de Kanaalkade in Alkmaar. Zij wordt ervan verdacht omstreeks 22.30 uur een portemonnee te hebben gestolen van een vrouw in een scootmobiel.

De dader probeerde eerst de tas uit het boostermandje weg te nemen. Omdat het handvat om het stuur zat gedraaid, lukte dit niet waarop de verdachte de portemonnee uit de tas wegnam. Op aanroepen van het slachtoffer stopten meerdere mensen om haar te helpen. De politie stelde een onderzoek in en wist de verdachte te achterhalen en aan te houden.

De 32-jarige verdachte is ingesloten in een politiecel en wordt maandag verhoord.

Nieuwe vorm babbeltruc in Utrecht

Op maandag 14 en zondag 20 oktober hebben er bij kwetsbare, oudere mensen in Utrecht babbeltrucs in een nieuwe vorm plaatsgevonden.

De daders van deze babbeltrucs deden zich als verpleegkundige(n) voor en kwamen zogenaamd bloedprikken. Bij de slachtoffers werd daarna ook daadwerkelijk bloed afgenomen, maar ondertussen namen de “verpleegkundige(n)” ook de pinpas en/of geld van de ouderen mee. In de twee gevallen hierboven werd één pinpas en ruim 360 euro tijdens het prikken weggenomen. Met de pinpas is er op twee momenten na de beroving nog voor bijna 2600 euro gepind.

Gaviria boekt zijn tweede ritzege in Tour of Guangxi

Fernando Gaviria heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Gree-Tour of Guangxi. De snelle Colombiaan was duidelijk de snelste in de vijfde rit voor Pascal Ackermann, die voor de derde keer deze ronde genoegen moest nemen met een tweede plaats. De leiderstrui van Enric Mas kwam deze rit niet in gevaar.

Na de koninginnenrit van zondag was het in de Tour of Guangxi weer een vlakke rit. Ditmaal ging het van Liuzhou naar Guilin over meer dan 200 kilometer. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, maar de sprintersploegen samen met de ploeg van de leider controleerde alles, waardoor het voor de vierde maal deze ronde een massasprint werd.

In die massasprint was ditmaal Gaviria duidelijk de snelste. De Colombiaanse sprinter van UAE Emirates was in de sprint na 212 kilometer duidelijk de snelste voor de Duitser Ackermann. Matteo Trentin moest opnieuw genoegen nemen met een derde plaats, in de andere massasprints werd de Italiaan ook steeds derde.

Mas blijft met nog één etappe te gaan aan de leiding in het algemeen klassement, De Spanjaard van Deceuninck - Quick Step heeft een voorsprong van vijf seconden op Daniel Felipe Martínez.

KNVB deelt flinke schorsing uit aan Sparta-doelman na kopstoot

De KNVB heeft Tim Coremans maandag een schorsing van vier wedstrijden opgelegd en de doelman van Sparta Rotterdam accepteert die straf. Coremans krijgt de sanctie vanwege zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (2-0) van zondag, toen hij Kaj Sierhuis een kopstoot uitdeelde.

"Ik accepteer deze straf. Het is zeer onhandig van mij en ik herken mezelf absoluut niet in de overtreding", stelt Coremans maandag in een reactie op de website van zijn werkgever. De sluitpost mist vanwege de schorsing sowieso de wedstrijden van Sparta tegen FC Utrecht, FC Volendam (beker), PSV en sc Heerenveen. In het duel met Vitesse op 24 november is Coremans pas weer inzetbaar voor de nummer acht in de Eredivisie.

Coremans liet zondag na de wedstrijd in Groningen nog een ander geluid horen bij FOX Sports. "Hij (Sierhuis, red.) trekt me aan mijn arm. Ik draai om en ik weet niet dat hij al zo dichtbij is. Ik moet me gewoon niet laten provoceren, laten we het daarop houden. Gewoon stom. Ik zag hem niet, maar ik moet me ook niet laten provoceren om te draaien. Het was niet mijn bedoeling om hem een kopstoot te geven."

Trainer Henk Fraser zag Coremans duidelijk in de fout gaan, maar wijst ook met de beschuldigende vinger naar Sierhuis. "Maar het blijft een terechte kaart, de scheidsrechter heeft ook een goede wedstrijd gefloten. Het is ook ongelukkig. Ten eerste moet hij niet reageren. En op het moment dát hij reageert, is Sierhuis dichterbij dan hij had verwacht. Hij is totaal niet zo'n speler..."

