Izagirre wint eindklassement Ronde van Baskenland, Yates wint slotetappe

In de laatste etappe van de Ronde van het Baskenland heeft Ion Izagirre Emanuel Buchmann uit de leiderstrui gereden. De Bask pakte daarmee zijn eerste eindzege in zijn thuisronde, in het verleden stond Izagirre wel driemaal op het eindpodium. De laatste etappe ging naar Adam Yates.

De Baskische rittenkoers werd afgesloten met een zware etappe, ondanks de korte etappe. De etappe was maar 118 kilometer lang, maar met zes beklimmingen, waarvan er twee van de eerste categorie beloofde het een zware koers te worden.

Op de eerste klim, de San Miguel, werd er volop aangevallen, maar pas in de afdaling reed er een kopgroep weg. Daarin was met Bauke Mollema een Nederlander aanwezig. Ondanks dat niemand een bedreiging vormde voor het eindklassement kreeg de kopgroep nooit een grote voorsprong.

Op zeventig kilometer trok Astana alles op het lint in dienst voor hun kopmannen Jakob Fuglsang en Izagirre. Op de eerste beklimming van de eerste categorie was Fuglsang die het eerst ten aanval trok. Al snel werd duidelijk dat klassementsleider Buchmann Fuglsang niet kon volgen, waarna de Duitser ook Izagirre, Adam Yates, Daniel Martin en Tadej Pogačar moesten laten gaan. Dat viertal maakte wel snel de aansluiting, waardoor de Duitse klassementsleider in een moeilijke situatie zat. Buchmann probeerde het in de afdaling nog dicht te rijden. Hij kwam tot op tien seconden, maar dichter kwam hij niet.

Buchmann zag het verschil langzaam oplopen en besloot te wachten op zijn ploeggenoten om het verschil dicht te rijden. Door het wachten was het verschil opgelopen naar de minuut. Ook zijn ploeggenoten kregen het verschil niet dicht, het verschil liep zelfs op naar de twee minuten. Movistar bood de helpende hand, maar ook dat was niet voldoende. Voor Buchmann zat er niks anders op om alles te geven op de laatste beklimming, op vijftien kilometer van de streep. Hij bracht het verschil terug naar de anderhalve minuut en leek zo nog op het eindpodium te komen.

Ook dat zat er niet in. In de slotkilometer reed Buchmann verkeerd en verspeelde zo ook zijn tweede plaats en werd uiteindelijk vierde in het eindklassement. De eindzege ging naar Izagirre, al kon de Bask geen rol van betekenis volgen in de etappezege. In slotkilometer reed Adam Yates weg bij zijn medevluchters en pakte zo de etappezege. Daniel Martin reed naar de tweede plaats, voor Jakob Fuglsang. Die twee werden door het verkeerd rijden van Buchmann ook tweede en derde in het eindklassement.