'Gaswinning Groningen snel stoppen' na aardbeving

Naar aanleiding van een aardbeving woensdagmorgen bij het Groningse Loppersum, met een kracht van 3,4 een vrij stevige, roept commissaris van de koning René Paas het kabinet op haast te maken met het stoppen van de gaswinning. De beving was optimaal getimed, want woensdag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

"Deze beving maakt in een klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is", aldus Paas tegen de NOS. "Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo'n grote klap kon komen." Ook wil hij dat er vaart wordt gezet achter het verstevigen van huizen. "De Groningers willen resultaten zien, ze willen een gevoel van veiligheid."

Volgens de Loppersumse burgemeester Hans Engels stelt Den Haag zich veel te passief op. Hij zegt dat er te lang wordt gewacht op "nieuwe beoordelingen, computermodellen, nieuwe inspecties en nieuwe adviezen".

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken erkent dat het beter kan. "We liggen voor op schema. Maar het is duidelijk niet genoeg, de kans op bevingen is er nog steeds. Er moeten onorthodoxe maatregelen genomen worden."

NAM
Na een even zware beving bij Zeerijp, ruim een jaar geleden, kondigde Wiebes die al aan. "We gaan de gaswinning beëindigen, we gaan naar nul en we gaan al die dingen doen die we tot nu toe niet wilden doen", zei hij toen volgens de Volkskrant tegen Paas. Daartoe moest het regeerakkoord worden gewijzigd, want Wiebes' voorganger Henk Kamp had onder druk van contractuele verplichtingen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) eerdere voornemens in de richting uitgesteld. Dat was tegen de adviezen in, na de zwaarste beving in 2012 met een kracht van 3,6.

Woensdag praat Paas opnieuw met het kabinet, en ongetwijfeld dus ook met Wiebes. De NAM moet binnen twee dagen met een analyse komen. Premier Mark Rutte reageerde in het tv-programma Goedemorgen Nederland door te zeggen dat de gaswinning in Nederland is "veranderd in een nachtmerrie". Volgens de huidige plannen moet die uiterlijk in 2030 zijn gestopt, maar dat wordt nu wellicht nog eerder. De gaswinning is bovendien al onderwerp van een parlementaire enquête.

De beving was tot in de stad Groningen, dertig kilometer verderop, te voelen. "Ik stond in de keuken te ontbijten en toen hoorde ik een klap", zegt inwoner Jos Walstra tegen de NOS. "Vervolgens ging ik naar het toilet en het was net of de wc onder me weg donderde."