FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 september 2019

Uitslag Ajax - Fortuna Sittard

Na een moeizame eerste helft stelde Ajax in de tweede helft orde op zaken tegen Fortuna Sittard. Mede door drie doelpunten van Quincy Promes wonnen de Amsterdammers uiteindelijk ruim van de Limburgers.

Ajax had een overwicht in de eerste helft, maar echt grote kansen kregen de Amsterdammers niet. Fortuna Sittard hield het achterin goed dicht en was het enkele keren gevaarlijk uit een counter. Bassala Sambou kreeg de beste kans in de eerste helft. De spits was de ver uitgekomen keeper André Onana te snel af, maar zag zijn inzet op het nippertje van de lijn worden gehaald door Daley Blind. Vlak voor rust had Felix Passlack een enorme kans, maar de Duitser mikte naast. Ten Hag kon onmogelijk tevreden zijn over zijn ploeg en bracht direct na rust Klaas-Jan Huntelaar voor Edson Álvarez.

Met Huntelaar in het veld nam Ajax snel afstand van de Limburgse tegenstander. Dusan Tadic bereikte in de vijftigste minuut met een scherpe lage voorzet Promes, die eenvoudig kon binnen tikken. Vier minuten later verdubbelde Ajax de voorsprong. Een inzet van Neres werd in eerste instantie nog van de lijn gehaald, waarna Huntelaar de bal opnieuw richting het Fortuna-doel kopte. Neres was attent en tikte de bal alsnog binnen.

Het verzet van Fortuna leek daarmee gebroken en Ajax produceerde in de 68ste minuut ook zijn derde treffer. Een hard schot van Marin werd ternauwernood gekeerd door Koselev, waarna Promes in de rebound kon binnen tikken. Fortuna-verdediger Cian Harries deed Ajax vervolgens de vierde treffer cadeau, door een voorzet van invaller Ryan Gravenberch ongelukkig te verlengen in het eigen doel. Promes werd in de slotfase vrij voor Koselev gezet door Tadic en rondde eenvoudig af: 5-0.

 

AFC Ajax

5 - 0

Fortuna Sittard

 50' Promes
 53' Neres
 68' Promes
 77' Harries (eigen doelpunt)
 83' Promes
   
 
 Gele kaart: Promes, (AFC Ajax), Ciss, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.121
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Dest (Schuurs/78)
Veltman
Blind
Tagliafico
Álvarez (Huntelaar/ 46)
v.d.Beek (Gravenberch/70)
Marin
Neres
Tadic
Promes
  Koselev
Cox
Ninaj
Amiot (Ugur/60)
Pinto
Passlack
Tekie
Smeets
Ciss (Karjalainen/78)
Sambou (Harries/57)
Diemers

Wilders vindt advies Remkes 'onbegrijpelijk'

De PVV-fractie vindt het onbegrijpelijk dat de commissie Remkes niet heeft geadviseerd om met noodwetgeving te komen om de doorgeslagen stikstofregels te versoepelen.

PVV-fractievoorzitter Wilders: “In plaats van met noodwetgeving te komen adviseert Remkes nu om de veehouderij te saneren, de maximumsnelheid op wegen te verlagen en het onmogelijk te maken om normaal te bouwen. Nederland wordt verder op slot gezet terwijl we al het braafste jongetje van de klas zijn in de EU. Als Rutte deze adviezen opvolgt kan de VVD net zo goed fuseren met Groen Links en laat hij de hardwerkende burgers en ondernemers opnieuw keihard in de steek”.

FC Twente ondanks nederlaag door in Champions League

FC Twente is woensdag doorgedrongen tot de laatste zestien in de Champions League. De landskampioen ging thuis wel met 1-2 onderuit tegen St. Pölten, maar de ploeg uit Oostenrijk kon de schade uit het eerste duel daarmee niet repareren. De vrouwen van FC Twente wonnen twee weken geleden met 2-4. 

De Tukkers kenden een slechte start in de Grolsch Veste: al na zes minuten zette Bernadett Zágor de bezoekers op voorsprong. Via Fenna Kalma werd het razendsnel 1-1. De spits werd eerder deze week voor het eerst opgenomen in de selectie het Nederlands elftal. 

Amper onderweg in de tweede helft nam Sankt Pölten andermaal de leiding in Enschede. Met een geweldige knal van afstand liet Maria Mikolajova FC Twente-keepster Daphne van Domselaar voor de tweede keer deze avond kansloos, waardoor de Oostenrijkers wederom de leiding namen. Daarna bloedde het duel langzaamaan dood, kreeg Sankt Pölten nog enkele kleine mogelijkheden, maar kwam de plek in de volgende ronde van de Champions League niet meer in gevaar voor FC Twente.

De loting voor de achtste finales is maandag. Deze wedstrijden worden gespeeld op 16/17 oktober (heenduels) en 30/31 oktober (returns).

Doelpuntenmaker Fenna Kalma voor het eerst opgeroepen voor Oranje. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Doelpuntenmaker Fenna Kalma voor het eerst opgeroepen voor Oranje. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft woensdagavond het thuisduel tegen FC Groningen gewonnen. De Brabanders wonnen met 3-1.

Bij PSV stond de voormalige Groningen-speler Doan in de basis. Na ruim tien minuten spelen scoorde Rosario op aangeven van Bergwijn de openingstreffer. In de slotfase van de eerste helft werd het via Dumfries 2-0.

In de 70e minuut deden de bezoekers iets terug. Lundqvist maakte de 2-1 via een van richting veranderd schot. In de blessuretijd bepaalde Bruma de eindstand op 3-1.

PSV

3 - 1

FC Groningen

 12' Rosario
 38' Dumfries
 90+2' Bruma
   70' Lundqvist
 
 Gele kaart: , Hrustic, Postema, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.800
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Boscagli (Sadílek/88)
Rosario
Bergwijn
Hendrix
Doan
Malen (Ihattaren/59)
Gakpo (Bruma/79)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
v. Hintum (Asoro/87)
Matusiwa (Postema/82)
Lundqvist
El Messaoudi
Hrustic
Benschop
Warmerdam (El Hankouri/71)

Bertens uitgeschakeld in Wuhan na dramatische start

Kiki Bertens is in de derde ronde van het WTA-toernooi uitgeschakeld. De Nederlandse nummer zes van de plaatsingslijst verloor in twee sets van de Wit-Russische Aryna Sabalenka: 6-1, 7-6 (9).

Bertens leek op weg naar een kansloze nederlaag tegen Sabalenka, de nummer veertien van de wereld. Na dertien games stond het 6-1, 5-1 voor de Wit-Russische, maar Bertens knokte zich weer in de wedstrijd. De Nederlandse won vijf games op rij en uiteindelijk moest een tiebreak in de tweede set de beslissing brengen.

In die tiebreak ging het gelijk op tot aan 9-9, waarna Sabalenka alsnog toesloeg en de wedstrijd won. Bertens had in de tiebreak al drie wedstrijdpunten overleeft, maar het vierde wedstrijd was er te veel aan voor de Nederlandse.

'De dubbele standaard' van Democraten betreffende Oekraïne en Trump

De oppositie in de Verenigde Staten is enorm verbolgen over een telefoongesprek van president Donald Trump met zijn Oekraïense collega Volodymr Zelensky. In dat telefoongesprek zou Trump druk hebben uitgeoefend op Zelensky om de handel en wandel van Trump's democratische tegenstander Joe Biden onder de loep te nemen.

Volgens de Democraten voldoende om Trump te willen afzetten. Echter, indien de Democraten zo enorm bezorgd zijn over het, volgens Trump, vriendelijke en collegiale verzoek aan zijn ambtsgenoot, dan hebben de Democraten nog wel wat uit te leggen. De Democraten lijken dan namelijk flink wat boter op hun hoofd te hebben.

Lees ook: Integraal verslag telefoongesprek Trump en Zelensky vrijgegeven

In mei 2019 deden een aantal senatoren van de Democratische partij een vergelijkbaar voorstel aan de officier van justitie Yuriy Lutsenko. Robert Menendez, Richard J. Durbin en Patrick J. Leahy schreven een brief aan Lutsenko. In die brief uitten zij hun bezorgdheid over het sluiten van vier onderzoeken die volgens hen van cruciaal belang waren voor het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

In de brief impliceerden ze dat hun steun voor Amerikaanse hulp aan Oekraïne op het spel stond.

