Atalanta en Internazionale zijn er zondagavond in geslaagd om zich te verzekeren van Champions League-voetbal voor volgend seizoen. Beide ploegen wonnen van respectievelijk Sassuolo en Empoli, waardoor zij op plekken drie en vier van de Serie A eindigen. Het was billenknijpen voor veel fans, aangezien het scoreverloop gedurende de avond voor veel verschuivingen in de virtuele stand teweegbracht.
Atalanta - Sassuolo 3-1
De ploeg uit Bergamo, waar Hans Hateboer met een schorsing moest toekijken, keek na bijna twintig minuten spelen tegen een achterstand aan na een beeldschone aanval. Een flitsende counter kwam uiteindelijk terecht bij Alfred Duncan, die met een hakje Domenico Berardi in stelling bracht: 0-1. Nog voor de onderbreking had Atalanta echter de schade hersteld. Bij een hoekschop frommelde Duvan Zapata met enig fortuin de bal achter de doellijn, waardoor Atalanta met een goed gevoel ging rusten. Direct na het fluitsignaal kreeg Atalanta nog een meevaller.
Bij een opstootje ging Marten de Roon naar de grond. De arbitrage constateerde dat Berardi zich onbehoorlijk had gedragen en mocht met rood inrukken. Na de thee profiteerde de ploeg uit Bergamo door uit te lopen naar een riante zege. Alejandro Gomez en Mario Pasalic kwam nog tot scoren namens Atalanta, terwijl Sassuolo het duel nog met negen man eindige door het wegsturen van Francesco Magnanelli. De formatie van Gian Piero Gasperini plaatst zich als nummer drie van de Serie A zodoende voor Champions League-voetbal volgend seizoen.
Internazionale - Empoli 2-1
Internazionale had in de eerste helft verreweg het meeste balbezit en ook de meeste mogelijkheden, maar Empoli hield kranig stand. Onder anderen Mauro Icardi had kansen om zijn ploeg de voorsprong te gunnen, maar de spits had het vizier niet op scherp staan. In de tweede helft brak Keita Baldé de ban door na een goede individuele actie hard raak te schieten: 1-0. Inter zat zodoende op rozen en Icardi had de mogelijkheid de voorsprong te vergroten.
De Argentijn mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding in het strafschopgebied, maar de aanvaller faalde in zijn poging om te scoren. Inter kreeg in de tweede helft een tegenvaller, aangezien Hamed Traoré namens Empoli het net vond. Inter trok echter aan het langste eind via Radja Nainggolan, die een rebound raak schoot: 2-1.
SPAL - AC Milan 2-3
AC Milan liet er tegen SPAL, dat vooraf al zeker was van handhaving, geen gras over groeien. I Rossoneri namen al vroeg in de wedstrijd de leiding, nadat Hakan Çalhanoglu van de rand van het strafschopgebied droog raak schoot. Franck Kessie verdubbelde niet veel later die voorsprong. De spits van Milan werd volledig vrij aangespeeld in de zestien en schoot de bal na een korte individuele actie in de kruising.
SPAL gaf zich echter niet gewonnen en kwam via Francesco Vicari terug in de wedstrijd. De verdediger kopte een vrije trap vanaf de zijkant knap binnen. Vlak na rust tekende Mohamed Fares voor de gelijkmaker, via opnieuw een kopbal. Een strafschop, die door Kessie werd benut, bracht Milan vervolgens opnieuw aan de leiding. Milan behield vervolgens de voorsprong, maar kwam niet verder dan plek vijf in de Serie A.
AS Roma - Parma 2-1
AS Roma, waar Justin Kluivert en Rick Karsdorp de hele wedstrijd op de bank bleven, was in de beginfase van de wedstrijd het dichtst bij de openingstreffer. I Giallorossi zagen grote kansen van Javier Pastore en Gervinho echter gekeerd worden door doelman Pierluigi Frattali. Niet veel later was het alsnog raak voor de Romeinen, nadat de bal na een afgeslagen aanval bij Lorenzo Pellegrini terecht kwam.
De middenvelder nam de bal van de rand het zestienmetergebied ineens uit de lucht en zag het speeltuig via een been van een Parma-verdediger binnen vallen: 1-0. Vroeg in de tweede helft was Diego Perotti dichtbij de 2-0, maar de Argentijn zag zijn poging tegen de paal belanden. Gervinho produceerde vlak voor tijd de gelijkmaker, maar Diego Perotti bezorgde Roma uiteindelijk toch nog de winst.
Recent gevonden FBI-opnames geven een compleet ander beeld van baptistendominee en Afro-Amerikaans burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. dan tot nu toe bij de meeste mensen leeft. Biograaf David Garrow heeft de bizarre opnames geanalyseerd en kwam tot een onthutsend beeld van de onaantastbaar geachte King.
King zou in de jaren dat hij aan het vechten was voor burgerrechten voor de Afro-Amerikanen, buitenechtelijke relaties zijn aangegaan met meer dan veertig vrouwen en hij zou goedkeurend toegekeken hebben bij een verkrachting door een bevriende predikant. Verder kon men de dominee schertsend horen opscheppen dat hij de 'International Association for the Advancement of Pussy-Eaters' had opgericht, de ' 'Internationale Vereniging ter Bevordering van Beffers'.
Communisten
Zoals zoveel activisten in de Verenigde Staten werd ook King in zijn actieve jaren gevolgd en afgeluisterd door de FBI, een Amerikaanse federale politiedienst. Toenmalig directeur J. Edgar Hoover wilde alles weten over King en dan vooral over zijn mogelijke connecties met de communistische partij in de VS. De opnames moeten nog tot tenminste 2027 in de kluizen van het Amerikaans Nationaal Archief blijven liggen, maar Pulitzerprijswinnaar Garrow heeft het voor elkaar gekregen een samenvatting onder ogen te krijgen.
In 1964 zou de FBI twee lampen in een door het gevolg van King gehuurde hotelkamer voorzien hebben van afluisterapparatuur. De getrouwde King was in die kamer in het gezelschap van predikant Logan Kearse en een aantal vrouwelijke volgelingen van zijn kerk. Volgens de documenten zouden beide mannen bediscussieerd hebben welke van het gevolg geschikt zou zijn voor 'natuurlijke' en 'onnatuurlijke' seks.
Verkrachting
Een volgelinge die protesteerde werd het eerste slachtoffer van Kearse en hij verkrachtte haar waar King toekeek, lachte en adviezen gaf. De afluisterende FBI-agenten, die in een kamer naast die van King opnames maakten, grepen niet in. Een dag later werd een orgie in dezelfde kamer gehouden, waar King bij aanwezig was.
Daarnaast zou King het gezeur van zijn vrouw zat zijn dat hij altijd maar weg was. "Ze zou zelf eens buitenshuis sex moeten gaan zoeken." Verder suggereren de documenten dat King een buitenechtelijke dochter zou hebben, al is dat nog niet geheel duidelijk. Zowel de vrouw als het kind wilden niet met Garrow praten.
King zou door de FBI op de hoogte zijn gesteld van de kennis van deze voorvallen, volgens de documenten een aanmoediging voor King om zelfmoord te plegen. Een taak die James Earl Ray in 1968 op zich nam toen hij dominee King doodschoot.
Simon Pagenaud heeft als eerste Fransman sinds 1914 de Indianapolis 500 gewonnen, de zesde van zeventien races in het IndyCar-kampioenschap en uiteraard met afstand de bekendste. De Team Penske-coureur was de beste in een race die bepaald niet sensationeel was, hoewel dat met de finish wel goed werd gemaakt.
Pagenaud vertrok vanaf poleposition en deed dat uitstekend, met onder meer Ed Carpenter en Will Power achter hem. Al na vijf ronden kon de boel echter geneutraliseerd worden: Colton Herta, eerder dit jaar met zijn 19 jaar nog de jongste racewinnaar ooit in de IndyCar Series, viel stil en kon de pitstraat niet meer bereiken.
Bij de herstart hield Pagenaud de leiding vast, Power, Carpenter, Spencer Pigot, Josef Newgarden, Alexander Rossi, Sebastien Bourdais en Ed Jones kwamen achter hem aan. Pagenaud was na ruim dertig ronden de eerste die nieuwe banden en brandstof kwam halen, de rest volgde al vrij snel. Dat ging niet helemaal lekker voor James Davison: hij miste zijn pitbox en werd in de rondte getikt door veteraan Helio Castroneves, die hem niet meer kon ontwijken en daarbij zijn voorvleugel leek te beschadigen, waarna de Braziliaanse oud-winnaar ook nog eens een drivethroughpenalty kreeg.
Voor Ben Hanley was het ook rap klaar: na een kleine zestig ronden kwam hij met problemen binnen en bij het wegrijden viel zijn auto ook nog eens stil. Jordan King kreeg niet veel later de aandacht op zich gericht nadat hij een monteur aanreed, waarbij meneer zijn knie flink leek te blesseren. De caution werd vervolgens afgeroepen, maar niet wegens King: Kyle Kaiser spinde, leek de controle even terug te krijgen, maar raakte hem alsnog kwijt en spinde de muur in. Daarmee kwam een einde aan een achtbaanmaand: Kaiser reed vroeg in de maand zijn auto totaal aan puin, waarna hij Fernando Alonso in de kwalificatie van de startopstelling af knikkerde.
Na een herstart volgt een caution en wederom hield Pagenaud simpel de leiding, Carpenter schoof na het passeren van twee achterblijvers aan. Een slechte stop leverde Carpenter halverwege de race tijdsverlies op, Rossi kende ook geen beste stop en zag Bourdais passeren. Santino Ferrucci zorgde vervolgens voor wat leven in de brouwerij: bij het uitrijden van de pitstraat zette de jongeling zijn auto buitenom naast die van veteraan Tony Kanaan, die eieren voor zijn geld koos en achter Ferrucci plaats moest nemen. Giedo van der Garde werd ondertussen zenuwachtig: de Nederlandse oud-F1-coureur had beloofd zijn schoenen op te eten bij winst van Marcus Ericsson en de Zweed, dit seizoen debuterend in de IndyCar Series, was inmiddels opgerukt naar een achtste plek.
Van der Garde haalde met ruim een kwart van de race te gaan opgelucht adem, want Ericsson spinde bij het binnenrijden van de pitstraat, raakte een muur en moest weggesleept worden. Rossi kende ondertussen een dramatische pitstop waar de brandstofslang niet werkte, maar door de caution wegens Ericsson's spin bleef de schade nog relatief beperkt - wel had hij een probleem met de hoeveelheid brandstof, want veel was er tijdens de pitstop niet binnengekomen.
Met zo'n vijftig ronden te gaan werd de race weer op gang gevlagd, met Pagenaud voorop, voor Carpenter, Newgarden, Bourdais, Rossi, Conor Daly en Ryan Hunter-Reay. Het werd gelijk even een paar ronden flink chaotisch en Newgarden reed zich in die chaos naar de leiding. Rossi raakte ondertussen flink op dreef en werkte zich in een paar ronden tijd langs Rahal, Bourdais en Daly naar de vierde plek. Met 32 ronden te rijden ging Pagenaud weer voorbij aan leider Newgarden, om vervolgens de laatste ronde pitstops te openen. Na de stops van de toppers zat Rossi er lekker bij en met flink wat extra snelheid opende hij al snel de aanval op Pagenaud, met Carpenter in zijn kielzog.
