FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 april 2019

Liverpool klopt Porto en zet grote stap naar halve finales

Liverpool heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de halve finales van de Champions League. De thuiswedstrijd tegen FC Porto werd met 2-0 gewonnen.

De thuisploeg ging dinsdagavond op Anfield uitstekend van start. Al in de vijfde minuut wist Naby Keïta vanaf de rand van het strafschopgebied te scoren uit een aanval via Sadio Mané en Roberto Firmino. De Guinese doelpuntenmaker had het nodige geluk, want zijn inzet werd via Óliver Torres van richting veranderd, waardoor Iker Casillas kansloos was.

Liverpool zette vervolgens door en Mohamed Salah vergat de voorsprong uit te breiden. Eerst vond hij Casillas op zijn weg en enkele minuten later liftte Salah de bal over de Spaanse keeper. De poging van de Egyptenaar miste het lege doel maar net. Toch kwam de gastheer even later op 2-0. Jordan Henderson vond Trent Alexander-Arnold met een prachtige steekpass en voor het doel kon Firmino vervolgens simpel binnentikken.

Met die tussenstand ging het team van Jürgen Klopp de rust in, maar Porto kreeg wel degelijk kansen om iets terug te doen. Het uitgestrekte been van Alisson voorkwam een treffer van Moussa Marega en in de rebound leek Alexander-Arnold een handsbal te maken. Scheidsrechter Antonio Lahoz ging op aanraden van de VAR de beelden bekijken. De Spanjaard wees echter niet naar de stip.

Uit de hoekschop die volgde kreeg Marega nog een enorme kans. Dit keer ging zijn poging recht op Alisson af. Porto, dat in eigen land op doelsaldo tweede is achter Benfica, werd vorig seizoen in de achtste finales al verslagen door The Reds. Na een enorme zeperd voor eigen publiek (0-5) bleef het in de return 0-0.

Ook dit keer lukte het de gasten niet om te scoren. Liverpool oogde na rust defensief wat sterker dan voor de pauze en grote kansen zoals die van Marega kregen de Portugeze niet meer. Bij de thuisploeg speelde Virgil van Dijk de hele wedstrijd, terwijl Georginio Wijnaldum op de bank bleef.

Tottenham slaat dankzij Son eerste slag in tweeluik met Manchester City

Tottenham Hotspur heeft de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Manchester City met minimaal verschil weten te winnen. Een treffer van Heung-Min Son, twaalf minuten voor tijd, bracht de beslissing in het Engelse onderonsje in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium: 1-0. Volgende week woensdag staat in Manchester de return op het programma en de kans is aanwezig dat the Spurs het in dat duel moeten stellen zonder Harry Kane, die met een enkelblessure uitviel.

Manchester City was eerder dit seizoen op Wembley met 0-1 te sterk voor Tottenham Hotspur. The Citizens bereikten afgelopen weekeinde ten koste van Brighton & Hove Albion de finale van de FA Cup en maken zo nog kans op de zogenaamde quadruple. In aanloop naar het duel in het Tottenham Hotspur Stadium, dat voor het eerst een Champions League-wedstrijd huisvestte, wilde City-manager Josep Guardiola niks weten van de mogelijkheid om het seizoen met vier hoofdprijzen te besluiten. De Spanjaard hield Kevin De Bruyne en Leroy Sané buiten zijn basiself in Londen.

De eerste echte mogelijkheid in het gloednieuwe stadion van Tottenham was voor Dele Alli. Sergio Agüero liet in het eerste kwartier echter de grootste kans op de openingstreffer liggen. Een schot van Raheem Sterling werd door Danny Rose geblokt, waarbij hij hands maakte. Scheidsrechter Björn Kuipers liet in eerste instantie doorspelen, maar werd door videoscheidsrechter Danny Makkelie naar de kant geroepen. Na het bekijken van de beelden besloot de Nederlandse arbiter de bal op de stip te leggen. Agüero stuitte vanaf elf meter op Tottenham-doelman Hugo Lloris, die in 2019 voorlopig geen penalty doorliet.

Na ruim twintig minuten spelen liet Kuipers goed doorspelen toen Nicolás Otamendi Alli tegen de grond werkte. Via Christian Eriksen kwam de bal in het strafschopgebied bij Kane terecht, die op de vuisten van Ederson schoot. Later in de aftastende eerste helft was Otamendi nog gevaarlijk namens de bezoekers. In het begin van de tweede helft kreeg Tottenham, nadat Son voor het eerste gevaar had gezorgd, direct een forse tegenvaller te verwerken. Kane klapte na een wild duel met Fabian Delph door zijn enkel en verliet direct hinkend het veld.

Zonder Kane en met de ingevallen Lucas Moura was Tottenham aanvallend onmachtig in de tweede helft, terwijl Manchester City de druk steeds verder opvoerde. Guardiola bracht Gabriel Jesus in het veld voor Agüero, maar zag de openingstreffer een klein kwartier voor tijd eigenlijk uit het niets aan de andere kant vallen. Son controleerde een pass van Eriksen in eerste instantie op belabberde wijze en hield de bal ternauwernood binnen. De Zuid-Koreaanse aanvaller dribbelde naar binnen en haalde van dichtbij doeltreffend uit: 1-0. In de slotfase bracht Guardiola De Bruyne en Sané nog in het veld, maar de gelijkmaker leverde dat niet meer op. Daardoor moet Manchester City volgende week woensdag een 1-0 achterstand zien goed te maken in de return.

F-35 verdwenen boven Stille Oceaan

Het Japanse leger heeft laten weten het contact verloren te hebben met een F-35. Het toestel vloog boven de Stille Oceaan, zo'n 135 kilometer ten oosten van de noord-Japanse luchtmachtbasis Misawa, toen het in de vroege avond (lokale tijd) van de radar verdween - iets wat het in het geval van een vijandelijke radar deels moet kunnen, maar het contact met de eigen luchtmacht kwijtraken is uiteraard geen goed teken. Het leger heeft inmiddels een zoekactie op touw gezet.

Als het toestel is neergestort zou dat pas de tweede keer zijn sinds de F-35 Lightning II zo'n twintig jaar geleden voor het eerst vloog, terwijl het de eerste keer zou zijn dat een A-versie neerstort. In september stortte een B-versie - gemaakt om op te stijgen en te landen op extra korte banen - van het Amerikaanse leger neer in Beaufort, terwijl Lockheed Martin ook nog een C-versie maakt voor het gebruik op vliegdekschepen.

Het eerste squadron F-35's van Japan is nog amper twee weken operationeel en de overheid is van plan om nog 87 extra toestellen te kopen, vooral met het oog op de groeiende militaire macht van China.

Nederlands elftal 'met setwinst' in eerste helft langs Chili

Het Nederlands elftal heeft met flinke cijfers gewonnen van Chili. De voetbalsters van Oranje wonnen met 7-0 van Chili. In Alkmaar stond er na de eerste helft al 6-0 op het bord. 

Voor bondscoach Sarina Wiegman was het oefenduel met Chili niet alleen een volgende stap op weg naar het WK, maar het was ook de laatste wedstrijd voor de laatste schifting van de selectie. Woensdag zal Wiegman aan de 23 speelsters bekend maken wie er meegaan naar Frankrijk in de jacht op de wereldtitel. Aan de wedstrijd tegen Chili zal ze echter niet veel hebben gehad. De tegenstand was simpelweg te mager om conclusies te kunnen trekken uit de vriendschappelijke wedstrijd.

Goalie Loes Geurts, die met Sari van Veenendaal strijdt om de plaats onder de lat, werd nauwelijks op de proef gesteld. Pas halverwege de eerste helft moest ze een keer redding brengen. Aan de andere kant kon Oranje zich uitleven. Na negentig seconden was de ban al gebroken door Daniëlle van de Donk, die na een steekpass van Vivianne Miedema de Chileense keeper Christiane Endler omspeelde en de 1-0 aantekende. Zeven minuten later stond de 2-0 al op het Alkmaarse scorebord. Lieke Martens was het die de marge van dichtbij verdubbelde.

