FNV wil onderzoek naar gezondheid van werknemers op Schiphol

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de gezondheid van medewerkers op Schiphol. De vakbond wil dat een lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gezondheidseffecten van ultrafijnstof wordt uitgebreid naar de werknemers op de luchthaven.

Uit de eerste resultaten van het meerjarige onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden van de luchthaven regelmatig aan hoge concentraties ultrafijnstof worden blootgesteld en dat met name kinderen met luchtwegaandoeningen daar last van hebben. Hun klachten verergeren en ze gebruiken meer medicijnen op dagen waarop de wind uit de richting van Schiphol komt.

De vakbond begrijpt niet waarom het RIVM-onderzoek zich alleen op omwonenden richt, terwijl luchthavenmedewerkers volgens FNV juist degenen zijn die aan de hoogste concentraties worden blootgesteld. De vakbond zegt ook veel meldingen te krijgen over luchtwegproblemen en hartklachten van leden die op de platforms van Schiphol werken.

Er zouden onder platformmedewerkers 'verhalen en geruchten' over ziektes en aandoeningen de ronde doen, waarvan de uitstoot van vliegtuigen een oorzaak zou zijn. Een onderzoek zou duidelijkheid moeten geven over de werkelijke risico's. De zorgen worden vanavond verder toegelicht bij EenVandaag.

(Foto: FOK! )
(Foto: FOK! )