In ronde 177 zette Rossi zijn auto voorbij Pagenaud, maar het beeld schakelde snel over naar een hoopje auto's en veel rook en schade. Graham Rahal bleek Bourdais aangetikt te hebben, die naar binnen stuurde op een moment dat dat helemaal niet kon - ogenschijnlijk een fout van hem en zijn spotter. Het zorgde nog voor een kettingreactie, waarbij onder meer ook Felix Rosenqvist en Zach Veach hard de muur raakten. De rode vlag werd gezwaaid om de boel rustig op te kunnen ruimen en dus lag het allemaal even stil op de Indianapolis Motor Speedway.
Bourdais en Rahal gaan de muur in (Bron: YouTube)
Met vijftien ronden te gaan werd het veld op gang gevlagd voor een sprint naar de finish, met Rossi op kop, voor Pagenaud, Carpenter en Newgarden. Spencer Pigot was ondertussen weer naar binnen gekomen: hij had een vogel gekopt, waarvan we sterk betwijfelen dat het arme dier het heeft overleefd. Pagenaud pakte gelijk de leiding, maar Rossi sloeg terug en daarachter was het niemand minder dan veteraan Takuma Sato die het gas vól opendraaide en zich naar de vierde plek reed. Pagenaud probeerde ondertussen op elk recht stuk de slipstream te breken en dat ging hem prima af.
Toch wist Rossi er met een indrukwekkende move voorbij te komen, en Sato leek zich ook op te lijnen om Pagenaud te passeren. Dat lukte echter niet en de Fransman sloeg in de absolute slotfase terug. Een alles-of-nietspoging van Rossi draaide op niets uit en dus kon Pagenaud voor het eerst in zijn loopbaan de traditionele fles melk achterover tikken.
Tegen de gevel van het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven werd zondagmorgen 26 mei een brandbaar voorwerp gegooid. De politie onderzoekt de zaak.
Agenten aan de balie van het bureau schrokken rond 6:00 uur van een harde knal buiten. Vrijwel direct zagen ze vlammen tegen de gevel van het bureau. Door de aanwezige collega’s konden de vlammen vrijwel direct worden geblust. De schade aan het pand bleef daardoor vrijwel nihil. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Onderzoek
Het mag duidelijk zijn dat de politie deze zaak hoog op neemt. Daarom wordt ook uitgebreid onderzoek gedaan. Uit het sporenonderzoek is inmiddels gebleken dat het brandende voorwerp een zogenoemde molotovcocktail betrof: een fles gevuld met een brandbare vloeistof. De politie kijkt bij het onderzoek ook naar de camerabeelden die beschikbaar zijn. Er is nog niemand aangehouden. Uiteraard kan iedereen die iets weet contact met de politie opnemen. Dat kan via 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.
Op de laatste stemdag voor de Europese Parlementsverkiezingen is het onder andere aan Roemenië om hun stem uit te brengen. Bij het stembureau in Diemen liep het dan ook storm. Honderden Roemenen stonden uren in de rij te wachten.
Gelukkig hebben ze nog tot vanavond 21:00 uur de tijd, want de rij loopt vanaf het stembureau dat gevestigd is in Huis van de Buurt ‘t Kruitvat, de woonwijk in. "Ik ben vijf uur verder en ik heb nog niet gestemd", zegt een van hen. Een ander hoopt dat het überhaupt nog gaat lukken om zijn stem uit te brengen vandaag. "Anders word ik heel boos."
De Roemenen proberen zichzelf te vermaken. Er wordt muziek gedraaid en met elkaar gepraat om de tijd te doden. Maar het wachten valt zwaar. "Het is vermoeiend, ik voelde me ziek omdat ik niet genoeg had gegeten."
Anti-corruptie referendum
Roemenië is een van de landen die zondag, op de laatste dag, hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt er gestemd voor een referendum tegen corruptie. Dit zou de grote toeloop kunnen verklaren.
'Slechte organisatie'
In heel Nederland zijn er maar twee stemloketten waar Roemenen vandaag terecht kunnen. Veel mensen moesten daarom naar Diemen reizen. Volgens de stemmers is de lange rij te danken aan slechte organisatie. "Misschien is het wel doorgestoken kaart door de politiek, hoe minder mensen er stemmen, hoe minder Roemenië kan veranderen." Als het aan Jeroen Klaasse, wethouder gemeente Diemen, had gelegen waren er meer stembureau's gekomen.
Robin Haase is uitgeschakeld op Roland Garros. De 32-jarige Nederlander verloor in de eerste ronde met 4-6, 4-6, 7-6 (5), 1-6 van de Duitser Philipp Kohlschreiber.
In de eerste twee games van de wedstrijd wist Haase geen enkel punt te winnen en keek dus al snel in de eerste set tegen een 2-0 achterstand aan. De Nederlander wist de twee volgende game wel te winnen, maar in de vijfde game moest hij opnieuw zijn service inleveren. Kohlschreiber serveerde vervolgens de eerste set uit. In de tweede set keek Haase opnieuw snel tegen een break achterstand aan en ook die set ging verloren.
In de derde set kwam Haase, die al twaalf keer deelnam aan Roland Garros, wat beter in het spel. Hij kreeg enkele kansen op de service van de Duitser, alleen benutte hij zijn kansen niet. Kohlschreiber behield ook zijn service, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen en daarin was Haase de beste. Dat bleek uitstel van executie, want in de vierde set ging hij kansloos onderuit tegen Kohlschreiber. Het was alweer de elfde keer dat hij niet voorbij de eerste kwam op Roland Garros.
Het tunnelconstructiebedrijf van Elon Musk, The Boring Company, heeft een promotievideo uitgebracht waarin nog duidelijker wordt wat de voordelen zijn van de visie van het bedrijf.
Twee identieke Tesla Model 3's racen tegen elkaar, eentje door het drukke verkeer van Los Angeles, de ander via de anderhalf kilometer lange tunnel.
Effe racen?! (Bron: Youtube)
Natuurlijk is de uitslag ver vooraf al te voorspellen, maar de speeltjes van Musk blijven de gemoederen bezighouden. Zijn het geen tientallen satellietjes die een dans uitvoeren na de ruimte ingeschoten te zijn door SpaceX, dan zijn het wel de bakstenen die Musk probeert te slijten. Deze leuke marketingstunt lijkt in ieder geval weer prima geslaagd.
De Model 3 die via de tunnel rijdt, bevindt zich trouwens niet op het tracking wheels-systeem waar de uiteindelijke tunnelversie mee zal gaan werken, maar de auto reed volgens Musk op autopilot met ruim 200 kilometer per uur door de smalle tunnel.
Het lange wachten is voorbij op ’t Kopje: Bloemendaal is voor het eerst sinds 2010 landskampioen geworden, voor de twintigste keer in totaal. Na de nederlaag zaterdag tegen Kampong waren de hockeyers van Bloemendaal op zondag eindelijk de baas op eigen veld. Na de 1-0 van Jorrit Croon bleef het team aanvallen en werd het beloond door een wereldlobje van de Duitser Florian Fuchs.
De Duitse spits liep naar de cirkel van Kampong, deed net alsof hij ging schieten, besloot de bal over een Utrechts stickje te liften, en voltooide toen een fluwelen lobje over David Harte. Duizenden toeschouwers hielden hun adem in, terwijl de bal tergend langzaam in het net belandde. Net als woensdagavond, was het dan toch de individuele klasse van Bloemendaal die Kampong de das omdeed. Fuchs en Manu Stockbroekx, en Arthur van Doren, waar waren ze zaterdag, in de 1-2 nederlaag tegen vechtmachine Kampong?
Zondag staken ze hun hand weer op en zeiden: geef ons de bal. Wij staan op. Zoals ook talent Jorrit Croon en al zijn teamgenoten weer opstonden in de allesbeslissende finalewedstrijd ooit. Croon woensdag met een onwaarschijnlijke dribbel. Zondag met een hele knappe tip-in van de strafcorner. Zaterdag liepen de Bloemendalers achteruit na de 1-0 voorsprong. Nu liepen ze bij de 1-0 vooruit. En ook na de 2-0. Fuchs deed wat hij tegen Amsterdam in de halve finale ook had laten zien: fonkelen als het echt belangrijk was voor Bloemendaal.
Bloemendaal begon al agressief vóór de wedstrijd. Aanvoerder Glenn Schuurman wees verdediger Mats de Groot nog even terecht, tijdens het partijtje balbezit voor de wedstrijd. Agressie, dat moest er zijn vanuit Bloemendaal, dat zich zaterdag tegen Kampong van hun zwakste kant had laten zien.
Zo furieus als de ploegen woensdag en zaterdag startten, met een vroege goal, zo ging het zondag in de allesbeslissende wedstrijd niet. Er werd behoedzaam opgebouwd en met veel agressie verdedigd. Als Glenn Schuurman op eigen helft een bal aannam, was daar meteen Koen Visser van Kampong om de bal weer ar te pakken. De supporters van Bloemendaal zongen ‘Gekkenhuis op de tribune’, wat zeker zo was, met een heerlijk oranje fanschare links op de tribune, de Bloemigans. En de Blue Army van Kampong aan de rechterkant.
3500 toeschouwers waren er voor deze grote finale. Gekkenhuis op de tribune, maar nog niet op het veld in het eerste kwart. Daarvoor werd ook te goed verdedigd. Had aanvaller Thierry Brinkman de bal, dan omsingelden Derck de Vilder en Silas Lageman hem, waarna een derde Utrechtse speler volgde. Wilde Florian Fuchs schieten, dan was daar het perfecte blok van Jip Janssen, waardoor het schot smoorde.
In het tweede kwart sloeg de vlam langzaam in de pan. De buitenlandse spelers Manu Stockbroekx en Florian Fuchs van Bloemendaal lieten zich veel meer gelden dan zaterdag. Na een heerlijke lange rush van de Belg, kon Fuchs net niet goed bij de bal komen. Kampong deed het met al hun talent dat op het veld stond. De bal ging makkelijk van talenten van Bram van Battum, naar Pepijn Luijkx, naar Silas Lageman, naar Derck de Vilder. Op elkaar ingespeelde driehoekjes en vierkantjes die Kampong kon spelen. Het was Jorrit Croon, die ’t Kopje uitzinnig van blijdschap maakte, door liggend de tip-in te scoren, bij de strafcornervariant van Jasper Brinkman.
Weer Croon dus, de nummer tien van Bloemendaal, die woensdag ook al beslissend was, toen met een van de meest succesvolle en mooiste finalesolo’s ooit. Vlak voor de rust leek Kampong met een tip-in van – wie anders – dan goaltjesdief Philip Meulenbroek op gelijke hoogte te komen, maar bleek de bal net voor de lijn gestopt. Tot nu bleek Bloemendaal in de finaleserie na een voorsprong elke keer wat achteruit te hangen in plaats de voorsprong te vergroten. Het was afwachten wat er nu zou gebeuren.
Bloemendaal ging niet achterover leunen maar vol voor de 2-0 en dat leek de juiste keuze. Kampong mocht dan zaterdag een geweldige indruk hebben gemaakt, het team dat zo gekweld wordt door blessures, kon ook vermoeid zijn na twee zware wedstrijden. Het bleek de goede gok. Bloemendaal durfde te verliezen zondag door gas te geven en dat werd beloond met het droomdoelpunt van de Duitser Florian Fuchs, die liet zien waarom hij drie jaar geleden naar ’t Kopje was gehaald. Kampong mocht nog de eerste strafcorner pushen aan het einde van het derde kwart, maar die inzet werd goed gered door Maurits Visser.
