Arbeidsmigrant Abdou zag Amsterdam veranderen

Abdou Menebhi migreerde op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam om daar te werken. Dat is precies vijftig jaar geleden. De eerste periode in die stad was voor hem niet gemakkelijk en hij zocht daarom hulp bij de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.

Menebhi liet zijn familie achter in Marokko zodat hij hier in Nederland voor hen geld kon verdienen. Via Parijs kwam hij uiteindelijk in de hoofdstad terecht en zijn eerste indruk was goed. "Ik vond de stad tolerant, gezellig, met veel water en bloemen. Heel leuk."

Verblijfsvergunning
Het leven hier was in het begin niet makkelijk voor Menebhi. Hij maakte deel uit van een groep van ruim 180 illegalen die op het punt stond om uitgezet te worden. Om een verblijfsvergunning te bemachtigen zochten zij hun toevlucht in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.

Hier voerden ze actie en ging de groep zelfs in hongerstaking om te voorkomen dat zij het land uit moesten. "Iedereen steunde de Marokkanen. Om humanitaire redenen of om politieke redenen. De solidariteit met de groep was heel groot." En met succes: iedereen krijgt een verblijfsvergunning.

Menehbi is nooit meer uit Amsterdam vertrokken en de kerk blijft altijd heel bijzonder voor hem. "Ik voel hier rust, het is echt een tweede huis voor mij." Wel vindt hij de stad minder tolerant geworden. "Individualisme is erg groot geworden. Amsterdam van de jaren 70 is niet meer het Amsterdam van nu."

Tentoonstelling
Over een halve eeuw Marokkaanse migratie is een tentoonstelling gemaakt die tot en met december op verschillende plekken in de stad Amsterdam te zien is.