De Oranje-aanval denderde na de goede start gewoon door. Van de Donk maakte, na een goede aanval met de inbreng van Miedema en Martens, met twee goals haar hattrick compleet. In de veertigste minuut tekende Miedema voor een persoonlijk hoogtepunt. Haar treffer was haar honderdste in vertegenwoordigende teams. Shanice van de Sanden zorgde voor winst in de eerste helft door de 6-0 binnen te schieten.

Een monsterscore bleef echter uit. Mede door het wisselen van onder anderen Martens duurde het tot in de 84se minuut voor er nog een treffer kon worden begroet. Met een fraaie kopbal bekroonde Van de Donk haar topavond in Alkmaar en bepaalde ze de eindstand op 7-0.

Het Nederlands elftal speelt op 1 juni haar laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK. Australië is tien dagen voor de start tegen Nieuw-Zeeland in Eindhoven de opponent in de uitzwaaiwedstrijd.

Nederlands elftal zonder problemen langs Chili. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Nederlands elftal zonder problemen langs Chili. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Kamerlid moet vrouwengrapje terugnemen

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dinsdag CDA-Kamerlid Chris van Dam tot de orde geroepen nadat hij een grapje maakte over kibbelende vrouwen.

Arib had net Kathalijne Buitenweg van GroenLinks terechtgewezen omdat die zowel een brief als een debat probeerde aan te vragen. Maar dat is niet volgens de regels, want een Kamerbrief moet via een commissie. "Maar dat is onzin!", riep Buitenweg.

Arib was echter onverbiddelijk en zei tegen de Kamer dat ze zo'n verzoek niet mochten steunen. En toen was het de beurt aan Van Dam die bij de interruptiemicrofoon stond.

"Ik heb lang geleden afgeleerd dat als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik daar als man mij helemaal niet in moet mengen", zei hij. "Wat is dat nu voor opmerking?", reageerde Arib gepikeerd.

Van Dam probeerde er nog overheen te praten door zich tot Buitenweg te richten, maar Arib zei dat hij er niet zomaar mee wegkwam. Ze is immers vaak genoeg in discussie met mannen. "Neem het terug", zei ze daarop.

"Voorzitter, ik heb u zo hoog dat ik alles met een intentie die misschien een andere was, wat u beroert, dat ik dat terugneem", zei Van Dam met enig gevoel voor poëzie.

We gaan er vooralsnog niet vanuit dat grapjes in de Tweede Kamer nu verboden zijn, maar wel dat de timing van het eerwaardige lid Van Dam wellicht te wensen overliet. Waar het debat over ging weet overigens geen hond.

'Routinier' Van der Hoorn onzeker over toekomst bij Swansea

Mike van der Hoorn is één van de dragende spelers bij Swansea City, maar toch twijfelt hij over zijn toekomst in Wales. Van der Hoorn heeft met zijn 26 jaar nog flink wat seizoenen voor zich liggen, maar de verdediger is dit seizoen bij Swansea City ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een van de routiniers. Na de degradatie van afgelopen seizoen vertrokken een aantal dragende spelers, terwijl landgenoot en captain Leroy Fer deze voetbaljaargang geteisterd wordt door fysieke ongemakken.

Reserveaanvoerder Van der Hoorn stapte als gevolg van deze blessures het grootste deel van de wedstrijden met de band om de arm het veld op en hij weet dat hij een van de leiders van een jong Swansea-team moet zijn. "Ik voel me een oude man in dit team. Ik heb wedstrijden gespeeld waarin ik de oudste veldspeler was", glimlacht hij in gesprek met BBC Sport Wales. "We hebben nu een kans, we moeten deze groep bij elkaar zien te houden. We moeten blijven bouwen. Ik denk dat de trainer (Graham Potter, red.) dat ook inziet. De toekomst ziet er goed uit onder zijn leiding. Als hij steun krijgt, zal het beter en beter gaan."

Swansea degradeerde vorig seizoen uit de Premier League, maar een snelle rentree lijkt er voorlopig niet in te zitten. De achterstand op nummer zes Bristol City, dat als het zo blijft aan het einde van het seizoen deel mag nemen aan de play-offs voor promotie, is momenteel namelijk negen punten: "Het verschil met teams als Norwich City, dat bovenaan staat, Sheffield United en Leeds United was op het veld niet zo groot. Maar ik denk dat onze mentaliteit moet veranderen als we iets willen bereiken. We zijn een beetje te lief. Het heeft er ook mee te maken dat we zo jong zijn. De spelers schoppen het tot de selectie en denken dan: 'Oké, ik ben er', terwijl je juist dan nog een volgende stap moet zetten."

Van der Hoorn beschikt, net als andere meer ervaren krachten als Fer, Wayne Routledge, Luciano Narsingh en Martin Olsson, over een aflopend contract in het Liberty Stadium. The Swans hebben wel de optie om de verbintenis van de in 2016 van Ajax overgenomen verdediger met een jaar te verlengen. Van der Hoorn was eerder dit seizoen nog in gesprek met de inmiddels vertrokken voorzitter Huw Jenkins over een nieuw contract en weet nu niet precies waar hij aan toe is: "Ik weet nog niet waar mijn toekomst ligt. Toen Huw er nog was waren er gesprekken over een verlenging van twee jaar. Maar toen ging hij weg en daar hield het ook mee op. Dat is één ding, maar ik weet ook wat ik hier heb en dat is ook waardevol. Ik speel hier elke wedstrijd en ik zal er in de zomer over na moeten gaan denken."

Feyenoord gaat door met doelman Evora; vijf opties niet gelicht

Feyenoord heeft de optie in het contract van Elber Evora gelicht, zo meldt de huidige nummer drie van de Eredivisie dinsdag via de officiële kanalen. De negentienjarige doelman, die in het bezit was over een aflopende verbintenis, staat zodoende tot de zomer van 2020 onder contract in Rotterdam.

Evora maakte dit seizoen onderdeel uit van de selectie van Jong Feyenoord, maar trainde al regelmatig mee met de selectie van de hoofdmacht. In de voorbereiding op het seizoen 2019/20 zal de jonge sluitpost opnieuw aansluiten bij Feyenoord 1. Tegenwoordig maakt Evora ook onderdeel uit van het nationale team van Kaapverdië.

Feyenoord maakt ook bekend dat van een aantal spelers de eenzijdige opties niet zijn gelicht. Het gaat om de verbintenissen van Joël Zwarts, die momenteel is verhuurd aan FC Dordrecht, Daudè van der Kust, Jeremy van Mullem, Jaron Vicario en Jordie van Leeuwen. Eerstgenoemde speler sprak onlangs in gesprek met Voetbalzone nog uit dat hij droomde van een basisplek bij Feyenoord 1.

"Het is voor mij belangrijk om veel minuten te maken en hier speel ik wekelijks. Uiteindelijk wil ik het eerste van Feyenoord halen, daarvoor moet ik aan spelen toekomen en me ontwikkelen. Als ik deze ervaring eerder had gehad, was ik al verder geweest. Je draagt het met je mee, je weet hoe het in zijn werk gaat en je kan er bijvoorbeeld op een training bij Feyenoord 1 weer gebruik van maken", aldus Zwarts.

Opnieuw tegenvaller voor Giro-ploeg Dumoulin

Wielrenner Martijn Tusveld is nog niet voldoende hersteld van een gebroken kaak en mist daardoor de Giro d’Italia. De afzegging is opnieuw een tegenvaller voor Team Sunweb en kopman Tom Dumoulin. Eerder moest Wilco Kelderman al afzeggen vanwege een gebroken sleutelbeen en nekwervel.

Tusveld liep de gebroken kaak vorige maand op bij een valpartij in Parijs-Nice. Het herstel van de 25-jarige renner gaat voorspoedig maar niet snel genoeg om aan de start te kunnen verschijnen van de drieweekse ronde.

Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)
Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)

“Het is een grote teleurstelling dat ik de Giro moet missen, dat was mijn belangrijkste doel dit seizoen”, aldus Tusveld. “Ik had de ploeg heel graag willen helpen, maar dat is simpelweg niet mogelijk. Ik moet nu wat nieuwe doelen stellen voor later in het seizoen.”

