De Graafschap zet in blessuretijd reuzenstap richting handhaving; RKC en Go Ahead in evenwicht

De Graafschap heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting handhaving in de Eredivisie. In de eerste wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs won de ploeg van Henk de Jong met 1-2, door een strafschop van Youssef El Jebli in de blessuretijd. Dinsdag kan De Graafschap het karwei voor eigen publiek afmaken.

De wedstrijd op Het Kasteel kwam al vroeg tot ontbranding. In de negende minuut sprintte Lars Veldwijk langs de rechterflank, waarna hij een loopactie van Adil Auassar op waarde schatte. Veldwijk leverde een afgemeten voorzet, die door Auassar met het hoofd werd bekroond: 1-0. De Graafschap leek goed te reageren op de klap en was dreigend, maar de eerste grote kans op het volgende doelpunt was voor Sparta. Abdou Harroui had het vizier echter niet op scherp staan.

De sterk spelende Veldwijk liet zich acht minuten voor rust opnieuw gelden, toen hij de paal trof na een individuele actie. Op momenten was Sparta veel dreigender dan De Graafschap, maar de ploeg van Henk Fraser liet de bezoekers in grote delen van de eerste helft het spel maken. Ook in het tweede bedrijf maakte De Graafschap aanvankelijk weinig indruk. Sparta vergat echter door te drukken. Zodoende bleven de bezoekers in leven en halverwege de tweede helft kreeg Sparta het deksel op de neus.

De wijze waarop de 1-1 viel, was vrij gelukkig: de voorzet van Charlison Benschop was eigenlijk niet goed, maar via een Spartaan kwam de bal bij de tweede paal voor de voeten van Nabil Bahoui terecht. De Zweed reageerde attent en bracht de stand in evenwicht. Een tegendraadse kopbal van Veldwijk zeilde vervolgens maar net naast. Het werd een stuk moeilijker voor Sparta na een rode kaart voor Bart Vriends, die tweemaal geel verzamelde. In de blessuretijd ging het ook daadwerkelijk mis, toen De Graafschap een penalty kreeg na een overtreding van Harroui op Jordy Tutuarima en El Jebli overtuigend raak schoot.

RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

Het eerste duel tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles in de finale van de Keuken Kampioen Divisie Play-Offs heeft zaterdag geen winnaar gekregen. RKC kreeg op eigen veld de beste kansen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een doelpuntloze remise: 0-0. Go Ahead stapte zodoende als morele winnaar van het veld en hoopt promotie naar de Eredivisie dinsdagavond in eigen huis veilig te kunnen stellen.

RKC zegevierde in de vorige rondes op eigen veld al over NEC (3-0) en Excelsior (2-1) en ook tegen Go Ahead maakte de ploeg van trainer Fred Grim een prima indruk. De Waalwijkers waren de bovenliggende partij in de eerste helft en kwamen in de eerste twintig minuten tot enkele uitstekende mogelijkheden. Zo leverde een hachelijke situatie in het strafschopgebied van Go Ahead ternauwernood geen doelpunt op, terwijl Darren Maatsen na individuele actie op de vuisten van Hobie Verhulst schoot.

Rond het halfuur was RKC opnieuw gevaarlijk: een afstandsknal van Paul Quasten belandde op de bovenkant van de lat. Even later kreeg Maatsen een reuzenkans na een lange bal van achteruit, maar Gino Bosz voorkwam op de doellijn een zeker doelpunt van de spits, die vrijwel onmiddellijk erna nog een treffer afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. Go Ahead kwam in de eerste helft niet verder dan een rollertje van Thomas Verheydt en mocht uiteindelijk van geluk spreken dat de rust werd gehaald zonder kleerscheuren. De formatie van John Stegeman claimde nog wel tevergeefs een strafschop, na een vermeende overtreding van doelman Etienne Vaessen op Richard van der Venne.

Na de onderbreking was de wedstrijd een stuk meer in balans en waren kansen schaars. Beide ploegen grossierden in balverlies en wisten het publiek in het Mandemakers Stadion nauwelijks meer te vermaken. De eerste redelijke mogelijkheid na rust viel pas halverwege het tweede bedrijf te noteren: invaller Kevin Vermeulen schoot een afvallende bal namens RKC wild over. Grote kansen bleven daarna lange tijd uit, maar in de slotfase waren beide teams zowaar nog gevaarlijk. Een poging van Jeroen Veldmate werd vlak voor de doellijn onschadelijk gemaakt door Quasten, terwijl Vermeulen over volleerde na een uitstekende voorzet van Maatsen.