De Democratische senatoren beschrijven zichzelf als 'sterke pleitbezorgers voor een robuuste en hechte relatie met Oekraïne' en verklaarden: "We hebben het proces van (democratische) opbouw ondersteund en zijn teleurgesteld dat sommigen in Kiev deze (democratische) principes lijken te hebben verworpen om de woede van president Trump te vermijden", voordat Lutsenko 'enthousiast werd aangemoedigd' om "van koers te veranderen en alle pogingen om deze belangrijke onderzoeken te stoppen zou laten varen."

"Het blokkeren van de samenwerking met het Mueller-onderzoek sluit potentieel een belangrijke mogelijkheid voor de Oekraïense justitie af om een grondig onderzoek in te stellen naar mogelijke misdaden gepleegd tijdens het Yanukovich-tijdperk", schreven ze. "Deze weigering om samen te werken met het Mueller-onderzoek geeft ook een verontrustend signaal aan het Oekraïense volk en de internationale gemeenschap over de bredere inzet van uw regering om gerechtigheid en de rechtsstaat te ondersteunen" ging de verklaring nog even verder.

Lees de gehele brief aan Lutsenko hier (uiteraard in het Engels). 

Mario Kart Tour krijgt duur optioneel abonnement

Mario Kart Tour is de net uitgekomen mobiele versie van de kart racing game van Nintendo. De game, die beschikbaar is voor iOS en Android, is nu al controversieel dankzij een optioneel maandelijks abonnement die spelers kunnen nemen. Voor 5,49 per maand (veel duurder dan Nintendo Switch Online) kun je speciale bonus items krijgen.

Kwalijker is het feit dat de 200cc-modus, de snelste race-optie, ook alleen toegankelijk via dit abonnement lijkt te zijn. Bovenop dit alles heeft de game uitgebreide microtransactions en loot boxes.

Broomstick League aangekondigd, technisch gezien geen zwerkbal

Publisher Blue Isle Studios heeft samen met ontwikkelaar Virtual Basement Broomstick League aangekondigd: een spel dat technisch gezien geen zwerkbal is, maar je hoeft geen genie te zijn om te weten waar de twee hun inspiratie vandaan hebben gehaald. De aankondigingstrailer is te zien hieronder.

Broomstick League laat spelers (zoals de naam al doet vermoeden) rondvliegen op bezemstelen waarbij ze proberen een bal in het doel van de tegenpartij te jagen. Je kunt met één tot vier spelers in een team spelen en er zal matchmaking zijn voor alle vormen. Qua gameplay doet het nog het meest denken aan Rocket League, met verschillende arenas en veel customisation voor zowel je spelers, bezemsteel als je toverstok waarmee je de bal bestuurt.

De game komt binnenkort in early access op steam, maar is ook al te spelen op Twitchcon in San Diego, dat van 27 tot 29 september gehouden wordt. De release van de game staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Star Wars Battlefront II krijgt gratis nieuwe content

Mickey en EA zijn nog lang niet klaar met Star Wars Battlefront II. Spelers van deze game kunnen vanaf vandaag gratis DLC downloaden. Deze update bevat een nieuwe planet, een nieuw personage en een nieuwe modus. 

De nieuwe personage wordt de Clone Comando. Deze brengt nieuwe wapens en een nieuw manier van spelen met zich mee. De nieuwe planeet is Felucia, een kleurlijke planeet waar het volgens Neckermann altijd warm is.

De nieuwe modus is Instant Action. Hierin speel je offline tegen bots en dat kan je zowel alleen als in coöp doen.Verder komt Online Coöp met vier man volgende maand.

Dennis Brannvall, de community manager van Star Wars Battlefront II, legt in de trailer allemaal in detail uit wat je kunt verwachten.

Honden bijten moeder van 3 meisjes dood in Engeland

In Engeland is een 44-jarige vrouw door twee honden aan stukken gescheurd. De dieren hadden de vrouw in haar huis in Widnes in het noordwesten van Engeland aangevallen, meldt de politie woensdag. Hulpdiensten konden haar niet meer redden; ze stierf op de plaats van het ongeluk.

Volgens de krant The Mirror waren de „massieve en gespierde” dieren eigendom van het slachtoffer zelf. Een buurman zou tevergeefs hebben geprobeerd de twee honden af te weren met gereedschap en stenen. Buren van de vrouw meldden dat ze geschreeuw hoorden vanuit het rijtjeshuis voordat de politie arriveerde. Die vonden het slachtoffer ernstig gewond. Volgens de politie is een van de honden afgemaakt en de andere naar een kennel gebracht. Volgens een buurvrouw was het slachtoffer moeder van drie meisjes, waaronder een tweeling.

Twee schijven voor The Last of Us: Part II

Gisteren wisten we de release date van The Last of Use: Part II en konden wij zien welke speciale edities er waren. Nu maakt het niet uit welke editie je kiest, de game is verdeeld over 2 disks.

Twitteraard Wario64 heeft dit nieuwtje op het net gegooid. Net zoals Red Dead Redemption 2 is de game zo groot, dat één schijfje niet voldoende is. Waarschijnlijk gaat het om één installatieschijf en een speelschijf, maar dat is nog even koffiedik kijken.

The Last of Use: Part II komt uit op 21 februari 2020 voor PlayStation 4.


Integraal verslag telefoongesprek Trump en Zelensky vrijgegeven

De oppositie in de Verenigde Staten hebben nu echt hun pijlen gericht op president Donald Trump. Heeft Trump de nieuwe Oekraïnse president Volodymr Zelensky onder druk gezet om een onderzoek te starten naar de schimmige activiteiten van voormalig vice-president Joe Biden? Is dit voldoende om de Amerikaanse president af te laten zetten?

Om volledige openheid van zaken te geven heeft de regering Trump een schriftelijk kopie van het telefoongesprek vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Trump de Oekraïense president vraagt om te onderzoeken wat er precies gebeurd is naar aanleiding van Biden's eis om een Oekraïens officier van justitie te laten ontslaan.

Deze laatste was namelijk bezig met een onderzoek naar corruptie binnen het energiebedrijf waar Biden's zoon Hunter Biden een topfunctie bekleedde. Biden zou meer dan drie miljoen dollar onrechtmatig ontvangen hebben.


Joe Biden schept op over het ontslaan van een OvJ (Bron: YouTube)

"Er wordt veel gepraat over de zoon van Biden, dat Biden de vervolging heeft stopgezet en veel mensen willen daarover van alles te weten komen, dus alles wat je met de officier van justitie kunt doen, zou geweldig zijn. Biden liep op te scheppen dat hij de vervolging stopte, dus als je ernaar kunt kijken ... Het klinkt mij namelijk verschrikkelijk in de oren", aldus het verslag.

Trump vroeg de Oekraïense leider om met zijn persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani, en de Amerikaanse procureur-generaal William Barr samen te werken. Het telefoongesprek leek rustig en beschaafd. Er werd door Trump niets geëist of afgedwongen.

Lees ook: Democraten gaan vol voor afzetten Trump

In Kiev bestaat de hoop dat de hervormingen door Zelensky, een voormalige cabaretier die een corruptiebestrijdende president op televisie speelde, zullen helpen zijn campagnebelofte waar te maken om Oekraïne echt schoon te maken van corruptie. Een nieuw team van onafhankelijke officieren van justitie moet onderzoek doen en eerdere zaken heropenen en vragen beantwoorden over de corruptie in het post-revolutionaire Oekraïne in de afgelopen vijf jaar.

Trump zei maandag tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties het volgende: "Degene die het probleem heeft is Biden. Biden deed wat ze wilden dat ík deed, behalve is er één probleem: ik deed het niet. Wat Biden deed is een schande. Wat zijn zoon deed, is een schande."

Critici van Trump melden dat Biden slechts een corrupte officier van justitie de laan uitstuurde. Er is geen bewijs van wangedrag van Hunter Biden en Joe Biden kreeg als vice-president de taak om corruptie in Oekraïne te helpen bestrijden.

Lees het gehele telefoongesprek van Trump met Zelensky hier terug (uiteraard in het Engels)

Dennis prolongeert wereldtitel tijdrijden; Zilver voor supertalent Evenepoel

Rohan Dennis heeft in Yorkshire de wereldtitel tijdrijden geprolongeerd. De Australiër was op het 54 kilometer lange parcours ruim een minuut sneller dan de 19-jarige Belg Remco Evenepoel. Het brons was voor de Italiaan Filippo Ganna. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis.