De Giro d’Italia begint op 11 mei in Bologna. Wie de vervangers zijn van Kelderman en Tusveld is nog niet bekend. Sam Oomen en de ervaren Ier Nicolas Roche zouden de logische namen zijn.

'Fortuna Sittard wéér in financieel zwaar weer na uitblijven transfer'

Fortuna Sittard verkeert opnieuw in financieel zwaar weer, zo verzekert een lokale nieuwsbron. Volgens 1Limburg is een aantal sponsoren bijgesprongen om de club uit de Eredivisie te helpen. De huidige financiële situatie van Fortuna zou naar verluidt niet zo penibel zijn als in 2012 of 2013. De voetballers krijgen nog wel hun salarissen uitbetaald. De club ontkent en eist een rectificatie van 1Limburg.

Fortuna zou naar verluidt in januari op een uitgaande transfer hebben gerekend. Geen enkele club meldde zich echter, waardoor de club dus ook geen geld op de rekening kon bijschrijven. Het is echter niet zo dat de club op het randje van de afgrond balanceert. "Maar er moet wel iets gebeuren", zegt een anonieme geldschieter.

Fortuna Sittard stond destijds drie keer op het punt om het faillissement aan te vragen. Door de verkoop van het stadion werd Fortuna in één klap verlost van een schuldenlast van dertien miljoen euro en werd in totaal elf miljoen euro kwijtgescholden door schuldeisers. De rest van de miljoenenschuld bestond uit achterstallige huur voor het stadion.

Fortuna staat momenteel veertiende in de Eredivisie met 30 punten na 29 speeldagen. De voorsprong op de rode streep bedraagt op dit moment vier punten. Het team van trainersduo René Eijer en Kevin Hofland krijgt komend weekeinde belangrijk bezoek van streekgenoot VVV-Venlo, dat slechts drie punten meer verzamelde.

Update 19.27 uur
Algemeen directeur Ivo Pfennings las het bericht 'met grote verbazing'. "De club neemt het 1Limburg kwalijk dat het lukraak dergelijke onjuiste artikelen post", luidt de verklaring van Fortuna. De club had voorafgaand aan de publicatie contact met journalist Job Tiems, die aangaf de officiële reactie van Fortuna te willen afwachten. In de tussentijd zou Tiems intern zijn overruled Sander Kleikers en is er toch overgegaan tot publicatie. Een bestaande afspraak is daarmee geschonden, aldus Fortuna.

"We eisen in dit licht derhalve rectificatie van L1 voor deze onjuiste en sensationele berichtgeving. Zowel voor de club, onze sponsoren en zeker ook onze fans", maakt men duidelijk. Pfennings beweert dat 'geen enkele sponsor' is bijgesprongen. "Pertinente onzin! Het is wat mij betreft journalistiek gezien erg zwak. Zelfs van hoor en wederhoor is geen enkele sprake. Naar het motief van de 'bronnen rondom de club' kunnen we alleen maar gissen."

Een van de claims was dat Fortuna in januari had gerekend op een uitgaande transfer. Die kwam er niet, waardoor er volgens een anonieme geldschieter 'iets moet gebeuren'. Met die 'conclusie' kan Fortuna niets, zegt Pfennings. "Onze huidige sponsoren zijn dik tevreden. Sterker nog, er staan al zo'n veertig sponsoren klaar om in het volgende seizoen in te stappen. Ik vertrouw er dan ook op dat sponsoren én supporters dit fake news niet serieus nemen."

16% vrouwen verkiest gamen boven seks

Maar liefst zestien procent van de Nederlandse vrouwen zegt liever te gamen dan een potje te rollenbollen. Onder mannen bedraagt dit slechts vijf procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.003 Nederlanders in een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Elf procent van de ondervraagden zegt dat het spelen van (video)games weleens van negatieve invloed is geweest op hun relatie.

Opvallend genoeg zijn het voornamelijk mannen (veertien procent) die aangeven dat hun relatie weleens negatief is beïnvloed door gamen. Vrouwen scoren met ‘maar’ acht procent fors lager. “Ik had echt niet verwacht dat zo’n groot gedeelte van de vrouwen liever een controller oppakt dan met haar partner tussen de lakens duikt”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Mijn vriendin gamet gelukkig niet, tenzij je het verplichte potje monopoly met familie tijdens de feestdagen meetelt.”

Sociale leven
Volgens het onderzoek heeft niet alleen de relatie maar ook het sociale leven van de ondervraagden te lijden onder gamen. Zo zegt maar liefst vijftien procent van dat gamen weleens van negatieve invloed is geweest op hun sociale leven. Opvallend is hierbij het grote verschil tussen mannen en vrouwen; 21 procent tegenover slechts 8 procent. Gamen blijkt vooral killing voor het uitgaansleven van jongeren tot 30 jaar. Zo zegt maar liefst een derde van hen liever te gamen dan met vrienden uit te gaan. Franke: “Ik ben zelf geen actieve gamer. Als er in het weekend wat vrienden over de vloer zijn, pak ik soms de controller om FIFA te spelen. Wanneer we dan een paar potjes hebben gedaan, gaan we vaak nog de deur uit om wat pilsjes te drinken.”

Schoolprestaties
Ook school- en/of werkprestaties blijken bij een op de vijf (achttien procent) van de ondervraagden weleens negatief te zijn beïnvloed door gamen. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage zelfs 41 procent. Jonge mannen (61 procent) steken er met kop en schouders bovenuit, maar ook hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes scoren met 22 procent bovengemiddeld. Franke: “Natuurlijk is het weleens lekker om een spelletje te spelen, maar het mag nooit ten koste gaan van de prestaties op school of werk. Ik besef wel dat de verleiding tegenwoordig veel groter is dan toen ik klein was. Ik weet ook niet of ik dit had kunnen weerstaan, was ik nu jong geweest”. Van alle ondervraagden met kinderen vindt bijna de helft (47 procent) dat hun thuiswonende kinderen tot zeventien jaar, teveel gamen.

Dertiende verdachte aangehouden voor aanslag op pand De Telegraaf

De politie heeft vandaag een dertiende verdachte aangehouden voor de aanslag op het pand van De Telegraaf. Het gaat om een 21-jarige man met een Nederlandse nationaliteit.

Gistermiddag heeft de politie twaalf mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslag. Daarnaast zijn ook onder meer een voertuig, mogelijk gestolen auto-onderdelen en gestolen scooters in beslag genomen.

Aanslag
De aanslag, waarbij een auto vol met jerrycans benzine inreed op het hoofdkantoor van De Telegraaf, gebeurde op 26 juni vorig jaar. 

MLB: Encarnacion schittert met twee homeruns in één inning

De honkballers van de Seattle Mariners zijn in het nog prille MLB-seizoen uitermate lekker op dreef. Op bezoek bij de Kansas City Royals won de ploeg met 5-13, alweer de tiende zege in twaalf wedstrijden.

Na vijf inning stond het met 4-4 nog gelijk, onder meer dankzij twee homeruns voor de Mariners. In de zesde inning haalden de bezoekers bijzonder hard uit: Edwin Encarnacion opende de score in die inning met een homerun en na nog een berg hits sloot hij de inning ook af...met een 3-run homerun.

Het stond zo ineens 4-12 voor de Mariners en daar konden de Royals niks meer tegenin bringen.

Uitslagen MLB maandag
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 1-5
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 10-0
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 12-4
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 4-3
Houston Astros - New York Yankees 4-3
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 4-3
Kansas City Royals - Seattle Mariners 5-13
Colorado Rockies - Atlanta Braves 6-8
San Francisco Giants - San Diego Padres 5-6
Los Angeles Angels - Milwaukee Brewers 5-2

Encarnacion haalt uit (Bron: YouTube)

Haase naar tweede ronde Marrakech

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi van Marrakech. De 32-jarige Hagenaar won op het Marokkaanse gravel in twee sets van de Tunesiër Malek Jaziri: 6-3, 6-4.