"Ik heb het gevoel dat het niet bewust was, maar als je naar de beelden kijkt, dan heeft de scheidsrechter gelijk. Het is een rode kaart."

'Alahu Akbar is iets moois'

Omwonenden van de Amsterdamse Blauwe Moskee konden zondagavond luisteren naar de gebedsoproep die binnenkort via luidsprekers op straat te horen is.

Het moskeebestuur wil de versterkte gebedsoproep elke vrijdag drie minuten lang laten horen. Om te zien hoe die beslissing in de buurt viel, werd er een informatiebijeenkomst georganiseerd.


Mooi man, cultuur (Bron: YouTube/AT5)

"Ik vond het mooi, dus van mij mag het", zei een buurtbewoonster nadat ze de oproep binnen had gehoord. "Nou ja, ze doen het misschien toch, maar het is echt mooi."

Ook een ander zei er geen probleem mee te hebben. "Die ene keer in de week gaat geen probleem zijn. Ik woon aan de overkant en je zag in de Facebookpagina van de VVE wel mensen reageren. En dan denk ik dat ze niet helemaal weten wat het precies inhoudt."

Er waren ook tegenstanders van de versterkte gebedsoproep naar de avond gekomen, hoofdimam Yassin El Forkani zegt met hen vooral het gesprek te willen blijven. "Laten we elkaar in de ogen durven kijken en vooral elkaar opzoeken op het moment dat we denken, het voelt toch niet zo lekker, laten we het gesprek voeren met elkaar. We gaan het besluit niet herzien, laten we daar helder over zijn."

De moskee wil over drie weken beginnen met de versterkte gebedsoproepen. Daarover is in ieder geval geen discussie meer mogelijk.

Agent 47 moordt voor meer dan snoepjes tijdens Halloween in Hitman 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en IO Interactive hebben vandaag een nieuwe Halloweentrailer voor Hitman 2 uitgebracht die het aankomende Escalation Contract met Halloweenthema onthult dat 22 oktober beschikbaar is.

Het nieuwe Escalation Contract is beschikbaar voor alle spelers die het gratis startpakket van Hitman 2 hebben gedownload met de locatie Hawke's Bay in Nieuw-Zeeland. Dit speciale evenement in het spel bevat een omgetoverde omgeving, inclusief skeletten, pompoenen, kraaien en andere aankleding geïnspireerd op Halloween. Spelers die de missie voltooien, krijgen permanent de tactische wetsuit en Bat Shuriken-beloningen.

Hitman 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vier aanhoudingen voor drugs en wapenbezit in Alkmaar

De politie heeft vrijdag vier arrestaties en drie huiszoekingen verricht in Alkmaar en Bovenkarspel in een lopend rechercheonderzoek naar handel in vuurwapens en drugs. De verdachten zijn met behulp van het arrestatieteam opgepakt.

Het gaat om twee mannen van 17 en 45 uit Alkmaar, een 25 jarige vrouw uit Alkmaar en een 16-jarige man uit Bovenkarspel. De politie onderzoekt wie welke rol heeft gespeeld. Tijdens de doorzoekingen zijn er wapens en drugs aangetroffen. Twee verdachten worden vandaag voorgeleid aan de Rechter-commissaris.

Leraren leggen werk op 6 november neer

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs willen op woensdag 6 november het werk neerleggen. Er vindt die dag een landelijke staking plaats.

De vakbonden zeggen dat er ruim 420 miljoen euro nodig is om de salarissen te verhogen, de werkdruk te verlagen en het lerarentekort op te lossen. De bonden spraken daarom vandaag met premier Mark Rutte in het Torentje in Den Haag.

Volgens vakbond AOb zijn er tijdens dat gesprek geen concrete toezeggingen gedaan. 'Aan onze oproep: "investeer in onderwijs" is ook na het gesprek van vanmiddag niks veranderd', zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. 'Wij roepen collega’s op om het werk neer te leggen en scholen te sluiten die dag.'

Leraren wordt gevraagd om zich via sociale media die dag te laten horen. Deelnemers aan de stakingsactie wordt gevraagd zich hier te melden.