In het laatste kwart leek Kampong zondag niet de code te hebben om de Bloemendaal-kluis te openen. Een vermoeid Kampong kon geen vuist meer maken en de 3-0 was dichterbij dan de 1-2, eigenlijk net zoals dat zaterdag andersom zo was.
Toen de toeter ging, werden de Bloemendalers op hun eigen Kopje emotioneel. Het lange wachten van negen jaar is eindelijk voorbij. De twintigste landstitel is daar, vlak voor het 125-jarig jubileum van de club.
Bloemendaal na negen jaar weer kampioen. (PRO SHOTS/Ankie Hogewind_
De verdachte van het steekincident van afgelopen donderdag 23 mei 2019 op het station in Breda is vandaag na intensieve samenwerking met de Duitse politie opgepakt. Het gaat om een 38-jarige man uit Hoofddorp met een zwervend bestaan.
Vanaf donderdagavond 23 mei 2019 19.00 uur is een team van verschillende opsporingsafdelingen onder leiding van een officier van justitie bijna onafgebroken met de opsporing en aanhouding van de verdachte van het steekincident bij het Centraal Station in Breda bezig geweest. Ook andere politie eenheden in binnen en buitenland hebben een grote bijdrage geleverd. Na de oproep om de hulp van de burgers van Nederland op politie.nl en het tonen van de beelden afgelopen vrijdag van de verdachte in de media zijn bijna 200 tips binnen gekomen.
Een woordvoerder van de politie: "Daar zijn we als politie zeer blij mee en ook zeer dankbaar voor. Mede door deze tips en de vastberadenheid van de rechercheurs kon de identiteit van de verdachte achterhaald worden. Het spoor van de verdachte is nagelopen en tactische rechercheurs zijn op pad gestuurd voor informatie. Dat spoor leidde naar uiteindelijk naar Bremen in Duitsland. Daar is hij aangehouden."
Steekincident
Op donderdag 23 mei 2019 om 18.52 uur kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum dat er een gewonde man in het station lag aan de Gravinnen van Nassauboulevard, de noordzijde van het station. Verschillende hulpdiensten werden direct naar het station gestuurd.
Medewerkers van Service en Veiligheid van de NS waren als eerste ter plaatse en verleende direct eerste hulp. Ambulancemedewerkers en bemanning van een traumaheli zorgden er voor dat de 23-jarige man uit Breda zo spoedig mogelijk naar een ziekenhuis gebracht werd. Hij is niet in levensgevaar. Er is toen direct een onderzoek gestart.
Een 5-jarig jongetje uit Rucphen is zaterdag rond 20:00 uur ernstig gewond geraakt tijdens een ongeval met een springkussen. Dat gebeurde op een sportpark aan de Sprundelseweg in Rucphen.
Door nog onbekende oorzaak zakte het springkussen in elkaar. Daarbij raakte het jongetje gewond. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse om het kindje te helpen. Hij is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht. De NVWA en de politie doen onderzoek naar het ongeval. Het springkussen is in beslag genomen.
Update 17:57 uur
Omroep Brabant meldt dat het jongetje ernstig hersenletsel heeft opgelopen doordat er een 17-jarige bovenop hem viel, en niet door dat het springkussen in elkaar gezakt zou zijn zoals de politie eerder meldde.
Het ongeluk gebeurde tijdens de afsluiting van het seizoen. Voor die gelegenheid was er een stormbaan opgebouwd waar het springkussen onderdeel van uitmaakte.
De vijfjarige ligt in het Erasmus MC in Rotterdam, alwaar hij in een kunstmatige coma wordt gehouden.
Michael van Gerwen en Vincent van der Voort staan in de kwartfinales van de Dutch Dart Masters. Van Gerwen won DE Nederlandse dartklassieker met 6-5 van Raymond van Barneveld. Van der Voort rekende af met Max Hopp.
De wedstrijd tussen de nummer 1 van de wereld en de Nederlandse dartspionier ging beide kanten op. Van Gerwen sloeg het eerste gaatje met een 3-1 voorsprong, maar het was Van Barneveld die terug wist te komen tot 4-4 en zelfs een 5-4 voorsprong nam.
Van Gerwen dwong een elfde en beslissende leg af. In deze leg begon Barney perfect met een maximale score, maar gooide in de daaropvolgende drie beurten scores van slechts 60, 58 en 59. Van Gerwen wist wel sterk te scoren in de laatste leg, die door van Barneveld was begonnen en trok uiteindelijk aan het langste eind.
Van der Voort staat voor het eerst in bijna twee jaar weer eens in het finaleblok van een Euro Tour. Fast Vinnie won met 6-4 van Max Hopp.
Van der Voort speelde een sterke wedstrijd en gooide ruim 100 gemiddeld en vier maal 180 op weg naar de kwartfinale. Van der Voort brak het eerst en kwam met 3-1 voor, een voorsprong die hij ook niet meer uit handen zou geven. Het werd 4-2 en 5-3 voor de Nederlander, die de wedstrijd uiteindelijk met 6-4 wist te winnen.
Jermaine Wattimena kon het voor eigen publiek niet waar maken tegen Ian White. White kwam met 2-0 voor, maar Wattimena wist het gat te kleinen tot 3-2. Verder dan de twee gewonnen legs kwam Machine Gun niet. De drie volgende legs gingen naar White die met 6-2 zegevierde.
In de kwarfinales speelt Van Gerwen tegen Dave Chisnall en Van der Voort speelt tegen White.
Uitslagen Dutch Dart Masters - Achtste finales
Michael van Gerwen 6-5 Raymond van Barneveld
Dave Chisnall 6-5 Ricky Evans
Glen Durrant 6-0 Dennis Nilsson
Gerwyn Price 6-3 Brendan Dolan
Ian White 6-2 Jermaine Wattimena
Vincent van der Voort 6-4 Max Hopp
Peter Wright 6-3 Simon Whitlock
Mervyn King 6-5 Rowby-John Rodriguez
Kwartfinales - vanaf 19.15 uur
Michael van Gerwen v Dave Chisnall
Glen Durrant v Gerwyn Price
Ian White v Vincent van der Voort
Peter Wright v Mervyn King
Halve finales
Van Gerwen/Chisnall v Durrant/Price
White/Van der Voort v Wright/King
FNV Spoor reageert gemengd op het besluit van de rechter om toch enkele OV-verbindingen te laten rijden tijdens de landelijke staking van aankomende dinsdag. De gemeente Haarlemmermeer ziet het besluit niet als overwinning en zit nog steeds met grote zorgen, zo meldt AT5.
Vanmiddag besloot de rechter dat een volledige staking van het openbaar vervoer voor Schiphol te risicovol is. Daarom zal er dinsdag tussen 5.00 uur en 21.00 uur ieder kwartier een trein rijden tussen Amsterdam Centraal Station en Hoofddorp.
Lees ook: Minimale dienstregeling op Schiphol tijdens OV-staking
'Teleurgesteld'
Herni Janssen, woordvoerder van FNV Spoor, heeft gemengde gevoelens over de uitspraak: "Allereerst eiste Schiphol van de rechter dat er een verbod zou komen op de algehele OV-staking. Die landelijke staking blijft in de lucht, dus daar zijn we tevreden over. Waar wij teleurgesteld over zijn is dat er een groepje mensen die stakingsbereid is, niet mag staken."
Over de mogelijke drukte die had plaatsgevonden als de staking wel volledig was doorgegaan zegt Janssen: "Als we hiermee een veiligheidskwestie zouden oplossen of voorkomen, dan moeten we dat maar accepteren."
'Historsiche uitspraak'
Volgens Onno Hoes, burgemeester van Haarlemmermeer, is het een historische uitspraak: "Omdat het bijzonder is dat de gemeente zich heeft gevoegd in deze rechtszaak, dus aan de kant van Schiphol is gaan staan. Met name natuurlijk omdat het over openbare orde en veiligheid is gegaan."
Over dat laatste is Hoes na de uitspraak nog niet gerust: "Ik heb nog steeds heel veel zorgen. Dit is maar een klein deel dat nu weggenomen is."
Dario Cataldo heeft Astana een tweede ritzege bezorgd in de Giro d'Italia. De Italiaan won vanuit een vroege vlucht waarin hij zijn medevluchter Mattia Cattaneo in een sprintje klopte. Primoz Roglic verloor kostbare tijd op Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de laatste afdaling ten val.
Twee Italianen kregen de ruimte van het peloton: Dario Cataldo en Mattia Cattaneo reden meer dan een kwartier voorsprong bij elkaar. Het leek voor de etappe te gaan tussen de twee Italianen.
Met nog negentig kilometer te gaan was het verschil nog een klein kwartier. Mitchelton-Scott zorgde ervoor dat het tempo omhoog ging in het peloton en de minuten vlogen eraf. Op een kleine zeventig kilometer was het verschil nog maar acht minuten en moesten de beklimmingen deze etappe nog komen. Is was er het duo Madonna del Ghisallo/ Colma di Sormano en op die laatste beklimming koos Simon Yates voor de aanval. Alle klassementsrenners waren attent en met de sterke ploeg van Movistar van leider Richard Carapaz kwam Yates niet weg.
In het tussenstuk tussen de Colma di Sormano en de Civiglio konden de twee koplopers weer wat uitlopen en zouden ook voor de winst gaan rijden. De twee bleven heel de etappe samen en in een sprint was Cataldo te snel voor zijn landgenoot.
In het peloton gebeurde er meer dan genoeg. In aanloop naar de Civiglio kreeg Roglic te maken met materiaalpech. De Sloveen moest verder op de fiets van Antwan Tolhoek en kon vlak voor de laatste beklimming weer aansluiten. Op de slotbeklimming trok Vicenzo Nibali ten aanval. Carapaz sprong meteen mee op zijn wiel, maar Roglic moest passen. Hij verloor een vijftiental seconden op de beklimming. In de afdaling ging Roglic ten val. Hij schatte een bocht fout in en verloor daar kostbare tijd op de andere favorieten voor de eindzege. In totaal verloor hij veertig seconden en staat in het klassement nu 47 seconden achter op Carapaz. Nibali staat op 1.47 van de Ecuadoraan.
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider leidde in de straten van het Prinsdom van start tot finish. Hij won voor Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. Max Verstappen werd als tweede afgevlagd, maar kwam door een straf van vijf seconden niet verder dan plek vier.
Hamilton startte vanaf poleposition en ging als eerste de eerste bocht in, voor Bottas en Verstappen. De Nederlander was beter weg dan de Fin, maar kwam in bocht een net tekort om dit voordeel uit te buiten. Daarachter sloten Vettel en de goed gestarte Daniel Ricciardo aan. Ver naar achteren startte Charles Leclerc met de Ferrari vanaf plek vijftien en kroop langzaam naar voren. De Monegask nam in zijn thuisrace in Rascasse na tien ronden Romain Grosjean te grazen en wilde dit een ronde later ook met Nico Hülkenberg doen, maar kwam net tekort en ging in de rondte.