Na het slechte weer op dinsdag waren de omstandigheden woensdag een stuk beter. John Archibald stond lange tijd bovenaan met de snelste tijd. De Brit werd vervolgens afgelost door Luke Durbridge, Alex Dowsett en Ganna. Daarna was het de jonge Evenepoel met de snelste tijd. De Belg was maar liefst 46 seconden sneller dan Ganna. Even mocht de eerstejaars prof dromen van een wereldtitel, echter dat was buiten Dennis gerekend.

Als regerend wereldkampioen mocht Dennis als laatste van start. Op het eerste meetpunt na 16,7 kilometer was de Australiër achttien seconden sneller dan Evenepoel. Bij het tweede meetpunt was de voorsprong al gegroeid naar meer dan een minuut. In de laatste zestien kilometer kwam de voorsprong niet meer in gevaar en kwam hij als winnaar over de finish.

Namens Nederland stonden Dylan van Baarle en Jos van Emden aan de start. Van Baarle stond een tijdje op de tweede plaats maar eindigde uiteindelijk op de vijftiende plaats. Zijn landgenoot Van Emden zes plaatsen daarachter.

Het podium. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Het podium. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

20-jarige jongen vastgebonden en beroofd van duizenden euro's bij 'internetdate'

Voor een 20-jarige jongen draaide een zogenaamde internetdate uit op een behoorlijk drama. Hij werd vastgebonden, in de bosjes achtergelaten en voor duizenden euro's bestolen. De politie heeft vandaag een vrouw aangehouden, die hierbij betrokken zou zijn.

Op 26 november 2018 heeft het slachtoffer een date met een meisje dat hij via internet heeft leren kennen. Rond 20.00 uur loopt hij vanaf het metrostation bij de Jan van Galenstraat in Amsterdam en gaat hij onder het viaduct van een treinspoor door.

8000 euro
Net voorbij het viaduct trekken drie jongens hem de bosjes in. Zijn handen en voeten worden vastgebonden. Onder bedreiging van een mes moet hij vervolgens zijn telefoon en de inlogcodes voor zijn mobiel bankieren app geven.

De jongens zetten 8000 euro op hun eigen rekening en nemen het geld bij verschillende automaten op. Het 20-jarige slachtoffer wordt achtergelaten in de bosjes. Pas na enige tijd weet hij hulp in te schakelen van omstanders.

Vandaag heeft de politie een 23-jarige vrouw uit Amsterdam aan kunnen houden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige beroving. De drie medeverdachten zijn nog niet opgepakt.

OM eist hoge straf na grootschalig misbruik wachtwoorden

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen een 38-jarige man uit Eindhoven. Daarbij sluit het OM aan bij de straf die de man op 18 juni 2018 kreeg opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden.

Verdachte wordt verweten dat hij zich in een periode tussen 2012 en 2016 schuldig heeft gemaakt aan grootschalige cybercriminaliteit. “Zijn werkwijze was professioneel en geraffineerd, met daarbij een totaal gebrek aan empathie voor zijn slachtoffers ”, aldus de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Inlognaam
Verdachte heeft bij webshops van verschillende - door hem gebouwde en beheerde - websites op zeer grote schaal inloggegevens van klanten afgetapt. Hij bouwde hiervoor zelf de mogelijkheid in door een illegaal programma toe te voegen. Omdat veel mensen één inlognaam en wachtwoord gebruiken, kon hij binnendringen in de klantenaccounts van die klanten bij andere webshops. Deze accounts heeft hij gebruikt om frauduleuze bestellingen te plaatsen.

Facebook
Ook heeft verdachte in de ogen van het OM honderden inloggegevens gebruikt om via Facebook fraude te plegen. Hij nam daarbij de online-identiteit van zijn slachtoffers over. Hierbij verdiepte hij zich in de privé-correspondentie van de eigenaar van het gehackte account. Hij zocht uit met wie het slachtoffer goed contact had. “Vervolgens vroeg hij met diverse verhalen om geld, waarbij hij zich voordeed als de echte eigenaar van de account. Daarmee heeft hij zijn slachtoffers misleid en hun privacy op ernstige wijze geschonden”, stelt de AG. Op de laptop van verdachte zijn meer dan 22.000 inlognamen met bijbehorende wachtwoorden aangetroffen.

Grove inbreuk op privacy
Het handelen van verdachte is volgens het OM zeer schadelijk geweest voor het vertrouwen dat burgers en bedrijven in elkaar mogen stellen aldus de AG. “Verdachte heeft zich daar niets van aangetrokken en uitsluitend oog gehad voor zijn eigen financieel gewin. Daarbij heeft hij honderden mensen opgelicht en een grove inbeuk op hun privacy gemaakt. Ook heeft hij op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn opdrachtgevers in hem stelden”.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in Zwolle.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken van start

Met de berging van de RAF bommenwerper Short Stirling W7630 uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Echt-Susteren is het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken gestart. De komende jaren ondersteunt het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten bij de bergingen van vliegtuigwrakken. Minister Ollongren bezoekt vandaag de berging in Echt-Susteren.

De bommenwerper Short Stirling W7630 is in de nacht van 10 september 1942 na beschietingen door een Duitse nachtjager gecrasht in de omgeving van Echt-Susteren. Zes van de acht, Britse en Canadese, bemanningsleden hebben de crash niet overleefd. Vier van hen, staan tot op heden nog als vermist geregistreerd. ‘Met het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken wil ik in de eerste plaats recht doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Ik vind het dan ook bijzonder dat vanmiddag nabestaanden van de bemanningsleden aanwezig zijn. Dat de bergingen nu van start gaan, is bovendien een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar vrijheid in 2020’, aldus Ollongren.

Ondersteuning
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog resten in de Nederlandse bodem. Uit recent onderzoek blijkt dat op circa dertig tot vijftig plaatsen in Nederland zeer waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden aanwezig zijn. Het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken ondersteunt de gemeenten waar deze zogenaamde ‘kansrijke bergingen’ zich bevinden, met geld en advies.

Vliegtuigbergingen zijn ingewikkeld
De berging van een vliegtuigwrak is een ingewikkelde operatie waarbij verschillende betrokkenen stap voor stap hun werkzaamheden uitvoeren. De uitvoering van de bergingen zelf valt onder de Stafofficier Vliegtuigberging van het Commando Luchtstrijdkrachten. De Bergings- en Identificatiedienst van het Commando Landstrijdkrachten voert de identificatie uit van eventuele gevonden stoffelijke resten en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimt explosieven.

Majoor Aalberts, Staf Officier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht, begeleidt de berging in Echt-Susteren: ‘Bij een vliegtuigberging graven we het terrein in lagen af waarbij we de grotere, bodemvreemde, elementen meteen verwijderen en schoonmaken. Vervolgens zeven we de afgegraven grond over een zeef van 8 mm. Daarna worden in een zogeheten uitleesunit alle bodemvreemde zaken, zoals vliegtuigdelen, delen van munitie, stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en militaire uitrustingsstukken er handmatig uitgehaald.’

De komende tijd start ook de berging van een vliegtuigwrak in de gemeente Lochem. Daarnaast lopen voorbereidingen voor bergingen in de Gemeente Almere (Markermeer), Dalfsen, Lingewaard en Hollands Kroon.

Noorse schaatsers Pedersen en Nilsen gewond bij fietsongeluk

Tijdens een fietstraining in de buurt van de Duitse plaats Inzell zijn de Noorse schaatsers Sverre Lunde Pedersen (27) en Simen Spieler Nilsen (26) gewond geraakt. Noorse media melden dat de twee schaatsers hard op het asfalt zijn gevallen. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk is gebeurd.

Volgens de eerste berichten heeft Spieler Nilsen een hersenschudding en een pijnlijke rug opgelopen en heeft Pedersen alleen schaafwonden. Spieler Nilsen zal waarschijnlijk enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven.

Pedersen werd vorig seizoen wereldkampioen op de 5.000 meter en pakte bij de Winterspelen in Pyeongchang brons op die afstand.

Duizenden mensen bewijzen laatste eer aan Ricksen

Duizenden mensen hebben woensdag in Glasgow hun laatste eer bewezen aan Fernando Ricksen. De oud-voetballer overleed vorige week op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte ALS.