Op 15 maart vond er ook al een grote lerarenstaking plaats, daar deed de helft van het aantal scholen aan mee. Toen gingen de leraren naar het Malieveld in Den Haag, maar dat hoeft van de bonden dit keer niet.

Twee games in een met Digimon Story: Cybersleuth Complete Edition

Bandai Namco heeft de launchtrailer aan van Digimon Story: Cybersleuth Complete Edition uitgebracht. De game is beschikbaar op Nintendo Switch en pc.

Digimon Story: Cybersleuth Complete Edition bevat twee games: Digimon Story: Cyber Sleuth en Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory bevat. Daardoor heb je meer dan 85 maps, meer dan 300 Digimon om te verzamelen, op te voeden en te digivolven en zo'n 80 uur aan gameplay. Bouw een all-star Digimon team om het tegen vijanden op te nemen in klassieke turn-based gevechten en los het mysterie op waarom de grenzen tussen de echte wereld en de digitale wereld vervagen.

Half uur gameplay van nieuwe Terminator-game

Overal duikelen de laatste tijd Terminators op, je zou bijna denken dat er een nieuwe film aan zit te komen. Ontwikkelaar Teylon is in ieder geval bezig met een nieuwe game in het Terminator-universum, genaamd Terminator: Resistance.

In Gears 5 verschenen Sarah Connor en Terminator-model Rev-9 al als speelbare personages, in Mortal Kombat konden we ineens knokken als Arnie in mens- en T850-vorm en ook in Ghost Recon Breakpoint verschijnen hints naar een mogelijk crossover. Los van al deze kruisbestuiving is er ook een studio bezig met een nieuwe Terminator-game, Terminator: Resistance. De ontwikkelaar heeft nu nieuwe beelden online gezet die je hieronder kunt bekijken.  

Details Final Fantasy XIV: Shadowbringers patch 5.1 onthuld

Square Enix heeft de eerste trailer uitgebracht van Final Fantasy XIV: Shadowbringers waarin we nieuwe content zien die met patch 5.1 beschikbaar komt. De trailer toont onder andere de door NieR-geïnspireerde YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid, en laat weten dat de patch op 29 oktober zal uitkomen.

Naast de onthulling van de trailer, heeft producer en director Naoki Yoshida tijdens de laatste Letter from the Producer LIVE-stream ook nieuwe details onthuld over content die spelers kunnen ervaren in Patch 5.1.

 • Nieuwe hoofdscenario-quests – Het volgende hoofdstuk in de hoofdverhaallijn van Shadowbringers.
 • Nieuwe Alliance Raid voor 24 spelers: “The Copied Factory” – In deze nieuwe raid dungeon die is geïnspireerd door de wereld van NieR en mede is ontwikkeld door gast-ontwikkelaars Yosuke Saito en Yoko Taro, kunnen spelers strijden tegen mechanische levensvormen.
 • New Game+ – Geniet opnieuw van eerder voltooide quests, filmpjes, dialogen en gevechten, met behoud van je huidige personage en level. Patch 5.1 omvat de hoofdscenario-quests voor Heavensward, Stormblood en Shadowbringers.
 • Nieuwe trial: Hades (Extreme) – Spelers kunnenopnieuw tegen deze afschrikwekkende vijand strijden, maar dan op een hoger moeilijkheidsniveau.
 • Nieuwe dungeon: “The Grand Cosmos” – Spelers kunnen dit grote, door Elfen gebouwde paleis verkennen met medespelers, of met non-player-personages met behulp van het Trust-systeem.
 • Nieuwe Beast Tribe-quests – Betreed de Garden of Dreams, Lyhe Mheg — een nieuw gebied met een nieuwe questlijn, inclusief de pixies.
 • Nieuwe PvP Frontline-map: “Onsal Hakair” (Patch 5.15) – Grand Companies zullen hun krachten bundelen met de stammen van de Azim Steppe om hun strijdkracht te demonstreren.
 • Job-aanpassingen – De speelstijlen van de jobs ninja, samurai en summoner worden uitgebreid aangepast, terwijl andere jobs kleinere veranderingen krijgen.
 • Aanpassingen verzamelen en craften – Verschillende aanpassingen aan acties, het verwijderen van extra acties, UI-verbeteringen en meer zullen de verzamel- en craft-ervaring voor zowel beginners als veteranen verbeteren.
 • Patch 5.1 introduceert ook het ‘Fellowship’ community-systeem, updates voor Performance Actions, systeemupdates en meer.
 • Nieuwe Gold Saucer GATE “The Slice is Right” – Yojimbo maakt zijn debuut bij de Gold Saucer in deze nieuwe minigame die een beroep doet op de reflexen van spelers… en dom geluk.

