Dam tot Damloop gestaakt op verzoek van hulpdiensten

De Dam tot Damloop is stilgelegd op verzoek van de hulpdiensten, nadat veel mensen onwel werden door de hitte. Hierdoor werd het risico op een capaciteitsgebrek bij de medische hulpverlening te groot. De laatste twee startrondes mogen niet meer beginnen, wat neerkomt op 4000 deelnemers.

'We wilden voorkomen dat er een capaciteitsgebrek bij de medische hulpverlening zou komen', licht een woordvoerder van de organisatie toe. 'Voor iedereen die nog aan het rennen is, is het nog veilig, maar we konden die hulpverlening niet meer garanderen voor alle extra mensen die nog zouden starten.'

De woordvoerder geeft aan dat de capaciteit van zowel de EHBO, de ziekenhuizen en de inzet van ambulances in het gedrang kunnen komen. In overleg met de Veiligheidsregio en de betrokken gemeenten hebben ze daarom de stekker eruit getrokken. Hoeveel mensen er dan onwel zijn geworden, kon de organisatie op dit moment nog niet zeggen.

Teleurgesteld
De deelnemers die nog zouden starten zijn zwaar teleurgesteld. 'We komen helemaal uit Groningen, dit is echt balen.' Iedereen die momenteel nog aan de start staat wordt verzocht naar Centraal Station te gaan.

Het gaat om de laatste twee startrondes die nu niet meer mogen starten. Dat zijn in totaal 4000 lopers. Verder op de route wordt nog wel gelopen. De organisatie roept renners die onderweg zijn op geen eindsprint te trekken naar de finish om oververhitting te voorkomen.

'Wij hebben geen toestemming van de medische diensten voor de laatste starten, wij hopen op uw begrip', wordt omgeroepen bij de start. 'Ik ben pissed', zegt een vrouw. 'Wij denken er nog over na om een alternatieve route te lopen, maar de IJtunnel is ook dicht.'