FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 april 2019

Traoré en Pereira helpen Jong Ajax aan ruime zege tegen Go Ahead Eagles

Jong Ajax heeft maandagavond met ruime cijfers gewonnen van Go Ahead Eagles in de Keuken Kampioen Divisie. Het team van Michael Reiziger zegevierde met 5-2 op De Toekomst, waardoor men stijgt van de elfde naar de zevende plaats. Go Ahead, de nummer drie van de competitie, zou bij een overwinning definitief verzekerd zijn geweest van een plek in de play-offs om promotie.

De wedstrijd begon spectaculair, met doelpunten aan beide kanten in de eerste vier minuten. De eerste treffer kwam van Thomas Verheydt, die profiteerde van een misverstand tussen doelman Dominik Kotarski en verdediger Dean Solomons. De spits kapte de keeper uit en schoot uit een moeilijke hoek raak via de paal. Ajax reageerde meteen: de thuisploeg sneed door de verdediging van Go Ahead heen en Lassina Traoré kon van dichtbij binnentikken.

Traoré kreeg in de twintigste minuut een grote kans om zijn tweede doelpunt te maken, toen hij alleen opdook voor Hobbie Verhulst na balverlies van Julian Lelieveld. De doelman bracht redding met zijn voet. Ajax bleef echter aanzetten, kwam met een volley van Noa Ling dicht bij de 2-1 en sloeg uiteindelijk toe via Perr Schuurs. De verdediger schoot met een pegel raak uit een vrije trap vanaf circa 22 meter en bepaalde daarmee de ruststand.

Zeven minuten na de onderbreking kwam Go Ahead langszij via Verheydt, die van Ajax alle ruimte kreeg om een voorzet af te maken. Maar daarna trok Ajax de wedstrijd naar zich toe en liep het uit naar een ruime zege. Danilo Pereira draaide weg bij zijn tegenstander en schoot raak, Traoré maakte zijn tweede van de avond en daarna bereidde laatstgenoemde het tweede doelpunt van eerstgenoemde voor: 5-2.

NBA: Bucks en Rockets beginnen zeer overtuigend aan play-offs

De basketballers van de Milwaukee Bucks en Houston Rockets zijn zeer overtuigend begonnen aan de play-offs in de NBA. Beide teams openden met een thuiswedstrijd en dat leverde een ruime zege op.

In het oosten openden de Bucks hun serie tegen de Detroit Pistons. Dat was geen moment spannend: de Bucks namen al vroeg het heft in handen en onder leiding van Giannis Antetokounmpo, goed voor 24 punten en 17 rebounds in slechts 24 minuten, begon Milwaukee met een simpele 121-86 zege.

De Rockets begonnen tegen de Utah Jazz en dat bleef nog iets spannender. Halverwege het eerste kwart namen de Rockets de leiding en die gaven ze geen moment meer weg, maar pas in de slotfase konden ze Utah definitief van zich af schudden: 122-90, waarbij James Harden goed was voor 29 punten en 10 assists.

De Portland Trail Blazers begonnen thuis tegen de Oklahoma City Thunder met winst. Al snel liep de thuisploeg uit naar een forse voorsprong, maar in de tweede helft werd het ineens toch nog spannend. Het was niet genoeg voor OKC, want onder leiding van Damian Lillard (30 punten) won Portland met 104-99.

In Boston namen de Celtics het op tegen de Indiana Pacers en dat ging redelijk op en neer. De bezoekers domineerden de eerste helft, maar de Celtics namen het met een geweldig derde kwart (26-8) over, waarna ze het met 84-74 keurig af konden maken, onder meer dankzij 20 punten van Kyrie Irving en Marcus Morris.

NBA play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Brooklyn)
04.30 Golden State Warriors - Los Angeles Clippers, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Golden State)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Gevangenisstraf voor ontucht met dochters

Een 52-jarige man uit Nieuwegein is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden. De man heeft tussen 2005 en 2009 meerdere keren ontucht gepleegd met zijn dochters.

Misbruik
Het misbruik vond plaats in Nieuwegein in de woning van de man, en dus ook in de woning van de slachtoffers. Die waren toen tussen de 10 en 14 jaar oud. Het misbruik bestond onder andere uit het betasten, likken en strelen van de slachtoffers. Hij heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van zijn dochters. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als vader.

Zedenzaken
Net als de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het seksueel binnendringen bij het oudste slachtoffer niet wettig en overtuigend te bewijzen is. Zedenzaken kenmerken zich vaak door het feit dat slechts twee personen aanwezig zijn. Alleen de verklaring van het slachtoffer is niet voldoende om tot een veroordeling te komen. De rechtbank benadrukt dat dit niet mag worden verward met een oordeel over de geloofwaardigheid van een getuige. Het wordt niet uitgesloten dat het wel is gebeurd, maar het is onvoldoende om te komen tot wettig bewijs.

Celstraf
De advocaat van de man pleitte voor een taakstraf. De rechtbank is van oordeel dat het misbruik niet onbestraft kan blijven en dat er een gevangenisstraf moet volgen. Dat de man lymfeklierkanker heeft gekregen is geen reden om hem geen gevangenisstraf op te leggen. Ook omdat een gevangenisstraf de behandeling niet doorkruist. De man heeft verklaard dat hij geen reguliere medische behandeling meer volgt, maar dat hij groentesappen drinkt als behandeling van zijn ziekte. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank wijkt daarom af van de eis van de officier van justitie.

Juventus moet twee ervaren krachten missen tegen Ajax

Juventus moet het dinsdagavond in het kwartfinaleduel tegen Ajax stellen zonder Mario Mandzukic en Giorgio Chiellini. De aanvaller is afgehaakt met knieproblemen, terwijl de verdediger nog te veel last heeft van de kuitblessure die hem vorige week ook aan de kant hield. Trainer Massimiliano Allegri heeft maandagavond een 21-koppige spelerslijst bekendgemaakt, die hij nog moet inkorten tot 18 namen.

Mandzukic had vorige week nog een basisplaats tegen Ajax. Hij stond negentig minuten in het veld, maar was nagenoeg onzichtbaar in de Johan Cruijff ArenA. Ook Italiaanse media schrijven maandag dat Mandzukic 'zichzelf niet is' de afgelopen weken, en dat Juventus zijn absentie wel zal kunnen opvangen. De in vorm stekende Moise Kean staat immers te trappelen om de spitspositie op te vullen.

De negentienjarige Kean kwam in zijn laatste zes officiële wedstrijden, waarvan twee voor de nationale ploeg van Italië, steeds een keer tot scoren. Dat is des te knapper omdat hij tweemaal als invaller binnen de lijnen kwam. Zaterdag maakte hij nog het enige doelpunt voor Juventus in de verloren uitwedstrijd tegen SPAL (2-1). In clubverband staat de teller van Kean dit seizoen op 386 minuten in 11 officiële wedstrijden, waarin hij 7 keer scoorde en een doelpunt voorbereidde.

Chiellini zal vermoedelijk opnieuw worden afgelost door Daniele Rugani. Tuttosport schrijft dat er nog een zeer kleine kans is dat de aanvoerder alsnog aan de selectie wordt toegevoegd. Martin Cácares is er net als vorige week niet bij, terwijl Andrea Barzagli en Emre Can wel zijn opgenomen in de groep van 21 man. Laatstgenoemde vergezelt trainer Massimiliano Allegri maandagavond op de persconferentie.

NHL: Lightning op rand van uitschakeling, Islanders stomen door

De play-offs in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL beginnen flink op stoom te komen en één van de grote favorieten zit dik in de problemen: de Tampa Bay Lightning, dé ploeg van het reguliere seizoen, staat op het randje van de afgrond.

De Columbus Blue Jackets wonnen in Tampa Bay al twee keer en in eigen huis gingen ze daar vrolijk mee verder. Matt Duchene en Oliver Björkstrand lieten het kanon in de Nationwide Arena in de tweede periode knallen, Ondrej Palat deed wat terug namens de Lightning. Het bleef spannend, maar goalie Sergei Bobrovsky hield Columbus op de been en Cam Atkinson schoot ze definitief naar de winst: 1-3 en dus is de ploeg nog één zege verwijderd van een echte stunt.

Ook de Pittsburgh Penguins zitten flink in de penarie. Na twee nederlagen in New York verloor de ploeg ook in eigen huis van de Islanders. Garrett Wilson zorgde wel voor een voorsprong in de eerste periode, anderhalve minuut later hadden Jordan Eberle en Brock Nelson de stand al omgedraaid: 1-2. Leo Komarov zorgde voor 1-3, Anders Lee tekende voor de 1-4 eindstand en dus ook een 3-0 voorsprong voor de Islanders.