Spelers kunnen ook uitkijken naar zelfs nog meer content in Patch 5.11, inclusief de op verzamelen en craften gerichte “Restoration of the Holy See of Ishgard.” Spelers kunnen in elke wereld samenwerken om goederen te leveren, verschillende opdrachten te voltooien en het Firmament in zijn voormalige glorie te herstellen. Daarnaast introduceert Patch 5.11 de nieuwste raid op Ultimate-niveau, “The Epic of Alexander”, zodat ook de hardcore spelers uitgedaagd worden.

Pac-Man hapt zich naar Apple Arcade

Pac-Man Party Royale is nu beschikbaar voor Apple Arcade op iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple TV. De game heeft zelfs a la Fortnite een krimpend doolhof.

Vier spelers zullen het tegen elkaar kunnen opnemen en de bekende videogamebug zal ook in de game aanwezig zijn, dus hoed je voor de 256-glitch. Als de winnaar niet bekend is binnen een bepaalde tijd, zal het doolhof beginnen reduceren tot er slechts één Pac-Man rest.

Pac-Man Battle Royale is te vinden in de Apple Arcade.

Verdachte aangehouden na vondst van twee lichamen

Vanochtend vroeg heeft de politie in het Gelderse Hengelo twee overleden personen aangetroffen in een huis aan de Julianalaan. Er is meteen een groot onderzoek gestart waarbij men uitgaat van een misdrijf.

Om dat onderzoek goed te doen staat er een PD-unit voor de woning, een mobiel kantoor ter ondersteuning van het onderzoek. In de woning doen onder meer forensisch rechercheurs onderzoek naar sporen. Er is vanochtend een verdachte aangehouden. Deze man heeft zich gemeld bij een ziekenhuis, waar hij even later is aangehouden. De verdachte is een bewoner van het huis aan de Julianalaan in Hengelo.

Mannen dringen huis binnen en eisen geld

Een bewoonster en haar twee kinderen kregen vanmorgen, maandag 21 oktober, de schrik van hun leven. Twee mannen vernielden een ruit, drongen het huis aan de Brede Steeg in Oisterwijk binnen en eisten geld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rond 06.30 uur werd een ruit van de woning vernield, waarop twee mannen binnendrongen. De daders, beiden gekleed in een donkerkleurige hoodie en een sjaal voor het gezicht, eisten geld. Uiteindelijk zijn zij zonder buit vertrokken. Het slachtoffer en haar twee kinderen bleven ongedeerd, maar geschrokken achter. Er zijn geen wapens gebruikt.

Heeft u iets gezien?
Direct werd er een oproep gedaan via Burgernet, maar er is nog geen verdachte aangehouden. Bent u getuige geweest van de overval of heeft u meer informatie over de daders? Bel dan de politie via 0900-8844, via WhatsApp op 06-12207006 of anoniem op 0800-7000.

OR XS4ALL gaat naar rechter

De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL gaat in beroep tegen het besluit om XS4ALL op te heffen. De OR vindt dat dit plan negatief uitpakt voor KPN, de klanten en de medewerkers van XS4ALL. De gesprekken tussen de OR en KPN zijn op niets uitgelopen. Daarom legt de OR het besluit voor aan de rechter.

OR: Opheffen financiële strop, grote onzekerheden voor medewerkers en klanten
Volgens de OR is het plan tot integratie slecht onderbouwd, is er voor het plan selectief gebruik gemaakt van te oude onderzoeken en is het plan in strijd met in het verleden gemaakte afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL binnen de KPN-groep. Ook een onderzoek van onafhankelijke financiële experts wijst uit dat de businesscase ernstige gebreken bevat, en dat er een reële mogelijkheid is dat deze negatief uitvalt. Daarnaast wijst de OR op de onduidelijkheid voor klanten, die ondanks eerdere beloften van KPN dat er niets zal veranderen nog niet weten of zij al hun producten en diensten kunnen behouden. De OR is ook kritisch over de onzekerheid voor medewerkers, die niet weten wat er met hun baan gebeurt na de eerste zes maanden.

