'Turken breken binnen dag wapenstilstand'

Turkse troepen hebben naar verluidt de noordoostelijke Syrische grensstad Ras al-Ayn beschoten, ondanks een wapenstilstand van vijf dagen die donderdag overeengekomen was door Ankara en Washington. De wapenstilstand was bedoeld om Koerdische strijders in staat te stellen zich terug te trekken uit een 'veilige zone', die Turkije wil instellen om Syrische vluchtelingen terug te laten keren naar hun eigen land.

De gevechten werden vrijdag voortgezet in het Syrisch grensstadje dat in het centrum van de strijd tussen Turkije en Koerdische strijdkrachten staat.

Een woordvoerder van de door Koerden geleide militiealliantie zei dat Ras al-Ayn belegerd bleef en werd beschoten door Turkije en zijn geallieerde rebellen. "Ondanks de overeenkomst om de gevechten te stoppen, blijven [Turkse] lucht- en artillerieaanvallen gericht op de posities van jagers [en] civiele nederzettingen," zei Mustafa Bali, woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Lees ook: VS overtuigt Erdogan van tijdelijke wapenstilstand in Syrië

De SDF beweerde ook dat burgers het doelwit waren, terwijl lokale activisten een nieuwe uittocht van bewoners uit nabijgelegen dorpen meldden.
Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens, een oorlogsmonitor, meldde ook gevechten in de stad en voegde eraan toe dat ten minste vijf mensen werden gedood en 14 gewond.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betwistte later de rapporten en meldde dat er geen gevechten waren. Eerder zei Mevlüt Çavuşoğlu, Turks minister van Buitenlandse Zaken, dat er geen sprake was van een wapenstilstand. "De pauze in de operatie van Turkije in Syrië is geen wapenstilstand, een wapenstilstand kan alleen plaatsvinden tussen twee legitieme partijen."

Update 19:00 uur: Andere bronnen schetsen enigszins een ander beeld van de resterende onrust in de Noord-Syrische regio

Volgens The Telegraph: De rest van de Syrisch-Turkse grens leek echter stil en zowel Koerdische als Turkse functionarissen zeiden dat ze geloofden dat de overeenkomst grotendeels van kracht bleef. "De gevechten zijn op bijna alle plaatsen gestopt", zegt Kino Gabriel, een woordvoerder van de SDF.

Ilnur Cevik, adviseur van president Erdogan zei tegen de BBC: "[De Koerden] gooien nog steeds enkele raketten naar Turkije, maar over het algemeen houdt het staakt-het-vuren."