Op de route van het Ibrox stadion naar de Wellington Church hadden zich duizenden mensen verzameld voor een laatste groet aan de oud-voetballer van Glasgow Rangers, Fortuna Sittard, AZ en Zenit Sint-Petersburg.

Naast de selectie van Glasgow Rangers waren bij het afscheid ook veel oud-collega's aanwezig waaronder Thomas Buffel, Michael Mols en Kevin Hofland.

Stam neemt miljoenenaankoop Senesi in bescherming: "Eerste keer op kunstgras"

Marcos Senesi beleefde zondag als invaller tegen FC Emmen (3-3) zijn vuurdoop voor Feyenoord, al was het geen debuut om fijn op terug te kijken. De Argentijnse verdediger, die ook nog een gele kaart kreeg voorgehouden, maakte een onzekere indruk, al is dat voor trainer Jaap Stam geen reden om de miljoenenaankoop al te kritisch te benaderen.

Stam heeft er geen spijt van dat hij Senesi liet invallen in de uitwedstrijd tegen Emmen. "Nee, helemaal niet", benadrukt de Feyenoord-trainer woensdagmiddag op de persconferentie voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen AZ van donderdagavond. "Op de trainingen maakte hij juist een heel goede indruk. Het is een jongen die echt heel goed kan voetballen. Je hoopt dat hij wat extra's kan brengen met zijn inspeelpass, maar het is altijd afwachten hoe dat uitpakt."

Senesi ging in de fout bij de derde treffer van Emmen, gemaakt door Luciano Slagveer. Stam denkt dat de 22-jarige verdediger wat onzeker was door het spelen op een kunstgrasveld. "Het was namelijk de eerste keer dat hij op kunstgras speelde. De bal stuitert anders. Als je dat weet, kan je daarop anticiperen. Marcos zat mis bij die tackle, dat weet hij zelf ook wel. Maar het is een intelligente jongen. Zoiets overkomt hem echt niet nog eens. Hij heeft in Argentinië ook wel het een en ander meegemaakt en kan hier mee omgaan."

In de optiek van Stam zijn er naast Senesi meer spelers die wedstrijdritme missen. "Ze missen de power die nodig is", concludeert de opvolger van Giovanni van Bronckhorst in De Kuip. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar Rick Karsdorp: het is niet zo raar dat hij speelt zoals hij nu doet. Dat heeft allemaal te maken met ritme en inhoud. Meer spelers hebben daar last van, dus op dat vlak moeten we een inhaalslag maken", besluit de oefenmeester.

Feyenoord begint donderdag als nummer tien in de Eredivisie aan het duel met AZ, dat momenteel de vierde plaats bezet.

F1-coureurs niet enthousiast over kwalificatieraces met omgekeerde startopstelling

Liberty Media, eigenaar van de Formule 1-organisatie, overweegt om in de toekomst op zaterdag een kwalificatierace te organiseren met een omgekeerde startopstelling. De meeste F1-coureurs, waaronder Daniil Kvyat en Carlos Sainz, zijn geen voorstander van dat plan.

In een poging om de Formule 1 aantrekkelijker te maken overweegt Liberty Media om het format van een F1-weekend aan te passen. Eén van de ideeën is om op zaterdag een kwalificatierace te organiseren met een omgekeerde startopstelling.

“Ik denk dat het een doekje voor het bloeden is en dat het de echte problemen niet oplost”, vertelt Kvyat aan Motorsport.com. “We zouden gewoon een competitiever veld moeten creëren, waarin alle teams wat dichter bij elkaar zitten. Dan hoeven we ook geen sprintraces of wat dan ook te bedenken. Iets met een omgekeerde startopstelling klinkt mij sowieso onnatuurlijk in de oren.”

Ook Sainz is niet enthousiast: “Ik denk dat we de kernpunten moeten aanpakken, dat betekent allereerst dat alle teams dichter bij elkaar moeten komen. Dat zou de show met honderd procent zekerheid verbeteren. In het middenveld is het nu bijvoorbeeld al best leuk, zelfs met auto's waarmee we nauwelijks kunnen inhalen.”

Het nauwelijks kunnen inhalen met de huidige auto's is volgens Sainz één van de grote problemen van de F1. “Als we dat oplossen, dan heeft de Formule 1 geen races met een omgekeerde startopstelling nodig. Dan zijn de races zoals we die nu hebben al vermakelijk.”

Rijksbouwmeester wil tbs-kliniek Oldenkotte teruggeven aan de natuur

In nauw overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Berkelland heeft Rijksbouwmeester Floris Alkemade voorgesteld om bij de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken ruimte te bieden aan een unieke ontwikkeling: ‘Het huis van de natuur’. Op dinsdag 24 september informeerde Alkemade de gemeenteraad van Berkelland en andere direct betrokkenen over deze voorgenomen toekomstige ontwikkeling en zijn advies om dit object terug te geven aan de natuur

Alkemade: ‘Als voormalige tbs-kliniek is het gebouw zo specifiek voor die functie gebouwd dat het eigenlijk niet voor andere doeleinden geschikt is, zeker niet in een regio die op dit moment zo nadrukkelijk met krimp te maken heeft. Sloop van het complex zou daarom de meest voor de hand liggende stap zijn. Maar we willen de streek niet met lege handen en een uitgegumde plek achterlaten. We stellen daarom voor om het gebouw na hergebruik van bruikbare materialen gecontroleerd terug te geven aan de natuur. Hierdoor kan een bijzondere plek van schoonheid en verwondering ontstaan waar de kracht van de natuur op fascinerende wijze kan worden beleefd. Aantrekkelijk niet alleen voor de bewoners van de streek zelf maar ook voor bezoekers ver daar buiten.’

‘Huis van de Natuur’
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt geïnteresseerden de kans om deze voormalige tbs-kliniek te kopen en te transformeren tot een zogeheten ‘Huis van de natuur’. Er wordt ingezet op ‘verval als ontwikkelkans’ waarbij het gebouw wordt teruggeven aan de natuur. De nadruk ligt daarnaast op cultuur en recreatie. Het ‘Huis van de natuur’ kan een impuls geven aan de regio vanwege deze unieke transformatie.

Natuurontwikkeling
Het hoofdgebouw zal grotendeels - na een proces van demontage van herbruikbare materialen - langzaam maar zeker door het landschap worden overgenomen waardoor bijzondere natuurontwikkeling ontstaat. Bijgebouwen kunnen een (tijdelijke) herbestemming krijgen voor zover de nieuwe functies ten dienste staan van dit ‘Huis van de natuur’. Het bestaande object wordt opgenomen in een parkachtig landschap dat voor publiek toegankelijk is en gebruikt kan worden voor culturele en recreatieve doeleinden. Het hele gebied is circa 15 hectare groot.

Marktverkenning
Het Rijksvastgoedbedrijf zal via een nog op te starten marktconsultatie aftasten of hiervoor een nieuwe eigenaar of een combinatie van partijen gevonden kan worden. Een transformatie waarbij een gebouw wordt teruggeven aan de natuur vond, voor zover bekend, nog niet eerder in Nederland plaats.

Moorden plannen op de Malediven met Hitman 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en IO Interactive hebben vandaag de nieuwe Hitman 2-locatie bekendgemaakt die de spelers meeneemt naar het luxueuze Haven Island op de Malediven. Deze missie is nu beschikbaar voor alle bezitters van de Expansion Pass.

De missiebriefingsvideo biedt informatie over de nieuwe locatie om een strategie te ontwikkelen tegen drie verschillende doelwitten: Ljudmila Vetrova, een voormalig vertrouwenspersoon en het gezicht van Haven Island; Tyson Williams, de oprichter en CEO van het eiland; en Steven Bradley, een technisch expert en het brein achter het eigen softwareplatform van Haven Island. Agent 47 moet undercover afreizen naar het resort op Haven Island en zich als gast voordoen, terwijl hij op zoek gaat naar de drie doelwitten om ze uit te schakelen.

Mocht je de Gold Edition van de basisgame niet hebben: de Hitman 2 Expansion Pass is verkrijgbaar voor €39,99. De game is verkijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Geen verrassingen in voorselectie Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman heeft de voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Noord-Ierland en Wit-Rusland bekendgemaakt.