Haase en Jaziri ontlopen elkaar niet veel op de wereldranglijst; Haase is de nummer 62 van de wereld, Jaziri staat drie plaatsen lager op de wereldranglijst. Ondanks dat het weinig scheelt op de ranking was Haase duidelijk sterker in Marokko. De Nederlander had zowel in de eerste als in de tweede set genoeg aan een break voorsprong.

In de tweede ronde neemt Haase het op tegen de Italiaan Lorenzo Sonego. De Italiaanse qualifier won verrassend van de als vijfde geplaatste Serviër Laslo Djere. In de onderlinge ontmoetingen heeft Sonego een licht voordeel. De Italiaan won vorig jaar de enige onderlinge ontmoeting op de Australian Open. Toen won Sonego in vier sets van Haase.

May mag uitstel Brexit aanvragen

Wat minister Stef Blok betreft kan het Verenigd Koninkrijk meer tijd krijgen om de Brexit te regelen. Dat zei hij dinsdag bij een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de overige EU-lidstaten, meldt de NOS. Later op de dag gaf het Britse parlement premier Theresa May toestemming om uitstel te vragen.

"Als uitstel bijdraagt aan een goede oplossing, dan is Nederland voor", aldus Blok. Hoe lang dat dan duurt weet de Nederlandse bewindsman niet. "Het is aan de Britten om met een verzoek te komen. Daarna beslissen we." Zonder overeenstemming dreigen de Britten vrijdag zonder deal de EU uit te crashen.

Woensdag is er een speciale EU-top over de Brexitperikelen, in aanwezigheid van May. Ze had voorafgaand overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Van laatstgenoemde komt vermoedelijk de meeste weerstand tegen uitstel.

Douane-unie
Maandag sprak May opnieuw met Jeremy Corbyn, in een poging met behulp van zijn Labourpartij de exitdeal alsnog over de streep te krijgen. Er zou echter amper vooruitgang zijn geboekt. Labour wil een permanente douane-unie met de EU, maar het zou niet mogelijk zijn om de garantie te geven dat een volgende Conservatieve premier die afspraak niet verscheurt. May heeft beloofd om na aanname van de deal op te stappen, dus de kans dat dit gebeurt is reëel.

In Mays eigen partij bestaat namelijk grote weerstand tegen het idee van een douane-unie. Het zou geen 'echte Brexit' zijn omdat het de Britten belemmert in het voeren van een eigen handelsbeleid.

Referendum
Komt bij dat een groot deel van de Labour-parlements- en partijleden willen dat Corbyn eist dat hij alleen een akkoord met May sluit als de exitdeal vervolgens onderdeel wordt van een nieuw referendum. Alsnog in de EU blijven zou dan de andere optie moeten zijn. Maar Corbyn voelt daar weinig voor omdat in 2016 in veel Labour-kiesdistricten voor de Brexit is gekozen.

Een nieuw referendum of parlementsverkiezingen zou een eis van de overige lidstaten kunnen zijn om met langer uitstel akkoord te gaan, omdat ze willen dat er een concreet plan op tafel komt in plaats van alleen maar langer durende onzekerheid. Bovendien moeten de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen als de Brexit op 22 mei nog niet is geregeld.

Update 18.32 uur
Het Lagerhuis heeft premier May met 420 tegen 110 stemmen autorisatie verleend om uitstel aan te vragen. Of ze dit tot de door haarzelf gewenste einddatum van 30 juni krijgt is echter zo goed als uitgesloten. Waarschijnlijker is tot 31 december, en korter indien de exitdeal eerder wordt goedgekeurd.

De overige landen zullen echter als voorwaarde stellen dat de Britten in goed vertrouwen lid blijven, nadat verschillende hardliners in het Britse parlement zeiden dat Londen opzettelijk dwars moet gaan liggen bij EU-besluiten. Dit zou om de zoveel tijd moeten worden gecontroleerd.

Nadat May eerder op de dag met Merkel sprak is ze inmiddels in Frankrijk gearriveerd voor overleg met Macron. Haar team praat ondertussen verder met de Labourpartij.

Ten Hag neemt twijfel weg: "Met de enkel van Frenkie gaat het goed"

Voor Ajax wacht woensdagavond de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League, als Juventus in Amsterdam op bezoek komt. Trainer Erik ten Hag laat op de persconferentie in aanloop naar het duel doorschemeren dat Frenkie de Jong waarschijnlijk 'gewoon' van de partij is in de Johan Cruijff ArenA. De middenvelder liep na afloop van het met 1-4 gewonnen duel met Willem II rond met een zak ijs op de enkel.

"Met de enkel van Frenkie gaat het goed, we gaan het zo zien op de training", zegt Ten Hag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus. Cristiano Ronaldo is met la Vecchia Signora meegereisd naar Amsterdam, terwijl Giorgio Chiellini en Emre Can ontbreken. "Chiellini is belangrijk, maar ze hebben een hele brede selectie. Hij is heel ervaren, geslepen. Het is altijd een gemis als hij er niet bij is. Wij willen tegen de beste spelers spelen, dat daagt uit en die uitdaging gaan we niet uit de weg. Het is fantastisch om tegen Cristiano Ronaldo te kunnen spelen."

"Juventus is zo'n ervaren ploeg, met een hele ervaren en geslepen trainer. Ze kunnen verschillende strategieën erop loslaten, de wedstrijd goed lezen en anticiperen. Dit is weer een volgende grens die we moeten verleggen", vervolgt de oefenmeester, die gevraagd wordt in hoeverre het tweeluik met Juventus anders zal zijn dan dat met Real Madrid. "Het Spaanse voetbal is anders dan het Italiaanse voetbal, er bestaan bepaalde cultuurverschillen. Daar moet je op inspelen, dat gaan we doen binnen onze eigen stijl."

"Juventus hoeft niet naar Amsterdam te komen om plezier te maken, wij willen onze wedstrijd spelen. In een kolkende ambiance, we weten hoe de ArenA is op dit soort avonden. Op het veld kwaliteit brengen, daar gaat het om. Wij gaan uit van balbezit, maar als je 'm niet hebt moet je verdedigen. Dat begint met de intenties in je ploeg", aldus Ten Hag. "Als je dat met z'n allen doet, is dat mogelijk. Met de juiste balans is het mogelijk om succes te behalen op het hoogste niveau. Het begint ermee dat iedereen aanvalt en iedereen verdedigt. De posities zijn uitwisselbaar, maar de taken moeten wel uitgevoerd worden. De spelers zijn tactisch geslepen genoeg om taken in verschillende posities uit te kunnen voeren."

Alaphilippe sprint naar winst in tweede etappe Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de tweede rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman was na een sprint bergop te snel voor de Belg Bjorg Lambrecht en de Pool Michal Kwiatkowski. In het algemeen klassement blijft Maximilian Schachmann, die de openingstijdrit won, aan de leiding staan.

Vandaag in het Baskenland stond een van de makkelijkste ritten op het programma deze week, maar toch betekende dat er wat steile klimmetjes in zaten. Daarbij had de organisatie ook nog wat onverharde wegen opgezocht.

Ondanks dat Astana hard doortrok op de onverharde stroken leek er weinig schade te zijn in het peloton. Op de laatste meters van de laatste onverharde strook kreeg Adam Yates te maken met materiaalpech. De 28-jarige Brit was een van de favorieten voor de eindzege in het Baskenland, maar kan een goed eindklassement nu wel vergeten. Hij verloor meer dan één minuut op het eerste peloton.

De rest van de favorieten voor de eindzege was wel aanwezig in de eerste groep in die gingen dan ook sprinten voor de dagzege. De laatste kilometer liep flink op en was op maat van Alaphilippe. Toch liet de winnaar van Milan-Sanremo zich nog bijna verrassen door Lambrecht, maar de Fransman van Deceuninck - Quick Step had zijn sprint perfect ingedeeld en won zo de tweede etappe voor Lambrecht. Kwiatkowski kwam als derde over de streep.