Hierbij liep de Ferrari een lekke band op en omdat Leclerc hard naar de pits doorreed vlogen de stukken rubber van de band af en raakte de vloer van de auto beschadigd. Vanwege alle rotzooi op de baan kwam de safety car de baan op. De leiders doken meteen de pits in, waarbij Bottas Verstappen en Vettel ophield om zo geen plek na zijn stop te verliezen, omdat voor hem teamgenoot Hamilton stopte. Bottas kreeg echter het deksel op de neus, want Verstappen was sneller weg, maar kwam hierbij in aanraking met de Fin die een lekke band opliep en opnieuw moest stoppen. Het leverde Verstappen een straf van vijf tellen op, terwijl Vettel plek drie cadeau kreeg.
Vlak na de herstart ging het opnieuw mis bij Rascasse, want Antonio Giovinazzi tikte Robert Kubica in de rondte. Beiden konden met ruime achterstand verder. Vooraan probeerde Hamilton een gaatje te slaan, maar de Brit werd op mediumbanden gezet, terwijl de coureurs achter hem op het harde rubber stonden. Dit zorgde ervoor dat er achter Hamilton een treintje ontstond waarbij Verstappen met name bij de Grand Hotel Hairpin bijna iedere ronde prikte.
Daarachter kroop Pierre Gasly naar plek vijf door pas na halverwege de race te stoppen. Ook een viertal andere rijders deed deze overcut en allemaal boekten ze hiermee positiewinst. Vooraan probeerde Verstappen de druk op Hamilton op te voeren die steeds meer begon te glijden, maar kon vertrouwen op zijn motor. Met nog twee ronden te gaan waagde Verstappen een poging bij het uitgaan van de tunnel, maar kwam net tekort en raakte de Mercedes. Beiden misten de chicane, maar hadden geen schade.
Hamilton werd zodoende na 78 ronden afgevlagd, voor Verstappen, Vettel en Bottas. In de einduitslag betekende dit dat Vettel en Bottas naar het podium mochten en de Nederlander met plek vier genoegen moest nemen. Gasly eindigde op plek vijf, voor Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Alexander Albon, Romain Grosjean en Ricciardo die na zijn vroege stop nog een punt mee naar zijn appartement nam.
Uitslag
1 |
L. Hamilton |
Mercedes |
1:43:28.437 |
2 |
S. Vettel |
Ferrari |
+2.602 |
3 |
V. Bottas |
Mercedes |
+3.162 |
4 |
M. Verstappen |
Red Bull |
+5.537 |
5 |
P. Gasly |
Red Bull |
+9.946 |
6 |
C. Sainz Jr. |
McLaren |
+53.454 |
7 |
D. Kvyat |
Toro Rosso |
+54.574 |
8 |
A. Albon |
Toro Rosso |
+55.200 |
9 |
R. Grosjean |
Haas |
+1:00.894 |
10 |
D. Ricciardo |
Renault |
+1:01.034 |
11 |
L. Norris |
McLaren |
+1:06.801 |
12 |
K. Magnussen |
Haas |
+11 ronden |
13 |
S. Pérez |
Racing Point |
+1 ronde |
14 |
N. Hulkenberg |
Renault |
+1 ronde |
15 |
G. Russell |
Williams |
+1 ronde |
16 |
L. Stroll |
Racing Point |
+1 ronde |
17 |
K. Räikkönen |
Alfa Romeo |
+1 ronde |
18 |
R. Kubica |
Williams |
+1 ronde |
19 |
A. Giovinazzi |
Alfa Romeo |
+2 ronden |
DNF |
C. Leclerc |
Ferrari |
+62 ronden |
Coureursstand
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
137 |
2 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
120 |
3 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
82 |
4 |
Max Verstappen |
Red Bull |
78 |
5 |
Charles Leclerc |
Ferrari |
57 |
6 |
Pierre Gasly |
Red Bull |
32 |
7 |
Carlos Sainz |
McLaren |
18 |
8 |
Kevin Magnussen |
Haas |
14 |
9 |
Sergio Perez |
Racing Point |
13 |
10 |
Kimi Räikkönen |
Alfa Romeo |
13 |
11 |
Lando Norris |
McLaren |
12 |
12 |
Daniil Kvyat |
Toro Rosso |
9 |
13 |
Daniel Ricciardo |
Renault |
8 |
14 |
Alexander Albon |
Toro Rosso |
7 |
15 |
Nico Hulkenberg |
Renault |
6 |
16 |
Lance Stroll |
Racing Point |
4 |
17 |
Romain Grosjean |
Haas |
2 |
18 |
Antonio Giovinazzi |
Alfa Romeo |
0 |
19 |
George Russell |
Williams |
0 |
20 |
Robert Kubica |
Williams |
0 |
Constructeursstand
1 |
Mercedes |
257 |
2 |
Ferrari |
139 |
3 |
Red Bull |
110 |
4 |
McLaren |
30 |
5 |
Racing Point |
17 |
6 |
Haas |
16 |
7 |
Toro Rosso |
16 |
8 |
Renault |
14 |
9 |
Alfa Romeo |
13 |
10 |
Williams |
0 |
De F1 in Monaco. (PRO SHOTS/Action Images)
De rechter heeft tijdens een kort geding over de OV-staking van aankomende dinsdag besloten dat een volledige staking voor Schiphol te risicovol is. Er zullen dus wel enkele OV-verbindingen rijden.
De luchthaven had een kort geding aangespannen na zorgen over de bereikbaarheid tijdens de OV-staking. Schiphol wil dat de luchthaven dinsdag tijdens de OV-staking bereikbaar blijft. Als de staking door zou gaan zijn ze bang dat de drukte bij de vertrekhal voor veel problemen gaat zorgen.
De rechter heeft besloten dat er tussen 5:00 uur en 21:00 uur ieder kwartier een trein moet rijden. Deze alternatieve dienstregeling zal rijden tussen Amsterdam CS en Hoofddorp. De treinen stoppen ook op Station Lelylaan en Station Sloterdijk. Met deze tussenoplossing moet worden voorkomen dat de veiligheid en openbare orde van de luchthaven in gevaar komt.
Uitspraak
Het kort geding begon vanochtend om 10:00 uur. Vervolgens werd er snel overgaan tot een schorsing omdat de betrokken partijen nog een poging wilden doen om er onderling, zonder rechter, uit te komen. Na een ellenlang overleg werd rond 15:45 uur door de rechter besloten het kort geding te hervatten en kwam hij rond 16:15 uur met de uitspraak.
Het personeel van het openbaar vervoer gaat staken voor betere pensioenen. De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben de 24-uurs staking gepland omdat ze het kabinet tot concessies willen dwingen over de pensioenleeftijd, die het kabinet wil verhogen naar 67 jaar. Dit is de tweede keer in een korte tijd dat het OV staakt.
Alternatieven
Veel mensen zullen de dupe zijn van de grootschalige staking en zoeken naar andere oplossingen. Wethouder Sharon Dijksma liet woensdag tijdens een commissievergadering in de Stopera weten dat de IJtunnel geopend zal worden voor fietsers. Studenten aan de VU die dinsdag een tentamen hebben en niet weten hoe zij op school moeten komen mogen gebruik maken van een gratis huurauto.
Mathieu van der Poel heeft zondag de wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Tsjechische Nove Mestro gewonnen. Voor de alleskunner op twee wielen was dit zijn eerste wereldbekerzege. Door de winst versterkt Van der Poel zijn eerste plaats in de wereldbeker.
Van der Poel reed samen met de Zwitser Nino Schurter aan de leiding van de wedstrijd. In de laatste ronde plaatste de Nederlander een aanval waar de zesvoudig wereldkampioen en regerend Olympisch kampioen geen antwoord op had. Op de derde plaats eindigde Schurter's landgenoot Mathias Flückiger.
Tot vandaag won Van der Poel al verschillende kwalificatiewedstrijden op vrijdag maar was nog nooit de beste in de hoofdwedstrijd op zondag. Hij was erg blij met zijn eerste zege: “Vooral omdat ik hier win tegen een van de grootste mountainbikers”, aldus Van der Poel. “Dat maakt het extra mooi. Het is zo moeilijk om een wereldbekerwedstrijd te winnen. Ik heb het drie jaar geprobeerd. Hier heb ik van gedroomd.”
Van der Poel versnelde halverwege de laatste ronde en wachtte niet tot de sprint: “Het was gewoon de beste klim om het te proberen. Ik had dat punt op het parcours al een tweetal ronden in mijn gedachten.”
In de wedstrijd voor vrouwen was er ook lange tijd een grote kans op een Nederlandse zege. Anne Tauber ging als eerste de laatste ronde in met een voorsprong van elf seconden op Kate Courtney. Door een lekke band viel Tauber echter terug en finishte als tiende. De Amerikaanse won daardoor haar tweede wereldbekerwedstrijd van seizoen. Anne Terpstra werd zevende.
YouTube lijkt alles in het werk te stellen om rechts geluid in te dammen. Het nieuwste wapenfeit van YouTube lijkt het verwijderen van de documentaire 'Borderless' van Lauren Southern, politiek activist en sinds kort documentairemaker, te zijn. Waarom? Misschien omdat de documentaire over de vluchtelingenstroom richting Europa ging? Of toch een foutje.
Binnen 24 uur nadat de film ge-upload was werd deze er door de censuurhamer weer vanaf gehaald. Southern kreeg de melding dat er iets misgegaan was tijdens het uploaden, maar de video was inmiddels al een aantal keer bekeken, dus dat excuus lijkt onzin.
Inmiddels heeft de onafhankelijke filmmaker een tweede versie online gezet en hoopt dat deze wel mag blijven staan. Eerder maakte Southern een documentaire die een schokkend beeld gaf van de blanke boerenmoorden die de afgelopen jaren Zuid-Afrika teisterden. Deze aanrader, de docu Farmlands, werd inmiddels al bijna 2,5 miljoen maal bekeken.
Eerder werden geruchten bekend waarbij social media platforms onwelvallende geluiden kan dwarszitten. Zo kunnen er problemen ontstaan bij het uploaden van materiaal, worden gebruikers spontaan uitgelogd en krijgen deze video's minder zichtbaarheid in de lijst van aanbevolen video's. Het lijkt erop dat Southern inmiddels deel uitmaakt van dit 'beveiligingssysteem' van YouTube, dat origineel bedoeld is om trollen te ontmoedigen.
Vorig jaar wist Southern, die voor de Canadese wet officieel als man geregistreerd staat, NGO Activates Abroad laten bekennen dat zij vluchtelingen leren om te liegen over hun vluchtelingenstatus.
Backupversie Borderless-documentaire (Bron: Youtube)
De politie trof zaterdag in de laadruimte van een vrachtwagen veertien vreemdelingen aan. Ze waren allen in goede gezondheid. De vrachtwagen stond op het terrein van een scheepvaartbedrijf aan de Vulcaanweg in Vlaardigen en was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.
Het gaat om vreemdelingen uit Syrië, Palestina en Jemen. De groep bestond uit mannen, waaronder een minderjarige. Agenten haalden de mannen uit de vrachtwagen en brachten ze over naar verschillende politiebureaus. Uit nader onderzoek blijkt dat tien van hen op 11 mei ook al waren aangetroffen in een vrachtwagen op dezelfde locatie. Ze hadden het bevel gekregen direct Nederland en Europa te verlaten en een verbod voor 2 jaar om Europa in te reizen. De vreemdelingen hadden ook daadwerkelijk Nederland verlaten, maar deden –tevergeefs- een nieuwe poging op illegale wijze naar Engeland af te reizen.
