Game of Thrones zwaait af bij de Emmy's, grote winst voor Fleabag

Aan de vooravond van het nieuwe televisieseizoen sloot Hollywood de zomer af met de Oscars van de televisie: De Emmy Awards. In het Microsoft Theater in Downtown Los Angeles werden de bijzondere prestaties in het afgelopen tv-seizoen nog eens onderstreept. De ogen waren daarbij gisteravond vooral gericht op Game of Thrones, dat kans maakte op veertien awards.

De HBO-serie, die dit jaar de gemoederen bezighield omdat dit seizoen de ongekend populaire serie zou afsluiten en vervolgens omdat niet iedereen te spreken was over de keuzes die de schrijvers van de serie gemaakt hadden, won echter maar twee prijzen. Eén ervan was wel de Outstanding Drama Series, genoeg om jezelf de beste serie van het jaar te mogen noemen, maar de vele schrijvers (ja ja), regisseurs en acteurs die genomineerd waren visten achter het net, op Peter Dinklage na, die voor zijn optreden in de finale van de serie het beeldje voor Outstanding Supporting Actor, of Beste Mannelijke Bijrol, mee mocht nemen. Hij liet hiermee in zowel de mannelijke als vrouwelijke categorieën zijn collega's achter zich; op Kit Harington en Emilia Clarke na, die beiden nominaties kregen voor beste Hoofdrol, moesten andere Game of Thrones-castleden in de bijrol-categorie applaudiserend blijven zitten.

De andere echte winnaar van de avond was de BBC/Amazon-serie Fleabag. Het comedy-drama over het liefdesleven van de titelfiguur, geschreven en gespeeld door Phoebe Waller-Bridge, was zes keer genomineerd en mocht vier keer naar het podium komen. Waller-Bridge won zelf Beste Vrouwelijke Hoofdrol, Beste Scenario voor een Komedie, en natuurlijk de prijs voor Beste Komedie. Daarnaast werd regisseur Harry Bradbeer, die het hele tweede seizoen regisseerde beloond voor de regie van de eerste aflevering van dat seizoen.

Nummer drie van de avond was Chernobyl. De HBO-miniserie, geschreven door Craig Maizin, won drie prijzen, waaronder eentje voor Maizin zelf, voor zijn scenario, en de prijzen voor Beste Miniserie en Beste Regie voor een Miniserie. Andere series die meer dan één prijs wonnen waren Last Week Tonight with John Oliver (HBO), The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon), Ozark (Netflix) en Saturday Night Live (NBC).

Een complete lijst van winnaars kun je op je gemakje doorpluizen bij Variety.

Fleabag: Phoebe Waller-Bridge
Fleabag: Phoebe Waller-Bridge