Blue Jackets - Lightning (Bron: YouTube)

De St Louis Blues wonnen in Winnipeg twee keer van de Jets en dankzij David Perron kwamen ze ook op voorsprong in eigen huis. De Jets sloegen echter terug met drie goals in de tweede periode en de 2-3 werd gevolgd door nog eens twee Jets-goals. Alexander Steen bracht de spanning met 3-5 wat terug, maar Kyle Connor schoot dat er met de 3-6 eindstand weer uit en dus hebben de Jets de achterstand verkleind naar 2-1.

De Vegas Golden Knights en San Jose Sharks stonden na de twee wedstrijden in San Jose op 1-1 en al na zestien seconden opende Mark Stone de score. Echt spannend werd het overigens niet in Las Vegas: via 2-1 liepen de Golden Knights uit naar 5-1, onder meer dankzij twee goals en twee assists van Paul Stastny, waarna de Sharks vroeg in de derde periode nog voor wat hoop zorgden: 5-3. Stone completeerde zijn hattrick en schoot de 6-3 eindstand binnen, waardoor Vegas op 2-1 staat in de serie.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins, East 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
01.00 Carolina Hurricanes - Washington Capitals, East 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Washington)*
03.30 Dallas Stars - Nashville Predators, West 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
04.00 Colorado Avalanche - Calgary Flames, West 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
*Live op FOX Sports

Golden Knights - Sharks (Bron: YouTube)

Arbiter Liesveld stopt per direct

Richard Liesveld keert niet meer terug als scheidsrechter. De 45-jarige arbiter bergt zijn fluit definitief op, omdat hij er niet in slaagt te herstellen van een hardnekkige rugblessure. Liesveld staat al een tijdje aan de zijlijn - op 25 november 2016 kwam hij tijdens het duel tussen sc Cambuur Leeuwarden en NAC Breda voor het laatst in actie.

Liesveld begon zijn loopbaan als scheidsrechter in 1990 in het amateurvoetbal. Tien jaar later maakte hij promotie naar de C-lijst van het betaald voetbal, waarna hij op 11 februari 2001 als arbiter in het betaald voetbal debuteerde. Op basis van zijn goede prestatie werd hij in 2007 senior-scheidsrechter.

In totaal was Liesveld verantwoordelijk voor 379 wedstrijden in het betaald voetbal; 197 in de Eredivisie en 131 in de Eerste Divisie. De hoogtepunten in zijn carrière waren de strijd om de Johan Cruijff Schaal in 2013 (AZ - Ajax; 2 - 3) en de bekerfinale in 2015 (PEC Zwolle - FC Groningen; 0 - 2).

Ook was Liesveld in de periode tussen 2008 en 2016 op internationaal vlak actief. Bovendien maakte hij deel uit van Team Kuipers op het EK van 2012 en het EK van 2016. Daarnaast was hij samen met Team Kuipers verantwoordelijk voor de Europese Supercup in 2001 in Monaco tussen FC Barcelona – FC Porto, de finale van de Europa League in 2013 in Amsterdam tussen Benfica en Chelsea en de finale van de Champions League in 2014 in Lissabon tussen Real Madrid en Atlético Madrid

Wielrenner Pantano betrapt op EPO

Het gebeurt niet al te vaak meer, maar wielrenner Jarlinson Pantano heeft de klassieker voor elkaar gekregen: betrapt worden op EPO. De 30-jarige Colombiaan is door zijn ploeg Trek-Segafredo per direct geschorst.

De out-of-competitioncontrole werd op 26 februari uitgevoerd, twee dagen na het einde van de Tour du Haut-Var. Pantano was vooral in 2016 sterk, met etappezeges in de Ronde van Zwitserland en de Tour de France als resultaat. Sindsdien reed hij geen deuk meer in een pakje boter, op etappewinst in de Ronde van Catalonië vorig jaar na.

De Colombiaan, bezig aan zijn achtste seizoen als prof, mag uiteraard het openen en testen van de B-staal aanvragen, maar is ook door wielerbond UCI wel voorlopig geschorst.

Homoseksuele kandidaat lanceert presidentscampagne VS

Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend te Indiana, heeft zich officieel kandidaat gesteld om het in 2020 op te nemen tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De openlijk homoseksuele 37-jarige doet het opvallend goed in de peilingen, en kan met zijn profiel de ideale 'tegenpool-kandidaat' vormen die aanhangers van de Democratische Partij lijken te zoeken.

Op campagnebijeenkomsten lopen aanhangers rond met bordjes met de woorden 'Boot Edge Edge', om duidelijk te maken hoe de ongebruikelijke naam van Maltese oorsprong wordt uitgesproken. De kandidaat heeft een carrière als econoom en militair achter de rug, en heeft in Afghanistan gediend.

Hij betreedt als jongste kandidaat een behoorlijk druk strijdtoneel van inmiddels 18 mededingers. Eerder stelden de 77-jarige Bernie Sanders en Elizabeth Warren (69) zich al kandidaat. Mogelijk komt daar ook nog Joe Biden bij, met zijn 76 jaar ook niet meer de jongste.

Buttigieg zou stemmen kunnen trekken bij zowel gematigde als progressieve Democraten. Bij recente peilingen in Iowa en New Hampshire kwam hij als derde uit de bus, achter Sanders en Biden. Maar eerder werd zijn kandidatuur niet alleen gewaagd maar ook kansloos genoemd. Inmiddels heeft de burgemeester zich echter tot serieuze mededinger ontpopt.

De kersverse kandidaat wordt omschreven als authentiek en slim. Hij spreekt acht talen waaronder Spaans, Frans, Noors en Arabisch. De Democraat heeft zich uitgesproken voor een duurzaam economisch programma, de zogenoemde Green New Deal, en voor meer controles op wapenaankopen. Ook wil hij meer belasting heffen bij de allerrijksten, en troepen terugtrekken uit Afghanistan. Buttigieg is lid van de Episcopaalse Kerk, en trouwde vorig jaar met zijn partner Chasten.

De Giro d'Italia gaat in 2020 van start in Boedapest

De Giro d'Italia start volgend jaar in Boedapest, zo heeft de burgemeester van de Hongaarse hoofdstad samen met Giro-organisator RCS bekendgemaakt. Na de 'Grande Partenza' volgen nog twee etappes op Hongarije. Hoe de eerste drie ritten eruit zien is nog niet bekend gemaakt door de organisatie.

Het is de veertiende keer dat de Ronde van Italië over de grens start. In 1965 had San Marino de eer. In Nederland is de Ronde van Italië drie keer van start gegaan. Groningen was in 2002 als eerste aan de beurt en later volgden ook nog Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016). Vorig jaar startte de Giro d'Italia in Jeruzalem.

Dit jaar zal de start gewoon in Italië worden gehouden. Op 11 mei start de Giro d'Italia in Bolonga met een klimtijdrit.

'Politie in Turijn pakt Ajax-fans op na aantreffen boksbeugels en bitjes'

De Italiaanse politie heeft naar verluidt al vijf Ajax-fans opgepakt in Turijn, nadat in hun supportersbus boksbeugels en bitjes zijn gevonden. Ajax speelt dinsdagavond de tweede wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League tegen Juventus, waardoor veel fans van de Amsterdamse club al zijn afgereisd naar Italië.

De Italiaanse sportjournalist Gianluca Di Marzio meldt dat de supportersbus van de weg is geplukt vanwege controle. Bij het onderzoek zijn er dus verschillende objecten aangetroffen die kunnen duiden op intenties om geweld te plegen. Mogelijk zullen de vijf 'ultra's van Ajax' dinsdag niet aanwezig zijn als de club het opneemt tegen Juventus.

Bij de heenwedstrijd in Amsterdam vorige week kwam het ook al tot een confrontatie tussen de uitfans en de lokale politie. De Italiaanse supporters werden door de politie opgewacht ter hoogte van het metrostation Waterlooplein en waren in het bezit van een flinke hoeveelheid wapens. Hierbij ging het onder meer om uitschuifbare wapenstokken, vlaggenstokken, een hamer en andere slagvoorwerpen. In totaal werden 185 fans aangehouden.

De supporters werden na hun arrestatie met bussen overgebracht naar een cellencomplex. De meeste fans werden woensdagavond en -nacht vrijgelaten, maar veertien mochten nog niet vrijuit wegens openlijke geweldpleging. De heenwedstrijd eindige vorige week in een 1-1 gelijkspel, waardoor Ajax dinsdag aan een overwinning of doelpuntrijke remise genoeg heeft voor een plek in de halve finales van de Champions League.

Ajax wijst verzoek FC Twente af: "Dat is niet ons probleem"

FC Twente gaat de kampioenswedstrijd tegen Jong Ajax komende vrijdag niet afwerken in de Johan Cruijff ArenA. De huidige koploper van de Keuken Kampioen Divisie had Ajax en de gemeente Amsterdam gevraagd de wedstrijd te verplaatsen naar de ArenA, maar een woordvoerster laat weten dat het duel gewoon gaat plaatsvinden op De Toekomst.