Ze hebben opnieuw het bevel gekregen dat ze Nederland en Europa moeten verlaten. De 53-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur is aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen in verband met een dode man die zondagmorgen 26 mei werd aangetroffen aan de Tongelresestraat in Eindhoven.
Rond 07:30 uur kreeg de politie een melding van een buurtbewoner. Bij een aantal garageboxen aan de achterzijde van de woningen zou een man tussen een aantal auto’s liggen. Eenmaal ter plaatse bleek de man overleden. De omstandigheden ter plaatse waren dusdanig dat de politie een misdrijf niet uit kan sluiten. Daarop is direct een groot onderzoek opgestart.
Onderzoek
Daarbij werden door de technische recherche sporen veilig gesteld en een schouwarts heeft naar het lichaam gekeken. Ook is er een buurtonderzoek gedaan en gekeken of er mogelijk camerabeelden beschikbaar zijn die ons kunnen helpen bij het onderzoek. Het onderzoek heeft nog niet uitgewezen of er daadwerkelijk sprake is van een misdrijf. Daarvoor wordt in de loop van de zondag en maandag verder onderzoek gedaan aan het lichaam. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.
Getuigen
De politie is nog op zoek naar mogelijke getuigen of mensen die op een andere manier iets weten dat er mee te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem: 0800-7000
Het tweede Grand Slam-toernooi van het tennisjaar is amper een paar uur bezig en de eerste stunt staat al genoteerd: de pas 18-jarige Russische Anastasia Potapova heeft Angelique Kerber, de mondiale nummer vijf, naar huis gestuurd.
De Russische nummer 81 van de wereld verzilverde een late break in de eerste set, waarna ze Kerber in de tweede set op indrukwekkende wijze aan de kant begon te schuiven. Vanaf 4-0 kwam de Duitse nog wel terug tot 4-2, maar daar hield het ook bij op: 6-4, 6-2, de eerste keer dat de tiener van een mondiale top-10-speelster won.
De als negentiende geplaatste Spaanse Garbiñe Muguruza moest de eerste set afstaan aan de Amerikaanse Taylor Townsend (WTA-96), maar de winnares van 2016 herstelde zich vervolgens en binnen vijf kwartier had ze alsnog de overwinning te pakken: 5-7, 6-2, 6-2.
Gedoe in de laatste speelronde van de Derde Divisie, waar de Harkemase Boys bezoek kregen van Hoek. Na ruim een uur stond het 3-1 voor Hoek, maar ineens kregen ze hulp uit onverwachte hoek: de scheidsrechter werkte een bal binnen.
Middenvelder Rik Impens schoot op de paal, maar via het scheenbeen van scheidsrechter Maurice Paarhuis eindigde de bal alsnog in het doel. De scheids is een 'dood element' en dus kon de arbiter niks anders doen dan de goal goedkeuren: 3-2.
Uiteindelijk maakte het allemaal weinig uit. De thuisploeg won met 4-2 en in de ranglijst waren er geen significante gevolgen te zien.
Sam Oomen heeft zaterdag bij zijn val in de veertiende etappe van de Giro d'Italia een gebroken rechterheup opgelopen. Het herstel duurt normaal gezien zes weken waardoor de wielrenner van Team Sunweb deelname aan de Tour de France vrijwel kan vergeten.
De 23-jarige Brabander kwam vroeg in de etappe tijdens een afdaling ten val. “Ik lag een tijdje op de grond en kon mijn rechterbeen niet meer bewegen, waarna ik wist dat het voorbij was. Ik ben heel erg teleurgesteld om de Giro op deze manier te verlaten, want dit is niet waarvoor ik hier naartoe ben gekomen”, aldus Oomen.
In eerste instantie leek de schade beperkt te zijn gebleven tot kneuzingen en schaafwonden maar Oomen bleef last houden van zijn been. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek zijn situatie ernstiger te zijn. “Uit medisch onderzoek is gebleken dat Sam kampt met een breuk in de rechterheup”, aldus teamarts Jacolino. “Normaal gesproken duurt de revalidatie zo’n zes weken. Als Sam terug is in Nederland, zullen er nog aanvullende onderzoeken worden gedaan.”
De basketballers van de Toronto Raptors hebben zich in het 24e seizoen van hun bestaan voor het eerst geplaatst voor de NBA Finals. De ploeg won in eigen huis de zesde wedstrijd van de Eastern Conference-finale tegen de Milwaukee Bucks en daarmee werd de serie met 4-2 gewonnen.
De Bucks begonnen uitstekend met een 18-31 eerste kwart, waarna ze tot diep in het derde kwart een vrij ruime voorsprong vast konden houden. Van 61-76 kwamen de Raptors vervolgens echter terug tot 78-78, waarna ze zelfs een voorsprong pakten. Onder leiding van Giannis Antetokounmpo vochten de Bucks zich nog één keer terug, maar een laatste push van de Raptors en Kawhi Leonard (27 punten, 17 rebounds) bracht Toronto voor het eerst naar de finale.
De eindstrijd begint op donderdag 30 mei, dan staat 's avonds - of 's nachts in Nederland - het eerste van maximaal zeven duels met de Golden State Warriors op het programma.
NBA play-offs donderdag 30 mei (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Toronto Raptors - Golden State Warriors, NBA Finals - Wedstrijd 1*
*Live op Ziggo Sport
Raptors - Bucks (Bron: YouTube)
Tennisster Yulia Putintseva heeft haar eerste WTA-toernooizege te pakken. In het Duitse Nürnberg was de Kazachse in haar derde WTA-finale te sterk voor de Sloveense Tamara Zidansek, die voor het eerst de eindstrijd bereikte. Zidansek begon sterk, maar Putintseva nam het over en was in de beslissende derde set duidelijk te sterk: 4-6, 6-4, 6-2.
In Strasbourg ging de titel naar Dayana Yastremska, na Hong Kong 2018 en Hua Hin 2019 al de derde toernooizege voor de pas 19-jarige Oekraïnse. Tegen de Française Carolina Garcia, die haar vorige vijf WTA-finales allemaal had gewonnen, moest ze er wel flink voor knokken in de derde set, nadat ze op 4-5 een matchpoint van Garcia wegserveerde. In de tiebreak sloeg Yastremska vanaf 2-2 met vier opeenvolgende punten toe, waarna ze het keurig afmaakte: 6-4, 5-7, 7-6 (3).
Sporting Portugal heeft zaterdagavond beslag gelegd op de Taça de Portugal. In de finale won de ploeg uit Lissabon via strafschoppen van FC Porto. Bas Dost scoorde in de verlenging, maar in de laatste seconde dwong Porto een penaltyserie af (2-2). Een misser van Dost werd Sporting daarin niet fataal: 5-4. Voor Keizer is het de tweede prijs van het seizoen, na het winnen van de Taça da Liga.
Bij Sporting begon Nemanja Gudelj in de basis, maar moest Dost aanvankelijk genoegen nemen met een reserverol: de Braziliaan Luiz Phellype kreeg in de punt van de aanval de voorkeur van Keizer. De Nederlandse oefenmeester zag zijn ploeg prima aan de wedstrijd beginnen in Estádio Nacional in Oeiras, maar moest toezien hoe Porto gaandeweg het heft in handen nam. Moussa Marega leek os Dragões halverwege de eerste helft aan de leiding te brengen, maar het doelpunt van de Malinees werd na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) afgekeurd vanwege buitenspel.
Porto bleef domineren en wist het krachtsverschil op slag van rust alsnog uit te drukken in een voorspong. Héctor Herrera bracht de bal na een afgeslagen vrije trap in de doelmond van Sporting, waar Tiquinho Soares op onorthodoxe wijze wist te scoren: 0-1. Het doelpunt drie minuten voor rust was een hard gelag voor Sporting, maar de ploeg van Keizer wist nog in de eerste helft langszij te komen. Sterspeler Bruno Fernandes beproefde vanaf ongeveer zestien meter zijn geluk, waarna de bal via Porto-middenvelder Danilo Pereira in het doel belandde: 1-1.
Direct na de onderbreking kreeg Porto een uitstekende mogelijkheid om zijn voorsprong in ere te herstellen, maar een poging van Soares belandde op de paal. Porto begon sterk aan het tweede bedrijf, maar Sporting bleef kranig op de been. Een kwartier voor tijd mocht Dost als invaller zijn rentree maken: de Nederlandse spits loste Abdoulay Diaby af. Sporting was in de tweede helft in aanvallend opzicht onmachtig en ontsnapte kort na de komst van Dost opnieuw, doordat Herrera naliet om gestuntel van doelman Renan Ribeiro af te straffen. Porto maakte veruit de meeste aanspraak op een winnende treffer in de reguliere speeltijd, maar kon een verlenging uiteindelijk niet voorkomen.
In de verlenging leek de entree van Dost doorslaggevend te worden. Er was een ongelukkige rol weggelegd voor verdediger Felipe van Porto, die een lange bal van Marcos Acuña verlengde met de knie en daarmee onbedoeld Dost in stelling bracht om van dichtbij aan te tekenen voor de 2-1. Renan voorkwam vervolgens dat Adrián de wedstrijd weer in evenwicht bracht. De zege leek binnen voor Sporting, maar in de blessuretijd van de verlenging maakte Felipe er 2-2 van en daarom was een strafschoppenserie noodzakelijk. Daarin trof Dost de lat, maar namens Porto faalden Pepe en Fernando.
Tennisser Benoit Paire heeft het ATP-toernooi van Lyon gewonnen. De Fransman won vorige maand al het toernooi van Marrakech en sloeg op het gravel nu toe tegen Félix Auger-Aliassime. De pas 18-jarige Canadees stond na Rio in februari in zijn tweede ATP-finale, maar slaagde er ook nu nog niet in de titel te pakken: 6-4, 6-3.
In Geneve ging de winst naar Alexander Zverev. De Duitser had het verrassend moeilijk met de Chileen Nicolas Jarry, die pas zijn tweede ATP-finale speelde. Zverev won set één en gaf de tweede uit handen, waarna set drie uitmondde in een spannende tiebreak. Jarry sloeg drie matchpoints achter elkaar weg, maar weigerde er vervolgens zelfs twee te pakken, waarna Zverev het alsnog afmaakte: 6-3, 3-6, 7-6 (8).
San Diego Padres hebben een monsterzege geboekt tegen de Toronto Blue Jays. De Padres wonnen in Toronto met maar liefst 19-4.
Bijna elke veldspeler, die vanaf het begin mocht starten, wist minimaal één run te scoren. Alleen Josh Naylor slaagde daar niet in. De 21-jarige outfielder van de Dan Diego Padres had ondanks dat hij geen run wist te scoren toch een goede dag. Hij sloeg drie honkslagen uit zes slagbeurten en sloeg daarmee twee punten binnen.
Monsterzege voor San Diego Padres (Bron: Youtube.com)
Ook de New York Yankees kende een goede avond. Ze wonnen zaterdag twee keer van de Kansas City Royals. In de middag wonnen ze met 7-3, terwijl de wedstrijd in de avond met 6-5 werd gewonnen.