Werkstraf geëist om Baudetbedreiging

Het Openbaar Ministerie eist 180 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, tegen een 21-jarige Nijmeegse studente wegens bedreiging van Tweede Kamerlid Thierry Baudet. Ze was gefilmd terwijl ze "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf" zong. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in Amsterdam, kort na de zege van zijn partij Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Het OM zegt dat er sprake is van een oproep tot geweld en dat de vrouw schuldig is aan opruiing, meldt de NOS. Tegen de rechtbank zei ze dat anderen waren begonnen met het zingen van wat ze op dat moment "een grappig liedje" vond, maar later schaamde ze zich naar eigen zeggen. "Als iemand Thierry Baudet zou doodschieten, zou ik dat echt heel erg vinden", zei ze.

De aanklager neemt haar de associatie met de moord op Pim Fortuyn expliciet kwalijk. Dat is een open zenuw, aldus het OM. "Ik was vier toen hij werd vermoord, maar ik snap dat oudere mensen die link legden", zei de verdachte. Op 23 april doet de rechtbank uitspraak.

Universitair docent
De FvD-verkiezingszege was ook aanleiding voor een docent van de Universiteit Utrecht om "Volkert waar ben je" op Facebook te schrijven - een directere verwijzing naar de moord op Fortuyn. De universiteit stelde de man na de ontstane ophef op non-actief. Er werd ook aangifte tegen hem gedaan.

Zijn faculteit heeft nu besloten hem voorwaardelijk strafontslag op te leggen. Gaat de docent binnen twee jaar nogmaals in de fout, dan wordt hij de laan uitgestuurd. Het OM verwacht vooralsnog niet dat de man zal worden vervolgd.

De docent verontschuldigde zich de dag na de gewraakte Facebookpost. Hij zou "in het heetst van de verkiezingsstrijd" de opmerking hebben geplaatst die hij "uiteraard niet letterlijk zo bedoeld" had. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van", schreef de man.

Van der Poel wint eerste etappe Circuit Cycliste Sarthe

Mathieu van der Poel heeft de eerste rit van de Circuit Cycliste Sarthe gewonnen. Twee dagen na zijn vierde plaats was de Nederlands kampioen de snelste in de eerste etappe van de Franse rittenkoers.

De eerste rit ging over 180 kilometer met daarbij verschillende klimmetjes, maar de etappe zou uiteindelijk eindigen in een massasprint en daarin was Van der Poel net iets te snel voor de Belg Boris Vallée. De Fransman Bryan Coquard kwam als derde over de streep. Van der Poel is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

De rittenkoers duurt tot en met vrijdag en is voor Van der Poel een voorbereidingskoers met het oog op de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. De Nederlandse alleskunner op de fiets slaat Parijs-Roubaix, die zondag van start gaat, over.

Red Bull neemt alvast voorschot op GP Zandvoort

Al dagen, weken en maandenlang schieten de geruchten en nieuwtjes rond een mogelijke Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort je om de oren. De laatste dagen zoemen de geruchten steeds sterker in de rondte dat het daadwerkelijk rond zou zijn. Al houden alle betrokken partijen de kaken stijf op elkaar. Bij Red Bull Racing besloten ze toch alvast een klein beetje te zinspelen op een Formule 1-wedstrijd in de duinen.

Op Twitter liet Red Bull nog even met een knipoog weten dat ze met Max Verstappen het ronderecord in handen hebben op circuit van Zandvoort. In 2017 zette Verstappen de tijd van 1.19:511 neer. Zouden ze bij Red Bull meer weten over een aanstaande aankondiging? We wachten af!

Rugbyers Fiji boeken 3e zege in Sevens Series

De rugby sevensploeg van Fiji heeft de Hong Kong Sevens gewonnen, het zevende van de tien toernooien in het seizoen van de World Rugby Sevens Series. Door de derde toernooizege stijgt Fiji langs Nieuw-Zeeland naar de tweede plek, achter de Amerikaanse leiders, die de eerste vier finales verloren en het vijfde toernooi wonnen.

In Hong Kong begon Fiji in de groep met zeges op Kenia (22-5), Australië (31-12) en Nieuw-Zeeland (24-5), waarna Argentinië in een spannende kwartfinale (29-24) opzij werd geschoven. De VS moest er vervolgens in de halve finales ook aan geloven: 28-19.

Frankrijk opende met groepszeges op Portugal (40-7), Canada (24-12) en Argentinië (26-14), om vervolgens in de kwartfinales met 14-12 van Nieuw-Zeeland te winnen. In de halve eindstrijd waren de Fransen met 19-12 te sterk voor Samoa en dus waren de finalisten bekend.

In die finale kwam Fiji dankzij een try van Vilimoni Botitu op voorsrong, waarna Aminiasa Tuimaba ook scoorde. Een penalty try bracht de Fransen terug, maar nog een try van Tuimaba en in totaal drie conversies van Livai Ikanikoda hielpen Fiji naar de 21-7 overwinning. De VS pakte plek drie door Samoa met 22-10 te verslaan.

De top-4 van de Sevens Series plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van volgend jaar. De VS, Fiji en Nieuw-Zeeland zijn wel op weg om dat voor elkaar te krijgen, Zuid-Afrika verdedigt een voorsprong op Engeland, wat in principe Groot-Britttannië zal vertegenwoordigen bij plaatsing.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

MotoGP 19 krijgt rijles van ANNA

Milestone introduceert A.N.N.A., een acroniem voor Artificial Neural Network Agent, een AI gebaseerd op neurale netwerken die voor meer uitdaging zorgt met slimmere en snellere tegenstanders die van elke fout gebruik maken. MotoGP 19 wordt de eerste Milestone-game met A.N.N.A. en is vanaf 6 juni verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en Windows. De game verschijnt enkele weken later ook op Nintendo Switch.

A.N.N.A is het resultaat van meer dan 2 jaar ontwikkeling samen met Orobix’s ingenieurs en data-onderzoekers, een bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-oplossingen. De aanpak van de op neural network gebaseerde AI is compleet anders; ontwikkelaars programmeren niet vooraf bepaald gedrag, ze geven de AI een doel en het gereedschap om deze te behalen. Daarna, door middel van een ingewikkeld beloningssysteem, “leren” ze de AI welke handelingen succesvol zijn om de opdracht te behalen en welke contraproductief zijn. De AI leert zichzelf wat de beste acties zijn om het doel te bereiken. Deze aanpak wordt reinforcement learning genoemd en staat toe een AI te creëren die extreem bewust is van haar omgeving en de gevolgen van haar acties, in tegenstelling tot traditionele AI.

De trainingsfase gebaseerd op reinforcement learning duurt enkele maanden, waarbij ontwikkelaars meer dan 200.000 races in één dag simuleren. Dat is meer dan een professionele coureur in zijn hele leven kan rijden. Tijdens die fase kent de Neural AI twee stadia: het ontdekken waarbij de AI leert of de gevolgen van zijn handelingen succesvol zijn om het doel te halen en de exploitatie waarbij de AI profiteert van haar ervaring en kennis om het beste resultaat te halen.

Op het gebied van performance liggen de rondetijden van Neural AI dicht bij de rondetijden van een professionele motorrijder, en zijn ze sneller dan een traditioneel AI-systeem. Het gedrag in een groep is agressief maar fair, waardoor de AI altijd klaar is om voordeel te halen bij fouten. Om alle spelers tegemoet te komen, is de moeilijkheidsgraad aan te passen.

Britse probeert stukjes Pompeï mee te jatten

In het Italiaanse Napels heeft de politie een 20-jarige Britse toeriste opgepakt. De vrouw was wel erg geïnteresseerd in de ooit door een vulkaan bedolven stad Pompeï: ze probeerde stukjes van een vloermozaïek mee te nemen.

De schaamteloze jongedame dacht dat de wereld haar speeltuin was: ze stapte over de afrastering bij het Huis van het Anker - vrijwel alle huizen in Pompeï hebben een dergelijke naam om ze te beschrijven - en ging aan de gang met wat gereedschap.

De vader en zus van de vrouw waren ook aanwezig bij het incident, wat zo'n drieduizend euro schade opleverde. Vorig jaar werden nog twee Fransen gearresteerd met stukken marmer en aardewerk, in 2016 jatte een Amerikaan een stuk marmer uit een vloer.