De voorselectie van dertig spelers bevat geen verrassingen. Verschil met de voorselectie voor de wedstrijden tegen Duitsland en Estland is de toevoeging van Justin Kluivert. Vanwege de geblesseerde Steven Bergwijn behoorde de aanvaller van AS Roma toen uiteindelijk wel tot de definitieve selectie.

Oranje speelt op donderdag 10 oktober om 20.45 uur in Rotterdam tegen Noord-Ierland. Drie dagen later is Wit-Rusland om 18.00 uur in Minsk de tegenstander.

Voorselectie
Patrick van Aanholt - Crystal Palace
Nathan Aké - Bournemouth
Ryan Babel - Galatasaray
Donny van de Beek - Ajax
Steven Berghuis - Feyenoord
Steven Bergwijn - PSV
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - Valencia
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Hans Hateboer - Atalanta Bergamo
Frenkie de Jong - FC Barcelona
Luuk de Jong - Sevilla
Justin Kluivert - AS Roma
Terence Kongolo - Huddersfield Town
Matthijs de Ligt - Juventus
Donyell Malen - PSV
Quincy Promes - Ajax
Davy Pröpper - Brighton & Hove Albion
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Joël Veltman - Ajax
Kenneth Vermeer - Feyenoord
Tonny Vilhena - FK Krasnodar
Stefan de Vrij - Internazionale
Wout Weghorst - VfL Wolfsburg
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Jeroen Zoet - PSV

Kenianen Kibet en Simiyu niet welkom op WK atletiek

De Keniaanse atleten Michael Kibet en Daniel Simiyu mogen niet deelnemen aan het WK atletiek in Qatar. De 5.000 meter lopers hebben niet voldaan aan de antidopingeisen van de AIU, de onafhankelijke antidopingorganisatie van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Vanwege eerdere dopingzaken moesten Keniaanse atleten in aanloop naar het WK vier keer gecontroleerd worden. Zowel Kibet en Simiyu voldoen niet aan deze eis en zijn daarom door de IAAF uitgesloten van deelname. Jaco Krop en Nicholas Kimeli mogen wel namens Kenia starten op de 5.000 meter.

Man rijdt tegen boom en verzet zich bij arrestatie

Een 47-jarige Roosendaler heeft zich afgelopen nacht flink misdragen in Breda. Hij reed in een auto zonder rijbewijs, negeerde een stopteken en reed met zeer hoge snelheden door het centrum daarbij gevaar veroorzakend voor andere weggebruikers. Uiteindelijk reed hij met zijn auto in de Haagse Beemden tegen een boom. Tijdens zijn arrestatie verzette hij zich flink. Ook beledigde hij de agenten, gedroeg zich recalcitrant tegen de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis en weigerde daar bloed af te staan.

De politie kreeg om 02.10 uur een melding dat op de Speelhuislaan een vermoedelijk dronken bestuurder in een Mercedes met Spaans kenteken was weggereden. Een politie eenheid zag de bedoelde auto uit tegengestelde richting naderen op de Belcrumweg. De agenten keerden hun auto en zagen dat de automobilist de Markkade op reed. Ze zagen dat hij daar stopte. Ze gaven een stopteken en zagen dat die bestuurder daarop snel wegreed en het stopteken negeerde. Er ontstond een achtervolging, de automobilist reed daarbij met snelheden van circa 100 a 120 km/uur het Spinveld op om via de Lunetstraat en Tramsingel weer de Markkade op te rijden. Na nog een keer deze ronde gemaakt te hebben reed hij via de Emerparklaan de Hondsdonk op. Daar vloog hij uit de bocht en botste frontaal tegen een boom.

Verzet
De agenten renden hun voertuig uit om eerste hulp te verlenen. Ze zagen dat de airbags geactiveerd waren. Ook rookte de motorkap flink. De bestuurder had een bebloed gelaat. De agenten wilden hem uit de auto halen maar stuitten daarbij op hevig verzet. De dienders hebben pepperspray ingezet waarna hij overmeesterd werd. Hij werd ter controle met de ambulance naar het Amphiaziekenhuis gebracht. Daar zette de Roosendaler zijn recalcitrante gedrag voort door tegen te stribbelen en te vloeken tegen het medisch personeel. Hij weigerde aanvankelijk alle hulp van de artsen en verleende ook geen medewerking aan een bloedafname om het alcoholgehalte vast te stellen. Uiteindelijk is hij naar het cellencomplex in Breda gebracht.

Verdachte aanranding op heterdaad betrapt en aangehouden

Een minderjarige jongen uit de omgeving Drechtsteden is maandagavond aangehouden voor verschillende aanrandingen in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.

Al enkele weken werden meisjes en jonge vrouwen lastig gevallen. De verdachte sloeg toe als zij op de fiets reden. Sommigen kregen al rijdend een klap op hun bil, bij anderen gingen de handtastelijkheden verder. In totaal deden tien slachtoffers aangifte cq melding van de handtastelijkheden.

Door agenten werd volop ingezet om de verdachte aan te kunnen houden. De impact in dit soort zaken is voor de slachtoffers groot. Er zijn, onder andere, vrouwelijke agenten ingezet om op een onopvallende manier te fietsen in de directe omgeving, waar de meldingen waren. Maandagavond werd de jongen op heterdaad betrapt en aangehouden. Hij zit vast en wordt verhoord.

Bayern mengt zich in strijd tussen Neuer en Ter Stegen en dreigt met boycot

Marc-André ter Stegen is al jaren eerste keus bij Barcelona, maar bij de Duitse nationale ploeg moet hij nog altijd voorrang geven aan Manuel Neuer. Ter Stegen sprak onlangs publiekelijk zijn frustratie uit over deze situatie, waarna Neuer weer op die woorden inging. Bayern München, de werkgever van de eerste keus bij die Mannschaft, heeft zich bij monde van voorzitter Uli Hoeness nu ook in de woordenwisseling gemeld.

Hoeness heeft volgens BILD namelijk gedreigd met een boycot van de Duitse nationale ploeg als bondscoach Joachim Löw er inderdaad voor kiest een wijziging door te voeren onder de lat. "Indien dat gebeurt, zullen wij geen spelers meer beschikbaar stellen", wordt hij geciteerd door de boulevardkrant. De situatie bij Duitsland doet denken aan de voorbereiding op het WK van 2006, toen Jens Lehmann Olivier Kahn uit het doel verdreef.

Hoeness vindt echter niet dat beide gevallen vergelijkbaar zijn: "Nee. Wij zullen het echter niet accepteren dat er een wissel plaatsvindt." De oud-speler van der Rekordmeister ging vorige week na de Champions League-wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado ook al in op de situatie: "We laten het in de toekomst niet meer gebeuren dat een van onze spelers zonder reden beschadigd zal worden", liet Hoeness toen horen. De preses voegde toen toe dat 'de oren van Löw zullen suizen als hij gehoord heeft wat wij te zeggen hebben'.

Of Bayern er inderdaad voor kan kiezen om geen spelers meer af te leveren valt overigens te bezien. Teammanager van de Duitse nationale ploeg Olivier Bierhoff maakt zich in ieder geval niet ongerust: "Nee, een club is volgens de FIFA-statuten verplicht om spelers beschikbaar te stellen."

Bondscoach Löw toont zich ook niet onder de indruk van het relletje: "Ik laat me door zoiets niet beïnvloeden. Ik kijk compleet relaxt naar de toekomst."

UEFA presenteert nieuwe opzet Nations League: de belangrijkste veranderingen

De UEFA kijkt terug op een succesvolle eerste editie van de Nations League. De reacties vanuit de Europese voetballanden klonken positief. De Europese voetbalbond ziet echter genoeg ruimte voor verbetering en is gaan schaven aan het format van het landentoernooi. In het seizoen 2020/21 vindt de tweede editie plaats en dat zal gebeuren in een gewijzigde opzet.

Met de komst van de Nations League werd het aantal oefenwedstrijden drastisch verminderd. Landen spelen in het toernooi in competitieverband tegen op papier gelijkwaardige tegenstanders, wat in het eerste seizoen mooie krachtmetingen opleverde. Het Nederlands elftal was bijvoorbeeld ingedeeld in een ijzersterke poule met Duitsland en Frankrijk, en werd tot ieders verrassing groepswinnaar. De UEFA stelde een miljoenenbonus voor de winnaars in het vooruitzicht en het toernooi is een vangnet voor landen die zich via de reguliere kwalificatiecampagne niet direct plaatsen voor het EK van 2020. De Nations League bleek in meerdere opzichten een schot in de roos.