"De wedstrijd wordt gewoon op De Toekomst gespeeld. We zijn op de hoogte van het verzoek, maar we gaan niet in de ArenA spelen", zo citeert de NOS. Voor de fans van FC Twente zijn er slechts 185 kaartjes beschikbaar, waardoor men graag wilde zien dat de wedstrijd zou worden afgewerkt in de ArenA, waar veel meer supporters aanwezig kunnen zijn.

De KNVB had het prima gevonden als er in de ArenA gespeeld zou worden, zo klinkt het, maar Ajax wil niet meewerken aan het plan. "Met 185 kaarten is de capaciteit al verhoogd. De KNVB heeft de eis dat 2,5 procent van de beschikbare kaarten voor uitsupporters moet zijn. Met 185 kaarten is 8,8 procent gevuld met Twente-fans."

"We begrijpen dat Twente graag met meer supporters naar de wedstrijd wil komen, maar dat is niet ons probleem. In principe spelen we gewoon op De Toekomst, dat is alles wat we er nu over kunnen zeggen." Supportersvereniging Vak-P heeft al aangekondigd dat men vrijdag met duizenden fans naar Amsterdam zal afreizen als het duel op De Toekomst zou worden afgewerkt.

Keurmerk voor zuivel goed nieuws voor melkkoeien

Het nieuwe Beter Leven keurmerk (BLk) voor zuivel is goed nieuws voor de melkkoeien. Wakker Dier is vooral blij met de extra ruimte die melkkoeien krijgen, inclusief een ligplaats voor elke koe. Ook de kalfjes zijn beter af, die blijven twee keer zo lang op de boerderij waar ze geboren worden.

Aan koeienstallen worden geen wettelijke eisen gesteld over de ruimte die koeien moeten hebben. Bij het nieuwe Beter Leven keurmerk zijn daar wel regels voor. “De koeien hebben daardoor meer ruimte, voor elke koe een ligplaats en ze mogen de wei in. Zo worden belangrijke knelpunten aangepakt”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Rundvlees
Naast zuivel met een Beter Leven- ster, komt er nu ook rundvlees met een ster. Tot nu toe was er alleen rundvlees op de markt met twee of drie sterren. Hilhorst: “Er komt nu dus ook een alternatief voor gangbaar rundvlees bij. Wij hopen dan dus ook dat veel melkveebedrijven over gaan op BLk-zuivel.”

Klimaat en natuur
Het nieuwe keurmerk voor zuivel is maandag gepresenteerd door de Dierenbescherming, Natuur & Milieu en de Vogelbescherming. Naast eisen voor het welzijn van de koeien, zijn ook criteria op het gebied van klimaat en natuur meegenomen.

OM gaat niet opnieuw graven naar Willeke Dost

Het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland heeft de afgelopen maanden veel aandacht gehad voor de zaak van de vermiste Willeke Dost uit Koekange. Vanuit een burgerinitiatief is meerdere keren contact geweest met politie, gemeente en Openbaar Ministerie.

Getuigenverklaring
Onlangs is opnieuw gesproken met een specifieke getuige die, volgens de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief, nieuwe informatie zou hebben over de locatie waar Willeke Dost begraven zou zijn. De politie kende deze getuige al, omdat er in 2017 al met deze getuige is gesproken. Desondanks hebben rechercheurs opnieuw contact gehad met deze getuige. De recente verklaring die de getuige heeft gegeven komt overeen met de verklaring die eerder is afgegeven en biedt geen nieuwe inzichten. Dat betekent dat politie en OM bij het standpunt blijven om niet te gaan graven in Koekange.

Eerder onderzoek
De afgelopen maanden hebben er verschillende initiatieven plaatsgevonden in het onderzoek naar de vermiste Willeke Dost uit Koekange. Zo is opnieuw met getuigen en specialisten gesproken en zijn andere aangedragen aanwijzingen tegen het licht gehouden. Alle uitkomsten zijn nogmaals beoordeeld. Deze inspanningen hebben tot nu toe helaas niet geleid tot nieuwe feiten en inzichten in de verdwijning van Willeke Dost.

Burgerparticipatie
Om duidelijkheid te krijgen in vermissingen als die van Willeke Dost is het verkrijgen van concrete tips essentieel. De politie hecht dan ook veel waarde aan de inzet van burgers om duidelijkheid te krijgen in opsporingsonderzoeken en staat altijd open voor informatie die mogelijk leidt tot nieuwe inzichten. De inzet van de afgelopen periode heeft echter niet geleid tot nieuwe feiten wat betekent dat politie en OM bij het standpunt blijven om niet te gaan graven in Koekange. Daarbij benadrukt de politie dat het niet is toegestaan om zonder toestemming te graven op privéterreinen.

Contact
Het coldcaseteam benadrukt dat het, net als familie en omwonenden, antwoorden wil krijgen op de vraag wat er in 1992 met Willeke Dost is gebeurd. Heeft u informatie dat nog niet eerder met de politie is gedeeld, neem dan contact op via 0900-8844.

Meisje verkracht in de bosjes, dader liet fiets achter

De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen nadat maandagochtend een meisje van 18 jaar het slachtoffer werd van een verkrachting in Heusden, gemeente Asten. De recherche is met spoed op zoek naar getuigen.

Het meisje was zondagavond met vrienden wat gaan drinken in het centrum van Asten. Via de Emmastraat fietste ze rond 01.00 uur over de Wolfsberg om vervolgens via de rotonde de Voorste Heusden op te fietsen. Net voor de Kasteellaan werd het meisje van haar fiets geduwd door een onbekende man op een fiets. In de bosjes werd het meisje bedreigd en werden er seksuele handelingen bij haar verricht. Rond 02.45 uur ging de dader er te voet vandoor en werd de politie gewaarschuwd. De fiets van de man bleef achter. 

Uitgebreid onderzoek
In de omgeving werd, onder meer met een helikopter en met een speurhond, tevergeefs gezocht naar de dader, die Nederlands sprak. Hij droeg een grijze broek en een korte, zwarte jas en was tussen de 20 en 25 jaar oud. Hij had een beginnende baard en snor en stekeltjeshaar. De man vluchtte weg in de richting van de Kasteellaan. De technische recherche heeft maandagochtend uitgebreid onderzoek gedaan op de Voorste Heusden en sporen veiliggesteld, waaronder de fiets van de dader. Het meisje is opgevangen door specialisten van de zedenpolitie, die met haar in gesprek gaan.

Mogelijke getuigen
Een woordvoerder van de politie: "Terwijl het meisje en de dader in de bosjes waren, zijn er meerdere auto’s langsgereden. Mogelijk zaten daar mensen in die iets hebben gezien. Dat geldt uiteraard ook voor mensen die zijn langsgefietst. Enige tijd hebben de fietsen van de dader en het slachtoffer in een sloot gelegen en mogelijk is dat opgevallen. Iedereen die meer weet wordt met klem opgeroepen om zich te melden. Misschien is er iemand die tussen 1.00 en 2.45 uur opvallende zaken heeft gezien op de beschreven route? Mogelijk hebben mensen gezien dat het meisje werd gevolgd? Al die informatie is welkom bij de politie op 0900-8844. Blijf je liever anoniem? Bel dan 0800-7000."

Meisje verkracht in de bosjes, dader liet fiets achter (Foto: Politie.nl)
Meisje verkracht in de bosjes, dader liet fiets achter (Foto: Politie.nl)

Boek over politieonderzoek Nicole van den Hurk moet worden aangepast

Delen van een boek over het politieonderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk, mogen niet worden gepubliceerd. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de nabestaanden tegen de schrijver en uitgever de Persgroep.

Meelopen met cold case-team
De schrijver van het boek liep in 2013, op uitnodiging van justitie, vier maanden mee met het cold case-team van de politie dat onderzoek deed naar de dood van het meisje in 1995. Hij kreeg daarbij, onder tekening van een geheimhoudingsverklaring, toegang tot alle informatie in het strafdossier. In 2018 volgde hij tevens het OM op de voet tijdens het hoger beroep in de strafzaak. Het doel van de samenwerking was het publiek inzicht te geven in de inspanningen die politie en justitie leveren in een cold case-onderzoek.

Nabestaanden niet op de hoogte
De nabestaanden wisten niets van de samenwerking. Zij werden in oktober vorig jaar, een week voor de geplande publicatie van het boek, op de hoogte gesteld. Zij maakten direct bezwaar. Het Openbaar Ministerie erkende toen dat de nabestaanden te laat waren geïnformeerd en dat onvoldoende rekening was gehouden met de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. Desondanks kwamen de partijen niet tot overeenstemming over aanpassing van de publicatie, waarna de nabestaanden uiteindelijk bij de rechter eisten dat de publicatie zou worden verboden of op zijn minst zou worden aangepast.

