Werkstraf geŽist om Baudetbedreiging

Het Openbaar Ministerie eist 180 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, tegen een 21-jarige Nijmeegse studente wegens bedreiging van Tweede Kamerlid Thierry Baudet. Ze was gefilmd terwijl ze "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf" zong. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in Amsterdam, kort na de zege van zijn partij Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Het OM zegt dat er sprake is van een oproep tot geweld en dat de vrouw schuldig is aan opruiing, meldt de NOS. Tegen de rechtbank zei ze dat anderen waren begonnen met het zingen van wat ze op dat moment "een grappig liedje" vond, maar later schaamde ze zich naar eigen zeggen. "Als iemand Thierry Baudet zou doodschieten, zou ik dat echt heel erg vinden", zei ze.

De aanklager neemt haar de associatie met de moord op Pim Fortuyn expliciet kwalijk. Dat is een open zenuw, aldus het OM. "Ik was vier toen hij werd vermoord, maar ik snap dat oudere mensen die link legden", zei de verdachte. Op 23 april doet de rechtbank uitspraak.

Universitair docent
De FvD-verkiezingszege was ook aanleiding voor een docent van de Universiteit Utrecht om "Volkert waar ben je" op Facebook te schrijven - een directere verwijzing naar de moord op Fortuyn. De universiteit stelde de man na de ontstane ophef op non-actief. Er werd ook aangifte tegen hem gedaan.

Zijn faculteit heeft nu besloten hem voorwaardelijk strafontslag op te leggen. Gaat de docent binnen twee jaar nogmaals in de fout, dan wordt hij de laan uitgestuurd. Het OM verwacht vooralsnog niet dat de man zal worden vervolgd.

De docent verontschuldigde zich de dag na de gewraakte Facebookpost. Hij zou "in het heetst van de verkiezingsstrijd" de opmerking hebben geplaatst die hij "uiteraard niet letterlijk zo bedoeld" had. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van", schreef de man.