De Boston Red Sox, de grote rivaal van de Yankees, verloor net zoals vrijdag van de Houston Astros met 4-3. De Astros namen in de zesde in eigen stadion een 2-0 voorsprong en leken naar een makkelijk winst te gaan. Pas in de negende inning kwamen de Red Sox op gelijke hoogte, maar in dezelfde negende inning sloeg Carlos Correa alsnog het winnende punt binnen voor de Houston Astros. Door de winst hebben de Astros in hun divisie (AL Central) nu een mooie voorsprong van 7,5 games op Oakland Athletics. De Boston Red Sox kijken in hun divisie (AL East) tegen een achterstand aan van 7,5 games tegen de New York Yankees.
Houston Astros winnen opnieuw van Boston Red Sox (Bron: Youtube.com)
Uitslagen MLB zaterdag:
Minnesota Twins - Chicago White Sox 8-1
Kansas City Royals - New York Yankees 3-7
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 8-6
Toronto Blue Jays - San Diego Padres 4-19
Washington Nationals - Miami Marlins 5-0
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 4-10
Oakland Athletics - Seattle Mariners 6-5
Cleveland Indians - Tampa Bay Rays 2-6
New York Mets - Detroit Tigers 5-4
Milwaukee Brewers - Philadelphia Phillies 2-7
Houston Astros - Boston Red Sox 4-3
Pittsburgh Pirates - Los Angeles Dodgers 2-7
St. Louis Cardinals - Atlanta Braves 6-3
Kansas City Royals - New York Yankees 5-6
Colorado Rockies - Baltimore Orioles 6-9
Los Angeles Angels - Texas Rangers 3-2
Greenpark Aalsmeer heeft zaterdag de eerste wedstrijd in de best-of-three om de landstitel gewonnen van KRAS/Volendam. De thuisploeg won met 24-23.
In een volle sporthal de De Bloemhof nam de thuisploeg via doelpunten van Rob Jansen, twee keer Robin Boomhouwer, Samir Benghanem en twee keer Tim Bottinga de leiding in de wedstrijd: 6-3. Volendam herstelde zich snel en kwam door drie treffers van Robin Jansen op gelijke hoogte, even later door Jaap Beemsterboer zelfs op een 6-8 voorsprong. Bij rust was het verschil één punt: 10-11.
Na de pauze kreeg Aalsmeer het overwicht in de wedstrijd. De ploeg van coach Bert Bouwer liep een handvol punten weg bij Volendam. Ruim tien minuten voor het einde wisten de bezoekers toch weer op gelijke hoogte te komen: 20-20.
De vreugde was maar voor korte duur want door doelpunten van Remco van Dam, Tim Bottinga en opnieuw Remco van Dam nam Aalsmeer opnieuw een voorsprong. In de slotfases naderde Volendam door treffers van Robin Jansen en Jordy Baijens tot op één punt, echter tot een verlenging kwam het niet meer: 24-23.
Op zondag 2 juni is de tweede wedstrijd in Volendam.
Jensen is van de tv, maar nog niet van internet! Daarom heeft hij nou zijn eigen show op YouTube. Bekijk hier de tweede aflevering.
Coureur Larry ten Voorde heeft zijn eerste podium in de Porsche Supercup te pakken. De 22-jarige Tukker was in de straten van Monaco goed voor een derde plek in een wat gezapige race.
Ten Voorde pakte vrijdag aanvankelijk de poleposition, maar omdat hij zijn snelste rondetijd reed op een moment dat er met geel gezwaaid werd, raakte hij die kwijt. De Nederlander moest daardoor vanaf de derde plek vertrekken, de Duitser Michael Ammermüller nam de pole over.
Ammermüller behield bij de start de leiding, de Deen Mikkel Pedersen schoof aan op de tweede plek en Ten Voorde hield stand op plek drie. Zo bleef het verder de hele race, hoewel Ten Voorde zijn podiumpositie nog wel een paar keer even moest verdedigen.
Kennen jullie Tante Til van de familie Knots? De schilderende kunstenares van deze leuke NCRV-serie? Die heeft zich volgens mij in dit huis uitgeleefd. Nadat de eigenaren de plaatselijke kringloopwinkel leeggekocht hadden. Het huis staat een ietsiepietsie vol... En veel is leuk gekleurd.. Nouja, kijk zelf maar. Oh ja, voor 235.000 euro ben je eigenaar van dit huis en de eigenaren nemen ongetwijfeld hun inventaris mee. Al zal dat wel een fikse verhuizing worden.
Het is bijna E3, dat betekent dat het de hoogste tijd is dat games van tevoren lekken. Dit jaar is de dubieuze eer aan Ubisoft. Er is namelijk footage verschenen van Roller Champions, een nieuwe IP.
Het betreft een sportsgame waarin je Roller Derby speelt, een full contact sport dat gespeeld wordt op rollerskates. Roller Champions lijkt geen AAA-game te worden, maar één met een lager budget. De game biedt quick play, ranked, toernooien en custom matches. De game is enkel online te spelen.
Neem het geheel nog wel met een korreltje zout, want er is uiteraard nog niets officieel aangekondigd. De gelekte video is hier te bekijken.
De meeste mensen kennen hem als de extravagante en strijdbare dragqueen Jennifer Hopelezz, maar onder de zware make-up en de surrogaat bilpartij gaat de bescheiden Richard Keldoulis schuil. AT5 bezocht Keldoulis in zijn club Club Church in de Kerkstraat in Amsterdam voor het programma De Straten: Binnenskamers.
Het liberale karakter en tolerantie ten aanzien van homo’s trok Richard Keldoulis in 1990 naar Amsterdam. Daarvoor werkte de geboren Australiër met Griekse roots een korte tijd als leraar Engels in Japan. Maar het conservatieve karakter daar en ook in zijn geboorteland dreven hem naar Nederland. Ook zag Keldoulis het niet echt zitten om huisarts te worden, waarvoor hij gestudeerd had. Acht jaar later begon hij gay events te organiseren in Amsterdam. Dit resulteerde in de fetisjclub Club Church.
'De wereld is preutser'
"Niet alleen Nederland is preutser geworden, het is de hele wereld", vertelt Keldoulis voor de deur van Club Church. Hij geneert zich een beetje voor de extreme seksfeesten in de club. "Het lijkt wel alsof we seksmonsters zijn." Maar Keldoulis vindt openheid over seks erg belangrijk. "In de heterowereld zijn er zoveel regels en taboes, mensen kunnen nergens naartoe met hun fantasieën. In onze club kunnen mensen naakt rondlopen als ze willen en seks hebben met wie ze willen. Het is een plek waar mensen veilig zijn en hun fantasieën waar kunnen maken. Dat vind ik belangrijk."
Jennifer Hopelezz en activisme
De bebaarde over the top drag, Jennifer Hopelezz, die Keldoulis rond de eeuwwisseling bedacht, werd een manier om aandacht te vragen voor homorechten. "Ik werd altijd laatste tijdens playbackwedstrijden, maar kwam er achter dat ik in drag veel meer aandacht kreeg, dan als mezelf."
Er zit volgens Keldoulis ook een keerzijde aan Hopelezz. "Het is erg dubbel. Ik wil serieuze zaken zoals het bestrijden van hiv aankaarten, maar mensen nemen zo’n clownesk figuur als Jennifer niet altijd serieus."
Achter de jolige buitenkant van dragqueen Jennifer Hopelezz gaat ook veel leed schuil. "Elke gay van mijn leeftijd heeft een verhaal. De hiv-epidemie van de jaren '80 heeft een ravage aangericht in de homogemeenschap. Mijn eerste vriend is gestorven aan AIDS. Het was een enge tijd. Toen ik hem leerde kennen, wist ik al dat hij besmet was. Ik ben sinds die tijd altijd voorzichtig geweest en heb het altijd veilig gedaan. Pas rond 1996 kwam de eerste medicatie tegen hiv op de markt."
PrEP en het einde van hiv
Jarenlang streed Richard (als zichzelf maar ook als Jennifer) voor het naar Nederland halen van het hiv-preventiemiddel PrEP. Inmiddels is het verkrijgbaar, maar wordt het nog niet vergoed.
"We hebben eindelijk na 35 jaar de mogelijkheid om een einde te maken aan de hiv-epidemie, maar toch zijn er partijen die dat tegenwerken", vertelt Keldoulis. "De VVD doet altijd alsof ze zo’n homovriendelijke partij zijn, maar het waren hun bestuurders die de komst van dit middel lang tegenhielden."
Waar het activisme van Keldoulis en de drang om altijd weer de pruik en de laarzen aan te trekken vandaan komen, laat zich raden. "Ik weet het niet, ik kan gewoon heel erg boos worden om onrecht. Misschien is het mijn Griekse bloed. Als ik iets onrechtvaardigs meemaak dan denk ik vaak: 'Don’t get angry, get even'."
Hockeyer Jip Janssen nam na de 1-2 een denkbeeldige hap van zijn vuist. Daarna keek hij naar de hemel. Kampong en hij – AKA De Blauwe Vechtmachine – hadden het weer geflikt. Op strijdlust. De Utrechtse landskampioen stopte Bloemendaal op hun eigen veld onder de graszoden en er was niets dat de Mussen konden doen.
Toen Yannick van der Drift na drie minuten met zijn backhand de 1-0 maakte en meteen daarna keeper Maurits Visser de strafcorner van Jip Janssen knap redde, leek de symboliek groot. Twee spelers uit eigen jeugd, die al snel in de tweede finalewedstrijd ervoor zorgden dat Bloemendaal na negen jaar zonder landstitel weer stevig die vingers op die kampioensbeker hadden geplant.
Maar toen kwam de gevreesde blauwe vechtmachine van Kampong pas op gang. Die blauwe vechtmannetjes grepen de Bloemendaalse vingertjes, trokken ze van de bokaal af, en lieten ze snel knakken. De Bloemigans – de supporters van Bloemendaal – hadden al prematuur ‘Wij zijn de beste’ en ‘Wij worden kampioen’ gezongen. Daar wist de korenblauwe formatie wel raad mee. Kampong streed schouder aan schouder en ontregelde Bloemendaal. Als verdediger Martijn Havenga deze keer de bal kwijt raakte aan 3D-dribbelaar Jorrit Croon, pakte hij hem gewoon weer brutaal terug.
Kampong verzuimt uit te lopen
Als Croon weer aan een solo wilde beginnen, was het Sander de Wijn met een hard en fair blok. Kampong trok de befaamde muur op, maar vocht nu veel harder dan woensdagavond, toen het naar een nederlaag werd gehockeyd. Het was Boet Phijffer die na een voorzet van Jip Janssen knap de 1-1 scoorde. Daarna was het Janssen zelf, die na een fijne actie van Derck de Vilder weer mocht aanleggen voor een strafcorner.
Moest er gevarieerd worden, na gestrande pogingen van Janssen? Neo-international Janssen antwoordde, hij deed het zelf en pushte hard langs de stick van Visser. De geest was uit de fles, Kampong vierde het feestje met elkaar en Bloemendaal werd onderhand steeds wanhopiger. Kampong leek via uitbraken van Kellerman en Ties Ceulemans kans te maken op de 1-3, maar verzuimde dat. Bloemendaal mocht strafcorners nemen, maar de beste hockeyer van de wereld, Arthur van Doren, kon de bal op de rand van de cirkel als stopper niet tot bedaren brengen.