Meningsuiting versus privacy
De voorzieningenrechter oordeelt dat een volledig verbod op publicatie van het boek een te grote inbreuk zou vormen op de vrijheid van meningsuiting van de journalist en de uitgever. Het boek bevat echter wel 21 passages die in strijd zijn met het recht op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de nabestaanden. De relevantie van deze teksten is vanuit journalistiek oogpunt beperkt, terwijl zij de privacy van de betrokkenen wel schenden. Ook zijn teksten in sommige gevallen onnodig diffamerend of denigrerend. De 21 passages dienen daarom uit het boek te worden verwijderd en mogen op geen enkele andere wijze worden gepubliceerd.

81 keer is scheepsrecht voor NASCAR-coureur Truex op shorttrack

NASCAR-coureur Martin Truex Jr heeft in de Cup Series éindelijk een zege te pakken op een zogenaamde shorttrack. De kampioen van 2017 won op de Richmond Raceway in Virginia, waar hij bijna de helft van de 400 ronden op kop reed. Het was de 20e Cup-zege voor Truex, die in 80 eerdere pogingen op een shorttrack naast de winst greep.

Kevin Harvick vertrok vanaf poleposition en had ook een tijdje de leiding, maar richting de competition caution - het had geregend en dus waren de baanomstandigheden anders dan tijdens de eerdere sessies - nam Kyle Busch het heft in handen. Hij won de eerste stage vervolgens ook zonder problemen, voor Joey Logano en Truex.

Busch en Logano reden bij de herstart voor stage twee voorop en in het middenveld kreeg Kyle Larson al snel een probleem: hij werd aangetikt door Daniel Hemric en moest zich een weg richting pitstraat banen. Dat lukte, maar een paar ronden later spinde hij de muur in. Vrijwel iedereen kwam naar binnen en daarbij ging het fout voor Busch: hij reed te hard en moest achteraan aansluiten, waardoor Truex de leiding in handen nam.

Logano was niet blij met Keselowski (Bron: YouTube)

In de slotfase van stage twee had Truex flink wat moeite om voorbij achterblijver Ryan Blaney te komen, waar Logano van profiteerde: hij pakte de leiding en won de stage, voor Truex, Kevin Harvick en Brad Keselowski. Dat was bij de herstart ook weer min of meer de volgorde en dus kon de tweede helft van de race beginnen.

Met zo'n 150 ronden te gaan zette Michael McDowell zijn auto stevig in de muur, met uiteraard een caution als gevolg. Dat zorgde weer voor pitstops en bij de herstart was de leiding in handen van Truex, met Keselowski achter zich aan, hoewel die niet veel later de leiding overnam. Dat duurde dan weer niet lang, want hij viel wat terug en Truex greep de leiding terug, met Clint Bowyer achter zich aan.

McDowell in de muur (Bron: YouTube)

Met ruim twintig ronden te rijden zat Bowyer bovenop de achterkant van Truex, terwijl ook Logano dichterbij kwam. Een rondenlange aanval van Bowyer werd met pijn en moeite afgeslagen door Truex, die vervolgens last kreeg van wat achterblijvers. Ook Harvick kon zo ineens weer aansluiten en dus werd het nog bijzonder spannend.

Logano profiteerde optimaal van een klein foutje van Bowyer en schoof op naar plek twee, waarna hij zich met twee ronden te gaan bij Truex meldde. Een ultieme aanval mislukte echter en met een half uitbrekende achterkant kwam Logano als tweede over de streep, achter Truex, die zo éindelijk een race won op een shorttrack.

Truex houdt Logano van zich af (Bron: YouTube)

MLB: Bogaerts schittert en slaat Red Sox naar winst

De honkballers van de Boston Red Sox beginnen eindelijk een beetje op gang te komen. De regerend kampioenen kenden een stroeve start in de MLB, maar wonnen zondagavond van de Baltimore Orioles (4-0) en staan nu op een 6-10 record.

Pitcher David Price gooide zeven snaarstrakke innings namens de Red Sox, waar Xander Bogaerts de gehele productie voor zijn rekening nam. In de vierde inning sloeg hij Steve Pearce binnen met een sacrifice fly, in de achtste inning gooide hij het op slot door met een homerun Mookie Betts, JD Martinez en uiteraard zichzelf over de thuisplaat te slaan.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 4-0
New York Yankees - Chicago White Sox 2-5
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 4-8
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 1-3 (5 extra innings)
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 3-4
Minnesota Twins - Detroit Tigers 6-4
Kansas City Royals - Cleveland Indians 9-8
Texas Rangers - Oakland Athletics 8-7
San Francisco Giants - Colorado Rockies 0-4
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 8-4
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 5-9
Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers 7-1
Seattle Mariners - Houston Astros 2-3
Atlanta Braves - New York Mets 7-3

Red Sox - Orioles (Bron: YouTube)

Zinderende rugbyfinale beslist Singapore Sevens

De rugby sevensploeg van Zuid-Afrika heeft na een prachtige finale tegen Fiji de Singapore Sevens gewonnen, het achtste van tien toernooien in de World Rugby Sevens Series.

Zuid-Afrika won in de groepsfase al van Schotland (36-10) en Canada (36-0), waarna het onderlinge duel met Fiji ook gewonnen werd (17-7). Fiji verloor zelfs met 12-19 van Schotland, maar de 50-12 winst op Canada was alsnog voldoende voor een plek in de kwartfinales.

In de kwartfinales won Zuid-Afrika met 21-12 van Samoa, terwijl Fiji met 15-9 van Nieuw-Zeeland won. De Zuid-Afrikanen klopten de Amerikaanse Sevens Series-koplopers met 24-12 in de halve finales, terwijl Fiji met 19-12 te sterk was voor Engeland.

In de finale viel aanvankelijk alles de kant van Fiji op: Aminiasi Tuimaba, Napolioni Bolaca en Vilimoni Botitu scoorden tries, Bolaca trapte twee conversies tussen de palen. In de tweede helft sloeg Zuid-Afrika echter terug, en hard ook.

Dankzij tries van Kurt-Lee Arendse, Angelo Davids en Ryan Oosthuizen werd het gat bijna gedicht, Selvyn Davids trapte de Blitzbokke in de slotminuut met een penalty naar de 20-19 zege.

De VS gaat nog altijd aan de leiding, op de voet gevolgd door Fiji. Nieuw-Zeeland staat derde, Zuid-Afrika verstevigde de vierde plek, die als laatste via de Sevens Series recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen.

De finale van de Singapore Sevens (Bron: YouTube)

Eerste WTA-titel tiener Anisimova, Hercog wint na 7 jaar weer

Tennisster Amanda Anisimova heeft haar eerste WTA-titel al te pakken. De pas 17-jarige Amerikaanse nummer 54 van de wereld was in Bogota te sterk voor de zes jaar oudere Australische Astra Sharma (WTA-102).

De eerste vijf games leverden stuk voor stuk servicebreaks op, waarna Sharma de set pakte. Anisimova sloeg echter terug en draaide haar tweede finale om. Op het Colombiaanse gravel had de tiener nog ruim vijf kwartier nodig om het af te maken: 4-6, 6-4, 6-1.

In het Zwitserse Lugano ging de titel naar Polona Hercog (WTA-64), die al lang niet meer had gewonnen: in 2011 en 2012 won ze in Båstad, daarna niet meer. In Lugano speelde ze tegen een ander 17-jarig toptalent, de Poolse Iga Swiatek (WTA-88). Die stond voor het eerst in de finale en bood anderhalf uur lang goed partij, maar de ervaring van Hercog gaf in set drie de doorslag: 6-3, 3-6, 6-3.

Agenten gewond bij aanhouden agressieve verdachte

Een 22-jarige man uit Axel is zondag aangehouden op verdenking van vernieling. De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Hierdoor liepen twee agenten letsel op.

Buurtbewoners waren rond 11.45 uur getuige van een conflict tussen een man en een vrouw bij een woning aan de Bernardstraat. De man heeft vervolgens bij de getuigen schade toegebracht aan de voordeur van hun woning.

Hierop is de politie gewaarschuwd en ter plekke gekomen. De verdachte verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Twee agenten liepen hierbij letsel op aan hand en arm. De verdachte is ingesloten voor verhoor. De benadeelde deed aangifte van vernieling.

Rotterdammer in hoger beroep twee keer zo zwaar gestraft

Een 33-jarige Rotterdammer is in hoger beroep schuldig bevonden aan de voorbereiding van een terroristische aanslag. Het gerechtshof Den Haag heeft hem hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Dit is overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie.