Daan Willems, voorzitter Ondernemingsraad XS4ALL: "We hebben de afgelopen maand gekeken naar het besluit waarin geen enkel punt wordt overgenomen van ons advies. Helaas heeft de starre houding van KPN ervoor gezorgd dat we er in gesprekken niet uit zijn gekomen. Ook het feit dat er een mogelijke verkoop had kunnen plaatsvinden waar wij niet van op de hoogte gesteld waren, maakt niet dat ons vertrouwen gegroeid is. Dan blijft er nog maar een mogelijkheid over, een onafhankelijk orgaan de zaak te laten toetsen."

Niet over 1 nacht ijs
Eind augustus 2019 heeft de OR gereageerd op de adviesaanvraag van de bestuurder van XS4ALL. Daarin stelt KPN voor om het bedrijf en het merk XS4ALL op te heffen. Concreet adviseert de OR om de voorgestelde plannen niet uit te voeren en het voorgenomen besluit tot integratie in KPN van tafel te halen. Op 19 september besloot het bestuur van XS4ALL en KPN om niets van het ruim 60 pagina's tellend advies van de OR over te nemen en de integratie door te zetten. Na het besluit had de OR een maand de tijd om zich te beraden op vervolgstappen. Wat nu resulteert in een stap naar de rechter, om zo af te dwingen dat XS4ALL blijft bestaan.

Vervolg
Op 18 oktober 2019 is het verzoekschrift van 61 pagina's ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Het is nu aan de rechter om te bepalen of het besluit moet worden teruggedraaid.

Enquêterecht
Naast die beroepsprocedure heeft de OR van XS4ALL ook nog het enquêterecht. Hiermee kan om een onderzoek worden gevraagd naar wanbeleid van KPN richting XS4ALL in de afgelopen jaren. Willems: "We hebben twee maanden geleden een bezwarenbrief gestuurd aan KPN. In de reactie is onvoldoende op onze bezwaren ingegaan. We overwegen nu serieus om ook daar een procedure voor op te starten."

Ruim 7 miljoen euro voor samenwerking bedrijfsleven en mbo-scholen

Zeven samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven en regionale overheden gericht op energietransitie, circulaire economie, techniek en sport krijgen in totaal €7,3 miljoen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De investeringen komen uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo.

Watersector, circulaire economie en paardensport onder toekenningen
Onder de toegekende aanvragen zit bijvoorbeeld het ‘Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Water’ van het Friesland College Noord, waar een sterke verbinding tussen onderwijs en bedrijven in de landelijke watersector gevormd wordt. Met de toekenning vanuit het RIF van het project ‘hybride lerend systeem water’ zullen studenten, docenten en werknemers in staat gesteld worden om te werken in een sector die van groot belang is bij de energietransitie van Nederland. De Watercampus Leeuwarden, waarin mbo, hbo, wo en meer dan 100 bedrijven samenwerken, biedt hiervoor de ideale omgeving.

Aan het ROC van Flevoland wordt ingespeeld op de kansen die een circulaire regionale economie biedt. Vakmensen van de toekomst hebben meer in hun mars dan alleen vakkennis en vaardigheden. Voor studenten in deze leerroute betekent dit dat zij moeten leren om een koppeling te maken tussen hun beroep en circulariteit, wat vraagt om continue toepassing van innovaties in het dagelijks werk. Om dit te bereiken wordt het onderwijs aangepast: het samenwerkingsverband ‘de circulaire regionale economie’ gaat in een RIF-project werken aan een practoraat, circulariteit in het curriculum, en een keuzedeel Duurzaamheid.

Het CITAVERDE College Zuidoost heeft met het Hippisch College Limburg ook een toekenning voor hun RIF-project gekregen. In deze samenwerking wordt gewerkt aan een verbeterde aansluiting tussen het hippisch (v)mbo onderwijs en het bedrijfsleven door het bieden van arbeidsmarktrelevant onderwijs en integratie van praktijkonderwijs in de hippische opleidingen. Hiermee kan de paardensport- en houderij van beter gekwalificeerd personeel voorzien worden.

