Sensationele wereldtitel Finse ijshockeysters...maar toch niet

In het Finse Espoo is zondag het negentiende WK ijshockey voor vrouwen afgesloten. Achttien keer ging de finale tussen de VS en Canada, maar na een sensationale zege op Canada in de halve finales plaatste Finland zich voor de eindstrijd.

Achttien WK's, zes Olympische Spelen: Canada en de VS stonden altijd in de finale, Finland haalde op de Spelen van 2014 na altijd de halve finales, 23 keer dus. Het bereiken van de finale was dan ook een puur stukje historie, maar de VS kwam wel op voorspong.

Susanna Tapani schoot Finland al snel op gelijke hoogte en daar bleef het ook bij. Overtime moest gespeeld worden en daarin gebeurde het onmogelijke: de pas 19-jarige Petra Nieminen kreeg de puck voor haar stick en schoot Finland naar een werkelijk sensationale wereldtitel.

Oh nee, toch niet...

Terwijl Espoo uit elkaar plofte van vreugde werd duidelijk dat de videoscheidsrechters nog eens naar de beelden gingen kijken. Na lang overleg constateerde men een overtreding tegen de Amerikaanse goalie, waar de meningen nog altijd flink over verdeeld zijn, en dus werd de goal afgekeurd.

De finale ging verder en er werd niet gescoord, waarna er shootouts genomen werden. Na drie stuks stond het 2-1 voor de VS, waarna goalie Alex Rigsby uitgerekend Nieminen én Tapani van scoren af wist te houden, met toch de Amerikaanse wereldtitel als resultaat.

Feest, maar daarna niet meer (Bron: YouTube)