Toyota bezet na 26 jaar weer volledig podium in WK rally

Voor het eerst sinds de Keniaanse Safari Rally van 1993 is een rally in het WK geëindigd met een volledig Toyota-podium. Destijds waren het Juha Kankkunen, Markku Alén en Ian Duncan, dit keer bezetten de Est Ott Tänak, de Brit Kris Meeke en de Fin Jari-Matti Latvala het podium in de Rally van Duitsland.

WK-leider Tänak en zijn navigator Martin Järveoja vochten in het eerste deel van de rally met de Belg Thierry Neuville en diens navigator Nicolas Gilsoul. De Hyundai-coureur is samen met Citroën-rijder Sebastien Ogier de voornaamste uitdager van Tänak in het WK, maar in de dertiende proef ging het mis: de Belg kreeg een lekke band en verloor dusdanig veel tijd dat vechten om de winst er niet meer in zat.

Ogier kende een voor zijn doen dramatische rally en na twee dagen was hij duidelijk over zijn Citroën: "Deze auto kan ik niet besturen", klonk het, hoewel hij nog wel als achtste eindigde. Neuville pakte op 58 seconden van de verder dominante Tänak de vijfde plek, opvallend genoeg achter teamgenoot Dani Sordo, wat de Belg - die wel vijf punten kreeg voor winst in de afsluitende powerstage - nog eens wat punten in het WK gekost heeft. Meeke werd tweede op 21 seconden, Latvala gaf 36 tellen toe.

De laatste proef in Duitsland (Bron: YouTube)