Tegenwoordig is zo'n zestig procent van de in het jaar 79 bedolven stad opgegraven. Men wil niet alles opgraven, want de vulkanische as beschermt veel van de zeldzame voorwerpen tegen de elementen, en het opgraven ervan kan voor flinke schade zorgen.

'Overmars praat met Barca-collega Abidal en zaakwaarnemer over transfer Aleña'

Ajax en Barcelona lijken werk te maken van een overgang van Carles Aleña. Onduidelijk is of het hierbij gaat om een permanente of een tijdelijke deal. De 21-jarige middenvelder wordt de laatste weken in verband gebracht met een overstap naar de huidige koploper van de Eredivisie, mede door een naderend samenwerkingsverband. Beide clubs zouden al gesprekken hebben gevoerd over een transfer van Aleña.

Catalunya Radio meldt dat directeur spelersbeleid Marco Overmars heeft gesproken met vakcollega Eric Abidal van Barcelona, terwijl de bestuurder van Ajax ook contact heeft gehad met de zaakwaarnemer van de middenvelder en Spaans jeugdinternational, die nog tot medio 2022 vastligt.

Barcelona en Ajax hebben de laatste periode vaak contact. Nadat de zomerse transfer van Frenkie de Jong voor maximaal 86 miljoen euro naar Barcelona werd beklonken, focuste de Catalaanse grootmacht zich op de komst van Matthijs de Ligt. Mogelijk gaat Aleña onderdeel uitmaken van de megadeal die De Ligt eveneens naar het Camp Nou moet zien te loodsen.

SPORT meldde vorig week nog dat Aleña hoog op het verlanglijstje van Ajax staat. De middenvelder komt weinig aan spelen toe in de hoofdmacht van Barcelona, waardoor een verhuur tot de mogelijkheden zou behoren. Eerder meldde Catalunya Radio dat Barcelona verdedigers Juan Miranda en Jean-Clair Todibo en middenvelders Oriol Busquets en Riqui Puig had gevraagd naar een eventuele verhuurperiode bij Ajax.

Grote tegenvaller dreigt voor Juventus: Chiellini valt uit op training

Het is onzeker of Giorgio Chiellini de wedstrijd tussen Juventus en Ajax van woensdagavond kan halen, zo meldt La Gazzetta dello Sport. Volgens de sportkrant heeft de routinier aan het eind van de maandagtraining een kuitblessure opgelopen, waarvan de ernst nog niet geheel duidelijk is.

Chiellini is een 'serieus twijfelgeval' voor trainer Massimiliano Allegri, zo verzekert het dagblad. De trainer zou alleen Daniele Rugani als alternatief achter de hand hebben, omdat Martín Cáceres en Andrea Barzagli al in de ziekenboeg zitten. Verder is er geen zekerheid over de inzetbaarheid van Cristiano Ronaldo, Emre Can en Douglas Costa in de Johan Cruijff ArenA.

Zaterdag, tijdens de competitiewedstrijd tegen AC Milan (2-1 zege), kreeg Chiellini nog rust van Allegri. Hetzelfde gold voor João Cancelo, Blaise Matuidi, Miralem Pjanic en Moise Kean. In die wedstrijd viel Emre Can uit met een blessure aan zijn enkel. De middenvelder is een 'groot vraagteken', terwijl Ronaldo volgens de laatste berichten wel fit genoeg lijkt.

Chiellini is de aanvoerder van Juventus en stond in beide wedstrijden tegen Atlético Madrid in de achtste finales negentig minuten op het veld. In de groepsfase van de Champions League bleef hij op de bank in de ontmoetingen met Young Boys, maar maakte hij de overige vier wedstrijden vol.

Wederom gemeentesteun FC Twente, miljoenen kwijtgescholden

FC Twente is weer eens gered door de gemeente Enschede. De club heeft een enorme schuld, maar de gemeente heeft besloten zeven miljoen euro van een lening kwijt te schelden. Een ander deel, ook zeven miljoen euro, is omgezet naar een lening waarover geen rente betaald hoeft te worden.

Media in het oosten melden dat in de gemeenteraad met 23-16 vóór het plan is gestemd, waarbij in totaal dus veertien miljoen euro is gemoeid. SP en GroenLinks waren tegen het plan, onder meer omdat dit jaar bijvoorbeeld op sociale uitgaven juist bezuinigd wordt. De gemeente is niet de enige die de club weer boven water houdt: ABN Amro heeft bijvoorbeeld 4,5 miljoen euro van een schuld van 5,5 miljoen euro kwijtgescholden.

Er zijn wel een paar voorwaarden gesteld. Zo moeten er per seizoen zo'n tweeduizend kaartjes beschikbaar worden gesteld aan inwoners met weinig geld, terwijl het trainingscomplex in Hengelo snel ingeruild moet worden voor Het Diekman in Enschede zelf. Het technische faillissement van Twente is met de nieuwe steun voorbij, maar de financieel uitermate ongezonde club heeft nog wel 30 miljoen euro schuld staan.

Voor die resterende tientallen miljoenen euro's aan schulden hoeft Twente overigens écht niet meer bij de gemeente aan te kloppen. "Het was een unaniem geluid bij de gemeenteraad, het is écht een keer klaar", aldus wethouder Eerenberg. Wanneer Twente wederom bij de gemeente aanklopt en weer een financiële oppepper krijgt is nog niet bekend, maar lang zal het vermoedelijk weer niet duren.

In onderstaande Twitter-thread (klik even op de tweet om alles te zien) is prima uiteengezet hoe enorm vaak Twente al financieel geholpen is door de jaren heen.

'40.000 handtekeningen opgehaald tegen prostitutie'

Jongerenbeweging Exxpose heeft naar eigen zeggen 40.000 handtekeningen opgehaald voor de strafbaarstelling van prostitutie. Dat meldt AT5. 

Er zijn nu genoeg handtekeningen voor een zogenoemd burgerinitiatief: dat betekent dat idee door de Tweede Kamer moet worden besproken. Exxpose spreekt van een 'legendarisch moment'.

Volgens de beweging wordt de waardigheid van de prostituee en de bezoeker ontnomen door het kopen van seks. De jongeren pleiten voor 'gelijkwaardigheid, vrijheid en een nieuw beleid'. 'Seks is onbetaalbaar.'

Een speciale commissie van de Tweede Kamer moet nog wel controleren of de handtekeningen kloppen. Dat gebeurt steekproefgewijs. Een paar honderd ondertekenaars krijgen per brief het verzoek om een kopie van een identiteitsbewijs te sturen.

Russische snelwandelaar wéér in dopingproblemen

Een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen, tenzij je een Russische topsnelwandelaar bent. Sergey Bakulin verloor zijn wereldtitel op de 50 kilometer van 2011 enkele jaren geleden al omdat hij zoals het een Russische snelwandelaar betaamt aan de doping had gezeten en nu is hij voorlopig weer geschorst.

De integriteitseenheid van de internationale atletiekwereld (AIU) heeft Bakulin voorlopig geschorst wegens verdachte waarden in zijn bloedpaspoort. Dat was vrij normaal voor Russische snelwandelaars, die bijna allemaal wel eens geschorst zijn geweest en bij elkaar hele vrachten medailles van Olympische Spelen en WK's in hebben moeten leveren.

Bakulin moest het WK van 2013 in eigen land missen, waarna de geruchten al snel de kop opstaken dat de toen nog regerend wereldkampioen gepakt was. Dat bleek het geval en hij werd geschorst tot begin 2016. Sindsdien liep hij vijf wedstrijden, allemaal Russische kampioenschappen, en won hij er vier. Dit jaar kwam hij nog niet in actie en dat lijkt vooralsnog ook zo te blijven.

Interim-trainers loodsen N.E.C. langs Jong PSV

N.E.C. heeft het eerste duel sinds het vertrek van Jack de Gier in winst weten om te zetten. Maandagavond wisten de Nijmegenaren in het Jan Louwers Stadion te winnen van Jong PSV door goals van Ferdy Druijf en Jonathan Okita: 1-2. Door de winst stijgt N.E.C. naar de veertiende stek in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl de beloften van PSV blijven steken op plek vijf.