Na een evaluatie met de 55 voetbalbonden heeft de UEFA besloten om de opzet van de Nations League aan te passen. De wens om nog minder (zinloze) oefenwedstrijden te spelen werd ontvangen bij de Europese voetbalbond. Door het landentoernooi iets anders in te delen, wordt het aantal oefenduels verminderd. Het aantal wedstrijden in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciële waarde krijgt. Het succesvolle concept van de Final Four blijft onveranderd. De vier winnaars van League A spelen tijdens de eindronde nog steeds tegen elkaar om de eindzege.

Net als de afgelopen editie van de Nations League worden landen ingedeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. De indeling van deze divisies zijn bepaald aan de hand van de prestaties van het afgelopen Nations League-seizoen. Hoe de groepen eruit komen te zien, wordt op 3 maart 2020 bepaald tijdens de loting in Amsterdam. De divisies worden op een andere manier ingedeeld dan bij de eerste editie van de Nations League. De divisies A, B en C tellen in 2020/21 16 landen, divisie D telt 7 landen.

Door de uitbreiding van twaalf naar zestien landen, blijven Duitsland, Polen, Kroatië en IJsland in divisie A. Deze landen eindigden als laatste in hun poule en zouden derhalve degraderen naar divisie B. Door de nieuwe opzet worden die landen dus gespaard.

Divisie A
Portugal (titelhouder), Nederland, Engeland, Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaar plaatst zich voor de Final Four. In juni 2021 worden dan twee halve finales, een troostfinale en finale gespeeld. De UEFA wijst een van de vier finalisten aan als gastland. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie B.

Divisie B
Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie A. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie C.

Divisie C
Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie C. Slechts twee landen degraderen naar divisie D. De vier landen die als laatste eindigen in hun poule, spelen onderling play-offs om te bepalen wie zich handhaaft en wie degradeert.

Divisie D
Gibraltar, Faeröer, Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

De landen worden verdeeld in een groep van vier en een groep van drie.

Wat zijn de voordelen voor de voetbalbonden en nationale teams?
In gesprek met de UEFA hebben voetbalbonden en bondscoaches laten weten dat vriendschappelijke interlands weinig competitie met zich meebrengen. De Nations League zorgt voor wedstrijden met meer waarde en competitie. Bovendien creëert de Europese bond een duidelijke kalender en structuur voor nationale teams. Voor toplanden staat er met de finales nog wat meer op het spel. Landen die lager geklasseerd zijn hebben het doorgaans moeilijk in oefenwedstrijden, daar zij vaak spelen tegen landen van een hoger niveau. Die teams leren niets van het regelmatig verliezen van wedstrijden, terwijl ze in de Nations League een betere kans hebben om te winnen, zo klinkt de uitleg van de UEFA.

Wat zijn de voordelen voor de supporters?
Waar in Nederland het stadion nog regelmatig uitverkocht raakt bij vriendschappelijke interlands, is dat bij andere landen vaak niet het geval. In de Nations League staat er meer op het spel, waardoor wedstrijden interessanter zijn. Ook omdat er gespeeld wordt tegen landen van hetzelfde kaliber. In ieder even jaar word teen EK of WK georgeniseerd, de oneven jaren worden opgevuld met de Nations League. “Voetbal draait om competitie en net zoals in het clubvoetbal wordt aan het einde van ieder seizoen een land kampioen”, aldus de UEFA.

Eist de nieuwe opzet meer van spelers en clubs?
Nee. De Nations League en EK-kwalificatie worden op een dergelijke manier ingevuld waardoor de afspraken over de internationale speelkalender niet worden geschonden. De UEFA probeert de balans tussen clubvoetbal en de interlands zo goed mogelijk te bewaken. Volgens de UEFA moet de vernieuwde opzet van de Nations League er juist voor zorgen dat er minder gevraagd wordt van de spelers, doordat zij op hun eigen niveau spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Betekent dit het einde van vriendschappelijke interlands?
Het aantal vriendschappelijke interlands zal afnemen. Hoewel de Nations League ter vervanging is voor vriendschappelijke interlands, is er op de speelkalender nog meer dan genoeg ruimte voor oefenduels. In aanloop naar toernooien als het EK en WK krijgen landen de kans om te oefenen. De UEFA vindt het belangrijk dat landen ook nog de kans krijgen om in actie te komen tegen teams van andere confederaties.

Kalender Nations League 2020/21
Loting groepsfase: 3 maart 2020, Amsterdam
Speelronde 1: 3 - 5 september 2020
Speelronde 2: 6 - 8 september 2020
Speelronde 3: 8 - 10 oktober 2020
Speelronde 4: 11 - 13 oktober 2020
Speelronde 5: 12 - 14 november 2020
Speelronde 6: 15 - 17 november 2020
Loting finaleronde: nog niet bekend
Final Four: 2 - 6 juni 2021

Democraten gaan vol voor afzetten Trump

De Democraten in het Amerikaanse Congres gaan toch de eerste fase van een afzettingsprocedure beginnen tegen president Trump. Ze zien vals spel in zijn contact met Oekraïne. Trump heeft aangekondigd het telefoontje met de Oekraïense president Zelenski openbaar te maken. Volgens Trump was het een ‘vriendelijk en totaal gepast gesprek'.

Gert Jan Segers hoopt dat antisemitisme op NPO Radio 1 niet ongestraft blijft

Gert Jan Segers, voorman van de Christenunie, ergert zich aan het feit dat NPO Radio 1 gisteren een beller maar liefst acht minuten lang de kans gaf om zijn antisemitische gal te spuien op de radio. 'Mario' zei onder meer dat geldgierig jodengespuis overal ter wereld uitgeroeid moet worden. Ook zouden de joden achter 9/11 zitten volgens de beller. 

De presentator van het BNNVARA programma Gaan!, Morad El Ouakili, deed hier niets tegen. Sterker nog, hij gaf de antisemitische beller alle gelegenheid om zijn gal te spuwen en bevestigde tijdens het gesprek ook nog eens dat volgens de appjes die hij binnenkreeg, meerdere luisteraars het met hem eens waren. 

Er was slechts één luisteraar die het een complottheorie durfde te noemen en Morad gaf 'Mario' ook nog de kans om daar op te reageren wat hij dan ook grif deed: "Als we niks doen aan dit geldgierige gespuis, dan is het over."

BNNVARA heeft inmiddels excuses aangeboden voor het feit dat de beller alle ruimte kreeg om zijn antisemitische gal te spuien. Desondanks hoopt Gert Jan Segers dat het niet onbestraft blijft. 

Designerveiling levert 232.000 euro op

De veiling van exclusieve designeritems die strafrechtelijk in beslag zijn genomen is een succes: de veiling heeft maar liefst 232.000,- euro opgebracht. Sinds eind augustus kan worden geboden op tassen, schoenen en kleding van topmerken als Chanel, Gucci of Louboutin. Het succes van de veiling is het gevolg van een optimale samenwerking tussen de opsporingsdiensten van Politie en FIOD, het Openbaar Ministerie en Domeinen Roerende Zaken.

Enthousiast
Het idee is ontstaan bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland, waar een bevlogen collega de kans zag meer crimineel geld van verdachten af te nemen, door ook beslag te laten leggen op hun peperdure garderobe. Opsporingsdiensten in heel Nederland zijn vervolgens gemotiveerd en geïnstrueerd om deze luxe en waardevolle items in beslag te nemen. Een onafhankelijk deskundige controleert de inbeslaggenomen items op echtheid en stelt de verkoopprijs vast. In nauwe samenwerking met Domeinen zijn de designstukken tenslotte via een speciaal verkoopkanaal onder de aandacht gebracht.

Portemonnee
‘’Misdaad mag niet lonen, dus het is mooi om te zien dat het resultaat zo succesvol is’’, vertelt afpakofficier van justitie Joost van Bree."Op deze manier treffen we verdachten rechtstreeks in hun portemonnee én spekken we de staatskas. Bovendien hebben de verschillende organisaties hun krachten fraai gebundeld en slimmer gebruik gemaakt van het afpakproces.’’

Tweede ronde
De veiling van de eerste items is inmiddels gesloten, maar er zijn al weer nieuwe items verzameld voor een tweede ronde. Die tweede ronde start vermoedelijk dit najaar.