Regionaal Investeringsfonds mbo
Het doel van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden. Met deze toekenningen zijn er sinds 2014 in totaal 141 regionale samenwerkingsverbanden tot stand gekomen. Zij hebben vanuit het fonds in totaal ruim 137 miljoen euro ontvangen. Het bedrijfsleven, onderwijs en andere overheden hebben daarnaast 275 miljoen euro geïnvesteerd.

Oplichters vervangen sloten van sociale huurwoning

De politie waarschuwt voor oplichters in de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord.

Een oudere bewoner van de wijk kreeg vorige week twee vrouwen aan de deur die zeiden dat ze van woningcorporatie Ymere waren. De vrouwen vertelden dat ze opdracht hadden gekregen de sloten te vervangen. Dat hebben ze daarna gedaan. Het lijkt erop dat ze later het huis in wilden komen met een eigen sleutel.

De bewoonster vertrouwde het niet en belde de volgende dag met Ymere. De woningcorporatie zei niemand te hebben gestuurd om naar de sloten van de sociale huurwoning te kijken en heeft de sloten later opnieuw vervangen.

De politie geeft aan daarnaast meldingen te hebben gehad over mensen die bij bewoners het huis in kijken. 'Wees dus alert! En als u het niet vertrouwt bel dan 112.'

FOK! Wat een weer: voorlopig de laatste regen

Welkom!  

Er komt een weersverbetering aan. vandaag valt er op sommige plaatsen nog wat regen, maar daarna neemt een hogedrukgebied het heft in handen. Zodoende kunnen de kletsnatte gebieden in het noordwesten even bijkomen van al dat water. 

Gisteren zagen we een golvende storing die net ten zuiden van ons land passeerde. Helemaal ongeschonden komen we daar niet vandaan, want er ontstaan nieuwe golven in het front. Overdag was het in het zuiden en oosten geheel bewolkt en viel er af en toe regen. Niet zo vreselijk veel overigens. In een groot deel van het land bleef het droog, en aan het einde van de dag klaarde het zelfs nog wat op.

Vandaag ligt het regengebied nog geruime tijd over het westen en noorden, maar elders in het land wordt het langzaam droger. Ik denk dat de opklaringen wel beperkt blijven tot slechts af en toe een beetje zon. In de regen is het slechts een graad of 12. Als het even opklaart dan kan het zeker in het zuiden nog wel 17 graden worden. Er staat maar weinig wind.

De rest van de week is het overwegend droog en rustig met af en toe zon.

Fijne week!  


Meer weer op FOK!

Haarlem in rust (Foto: Stephan5)
Een mooie rustige avond. Foto is uit mijn archief. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van Gerwen ontsnapt en maakt prijzenkast compleet met winnen Champions League of Darts

Michael van Gerwen moet een nieuwe uitdaging zoeken. De Champions League of Darts was het enige grote toernooi dat hij nog nooit had gewonnen, maar daar kwam zondagavond verandering in. Nadat hij in een zinderende halve finale in Leicester ternauwernood had afgerekend met Gerwyn Price (11-10), kroop MVG ook tegen Wright door het oog van de naald (11-10).

Wright, die zijn tien eerdere tv-finales van Van Gerwen had verloren, kreeg drie matchdarts toen hij met 10-7 voor stond. Maar hij zijn zenuwen niet in bedwang. Hij miste, waarna Van Gerwen terug kon komen. 

"Ik dacht echt dat het voorbij was toen Wright drie pijlen voor dubbel twaalf kreeg om de finale te winnen”, bekende Van Gerwen. "Maar hij maakte plotseling een nogal nerveuze indruk. Ik besefte toen dat dit voor mij een kans was om terug in de partij te komen. Dat lukte en daar ben ik heel blij mee."

In de halve finale was Van Gerwen ook ontsnapt tegen Gerwyn Price. Die mocht bij 10-10 in legs beginnen aan de beslissende, maar bezweek ook onder de druk. Van Gerwen bleef stabiel en trok de partij over de streep. Twintig minuten na die thriller begon Van Gerwen al aan de finale.

Voor de darters gaat het seizoen volgende week verder met het EK in Gottingen. De 32 beste darters van de Europese Tour treffen elkaar in Duitsland. Michael van Gerwen, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort hebben zich voor dit toernooi geplaatst. 

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.