Nieuwe Amsterdamse D66-wethouder Everhardt wil duurzame groei Schiphol

Victor Everhardt, de aanstaande Amsterdamse wethouder van Financiën en Economische Zaken en opvolger van Udo Kock, ziet Schiphol graag groeien, mits duurzaam: "Ik daag ze uit."

Deze week nog lekte uit dat het kabinet in de nieuwe Luchtvaartnota graag ziet dat Schiphol verder groeit, het liefst vanaf volgend jaar al. In Amsterdam is in het coalitieakkoord opgenomen dat groei van de luchthaven tot 2023 uit den boze is. Als Den Haag toch wil dat Schiphol eerder groeit, wil GroenLinks dat Amsterdam naar de rechter stapt.

Net als Udo Kock ziet Everhardt juridische stappen tegenover Schiphol niet zitten: "Ik zie ze vooral als partner". Maar dat Schiphol al eerder uitbreidt van de huidige 500 duizend starts en landingen per jaar naar 40 duizend meer, sluit de nieuwe wethouder Deelnemingen niet op voorhand uit.

"Laten we vooral eerst het gesprek met elkaar aangaan en ik heb er vertrouwen in dat zeker zo'n belangrijk bedrijf als Schiphol, belangrijk voor de economie, dat wil ik nog een keer benadrukken, ook wel zijn verantwoordelijkheid gaat nemen om op duurzaamheid en geluidsoverlast echt stappen te maken, die passen bij deze tijd. En daarop daag ik ze uit en dan zie ik wat er vervolgens op tafel ligt."

Schadebeperking bij AEB
Over het Afval Energie Bedrijf (AEB) is de kersverse Amsterdamse politicus voorzichtig. Schadebeperking staat in zijn visie centraal, zoals ook het geval bij de raad en het huidige college. "We gaan een derde partij verleiden om met een goede prijs de schade te beperken. In die wedstrijd komen we nu weer te zitten."

Over andere scenario's wil Everhardt zich niet uitlaten, behalve dat hij vindt dat je nooit iets moet uitsluiten. "Dit is de hoofdweg die we gaan aflopen. En dan gaan we bepalen of dat een acceptabel bod is of niet."

'Ajax-hart'
Ondanks zijn belangrijke rol als wethouder in de stad, zal Everhardt vanuit een andere provincie dagelijks op en neer reizen. De wethouder woont namelijk in Utrecht en is niet van plan te verhuizen. "Ik ben vader van drie kinderen, twee daarvan zitten op de middelbare school. Voor tweeënhalf jaar dat helemaal oppakken en te verhuizen, die stap zet ik niet."

Toch voelt Everhardt vanuit iets onverwachtere hoek een sterke band met de stad: "Ik heb me negen en een half jaar toch een beetje moeten inhouden. Ik ben een voorstander van heel mooi voetbal, dus ik kan eindelijk mijn Ajax hart weer laten kloppen. In Utrecht ligt dat zeer gevoelig."