Kat bij grofvuil gezet: 'Hele onderkant was zwart van de ontlasting'

Een kistje bij het grofvuil: geen hele schokkende ontdekking, maar wel als als daar nog een levende kat in zit. Het gebeurde afgelopen zondag aan de Haardstee in Amsterdam Zuidoost. Medewerkers van de Dierenambulance vonden het beestje na een tip: 'Hij was mager, hongerig en angstig'.

Een redding zonder ongemakken bleek het niet te zijn, want de kat stonk verschrikkelijk. 'Waar dit een prachtige witte Pers hoort te zijn, was de hele onderkant zwart van de ontlasting en vuil. De hele vacht zat onder de klitten en het vuil was niet uit de ogen te boenen', schrijft de Dierenambulance op Facebook.

Het beestje bleek al een tijd niet te eten gehad te hebben. Omdat de kat te bang was om zelf uit de kist te komen, moest die opengeknipt worden. 'Eenmaal uit het kistje kregen we een kopje.'

De kat is nagekeken door een dierenarts en zit inmiddels in de Dierenopvang Amsterdam. Van de eigenaar van de kat ontbreekt nog ieder spoor.

Champions League-finales naar Sint-Petersburg, München en Londen

De Europese voetbalbond UEFA heeft diverse stadions voor de finales van komende edities van de Champions League en Europa League aangewezen. In de seizoenen 2020/21, 2021/22 en 2022/23 worden de finales afgewerkt in Rusland, Duitsland en Engeland. De eindstrijd van het Europese miljardenbal in 2020/21 wordt in de Gazprom Arena, de thuishaven van Zenit Sint-Petersburg, afgewerkt.

Een jaar later vormt de Allianz Arena het decor van de Champions League-finale en in 2023 wordt de finale van het toernooi op Wembley gespeeld. De finale van dit seizoen wordt in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul afgewerkt. De Europa League-finale van 2021 wordt gespeeld in Estadio Ramón Sánchez Pizjúan, de thuishaven van Sevilla. Dat heeft ook een reden: de dood van José Antonio Reyes eerder dit jaar.

De Spaanse voetbalbond en Sevilla klopten bij de UEFA aan met het verzoek om de voormalig aanvaller te kunnen eren. De finale van de Europese Super Cup in 2021 vindt in Noord-Ierland plaats. De winnaars van de Champions League en Europa League staan dan op Windsor Park in Belfast tegenover elkaar.

OM eist tot 24 maanden gevangenisstraf voor oplichting

Je hoort de verhalen regelmatig: Je koopt iets op Marktplaats, betaalt keurig, maar het goed wordt nooit geleverd. Pogingen om contact te krijgen met de verkoper lopen op niets uit: die is niet meer bereikbaar. En naar je geld kan je helaas fluiten.

Dit overkwam 42 slachtoffers in Rotterdam en omstreken. Zij kochten bijvoorbeeld concertkaartjes, audio-apparatuur en voetbalkaartjes (voor Champions League wedstijden) online, maar kregen de kaartjes of apparatuur nooit geleverd. Wèl raakten ze hun geld kwijt.

De vier mannen die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor deze oplichting stonden gisteren en vandaag op zitting in de rechtbank in Rotterdam. De officier van justitie eiste gevangenisstraffen tot 24 maanden tegen de verdachten. Tegen één minderjarige verdachte werd een straf van 15 maanden jeugddetentie waarvan 5 voorwaardelijk geëist.

Criminele organisatie
De mannen worden ervan verdacht vanaf oktober 2018 tot en met januari 2019 stelselmatig slachtoffers te hebben opgelicht. De verdachten werken echt nauw samen. De één legde contacten met potentiële slachtoffers via de website, de ander regelde een katvanger die zijn bankrekening beschikbaar stelde en de derde pinde vervolgens het geld. Een vijfde en zesde verdachte worden afzonderlijk van deze groep gedagvaard.

Katvangers
Om zelf buiten beeld te blijven gebruikten de verdachten zogenoemde katvangers. Die stellen hun bankrekening beschikbaar voor de fraude. Nadeel hiervan is dat zij via hun rekeningnummer vrij snel te vinden zijn door de politie. In dit onderzoek zijn er 15 katvangers in beeld gekomen. Zij worden allen vervolgd wegens medeplichtigheid, omdat aannemelijk is dat zij zijn betaald voor het beschikbaar stellen van hun rekeningnummer.

Eigen schuld
De officier van justitie benadrukte vandaag op zitting dat zij alleen de verdachten de oplichting verwijt: “Bij oplichting via internet wordt nog wel eens gesteld dat je geen kaartjes online moet kopen. Maar de gedachte dat slachtoffers zelf ook schuld hebben is onjuist. Internet is niet meer weg te denken uit de maatschappij, online kopen en verkopen is net zo gewoon als in een fysieke winkel. Dat verdachten door hun handelen het vertrouwen van de maatschappij in online handelsverkeer hebben geschaad reken ik hen zeer aan.”

Naast de gevangenisstraffen diende het OM ook een vordering tot schadevergoeding in namens de gedupeerden

Vrachtautoritten steeds schoner

Van elke 100 ritten die Nederlandse vrachtauto’s in de eerste helft van 2019 maakten, werden er 58 gereden door voertuigen met Euro 6-motoren. Naarmate de ritten langer zijn, neemt het gebruik van deze voertuigen toe. Bij drie kwart van de ritten van 300 kilometer of meer zijn vrachtauto’s met een Euro 6-motor ingezet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Sinds de introductie van vrachtauto’s met motoren uit de Euro 6-milieuklasse in 2013 neemt het gebruik hiervan elk kwartaal met gemiddeld 2,2 procentpunt toe. Euro 6-motoren stoten 97 procent minder stikstof uit dan motoren uit de Euro 1-klasse. Ten opzichte van motoren uit de Euro 5-klasse is de uitstoot van stikstof door Euro 6-motoren verder teruggebracht van 2 gram naar 0,4 gram per kilometer. De uitstoot van fijnstof is bij Euro 6-motoren de helft van de uitstoot bij Euro 4 en Euro 5-motoren.

Hoe langer de rit, hoe meer vrachtauto’s met Euro 6-motor
In de eerste twee kwartalen van 2019 werd niet meer dan 9 procent van alle ritten met vrachtauto’s gedaan met motoren tot en met Euro 4. In 2013 was dit aandeel nog 42 procent. Naarmate de ritafstand toeneemt, neemt het gebruik van een vrachtauto met een motor in de milieuklasse 0 tot en met 4 af. In de eerste helft van 2019 werd ruim 15 procent van de ritten tot en met 10 kilometer door voertuigen uit deze milieuklassen gemaakt. Bij ritafstanden van meer dan 300 kilometer was dit 3 procent. Bij deze afstand werd in bijna drie kwart van de ritten een vrachtauto met een Euro 6-motor ingezet.

Minder tol met schonere motor
In het internationale wegvervoer vanuit en naar Nederland kwam 95 procent van alle ritten voor rekening van vrachtauto’s met een Euro 5- of Euro 6-motor. Deze voertuigen zijn schoner in gebruik en worden in het buitenland minder zwaar aangeslagen bij tolheffingen. In Duitsland betaalt men bijvoorbeeld voor een vrachtauto met een Euro 6-motor ruim 20 procent minder tol dan voor een vrachtauto met een Euro 3-motor.

Meeste internationale ritten van en naar buurlanden
Nederlandse vrachtauto’s rijden bij internationale ritten het vaakst vanuit en naar Duitsland en België. Van alle internationale ritten die Nederlandse vrachtauto’s in de eerste helft van dit jaar maakten, had 88 procent een van deze beide landen als herkomst of bestemming. Het aandeel van Euro 6-vrachtauto’s bij deze ritten was 68 procent. Daarnaast rijden Nederlandse vrachtauto’s vaak dwars door Duitsland en België bij het vervoer van en naar bijvoorbeeld Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en Italië. Bij ritten vanuit en naar deze landen was het aandeel van vrachtauto’s met een Euro 6-motor 76 procent.

FOK! Wat een weer: Van tijd tot tijd regen

Het is zwaar bewolkt en gebieden met regen trekken vandaag van zuidwest naar noordoost over het land. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust vrij krachtig en aan de zuidwestkust later krachtig.