De clubleiding van N.E.C. besloot na drie nederlagen op een rij, met het 4-0 verlies tegen Jong AZ vorige week maandag als dieptepunt, in te grijpen en hoofdtrainer De Gier op non-actief te stellen. Een driemanschap bestaande uit Ron de Groot, Adrie Bogers en Rogier Meijer moest het tij zien te keren. Maandagavond werd een goede stap richting eerherstel gezet door te winnen van de talenten van PSV.

Na twintig minuten spelen kreeg N.E.C. een penalty van scheidsrechter Erwin Blank. Druijf had zijn zenuwen onder bedwang en schoot vanaf elf meter raak: 0-1. Vlak voor het rustsignaal verdubbelde Okita de voordelige marge. De aanvaller anticipeerde op een diepe bal van Tom Overtoom, waarna Okita op knappe wijze wist te scoren door de lange hoek te vinden.

Jong PSV had in de tweede helft enkele goede kansen om de aansluitingstreffer te produceren, maar doelman Mattijs Branderhorst greep bij tijd en wijle kordaat in. Onder anderen Joël Piroe en Mauro Júnior waren gevaarlijk, maar de Eindhovenaren konden het net maar niet vinden. Vlak voor tijd werd het nog spannend door een eigen doelpunt van Frank Sturing, maar N.E.C. hield stand en mocht na het laatste fluitsignaal juichen.

Weergaloze Hazard schiet Chelsea naar derde plaats

Chelsea heeft de stadsderby tegen West Ham United in winst omgezet. Twee doelpunten van Eden Hazard maakten het verschil op Stamford Bridge: 2-0. Vooral het eerste doelpunt van de Belg was van grote schoonheid. Chelsea staat op de derde plaats in de Premier League, met twee punten voorsprong op Tottenham Hotspur en drie punten meer dan Arsenal. Beide concurrenten hebben nog een duel tegoed. Bij Chelsea gaat de aandacht nu uit naar de wedstrijd op bezoek bij Slavia Praag van donderdag in de kwartfinale van de Europa League.

De wedstrijd was 23 minuten oud, toen Hazard vanaf het middenveld aan zijn solo begon. Declan Rice en Mark Noble waren de eerste 'slachtoffers' van de Belg, die ongestoord doorstoomde richting het strafschopgebied van West Ham. Op de zestienmeterlijn wurmde hij zich nog eens tussen twee belagers, waarna de sliding van Ryan Fredericks te laat kwam om Hazard nog af te stoppen. Doelman Lukasz Fabianski was tot slot machteloos om nog iets aan de situatie te veranderen. De aanvaller was dit seizoen betrokken bij 27 doelpunten in de Premier League (15 treffers, 12 assists): meer dan elke andere speler.

De gehele eerste helft ging er voortdurend gevaar uit van Hazard, die zijn ploeggenoten geregeld bediende met feilloze passes en voorzetten. Toch bleef het voor rust bij 1-0. Chelsea, ten opzichte van de wedstrijd van woensdag tegn Brighton & Hove Albion (3-0 zege) met nieuwkomers Gonzalo Higuaín en Antonio Rüdiger in de basis, controleerde de derby zonder al te veel kansen te creëeren. De beste kansen op de 2-0 waren voor Higuaín. De Argentijn had het vizier niet op scherp staan na een wippertje van Hazard en vier minuten voor de pauze kreeg verdediger Fabián Balbuena nog net een been tegen een inzet van Higuaín van dichtbij.

West Ham, dat in de voorgaande drie ontmoetingen met Chelsea niet verloor, kwam na de rust uit het niets bijna langszij. Marko Arnautovic stelde Manuel Lanzini in staat om in één keer uit te halen; doelman Kepa Arrizabalaga had een goede reactie in huis. Een volley van Aaron Cresswell vanuit de hoek van het strafschopgebied scheerde daarna voorlangs. West Ham speelde met een stuk meer vertrouwen dan voor rust en Chelsea dreigde de grip op de wedstrijd kwijt te raken. Acht minuten voor tijd kopte Arnautovic via Emerson naast en uit de daaropvolgende corner schoot Balbuena over. Chelsea overleefde de benauwde momenten en vlak voor tijd maakte Hazard aan alle onzekerheid een einde.

Tidus en Yuna weer samen in Final Fantasy X / X-2 HD Remaster

Square Enix heeft vandaag een trailer uitgebracht voor de komende release van Final Fantasy X / X-2 HD Remaster voor Nintendo Switch en Xbox One. De trailer laat de helden Tidus en Yuna en de magische wereld van Spira zien.

Final Fantasy X / X-2 HD Remaster komt op 16 april 2019 zowel digitaal als fysiek beschikbaar voor Nintendo Switch en alleen digitaal voor de Xbox One. De fysieke versies voor de Nintendo Switch bevat een omkeerbare hoes met artwork van de helden uit de game.

Vier jongeren neergestoken bij Hoofddorpse speeltuin

In Hoofddorp zijn maandagmiddag vier gewonden gevallen bij een steekpartij. Het gaat om ruziënde jongeren, waarbij één persoon is aangehouden.

Twee groepen jongeren gingen met elkaar op de vuist, zeker één van hen greep een mes en stak erop los, waarna hij er vandoor ging. Het hele gebeuren vond plaats op de Paxlaan in Hoofddorp, dicht bij een speeltuin. Onder meer een traumahelikopter kwam erbij. 

De Telegraaf schrijft dat het gaat om twee groepen die al langer een conflict hebben 'in de speeltuin', wat er opvallend genoeg en ondanks hun vermoedelijk wat hogere leeftijd op lijkt te duiden dat ze de kinderspeelplaats als thuisbasis zien.

Eén groep komt uit Syrië, de andere uit Nederland. Een ooggetuige was met de slachtoffers aan het 'chillen' en gaf ook nog wel een reden voor de onderlinge spanningen: "Ze mogen elkaar niet en luisteren andere muziek."

Volgens hem kwamen een paar Syriërs naar de speeltuin, waarop de twee groepen zich niet konden beheersen en een handgemeen ontstond. De Nederlanders riepen de Syriërs toe dat ze 'dom' zijn, waarop dezen er vandoor gingen. De ooggetuige zei dat twee van hen bij terugkomst, amper vijf minuten later, een mes bij zich hadden.

'Mannen bouwen meer pensioen op dan vrouwen'

Aan het begin van hun werkzame leven bouwen mannen en vrouwen ongeveer evenveel pensioen op, maar bij oudere leeftijdsgroepen blijken mannen steeds hogere aanspraken op te hebben gebouwd dan vrouwen. Dit hangt samen met verschil in arbeidsparticipatie en verschil in mate waarin in deeltijd wordt gewerkt. Mannen komen gemiddeld uit op een hoger te bereiken pensioen dan vrouwen, namelijk 13.700 tegen 9.200 euro. Gemiddeld is het te bereiken pensioen voor mensen van 25 jaar tot de AOW-leeftijd 11.600 euro bruto per jaar. Dat blijkt uit de pensioenaansprakenstatistiek van het CBS.

Het Nederlandse pensioenstelsel heeft drie pijlers. De eerste is de AOW, de tweede het arbeidsgerelateerde collectieve ouderdomspensioen en de derde het kapitaal dat ontstaat door individuele pensioenopbouw. In dit bericht gaat het om de aanspraken op het levenslang ouderdomspensioen in de tweede pijler, dus de aanspraken die via het werk zijn opgebouwd. Het gaat om alle aanspraken die worden opgebouwd bij Nederlandse pensioenfondsen en -verzekeraars, zowel actieve als slapende. Actieve aanspraken worden nog steeds aangevuld door het betalen van premies, slapende aanspraken niet.

Eind 2016 hadden ruim 8,9 miljoen personen van 25 jaar tot de AOW-leeftijd één of meer aanspraken op levenslang ouderdomspensioen bij een Nederlandse pensioenuitvoerder. Bij 64 procent ging het om pensioen dat op dat moment actief werd opgebouwd. Van de 8,9 miljoen mensen was 53 procent man.