Na een tip van de veiligheidsdienst werd op 7 december 2016 zijn woning doorzocht. In zijn kelderbox werd een machinegeweer en bijbehorende munitie gevonden. Ook bleek de man in het bezit van veel verboden vuurwerk, dat gebruikt kan worden om bommen mee te fabriceren, en stonden op zijn computer handleidingen voor het maken van een staafbom en een bomgordel.

Bovendien stond daarop veel extremistisch propagandamateriaal van onder meer IS. Het Haagse gerechtshof heeft aangenomen dat de Rotterdammer was geradicaliseerd en voorbereidingen trof voor het plegen van een aanslag. Het gerechtshof heeft hem in het bijzonder aangerekend dat hij ook ter zitting geen afstand heeft willen nemen van het gedachtengoed en de handelwijze van IS.

Eerder had de rechtbank Rotterdam de man, na een eis van 8 jaar, veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar. Het gerechtshof Den Haag heeft zwaarder getild aan de beveiliging van de samenleving, met name vanwege het gevaar voor herhaling.

Tennisser Garin pakt eerste ATP-titel, Paire wint in Marokko

Tennisser Christian Garin heeft zijn eerste ATP-titel te pakken. De 22-jarige Chileen haalde eerder dit jaar in São Paulo al voor het eerst een finale op het hoogste niveau, in Houston pakte hij de titel.

Op het Amerikaanse gravel stond Garin (ATP-47) tegenover de nog twee jaar jongere Noor Casper Ruud (ATP-68), die zijn eerste finale speelde. In set één vocht Ruud zich na twee snelle breaks terug, maar Garin pakte de tiebreak alsnog. De Noor won set twee wel, maar in de beslissende set was Garin de sterkste: 7-6 (4), 4-6, 6-3.

In het Marokkaanse Marrekesh stond Benoit Paire in de finale tegenover de Spanjaard Pablo Andujar (ATP-86). De Franse nummer 43 van de wereld was een maat te groot voor zijn opponent en pakte op vrij simpele wijze zijn tweede ATP-titel ooit en zijn eerste in bijna vier jaar: 6-2, 6-3.

Moordenaar (29) die oma Toni doodstak, moet terug naar Irak

De 29-jarige Vinwar H. uit Irak, de man die in 2015 de 96-jarige Toni Heeremans- de Jong doodstak in Amsterdam, moet Nederland definitief verlaten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft zijn verblijfsvergunning terecht ingetrokken, oordeelde de bestuursrechter.

De dader zit nu nog in een tbs-kliniek maar als die behandeling afgerond is, moet hij meteen terug naar Irak. Volgens de bestuursrechter in Groningen heeft de IND het besluit tot het intrekken van de verblijfsvergunning en het opleggen van een reisverbod voldoende onderbouwd.

Oma Toni werd in maart 2015 neergestoken toen ze met haar rollator door de Govert Flinckstraat wandelde, de straat waar ze al meer dan 75 jaar woonde. Op de intensive care vocht ze enkele weken voor haar leven, maar stierf uiteindelijk in april. Vanuit het hele land kreeg ze duizenden beterschapskaarten.

Weerloos slachtoffer
Vinwar 'Vino' H. verklaarde na zijn aanhouding dat hij met de daad zijn vader wilde straffen. Vanuit zijn woonplaats Arnhem kwam hij naar de hoofdstad om naar eigen zeggen willekeurig iemand neer te steken. 'Hij was op zoek naar een weerloos slachtoffer', zei zijn advocaat toentertijd.

De rechter veroordeelde H. tot onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging. Omdat de dader volledig ontoerekeningsvatbaar was verklaard door deskundigen, kreeg hij geen celstraf. Hij vocht het intrekken van zijn verblijfsvergunning aan, maar krijgt nu ongelijk van de rechter.

Ernstige bedreiging
Volgens de IND vormt H. een ernstige bedreiging voor de samenleving. Ook mocht de IND hem voor tien jaar verbieden naar Nederland te komen. H. verblijft sinds 2000 in Nederland. In 2007 kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning die telkens werd verlengd.

Vrouw (69) mishandeld tijdens uitlaten hond

Een 69-jarige vrouw  is zondag 14 april 2019 omstreeks 16.30 uur naast de gymzaal op de Patrijslaan in Oosterhout door een nog onbekende man mishandeld tijdens het uitlaten van haar hond. Het slachtoffer werd in haar gezicht geslagen. Ze liep een gebroken neus en twee gebroken jukbeenderen op. De politie van het team Dongemond stelt een nader onderzoek in. Agenten hebben ter plaatse met een getuige gesproken.

De politie kreeg zondagmiddag een melding dat een vrouw mishandeld was op het voetpad naast de gymzaal op de Patrijslaan. Agenten zagen een oudere vrouw op de grond zitten. Ze bloedde hevig in haar gezicht, ze hield een doek tegen haar neus. Ze vertelde dat ze zonder enige aanleiding was geslagen door een man. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een getuige vertelde de agenten dat ze haar auto geparkeerd had en naar de supermarkt wilde lopen. Ze hoorde een man schreeuwen tegen het slachtoffer dat ze haar hond bij zich moest houden. Ze zag dat de man vervolgens de hond trapte. Hierdoor vloog het dier een halve meter naar achteren. Hierna sloeg hij de vrouw met gebalde vuist in haar gezicht. Ze zag dat zij daardoor op de grond viel. Hierna rende de man, die een grote kartonnen doos droeg, weg. De getuige verleende eerste hulp en belde 112.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie via 0900-8844. De dader was blank, circa 1.80 meter lang, tussen de 30 en 40 jaar oud. Hij had donkere ogen, gemillimeterd zwart haar en had stoppels. Hij droeg een zwart t-shirt met korte mouwen en een zwarte broek, mogelijk een werkbroek. 

Galatasaray - Fenerbahce: 10 kaarten en 19 minuten blessuretijd

Galatasaray heeft zondagavond op bezoek bij aartsrivaal Fenerbahçe zeer duur puntverlies geleden. Het elftal van trainer Fatih Terim kon de achterstand op koploper Basaksehir bij een overwinning verkleinen tot drie punten, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Gala speelde ruim vijftig minuten met een man meer, maar moest twintig minuten voor tijd toch een controversiële gelijkmaker incasseren. In totaal werden er tien kaarten getrokken en bedroeg de blessuretijd over twee helften liefst negentien minuten.

Basaksehir verloor zaterdagavond met 2-1 op bezoek bij Besiktas, waardoor Galatasaray de titelstrijd in het Sükrü Saracoglu Stadion weer spannend kon maken. Beide teams maakten er een meeslepend voetbalgevecht van, al waren kansen schaars in de openingsfase. Cruciaal in de wedstrijd was de rode kaart die Hasan Ali Kaldirim in de slotfase van de eerste helft ontving.

De verdediger van Fenerbahçe vergreep zich na een lange pass van achteruit aan de doorgebroken Mbaye Diagne, waarna hij aanvankelijk weg leek te komen met een gele kaart. Arbiter Ali Palabiyik werd echter gecorrigeerd door de videoscheidsrechter (VAR), waarna alsnog een rode prent volgde. Galatasaray was vervolgens nog in de eerste helft dicht bij de openingstreffer, maar doelman Harun Tekin tikte een vrije trap van Sofiane Feghouli fraai onder de lat weg.

Kort na de onderbreking kreeg ook Martin Linnes een goede kans namens Galatasaray, maar het schot van de Noorse verdediger belandde via het lichaam van een Fenerbahçe-verdediger op de paal. Halverwege het tweede bedrijf wist de ploeg van Terim de overtalsituatie alsnog uit te buiten: na een voorzet vanaf de rechterflank van Feghouli kopte Henry Onyekuru bij de tweede paal raak.

Lang kon Gala echter niet genieten van zijn voorsprong, want vijf minuten na de openingstreffer volgde alweer de gelijkmaker. Eljif Elmas werd in het strafschopgebied bereikt door Nabil Dirar, waarna de middenvelder uit Macedonië ongehinderd kon binnen schieten. Galatasaray beklaagde zich daarna bij de arbitrage, doordat er in aanloop naar het doelpunt een overtreding zou zijn gemaakt op Feghouli. Palabiyik hield echter voet bij stuk, waardoor Galatasaray dure punten liet liggen. Fenerbahçe blijft op de ranglijst op een veertiende plaats steken; de voorsprong op nummer zestien Göztepe bedraagt zes punten.

Sensationele wereldtitel Finse ijshockeysters...maar toch niet

In het Finse Espoo is zondag het negentiende WK ijshockey voor vrouwen afgesloten. Achttien keer ging de finale tussen de VS en Canada, maar na een sensationale zege op Canada in de halve finales plaatste Finland zich voor de eindstrijd.