Floris Wortelboer leek geschrokken
Kampong maakte er een harde wedstrijd van, en trof Bloemendaal op haar zwakste plek. De Mussen lijken soms een gestroomlijnde hockeymachine, maar als ze soms het spel zelf moeten maken en de duels steeds harder worden, stokt het hockeyend vermogen en kunnen creatieve geesten als Florian Fuchs, Thierry Brinkman en Jorrit Croon niet worden bereikt. Dus ging de bal elke keer maar met een harde flats door de cirkel. Tegen beter weten in. De schouders van de ploeg gingen hangen en leken niet meer te geloven in een overwinning. Na afloop keek de altijd zo opgewekte Floris Wortelboer lijkbleek, toen hij reageerde. Hij leek geschrokken van wat er gebeurde.
"Ik ben er wel echt kapot van. Als we honderd procent zijn maken we goede kans. Zuur dat we dat niet op de mat konden leggen", reageerde de international. "Wij hebben niet goed ingespeeld op wat zij goed kunnen en zijn meegegaan in hun chaos. Ze staan bekend om hun vechten. Wij zijn een ploeg die goed hockey wil spelen. Wij speelden te veel lange ballen de cirkel in, daar kwam niets uit. We hebben terecht verloren. Het was gewoon niet goed genoeg vandaag. We moeten morgen vijf stappen beter."
Bjorn Kellerman kreeg een mooi cadeau van zijn teamgenoten
De jarige Bjorn Kellerman (29) zat woensdagavond na de nederlaag op eigen veld nog in z’n eentje in de dug-out in Utrecht, met een blik in het oneindige. Balend dat zijn ploeg niet het ware gezicht had laten zien. Hoe anders was het zaterdagmiddag, toen de Utrechtse hockeyers met het mes op de keel – en zonder hun sterke international Robbert Kemperman – lieten zien waarom ze al twee jaar landskampioen zijn.
"De scherpte en het geloof waren woensdag minder. De jonge gasten moesten dat nog leren voor een vol eigen huis. Dat was spannend voor ze. Vandaag was D-day en mijn verjaardag en ze wilden me trakteren. Dat hebben ze gedaan", vond aanvaller Kellerman, die zoals altijd voorop ging in de strijd en de gevaarlijkste Kampong-aanvaller was. "Het is heel knap wat je vandaag hebt gezien. We waren weer een team. Met vechtlust. Als iemand een fout maakte, loste iemand anders het op. Die speelden voor elkaar. We hebben bijna geen tactiek gespeeld. Het was vooral vechten en geloven dat we het konden. Er was chemie. Maar morgen is het weer fifty-fifty."
Bloemendaal - Kampong (1-2)
2' 1-0 Yannick van der Drift
26' 1-1 Boet Phijffer
52' 1-2 (sc) Jip Janssen
De politie heeft zaterdagavond een 29-jarige Alkmaarder opgepakt op de Europalaan in Kaatsheuvel nadat hij zijn vriendin op straat mishandeld zou hebben. Rond 19:00 uur kreeg het Operationeel Centrum de melding binnen. Een beveiliger die het zag gebeuren greep tijdig in en wist hiermee erger te voorkomen.
Volgens getuigen had de man zijn vriendin aan haar haren getrokken en een kniestoot gegeven. Agenten hielden de man aan voor de mishandeling en lieten hem op het bureau een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel had gedronken. Vanwege dit feit kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen.
Het was een uitermate boeiende dag in de Giro gisteren, waar Richard Carapaz zijn slag sloeg: hij is nu de eerste Ecuadoriaan ooit in de roze trui en is ook nog eens duidelijk de beste klimmer in koers. Vandaag is een ander soort etappe, maar met ver over de 200 kilometer is het weer flink zwaar.
De heren rijden van Ivrea naar Como, 232 kilometer. De eerste 150 kilometer zijn niet zo boeiend, maar in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat het daarna wel eens leuk kan gaan worden. Het is namelijk een soort miniversie van de Ronde van Lombardije: het is uiteraard niet hetzelfde, maar de nodige beklimmingen uit die fraaie koers passeren vandaag de revue.
We komen onder meer over de klim naar de Madonna del Ghisallo, uiteraard bekend uit de Ronde van Lombardije. Heilige grond voor wielrenners, officieel zelfs: sinds 1949 is de Madonna de beschermheilige van wielrenners, alsmede van reizigers. Dat laatste heeft dan weer met een historische legende te maken, iets met een verschijning van Maria, je kent het wel.
Na 190 kilometer komen de mannen boven op de Colma di Sormano, en dan moeten ze dus ook naar beneden. Daar ging het in Lombardije een paar jaar terug behoorlijk fout voor onder meer Jan Bakelants, dus dit wordt opletten geblazen. Als iedereen veilig beneden komt kunnen we opgelucht ademhalen.
Om kwart over elf begint de rit, Eurosport schakelt twee uur later in en de finish ligt weer rond (vijf voor) vijf en half zes, inschakelen is verstandig vanaf grofweg drie uur, als we beginnen aan de Ghisallo.
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Grasshopper Manufacture kondigt aan dat Travis Strikes Again: No More Heroes wordt geport naar pc en PlayStation 4. De top-down indiegame waarin je in verschillende settings vijanden moet verslaan was voorheen exclusief beschikbaar op Nintendo Switch.
Wat dit betekent voor een eventuele No More Heroes 3, waar sterk naar gehint wordt, is niet duidelijk. De eerste twee delen waren exclusives voor Nintendo, maar met deze sprong naar andere platforms zou dat ook zomaar kunnen gebeuren met het eventuele nieuwe deel. De tijd zal het leren.
De Nederlandse volleyballers hebben het eerste groepsduel in de European Golden League, het Europese landentoernooi, gewonnen. Oranje won moeizaam met 3-2 (25-20, 17-25, 26-24, 20-25, 15-10) van Kroatië.
Oranje zit in de poule met Spanje, Estland en Kroatie. Vooraf werd gedacht dat Kroatië, de nummer 23 op de wereldranglijst de makkelijkste tegenstander zou zijn voor Nederland, maar in de eerste wedstrijd boden de Kroatische volleyballers veel tegenstand tegen Oranje, zelf de nummer negen op de worldranking.
In Apeldoorn won Oranje nog makkelijk de eerste set, maar werd de tweede set kansloos verloren. Ook in de derde set had Nederland moeite met Kroatië, maar wonnen wel de set ondanks een setpunt van Kroatië. Kroatië maakte vervolgens in de vierde set de stand weer gelijk, waarna Oranje het in de vijfde uiteindelijk toch nog afmaakte voor eigen publiek.
Spanje en Estland zijn de andere groepsgenoten van Nederland. Woensdag wacht de tweede groepswedstrijd tegen de Spanjaarden. Nederland speelt tegen iedere tegenstander een keer uit en een keer thuis.
De winnaars van de groep, en de beste nummers twee, gaan naar de Final Four op 21 en 22 juni.
Nederland won de European League twee keer, in 2006 en 2012. Als Oranje het toernooi dit jaar wint, kan de ploeg promoveren naar de Nations League.
Arjen Robben en Franck Ribéry hebben in hun laatste wedstrijd voor Bayern München een prijs toegevoegd aan hun palmares. De aanvallers maakten zaterdag in de finale van de DFB-Pokal tegen RB Leipzig hun entree als invaller; ze wisten niet te scoren, maar Bayern won wel met 0-3. Der Rekordmeister wint de beker voor het eerst sinds 2016 en legt beslag op de dubbel in Duitsland.
De eerste helft in het Olympiastadion in Berlijn kende twee gezichten. Leipzig trok aanvankelijk verrassend fel van leer en zette druk op de ploeg van Niko Kovac. Het leidde tot een vroege kopkans voor Yussuf Poulsen, die van dichtbij op Manuel Neuer stuitte. De keeper werkte de bal ternauwernood tegen de lat. Bayern had moeite om van de eigen helft te komen, maar greep na een klein halfuur toch de leiding. Na een lage voorzet van David Alaba moest Robert Lewandowski zich strekken om bij de bal te kunnen, waarna hij op fraaie wijze raak wist te koppen.
Na het doelpunt opereerde Leipzig voorzichtiger dan ervoor: de nummer drie van het reguliere Bundesliga-seizoen leek bang om de schade verder te laten oplopen. Dankzij goed keeperswerk van Péter Gulácsi bleken kansen in het slot van de eerste helft van Bayern niet fataal voor Leipzig. Enkele minuten na de rust volgde een gigantische kans voor de withemden, toen Emil Forsberg plots mocht afstormen op Neuer. De Zweed speelde de bal echter iets te ver voor zich uit en vervolgens kreeg de doelman een voet en een hand tegen de inzet van Forsberg.
Bayern probeerde het tempo na de rust uit de wedstrijd te halen. Leipzig zocht de aanval, maar moest oppassen voor de counter van de grootmacht. Zo bracht Gulácsi redding op een schot van Lewandowski na een razendsnelle uitbraak. Aan de overzijde was Leipzig heel dicht bij een treffer: Niklas Süle haalde een schot van Timo Werner weg voor de lijn. Achttien minuten voor tijd maakte Robben als invaller zijn entree, maar het was Kingsley Coman die de show stal door een bal van Joshua Kimmich fraai mee te nemen lagns zijn bewaker en raak de schieten. In een één-op-één-situatie zorgde Lewandowski met een stift voor de eindstand. Een minuut voor tijd liet Robben een enorme kans met het rechterbeen onbenut.
Robben met de DFB Pokal. (PRO SHOTS/Imago)
Een heuze dartkraker in Zwolle zondagmiddag op de Dutch Dart Masters. Raymond van Barneveld speelt tegen Michael van Gerwen. Beide darters wonnen zaterdag hun wedstrijd in de tweede ronde.
Van Barneveld versloeg zaterdagavond Michael Smith met 6-3. Goed was het niet, maar als een ware vechter knokte Van Barneveld zich naar de finaledag. Beide darters gooiden rond de 90 gemiddeld. De Nederlander kwam nog wel op een 0-1 achterstand, maar bij een 3-2 stand plaatste de Hagenaar een belangrijke break. Daarna ging alles met de darts mee en trok de huidige nummer 29 van de wereld aan het langste eind.
Van Gerwen trakteerde het publiek in Zwolle op een mooie show. Met een gemiddelde van 106.88 liet de Vlijmenaar O’Connor kansloos. Vanaf de 1-2 voorsprong voor O’Connor pakte de nummer 47 van de wereld geen enkele leg meer: 6-2.
Er kwamen nog meer Nederlanders in actie. Vincent van der Voort was lang gelijkwaardig aan Suljovic, de nummer acht van de wereld. Bij een 4-3 stand wist Fast Vinny echter een break te pakken, mede gesteund door de bomvolle IJsselhallen. Die break bleek genoeg voor een verdiende 6-3 zege.
Zaterdagmiddag was er al een Nederlands onderonsje tussen Jermaine Wattimena en Danny Noppert. Wattimena schoot uit de startblokken en met onder meer een 75-finish en een elfdarter pakte Wattimena een 3-0 voorsprong. Noppert deed wat terug met een schitterende 167 finish, maar The Machine Gun zette de marge meteen weer op drie met een 110-finish. Het werd uiteindelijk 4-4. Wattimena hield zijn eigen leg om op 5-4 te komen, waarna zijn tegenstander uit Friesland de tiende leg van start ging met twee 180’ers. Noppie miste vervolgens echter vier pijlen op de dubbels, waardoor Wattimena een beslissende leg voorkwam en via dubbel 18 het duel naar zich toe trok.