Verschillen in pensioenopbouw
Om een indruk te krijgen van het pensioen dat iemand kan verwachten bij het bereiken van de pensioenleeftijd, wordt gekeken naar de som van het pensioen dat al is opgebouwd en de aanspraak die nog kan worden opgebouwd tot de pensioenleeftijd volgens de nu geldende bepalingen. Uitgangspunt is dat de betrokken persoon doorwerkt tot aan de pensioenleeftijd, zonder onderbreking wegens bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, en zonder rekening te houden met veranderingen in deeltijdfactor of inkomen.

De omvang van een pensioenaanspraak is afhankelijk van het inkomen en de loopbaan van een persoon. Zo is het bedrag van het te bereiken pensioen van vrouwen lager dan dat van mannen en dat van jongeren lager dan dat van ouderen. Dat hangt samen met de gemiddeld lagere inkomens van vrouwen en van jongeren.

Het verschil tussen mannen en vrouwen in het te bereiken pensioen is klein in de jongste leeftijdsklasse en wordt groter met het stijgen van de leeftijd. Bij mannen is het te bereiken bedrag hoger in de oudere leeftijdsgroepen, tot en met de 55- tot 60-jarigen. Bij vrouwen is dat niet het geval. Daar is vanaf de groep 45- tot 50-jarigen de te bereiken pensioenaanspraak juist lager dan bij jongere leeftijdsgroepen. Bij de 55-plussers is het bedrag voor de mannen gemiddeld tweemaal zo hoog als het bedrag voor de vrouwen. Dit hangt samen met de arbeidsparticipatie. Die is bij vrouwen over het algemeen lager dan bij mannen; vrouwen werken minder vaak dan mannen en vaker in deeltijd. Bij 55-plussers is het verschil tussen mannen en vrouwen in arbeidsparticipatie het grootst.

Individuele verschillen
Gemiddeld is het te bereiken pensioen voor personen van 25 jaar tot de AOW-leeftijd ongeveer 11.600 euro bruto per jaar. Bij mannen ligt het gemiddelde hoger (13.700 euro) dan bij vrouwen (9.200 euro). Tussen individuele personen, zowel mannen als vrouwen, zijn de verschillen groot; er zijn veel mensen die (nog) een heel laag te bereiken pensioen hebben, terwijl er ook mensen zijn die een pensioen van meer dan 100.000 euro per jaar kunnen verwachten.

Bij een verdeling van personen met pensioenaanspraken in tien groepen van laag naar hoog, blijkt dat het merendeel aanspraken heeft die onder het gemiddelde liggen. Elke groep vertegenwoordigt dan een tiende van het geheel (decielen), gerangschikt naar de grootte van de aanspraken. Het eerste deciel bestaat uit de tien procent met de kleinste aanspraken, het laatste deciel uit de tien procent met de grootste aanspraken. De staafjes tonen het gemiddelde van elke groep.

Opgebouwd pensioen.
Het te bereiken pensioen is een door pensioenuitvoerders berekende schatting. De pensioenaansprakenstatistiek bevat ook informatie over de pensioenuitkering die mensen reeds hebben opgebouwd. Dit is dus het bedrag dat men vanaf de pensioenleeftijd zou ontvangen als de opbouw per direct zou stoppen.

Gemiddeld was eind 2016 het reeds opgebouwde pensioen voor mensen van 25 jaar tot de AOW-leeftijd 6.000 euro bruto per jaar, voor mannen 7.400 euro en voor vrouwen 4.400 euro. Dat betekent dat mannen gemiddeld ongeveer 40 procent meer pensioen hebben opgebouwd dan vrouwen. In de leeftijdsklassen tot 40 jaar is het verschil tussen mannen en vrouwen klein, daarna neemt het toe. In de leeftijdsklasse van 60 jaar tot de AOW-leeftijd, waarbij het gaat om mensen die binnen afzienbare tijd met pensioen zullen gaan, is het verschil 55 procent. Mannen van 60 jaar en ouder hebben 14.900 bruto per jaar opgebouwd, vrouwen van 60 jaar en ouder 6.800.

'Oude Disney-films racistisch en gevaarlijk'

Disneyfilms, al decennia kijken miljoenen kinderen op de wereld ze. Zo'n goed plan is dat echter niet, want vooral de oudere films zijn racistisch en gevaarlijk, zo beweren althans twee Britse universiteitsdocenten.

Victoria Cann van de universiteit van East Anglia in Norwich begint bijvoorbeeld over Belle en het Beest: "Een klassiek geval van het stockholmsyndroom", zegt ze, doelend op een verschijnsel waarbij een gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer.

"De hele film lang lijkt het Beest elk moment geweld te kunnen gebruiken, daarnaast geeft de film de indruk dat een vrouw een gewelddadige partner met lang genoeg volhouden kan veranderen. Uiteindelijk verandert hij in een blonde, blanke man en 'dus' lijkt het alsnog ze nog lang en gelukkig leven, want bedreigend kan hij niet meer zijn", aldus Cann.

Ook over Aladdin is ze niet zo gelukkig: "De goede personages zijn allemaal blank, zelfs Aladdin", beweert Cann, hoewel dat bij het bekijken van de film te betwijfelen valt. "Alle slechte personages zijn zwart, een techniek die we ook bij De Leeuwenkoning zien: de slechte Scar is veel donkerder dan de rest", doelend op de lamleeuw die Mufasa naar zijn dood joeg.

Ook Laura Coffey-Glover van de Nottingham Trent Universiteit ziet flink wat minpunten. Sneeuwwitje schept bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen voor jonge meisjes: "Blijf lang genoeg hulpeloos wachten op het prins op het witte paard", zou de boodschap zijn. De flinterdunne taille van Doornroosje werkt anorexia in de hand en zowel zij als Sneeuwwitje worden al slapend gekust.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws, zoals dat hoort bij Disney: in een recente film als Frozen staan thema's als vriendschap, loyaliteit en feminisme centraal, dus daar is volgens de docentes niks mis mee.

FOK! Wat een weer: geleidelijk kouder

In het noorden is het vrij zonnig. In het zuiden is er eerst nog lokaal mist en komt er meer bewolking voor. In het uiterste zuiden is tevens een kans op wat (buiige) regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 10°C op de Wadden tot 16°C in het midden en zuiden. De noordoostelijke wind, is matig, in het zuiden zwak tot matig en in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het helder, alleen in het zuiden van Limburg komt nog bewolking voor. De minima liggen tussen 5°C in het uiterste zuidoosten en -1°C in het noordoosten. De wind is zwak tot matig uit noordoost, aan de kust (vrij) krachtig.

Woensdag overdag is het zonnig en schraal. De middagtemperatuur ligt tussen 8°C in het Waddengebied en 13°C plaatselijk in het zuiden. De noordoostenwind is overwegend matig, aan de kust af en toe (vrij) krachtig. (© KNMI)

Mooi weer met wat wolkjes (Foto: Interpretatie)
Heerlijk weertje om naar buiten te gaan. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kitana vecht mee in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios onthullen een Mortal Kombat 11-televisiespot waarin Kitana wordt onthuld als speelbaar personage.

Om het idee van de reclame tot leven te brengen is WBIE in zee gegaan met Joe Sill, director bij de Creative Advertising Group, en Plastic Wax. Zij creëerden een wereld waar alledaagse mensen de krachten bezitten van personages uit Mortal Kombat 11. Het concept wordt extra kracht bijgezet dankzij de visuele effecten die Plastic Wax toevoegde, waaronder de ijzige moves van Sub-Zero, de bliksemschichten van Raiden en de stalen waaiers van Kitana.

De tienduizend jaar oude prinses van Edenia groeide op met het idee dat ze de biologische dochter was van Shao Kahn en diende hem als één van zijn dodelijkste krijgers. Toen de waarheid aan het licht kwam, vocht Kitana tegen Shao Kahns poging om Earthrealm te veroveren. De strijd werd uiteindelijk haar dood. Ze verrees als een boze, wrede versie van haar vroegere zelf en heerst nu aan de zijde van de herrezen Liu Kang over het Netherrealm. Allebei streven ze naar de vernietiging van alle koninkrijken.

Mortal Kombat 11 is vanaf 23 april 2019 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.