Arndt snelste vluchter in achtste etappe Vuelta, Edet neemt leiderstrui over van López

De achtste etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Nikias Arndt. De Duitser zat mee in een 21-koppige vluchtersgroep en maakte het in de sprint af voor zijn ploeg Sunweb. Hij won met ruim verschil voor Alex Aranburu en Tosh Van de Sande. Nicolas Edet zat ook mee in de vroege vlucht en de Fransman is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje.

De achtste etappe in de Vuelta a España was een echte overgangsrit. Te zwaar voor de sprinters en Vuelta a España voor de klimmers, waardoor een vroege vluchtersgroep in deze etappe wel hele goede kansen zou hebben. Dat uiteindelijk ook gebeuren.

Er reed al snel een kopgroep van 21 renners weg uit het peloton en die kregen alle vrijheid van het peloton. Met Nicolas Edet als best geplaatste renner in de kopgroep maakte de Fransman van Cofidis goede kans om de leiderstrui te pakken in de Ronde van Spanje en dat zou uiteindelijk ook gebeuren.

Edet speelde wel geen rol voor de etappezege. Op de enige klim van de dag Puerto de Montserrat, een klim van 7,4 km lang aan 6,6 procent gemiddeld, trok Peter Stetina in de aanval. Hij kreeg Fernando Barceló mee en later zou ook Jesús Herrada, ritwinnaar van de zesde rit, de aansluiting maken. Uiteindelijk werd het koptrio teruggehaald door de rest van de kopgroep.

Verschillende aanvallen volgden en een aanval van Martijn Tusveld, Ruben Guerreiro en Barceló leek wel enige kans van slagen. Alex Aranburu maakte de sprong naar voren, maar ook deze kopgroep werd weer ingerekend dankzij het werk van Carl Fredrik Hagen in dienst voor Tosh van de Sande.

Het plannetje van Lotto Soudal leek te slagen want in de laatste kilometer zat de Belg in uitstekende positie, maar in de sprint was er weinig te doen aan Nikias Arndt, die zich in de finale steeds afzijdig had gehouden. De Duitser won de sprint met overmacht en boekte daarmee zijn eerste overwinning in ruim twee jaar.