Danny van Trijp had geen kans tegen Ricky Evans. Het werd 6-2. Zondagmiddag zijn de achtste finales in Zwolle. Naast de Nederlandse klassieker Wattimena treft Ian White en Van der Voort speelt tegen Max Hopp.
Uitslagen Dutch Dart Masters - Tweede ronde
Brendan Dolan 6-4 Stephen Bunting
Simon Whitlock 6-3 Florian Hempel
Jermaine Wattimena 6-4 Danny Noppert
Ricky Evans 6-2 Danny van Trijp
Dennis Nilsson 6-5 Jonny Clayton
Gerwyn Price 6-1 Krzysztof Ratajski
Rowby-John Rodriguez 6-2 Darren Webster
Dave Chisnall 6-2 Steve Beaton
Ian White 6-5 Mickey Mansell
Max Hopp 6-0 Joe Cullen
Michael van Gerwen 6-2 William O'Connor
Mervyn King 6-1 Daryl Gurney
Raymond van Barneveld 6-3 Michael Smith
Peter Wright 6-4 Ritchie Edhouse
Vincent van der Voort 6-3 Mensur Suljovic
Derde ronde - zondagmiddag (13.00 uur)
Michael van Gerwen v Raymond van Barneveld
Dave Chisnall v Ricky Evans
Glen Durrant v Dennis Nilsson
Gerwyn Price v Brendan Dolan
Ian White v Jermaine Wattimena
Vincent van der Voort v Max Hopp
Peter Wright v Simon Whitlock
Mervyn King v Rowby-John Rodriguez
Kwartfinales - vanaf 19.00 uur
Van Gerwen/Van Barneveld v Chisnall/Evans
Durrant/Nilsson v Price/Dolan
White/Wattimena v Van der Voort/Hopp
Wright/Whitlock v King/Rodriguez
Semi-Finals
Final
Barcelona heeft de Copa del Rey zaterdagavond aan Valencia moeten laten. De ploeg van Ernesto Valverde verloor verrassenderwijs met 1-2. Daardoor kent het bekertoernooi voor het eerst sinds 2014 een andere winnaar dan Barcelona. Valencia won de prijs in 2008 voor het laatst en heeft de Copa del Rey nu acht keer gewonnen. Bij Barcelona stond Jasper Cillessen onder de lat; het was mogelijk zijn laatste wedstrijd in dienst van de grootmacht.
De jacht op de vierde dubbel in vijf seizoenen bleek al gauw een zwaardere opgave dan vooraf gehoopt. In de vijfde minuut was Clément Lenglet niet bij de les en nam Kévin Gameiro de bal over, alvorens Rodrigo te bedienen. Hij liet Cillessen kansloos, maar Gerard Piqué haalde zijn inzet ternauwernood weg op de lijn. Halverwege de eerste helft was het Gameiro zelf die de score opende. José Gayá ontving een lange bal en bediende Gameiro, die Jordi Alba het bos in stuurde en snoeihard langs Cillessen schoot.
Het werd nog erger voor Barça . Na ruim een halfuur werd Carlos Soler door Dani Perejo weggestuurd aan de rechterflank, was hij Alba te snel af en bracht hij de bal voor bij Rodrigo, die van dichtbij de 0-2 tegen de touwen kopte. Voor het eerst sinds 1952 kreeg Barcelona twee doelpunten om de oren in de finale van de Copa del Rey; ook destijds was Valencia de tegenstander en toen won Barcelona nog met 4-2. Barcelona gaf zich ook ditmaal niet gewonnen en kwam dichtbij via Lionel Messi, maar doelman Jaume Domènech strekte zich volledig en met succes.
Drie minuten na de rust liet Gonçalo Guedes na om de finale al voortijdig te beslissen: Cillessen zag een poeier van de Portugees net naast het doel zeilen. Aan de overzijde trof Messi vervolgens de paal na een briljante passeerbeweging met de buitenkant van de linkervoet. Twintig minuten voor tijd mikte Gerard Piqué maar net naast, voordat Messi alsnog voor de aansluitingstreffer zorgde in de rebound na een kopbal van Lenglet. Voor het eerst op de avond liet het thuispubliek zich gelden, in de hoop op een comeback, maar Valencia hield stand in de slotfase en pakte voor het eerst in elf jaar de Copa del Rey.
Valencia wint de Copa del Rey. (PRO SHOTS/Action Images)
De Graafschap heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting handhaving in de Eredivisie. In de eerste wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs won de ploeg van Henk de Jong met 1-2, door een strafschop van Youssef El Jebli in de blessuretijd. Dinsdag kan De Graafschap het karwei voor eigen publiek afmaken.
De wedstrijd op Het Kasteel kwam al vroeg tot ontbranding. In de negende minuut sprintte Lars Veldwijk langs de rechterflank, waarna hij een loopactie van Adil Auassar op waarde schatte. Veldwijk leverde een afgemeten voorzet, die door Auassar met het hoofd werd bekroond: 1-0. De Graafschap leek goed te reageren op de klap en was dreigend, maar de eerste grote kans op het volgende doelpunt was voor Sparta. Abdou Harroui had het vizier echter niet op scherp staan.
De sterk spelende Veldwijk liet zich acht minuten voor rust opnieuw gelden, toen hij de paal trof na een individuele actie. Op momenten was Sparta veel dreigender dan De Graafschap, maar de ploeg van Henk Fraser liet de bezoekers in grote delen van de eerste helft het spel maken. Ook in het tweede bedrijf maakte De Graafschap aanvankelijk weinig indruk. Sparta vergat echter door te drukken. Zodoende bleven de bezoekers in leven en halverwege de tweede helft kreeg Sparta het deksel op de neus.
De wijze waarop de 1-1 viel, was vrij gelukkig: de voorzet van Charlison Benschop was eigenlijk niet goed, maar via een Spartaan kwam de bal bij de tweede paal voor de voeten van Nabil Bahoui terecht. De Zweed reageerde attent en bracht de stand in evenwicht. Een tegendraadse kopbal van Veldwijk zeilde vervolgens maar net naast. Het werd een stuk moeilijker voor Sparta na een rode kaart voor Bart Vriends, die tweemaal geel verzamelde. In de blessuretijd ging het ook daadwerkelijk mis, toen De Graafschap een penalty kreeg na een overtreding van Harroui op Jordy Tutuarima en El Jebli overtuigend raak schoot.
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles
Het eerste duel tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles in de finale van de Keuken Kampioen Divisie Play-Offs heeft zaterdag geen winnaar gekregen. RKC kreeg op eigen veld de beste kansen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een doelpuntloze remise: 0-0. Go Ahead stapte zodoende als morele winnaar van het veld en hoopt promotie naar de Eredivisie dinsdagavond in eigen huis veilig te kunnen stellen.
RKC zegevierde in de vorige rondes op eigen veld al over NEC (3-0) en Excelsior (2-1) en ook tegen Go Ahead maakte de ploeg van trainer Fred Grim een prima indruk. De Waalwijkers waren de bovenliggende partij in de eerste helft en kwamen in de eerste twintig minuten tot enkele uitstekende mogelijkheden. Zo leverde een hachelijke situatie in het strafschopgebied van Go Ahead ternauwernood geen doelpunt op, terwijl Darren Maatsen na individuele actie op de vuisten van Hobie Verhulst schoot.
Rond het halfuur was RKC opnieuw gevaarlijk: een afstandsknal van Paul Quasten belandde op de bovenkant van de lat. Even later kreeg Maatsen een reuzenkans na een lange bal van achteruit, maar Gino Bosz voorkwam op de doellijn een zeker doelpunt van de spits, die vrijwel onmiddellijk erna nog een treffer afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. Go Ahead kwam in de eerste helft niet verder dan een rollertje van Thomas Verheydt en mocht uiteindelijk van geluk spreken dat de rust werd gehaald zonder kleerscheuren. De formatie van John Stegeman claimde nog wel tevergeefs een strafschop, na een vermeende overtreding van doelman Etienne Vaessen op Richard van der Venne.
Na de onderbreking was de wedstrijd een stuk meer in balans en waren kansen schaars. Beide ploegen grossierden in balverlies en wisten het publiek in het Mandemakers Stadion nauwelijks meer te vermaken. De eerste redelijke mogelijkheid na rust viel pas halverwege het tweede bedrijf te noteren: invaller Kevin Vermeulen schoot een afvallende bal namens RKC wild over. Grote kansen bleven daarna lange tijd uit, maar in de slotfase waren beide teams zowaar nog gevaarlijk. Een poging van Jeroen Veldmate werd vlak voor de doellijn onschadelijk gemaakt door Quasten, terwijl Vermeulen over volleerde na een uitstekende voorzet van Maatsen.
Er is vrij veel bewolking met vanochtend vooral in het noorden wat lichte (mot)regen. In de middag zijn er in het midden en zuiden ook opklaringen en het blijft dan droog. Aan het einde van de middag trekt van het noordwesten uit een regenzone het land binnen. De regen breidt zich in de avond over het land uit. In het zuidoosten blijft het nog lang droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig.
Komende nacht trekt de regenzone verder zuidoostwaarts. Van het westen uit wordt het daarna droog en klaart het op. De minima liggen rond 12 °C. De wind draait naar west en neemt af naar zwak tot matig. Aan de noordkust is de wind af en toe vrij krachtig.
Morgen overdag zijn er flinke zonnige perioden. In het zuidoosten is het eerst nog bewolkt en in het zuiden van Limburg kan in de ochtend nog wat regen vallen. Het blijft verder op veel plaatsen droog, maar in de avond kan in het noordwesten een enkele bui van zee binnendrijven. De middagtemperatuur ligt tussen 15°C aan de noordwestkust en lokaal 20°C in het zuidoosten. De wind komt uit west tot noordwest en is meest matig. (Bron: KNMI)
Chemtrails boven Charged zijn woonplaats. Sindsdien niets meer van hem vernomen, nou dan weet je het wel. Gelukkig hebben we de foto's nog..:)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
Het gebiedsverbod van Gianni L. op de Oostelijke eilanden in Amsterdam is ongegrond verklaard door de rechtbank. L. was het vermoedelijke doelwit bij de schietpartij in een buurtcentrum op Wittenburg, in januari 2018.
Zie ook Schietpartij Amsterdam: dode en twee gewonden en Doodgeschoten 17-jarige liep stage
Bij die schietpartij kwam de zeventienjarige Mohamed Bouchikhi om. Al snel werd duidelijk dat Bouchikhi niet het doelwit van de schutters was. Hij liep stage bij het buurtcentrum en voor de daders was er geen enkel motief hem te beschieten.
Meerdere media berichtten dat de negentienjarige Gianni L., die bij de schietpartij ook werd geraakt, het eigenlijke doelwit was. Waarnemend burgemeester Van Aartsen gaf hem een gebiedsverbod voor de Oostelijke eilanden. Door zijn aanwezigheid kon de veiligheid van buurtbewoners niet worden gegarandeerd. Dat gebiedsverbod werd driemaal verlengd.
L. wilde echter van het gebiedsverbod af en stapte naar de rechter. Die gaf hem deze week gelijk. De burgemeester heeft onvoldoende bewezen dat het gebiedsverbod noodzakelijk bleef. Volgens de rechter is het niet langer aannemelijk dat er gevreesd moet worden om het leven van L.