Achttien WK's, zes Olympische Spelen: Canada en de VS stonden altijd in de finale, Finland haalde op de Spelen van 2014 na altijd de halve finales, 23 keer dus. Het bereiken van de finale was dan ook een puur stukje historie, maar de VS kwam wel op voorspong.

Susanna Tapani schoot Finland al snel op gelijke hoogte en daar bleef het ook bij. Overtime moest gespeeld worden en daarin gebeurde het onmogelijke: de pas 19-jarige Petra Nieminen kreeg de puck voor haar stick en schoot Finland naar een werkelijk sensationale wereldtitel.

Oh nee, toch niet...

Terwijl Espoo uit elkaar plofte van vreugde werd duidelijk dat de videoscheidsrechters nog eens naar de beelden gingen kijken. Na lang overleg constateerde men een overtreding tegen de Amerikaanse goalie, waar de meningen nog altijd flink over verdeeld zijn, en dus werd de goal afgekeurd.

De finale ging verder en er werd niet gescoord, waarna er shootouts genomen werden. Na drie stuks stond het 2-1 voor de VS, waarna goalie Alex Rigsby uitgerekend Nieminen én Tapani van scoren af wist te houden, met toch de Amerikaanse wereldtitel als resultaat.

Feest, maar daarna niet meer (Bron: YouTube)

Homo-pastoor Valkering mag van bisdom nog niet terugkeren in Vredeskerk

De geschorste pastoor Pierre Valkering mag voorlopig niet terugkeren in de Amsterdamse Vredeskerk. Dat heeft bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam laten weten. De bisschop vindt dat eerst duidelijk moet worden dat de pastoor echt berouw heeft.

Valkering kan daardoor geen Pasen vieren met de parochianen en kerkgangers, zoals hijzelf had verzocht in een brief die hij zondag na de mis liet verspreiden. Valkering ziet geen belemmering nu hij weer een celibatair leven leidt.

De pastoor werd twee weken geleden geschorst toen hij zijn biografie 'Ontkleed niet naakt staan' uitbracht, waarin zijn worsteling met zijn geaardheid uitgebreid aan bod komt. Hij schreef onder meer over zijn ervaringen met porno, darkrooms en seksuele relaties met mannen die hij in de afgelopen jaren heeft gehad.

De bisschop verzocht Valkering daarop onmiddellijk zijn functie neer te leggen. Volgens hem konden de seksuele vrijheden van Valkering niet samengaan met de belofte om een celibatair leven te leiden.

Hoewel Valkering in de brief van zondag aangeeft voortaan een celibatair leven te kunnen leiden, is dat voor de bisschop nog niet genoeg. Volgens de bisschop heeft Valkering schade aangericht door zijn parochie en heel Nederland 'op te zadelen' met zijn persoonlijke worsteling door het boek met 'onnodige en weinig verheffende details' uit te brengen. Ook de vele interviews en optredens zijn niet in goede aarde gevallen.

Valkering zegt veel steunbetuigingen te hebben ontvangen. Maar volgens het bisdom zijn er ook veel reacties binnengekomen van geschrokken mensen die kwaad zijn op de pastoor en de bisschop verwijten te mild te zijn. 'Door die voortdurende publiciteitsdrang zijn bij mensen teveel wonden geslagen, waardoor niet zomaar kan worden overgegaan tot de orde van de dag', schrijft het bisdom.

Het bisdom wil met Valkering in gesprek gaan, maar pas als hij zijn mediacampagne staakt, zo schrijft het bisdom. "Zodra daar de rust is weergekeerd, zal de pastoor worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de bisschop."

Sevilla wipt over Getafe in strijd om Champions League-ticket

Getafe staat in LaLiga in Spanje niet meer op een Champions League-plaats. Sevilla won zaterdag met 3-2 van Real Betis en kwam zo op 52 punten, Getafe liet zondag punten liggen bij degradatieklant Valladolid en staat op 51 punten.

Dankzij Mauro Arambarri kwam Getafe na een kwartier op 0-1, maar een kwartier later tekende Sergi Guardiola voor de gelijkmaker. Enes Ünal trapte in de 69e minuut vanaf de stip raak, Jorge Molina schonk Getafe in de 96e minuut eveneens vanaf elf meter toch nog een uiterst belangrijk punt.

Uitslagen LaLiga zondag
Valladolid - Getafe 2-2
Athletic de Bilbao - Rayo Vallecano 3-2
Real Sociedad - Eibar 1-1
Girona - Villarreal 0-1
Valencia - Levante 3-1

Napoli stelt titelfeest van Juventus uit, Chievo degradeert

Napoli heeft het gat met koploper Juventus in de Serie A teruggebracht naar zeventien punten, waardoor het titelfeest minimaal een speelronde wordt uitgesteld.

Bij puntverlies was Juve niet langer in te halen, maar I Partenopei waren in Verona met 1-3 te sterk voor hekkensluiter Chievo, dat door de nederlaag degradatie niet meer kan ontlopen. Kalidou Koulibaly was met twee doelpunten de grote man aan de zijde van Napoli, terwijl ook Arkadiusz Milik op het scorebord kwam namens de bezoekers.

Juventus liet zaterdagmiddag op bezoek bij SPAL na om de landstitel veilig te stellen, waardoor Napoli op bezoek bij Chievo Verona het gat met de koploper kon terugbrengen tot zeventien punten. I Mussi Volanti gaan degraderen uit de Serie A en zijn de hekkensluiter met 11 punten uit 32 wedstrijden. In het Stadio Marc'Antonio Bentegodi kenden de bezoekers een goede start, want al na vijftien minuten spelen stond de openingstreffer op het scorebord.

Kalidou Koulibaly kopte bij de eerste paal een hoekschop van Dries Mertens tegen de touwen, waarmee Napoli op voorsprong kwam in Verona. Het duurde tot de tweede helft voordat de nummer twee van de Serie A de score wist te verdubbelen. Milik kwam op een meter of twintig van het doel aan de bal na een aanval over verschillende schijven. De Pool haalde van afstand doeltreffend uit en bracht Napoli op een 0-2 voorsprong.

Tien minuten voor tijd tekende Koulibaly met zijn tweede doelpunt van de avond voor de 0-3. Een afgeslagen hoekschop viel in het strafschopgebied voor de voeten van de verdediger, die van dichtbij het net wist te raken. In de blessuretijd deed Bostjan Cesar iets terug namens de thuisploeg. Op aangeven van Sofian Kiyine bepaalde Cesar met het hoofd de einstand in Verona op 1-3.

Uitslagen Serie A zondag
Torino - Cagliari 1-1
Fiorentina - Bologna 0-0
Sampdoria - Genoa 2-0
Sassuolo - Parma 0-0
Chievo - Napoli 1-3
Frosinone - Internazionale 1-3

Kitana in actie in Mortal Kombat 11

Na de bekendmaking vorige week heeft uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment en ontwikkelaar NetherRealm Studios de officiële trailer voor Kitana in Mortal Kombat 11 uitgebracht.

De 10.000-jarige prinses van Edenia wist niet beter dan dat ze de biologische dochter van Shao Kahn was en vocht dan ook aan zijn zijde. Toen Kitana er achter kwam dat het allemaal een leugen was, hielp ze de mensheid door te vechten tegen Shao Kahn die Earthrealm wilde veroveren. Uiteindelijk stierf ze in de strijd. Het is maar een game, dus ze is opnieuw tot leven gewekt en wil ze alle werelden vernietigen.

Mortal Kombat 11 komt op 23 april uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Koploper Bayern boekt overtuigende uitzege in Düsseldorf

Met een 1-4 zege heeft Bayern München zich langs het op papier lastige Fortuna Düsseldorf gewerkt. De koppositie is hiermee heroverd. Door de riante overwinning komt der Rekordmeister op 67 punten, terwijl concurrent Borussia Dortmund met nog vijf ronden te spelen een puntje minder heeft verzameld.

Grote man aan Beierse zijde was Kingsley Coman, die tweemaal scoorde tegen de middenmoter. De Franse aanvaller had na een kwartier spelen zijn eerste treffer van de wedstrijd gemaakt. Coman brak aan de linkerkant door en gaf een voorzet op Thomas Müller. De Duitser leek de bal te verlengen en het leer naar de verre hoek te gidsen, maar na het bestuderen van de beelden werd duidelijk dat Müller de bal niet toucheerde en de goal dus op naam kwam van Coman.

Vijf minuten voor rust was Coman het eindstation van een vlot lopende aanval van Bayern. Serge Gnabry zag Joshua Kimmich aan de rechterkant vrijlopen, waarna de back de bal hard voorzette. Coman faalde vervolgens niet en begeleidde de bal naar de bovenhoek: 0-2. Na 55 minuten bracht Gnabry de beslissing in de wedstrijd aan. Bij een corner van Thiago Alcántara verlengde Müller de bal naar de tweede paal, waar Gnabry alert reageerde: 0-3.