Vannacht zijn er vooral in het westen en noorden nog enkele buien. De minima liggen rond 14 °C. De wind is zuid tot zuidwest, matig, aan de westkust en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Donderdag overdag is het meest bewolkt en in de loop van de ochtend en in de namiddag trekken opnieuw gebieden met regen noordoostwaarts over het land. De middagtemperatuur ligt rond 17 °C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust vrij krachtig, aan de westkust geleidelijk krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Zondagavond bij de Kuip in Rotterdam
Zondagavond bij de Kuip in Rotterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sterling neemt Man City bij de hand; Tottenham zet zichzelf voor schut in League cup

Manchester City heeft zich eenvoudig geplaatst voor de vierde ronde van de Carabao Cup. De titelhouder van het tweede Engelse bekertoernooi ontdeed zich dinsdagavond zonder enige moeite van tweededivisionist Preston North End: 0-3.

Tegelijkertijd blameerde Tottenham Hotspur zich tegen vierdedivisionist Colchester United: de Londense Premier League-club werd uitgeschakeld na strafschoppen, nadat beide teams in negentig minuten voetballen niet hadden gescoord en er direct strafschoppen aan te pas moesten komen.

Preston North End - Manchester City 0-3
Josep Guardiola gaf de nodige vaste waarden rust bij City. João Cancelo maakte in de verdediging zijn officiële debuut voor the Citizens en ook onder anderen Claudio Bravo, Angeliño en Phil Foden konden rekenen op basisplaatsen. City had niets te duchten van de Championship-club en leidde bij rust al comfortabel met 0-3.

De openingstreffer werd na negentien minuten voetballen verzorgd door Raheem Sterling. De Engels international ging door de as van het veld aan de wandel met de bal en rondde vervolgens vanaf een meter of elf beheerst raak: 0-1.

Het elftal van Guardiola nam vervolgens in de laatste tien minuten voor rust verder afstand van Preston North End. Gabriel Jesus tekende na voorbereidend werk van Sterling voor de 0-2 en een eigen doelpunt van Ryan Ledson betekende het slotakkoord van de eerste helft. In de tweede helft nam City overduidelijk gas terug.

Toch kreeg men nog wel kansen op een vierde treffer. Zo schoot Eric García na een fraaie aanval naast en belandde een poging van Foden op de lat. Preston North End was via Josh Harrop nog dicht bij een doelpunt, maar hij trof de paal.

Colchester United - Tottenham Hotspur 0-0 (4-3 w.n.s)
In de eerste helft was het niet de ploeg van John McGreal die goed speelde maar eerder Tottenham dat slecht speelde. Het team van Pochettino zette de thuisploeg amper onder druk en bewoog zich nauwelijks rondom het doelgebied van Dean Gerken.

Tottenham probeerde vooral via de vleugels voor gevaar te zorgen, met daarin een actieve rol voor Kyle Walker-Peters, maar dat sorteerde amper effect. Ofschoon Tottenham in de eerste helft 75 procent balbezit, was het daarom toch de thuisploeg die als morele winnaar de kleedkamers opzocht.

Gerken hoefde alleen in actie te komen op een vrije trap van Lucas Moura. Na nog geen uur spelen ontsnapte Colchester United aan een achterstand. Een voorzet annex schot van Walker-Peters eindigde tegen de verste paal.

Pochettino bracht met Heung-min Son, Christian Eriksen en Erik Lamela daarna de nodige ervaring binnen de lijnen, maar ook het drietal kon niet voorkomen dat het duel zonder doelpunten eindigde en dus meteen middels een strafschoppenreeks beslist moest worden.

Daarin voltrok zich het drama voor the Spurs . Gerken keerde de eerste penalty van Eriksen, terwijl de poging van Lucas Moura op de lat eindigde: 4-3.

Blessure Messi domper op zege Barcelona

Barcelona heeft dinsdagavond een moeizame overwinning in LaLiga geboekt. Drie dagen na de verrassende nederlaag in en tegen Granada (2-0) was het team van Ernesto Valverde met nipt verschil te sterk voor Villarreal: 2-1. De doelpunten van de Catalanen kwamen op naam van Antoine Griezmann en Arthur Melo. Frenkie de Jong kwam voor het eerst alleen als invaller binnen de lijnen, na dik een uur spelen voor Sergi Roberto, terwijl Lionel Messi door spierklachten alleen de eerste helft speelde.

In een eerste helft met weinig voetbal legde Barcelona de basis voor de overwinning. De ploeg van Valverde nam na een kwartier spelen al een dubbele voorsprong in het Camp Nou, maar domineerde op dat moment niet de wedstrijd. Na vijf minuten lag de bal reeds achter Sergio Asenjo. Na een corner van Messi vanaf de rechterkant dook Griezmann op bij de eerste paal en werkte hij de bal hoog tegen de touwen: 1-0.

Arthur schoot Barcelona tien minuten later op schitterende wijze naar 2-0: Asenjo had geen enkel antwoord op de knal van de Braziliaan. Villarreal oogde in de eerste 45 minuten ietwat verlegen binnen de lijnen, maar toch kreeg Barcelona voor het zesde competitieduel op rij een tegendoelpunt om de oren. Santi Cazorla kreeg te veel ruimte om uit te halen en plaatste de bal heerlijk achter Marc-André ter Stegen, die desondanks wellicht toch wat meer had kunnen doen. De aansluitingstreffer vlak voor rust was een hard gelag voor de Catalanen.

Messi keerde na de onderbreking niet meer terug op het veld. Na een trap van Javi Ontiveros kampte de sterspeler met klachten en werd hij in de rust vervangen door Ousmane Dembélé. De tweede helft leek aanvankelijk in de verste verte niet op het eerste bedrijf: het spel ging over en weer, met kansen voor de teams van Valverde en Javi Calleja. Ter Stegen redde op een schot van Cazorla en zag hoe Samu Chukwueze het leer te hoog mikte, terwijl een inzet van Luis Suárez recht in de handen van Asenjo belandde.

In het laatste half uur, met De Jong binnen de lijnen, was Barcelona dichter bij een treffer dan Villarreal, dat hoe dan ook enkele keren gevaarlijk leek te worden. Met name de voor de tegenvallende Suárez ingevallen Ansu Fati probeerde de Catalanen aan een derde treffer te helpen, maar de tiener was te gehaast in zijn bewegingen en doelpogingen. De doelpunten voor rust gaven zodoende de doorslag.

Speel piraatje in Atlas

Atlas, een game van Studio Wildcard, komt op 8 oktober naar de Xbox One. Deze piratengame wordt de eerste Massive Multiplayer Pirate Game. In plaats van dat je met een paar piraten de wereld verkent, doe je het nu met 400 duizenden tegelijk.

Volgens de developer wordt de game 1200 keer groter dan ARK: Survival Elvoved. Ook wordt crossplay ondersteund en zou de game precies hetzelfde moeten zijn voor de Xbox One en de pc.

De game wordt is gelanceerd als  preview versie en je kunt je nu inschrijven op de site.

Schrijf je nu in voor Project xCloud

Microsoft heeft tijdens zijn Inside Xbox event bekendgemaakt dat Project xCloud nog steeds alive and kicking en ze gaan beginnen met het uitrollen van de service. Inwoners van Amerika, England en Korea zijn de gelukkigen die mogen beginnen. Andere landen komen later in aanmerking.

Niet alle games zijn meteen te spelen. Gears 5, Halo 5, Killer Instinct en Sea of Thieves. Uiteraard worden andere games op een later tijdstip toegevoegd. Alle games zijn tijdens de beta gratis te spelen.

Mocht je toch mee willen doen, dan heb je minimaal een mobieltje met Android 6.0+ nodig en een controller die je met Bluetooth kunt verbinden met je telefoon. Deze kun je dan spelen met de nog uit te brengen streaming app van Microsoft.

Inschrijven kan hier, maar je moet wel even liegen dan je in England of Amerika woont.

Children of Morta wordt uitgelegd in 10 stappen

De familie Bergson heeft lang over Mount Morta gewaakt als beschermer van de mystieke berg en het land eromheen. Nu staan ze als familie voor de grootste uitdaging. Namelijk een release op de consoles. 

Je speelt namelijk met de familie Bergson in deze hack en slasher. De game is al uit op pc en daar werd hij goed ontvangen. In de trailer in 10 punten uitgelegd wat je allemaal moet weten voordat je stort in de ondergrondse kerkers van Mount Morta.

Vanaf 15 oktober kun je aan de slag metop Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, and PC.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.