Dennis prolongeert wereldtitel tijdrijden; Zilver voor supertalent Evenepoel

Rohan Dennis heeft in Yorkshire de wereldtitel tijdrijden geprolongeerd. De Australiër was op het 54 kilometer lange parcours ruim een minuut sneller dan de 19-jarige Belg Remco Evenepoel. Het brons was voor de Italiaan Filippo Ganna. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis.

Na het slechte weer op dinsdag waren de omstandigheden woensdag een stuk beter. John Archibald stond lange tijd bovenaan met de snelste tijd. De Brit werd vervolgens afgelost door Luke Durbridge, Alex Dowsett en Ganna. Daarna was het de jonge Evenepoel met de snelste tijd. De Belg was maar liefst 46 seconden sneller dan Ganna. Even mocht de eerstejaars prof dromen van een wereldtitel, echter dat was buiten Dennis gerekend.

Als regerend wereldkampioen mocht Dennis als laatste van start. Op het eerste meetpunt na 16,7 kilometer was de Australiër achttien seconden sneller dan Evenepoel. Bij het tweede meetpunt was de voorsprong al gegroeid naar meer dan een minuut. In de laatste zestien kilometer kwam de voorsprong niet meer in gevaar en kwam hij als winnaar over de finish.

Namens Nederland stonden Dylan van Baarle en Jos van Emden aan de start. Van Baarle stond een tijdje op de tweede plaats maar eindigde uiteindelijk op de vijftiende plaats. Zijn landgenoot Van Emden zes plaatsen daarachter.

Het podium. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Het podium. (PRO SHOTS/George Deswijzen)