Manuel Neuer stond op het moment dat Gnabry scoorde overigens al niet meer op het veld: de doelman was vlak ervoor uitgevallen met een ogenschijnlijke voetblessure. Met Sven Ulreich als vervanger van Neuer binnen de lijnen speelde Bayern het duel professioneel uit. Fortuna kwam niet verder dan een eretreffer van Dodi Lukebakio vanaf de strafschopstip en zag Bayern in de blessuretijd nogmaals scoren via Leon Goretzka. Het kan zich echter troosten met het feit dat het na dit weekeinde definitief zeker is van lijfsbehoud in de Bundesliga.

Uitslagen Bundesliga zondag
1899 Hoffenheim - Hertha Berlin 2-0
Fortuna Düsseldorf - Bayern München 1-4
Eintracht Frankfurt - FC Augsburg 1-3

Rutte geeft startsein Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders

Minister-president Rutte geeft maandag 15 april 2019 het startsein voor de Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. Op het Catshuis zal de minister-president samen met een aantal leerlingen van Nutsschool Zorgvliet en imker Pim Lemmers een leeg stuk border inzaaien.

De Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders, een initiatief van de stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting, vindt jaarlijks plaats op 22 april. Bijen en andere insecten worden bedreigd, onder andere door gebrek aan voedsel. Voor het vijfde jaar op rij worden particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters daarom opgeroepen bloemstroken aan te leggen.

Als FOK!ker ook meedoen aan de zaaidag? Bestel dan nu bijenbloemenzaadjes bij Stichting Bijen Zonder Zorgen en zaai mee! 

Foto: Stichting Bijen Zonder Zorgen
Foto: Stichting Bijen Zonder Zorgen

PSG in beoogde kampioenswedstrijd afgedroogd door concurrent

Paris Saint-Germain is er zondagavond opnieuw niet in geslaagd zich te verzekeren van het kampioenschap in de Ligue 1. De koploper had op bezoek bij directe achtervolger Lille genoeg aan een gelijkspel, maar kwam uiteindelijk van een koude kermis thuis: 5-1. Het verschil tussen beide teams is nu teruggelopen tot zeventien punten. PSG heeft aankomende woensdag op bezoek bij Nantes een derde kans om de eerste plaats definitief veilig te stellen.

Na de mislukte kampioenswedstrijd van vorige week tegen Strasbourg (2-2) kreeg PSG in het Stade Pierre-Mauroy een nieuwe kans om de landstitel veilig te stellen, maar het begin van de koploper was dramatisch. Een indraaiende voorzet van Jonathan Ikone belandde na zeven minuten voetballen pardoes op het scheenbeen van Thomas Meunier, die de bal vervolgens ongelukkig in eigen doel zag belanden: 0-1. Vlak daarvoor dacht Kylian Mbappé PSG overigens aan de leiding te brengen, maar het doelpunt van de Franse superster werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In de elfde minuut wisten de bezoekers alsnog te scoren. Mbappé legde de bal na een individuele actie neer bij de tweede paal, waar de opgestoomde Juan Bernat geheel vrijstaand voor de gelijkmaker kon tekenen. Het restant van de eerste helft leverde geen doelpunten meer op, maar de schade voor PSG was bij rust groot: Thiago Silva en Meunier moesten nog voor het verstrijken van het eerste halfuur afhaken met blessures, terwijl doelpuntenmaker Bernat negen minuten voor de thee met rood van het veld werd gestuurd, vanwege het neerhalen van de doorgebroken Nicolas Pépé.

Met een man minder werd PSG na de onderbreking vervolgens naar de slachtbank geleid. Pépé werd zes minuten na rust in de diepte bereikt door Ikone, waarna de sterspeler van Lille oog in oog met Alphonse Aréola geen fout maakte: 2-1. PSG wist zich geen raad met het bij vlagen flitsende aanvalsspel van de thuisploeg en liep uiteindelijk tegen een zeer smadelijke nederlaag aan. Jonathan Bamba tekende halverwege het tweede bedrijf met een schot in de korte hoek voor de 3-1 na opnieuw een assist van Ikone, waarna Gabriel dos Magalhães twintig minuten voor tijd met het hoofd voor de 4-1 zorgde en José Fonté in de absolute slotfase de eindstand bepaalde.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Montpellier - Toulouse 2-1
Stade Rennes - OGC Nice 0-0
St Etienne - Girondins de Bordeaux 3-0
Lille - Paris Saint-Germain 5-1

Amerikaan loopt wereldrecord indoormarathon

Een marathon lopen is al een forse uitdaging, maar als je ook nog eens 211 keer hetzelfde rondje moet lopen wordt het helemaal pittig. Dat is het geval bij een indoormarathon en CJ Albertson heeft in de Armory in New York City het wereldrecord gelopen.

Malcolm Richards legde de 211 rondjes vorig jaar af in 2:19.02 uur en was nu ook weer van de partij. In 2:18.47 werd hij nu echter tweede, het tempo van de 25-jarige Albertson kon hij niet bijbenen. Albertson legde de laatste ronde nog af in een uiterst rappe 30,4 seconden en finishte in 2:17.59 uur.

Criminaliteit licht gestegen

De afgelopen vijf jaar daalde het aantal geregistreerde misdrijven consequent. In het eerste kwartaal van dit jaar is voor het eerst sinds jaren een lichte stijging te zien. Vooral de stijging van het aantal internetaangiftes valt op.

Het aantal geregistreerde misdrijven is gestegen met 5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. In de eerste drie maanden van 2019 zet de daling van woninginbraken verder door. Er zijn 16 procent minder inbraken geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij andere vormen van criminaliteit is een toename in registraties te zien. Zo steeg het aantal aangiftes van overvallen met 22 procent. Vooral maaltijd- en pakketbezorgers werden vaker slachtoffer van overvallen. Maar ook het aantal overvallen op woningen, snackbars en winkels is toegenomen. Daarnaast waren er meer gevallen van internetfraude. De politie registreerde 38 procent meer van dergelijke digitale misdrijven.

DigiD
De stijging van de geregistreerde delicten is voor een deel te verklaren door aanpassingen rond internetaangifte en de invoering van een DigiD-app door de overheid. Hierdoor is inloggen op Politie.nl eenvoudiger geworden. Daarnaast is de toename te verklaren door een aanpassing in de wijze van registratie van misdrijven door de politie, waardoor verschillende overtredingen bij eenzelfde delict een eigen registratie krijgen. Bijvoorbeeld voor een straatroof met een vuurwapen, wordt nu het wapenbezit als apart misdrijf geregistreerd.

Politie onderzoekt schietincident

In ‘Aan Het Broek’ in Sittard is bij een schietincident zondagavond één persoon gewond geraakt. Er is één verdachte aangehouden. De oorzaak van het conflict ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Rond 19.15 uur kreeg de politie meldingen binnen van schietincidenten in Aan Het Broek en de Westlandstraat in Sittard. Gezien de ligging van de straten was het zeer waarschijnlijk dat het om hetzelfde incident zou gaan. In de woning van de verdachte is een vuurwapen aangetroffen waarmee vermoedelijk geschoten is.

Eén persoon is met spoed met verwondingen in het gezicht naar het Maastricht UMC+ gebracht. De plaats delict is afgezet en de politie heeft een onderzoek ingesteld.

FOK! Wat een weer: perioden met zon

Er zijn vanochtend nog wolkenvelden, gaandeweg de dag komen er flinke perioden met zon. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt tussen 13°C op de Wadden en 17°C plaatselijk in het midden en zuiden van het land. De oostelijke wind is meest matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Komende nacht is het onbewolkt. De minima lopen uiteen van 2°C in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten. De wind is oost tot noordoost en matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dinsdag overdag schijnt de zon volop, in het zuiden komt er later wat bewolking en in het uiterste zuiden kan in de namiddag en avond een enkele bui voorkomen. De maxima lopen uiteen van 13°C in het Waddengebied tot 19°C plaatselijk in het zuiden. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig, in het noordelijk kustgebied eerst (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Bang voor nachtvorst bij je bloesems? Zet de sproeiers aan. Dat had deze tuinder vrijdagavond dus gedaan (Foto: Een bekende van me)
Bang voor nachtvorst bij je bloesems? Zet de sproeiers aan. Dat had deze tuinder vrijdagavond dus gedaan (Foto: Een bekende van me)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Grote loopvogel doodt man

In het Amerikaanse Gainesville in Florida heeft een grote loopvogel een man gedood. Het gaat om een helmkasuaris, enigszins vergelijkbaar met de struisvogel, een wat meer bekende medeloopvogel.

Het slachtoffer fokte de helmkasuarissen, wat vogels van zo'n twee meter hoogte zijn. De dieren, oorspronkelijk afkomstig uit Australië, worden een kilo of zestig zwaar en hebben klauwen van zo'n tien centimeter.

Die klauwen zijn de man vermoedelijk fataal geworden: volgens de lokale politie is hij naar alle waarschijnlijkheid na een struikelpartij aangevallen en gedood door de klauwen van de kasuaris.

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

Twee goals werden afgekeurd in het duel tussen FC Utrecht en Vitesse: Sander van de Streek stond namens Utrecht buitenspel, Jake Clarke-Salter scoorde namens Vitesse eveneens vanuit buitenspelpositie. Daar bleef het bij en dus stond er zelfs na anderhalf uur voetballen geen enkele goal op het scorebord in De Galgenwaard.

FC Utrecht

0 - 0

Vitesse

 
 Gele kaart: Klaiber, Janssen, Gustafson, (FC Utrecht), Serero, Clarke-Salter, (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.064
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
v.d.Maarel
Letschert
Janssen (Görtler/76)
Gavory
Klaiber
Strieder (Emanuelson/46)
v.d.Streek
Gustafson
Kerk (Boussaid/ 70)
Bahebeck
  Pasveer
Karavajev
Clarke-Salter
Doekhi
Clark
ödegaard
Serero
Bero
Büttner (Foor/88)
Buitink (Dauda/72)
Linssen (Matavz/85)

Liverpool doorstaat test tegen Chelsea, prachtgoal Salah

Liverpool heeft een lastige horde overwonnen in de titelrace. Op Anfield werd Chelsea mede dankzij een prachtgoal van Mohamed Salah met 2-0 verslagen.

De formatie van manager Jürgen Klopp heeft dankzij de zege bovendien de koppositie in de Premier League weer overgenomen van Manchester City. Het verschil tussen beide titelconcurrenten bedraagt nu twee punten, maar City heeft nog wel een wedstrijd tegoed. Voor Chelsea is de nederlaag een flinke streep door de rekening: the Blues blijven voorlopig vierde staan, maar zakken naar plaats zes als Manchester United en Arsenal hun inhaalwedstrijd(en) winnen.

Bij Liverpool begon Virgil van Dijk in de basis, maar moest Georginio Wijnaldum genoegen nemen met een reserverol: Jordan Henderson en Naby Keïta kregen op het middenveld de voorkeur. Chelsea opteerde voor een variant met Eden Hazard als valse spits en werd in de openingsfase flink onder druk gezet. Liverpool schoot furieus uit de startblokken en kreeg al na zes minuten voetballen een uitstekende mogelijkheid om de score te openen. Mohamed Salah kon vrij uithalen na een afgemeten voorzet van Sadio Mané, maar zijn poging belandde uiteindelijk in de handen van Kepa Arrizabalaga.

Chelsea overleefde een hachelijke openingsfase en kreeg gaandeweg ook zijn momenten voor het doel. Een schot van Hazard werd eenvoudig gekeerd door Alisson Becker, terwijl een afstandsknal van Willian rakelings voorbij het doel van de Braziliaan scheerde. Liverpool had wel de overhand, maar doordat een inzet van Mané het doel op een haar na miste, haalde Chelsea de rust uiteindelijk zonder kleerscheuren. Het elftal van Maurizio Sarri moest op slag van rust nog wel een bittere pil slikken, doordat verdediger Antonio Rüdiger geblesseerd afhaakte.

Liverpool overrompelde Chelsea vervolgens in de eerste fase van het tweede bedrijf en wist zichzelf in een tijdsbestek van slechts twee minuten een riante voorsprong te verschaffen. Mané opende in minuut 51 met het hoofd de score op aangeven van Henderson, waarna Salah met een kunststukje vrijwel onmiddellijk voor de 2-0 tekende. De Egyptenaar werd aan de rechterkant van het veld bereikt door Virgil van Dijk, waarna hij naar binnen trok en met een ziedend schot vanaf ruim twintig meter de bovenhoek vond. Sarri reageerde onmiddellijk met het inbrengen van Gonzalo Higuaín voor de tegenvallende Callum Hudson-Odoi.

Chelsea leek in de touwen te hangen, maar was kort na de 2-0 via Hazard plots tweemaal dicht bij een aansluitingstreffer. De Belgische vedette schoot eerst op de paal na een pass van achteruit van Emerson Palmieri en stuitte even later na een voorzet van Willian op Alisson. Halverwege de tweede helft besloot Klopp in te grijpen met het inbrengen van Wijnaldum voor Keïta. Bij Chelsea kwam Ross Barkley de gelederen nog versterken, maar een ommekeer zat er uiteindelijk niet meer in voor de Londenaren.

Crystal Palace - Manchester City
De regerend landskampioen was dankzij twee goals van Raheem Sterling en doelpunten van Luka Milivojevic en Gabriel Jesus met 1-3 te sterk voor Crystal Palace.

Sterling brak na een kwartier spelen de ban namens the Citizens, maar hij had vlak daarvoor eigenlijk ook al moeten scoren. De Engelsman was in de openingsfase namelijk het eindstation van een goede aanval en schoot op aangeven van David Silva vervolgens uit zeer kansrijke positie naast. Sterling zat echter niet bij de pakken neer en na een sublieme steekbal van Kevin De Bruyne knalde hij alsnog de snelle 0-1 achter Vicente Guaita.

Manchester City bleef daarna de bovenliggende ploeg en kreeg ook via Leroy Sané een aardige kans, maar hij stuitte op de doelman. In de slotminuut lepelde Ilkay Gündogan de bal nog de zestien in, waar drie van zijn ploeggenoten elkaar eigenlijk in de weg liepen en niet tot schieten konden komen. Een daaropvolgend schot van De Bruyne werd uiteindelijk zonder al te veel moeite gekeerd door Guaita. De bezoekers hielden zich in het eerste kwartier na de onderbreking vervolgens gedeisd, maar hadden genoeg aan één keer aanzetten om de verdediging van Crystal Palace opnieuw te kloppen.

Een aanval over rechts belandde uiteindelijk via Sergio Agüero en David Silva aan de linkerkant bij Sané, die de bal voor het doel langs bij de klaarstaande Sterling kreeg. Voor de Engelsman was het daarna een klein kunstje om de bal tegendraads in linkerbenedenhoek te schieten. Manchester City leek vervolgens op comfortabele wijze op het laatste fluitsignaal af te stevenen, maar in de laatste tien minuten werd het toch nog spannend. Milivojevic zorgde met een fraaie vrije trap voor de aansluitingstreffer, voordat invaller Gabriel Jesus het duel in de blessuretijd toch wist te beslissen.

Bach schopt kont

Het is de Heilige Week, voorafgaand aan Pasen, dus moge de Here genadig zijn vanwege deze wellicht ietwat oneerbiedig overkomende titel, die echter geheel eerbiedig is bedoeld.

Toevallig beleefde op deze dag 290 jaar geleden de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach namelijk zijn première, in de Thomaskerk te Leipzig.

Nou ja, mogelijk dan, want wellicht werd dit magnifieke werk twee jaar eerder ook al eens uitgevoerd. Dat is echter is niet helemaal zeker. Hoe dan ook, het is een goed excuus om het beroemde Erbarme Dich eventjes in de schijnwerpers te zetten.

Hieronder hoor en zie je een instrumentale versie van deze aria, uitgevoerd door het Filharmonisch Orkest van Zagreb met Lana Trotovšek op viool en Stjepan Hauser op cello. Laatstgenoemde is bekend van het duo 2Cellos.

Tiny Tina komt terug in Borderlands 3

We weten nog niet veel over de cast van Borderlands 3, maar we weten in ieder geval dat een oude bekende terug gaat komen: Ashly Burch heeft wederom de rol van Tiny Tina op zich genomen voor het derde deel van de loot-and-shoot. Dat bevestigt Gearbox-CEO Randy Pitchford op Twitter.

Tiny Tina is een mentaal instabiele tiener die een grote liefde heeft voor explosies, crumpets en knuffelbeesten, en geldt als een van de publieksfavorieten van de Borderlands-franchise. Ze had onder andere een prominente rol in het hoofdverhaal van Borderlands en de DLC's Mister Torgue's Campaign of Carnaga en Tiny Tina's Assault on Dragon Keep. 

Tevens is ook bevestigd dat Rhys terugkomt uit Tales of the Borderlands, maar stemacteur Troy Baker heeft gezegd dat hij niet voor de rol zal terugkeren. Dit zorgde voor wat onenigheid tussen Pitchford en Baker: Baker beweerde dat hij aan de kant was gezet door Gearbox, terwijl Pitchford beweerde dat Baker zelf de keuze had gemaakt om Rhys niet in te spreken.

Borderlands 3 komt op 3 september uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie zal voor zes maanden exclusief verkrijgbaar zijn in de epic games store. 

Tinytina3

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.