Baudetbedreigster weer op vrije voeten

De 21-jarige vrouw uit Nijmegen die gisteren werd aangehouden op verdenking van bedreiging van politicus Thierry Baudet, is weer vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De vrouw scandeerde de teksten tijdens het antiracismeprotest in Amsterdam afgelopen zaterdag, zo meldt AT5. 

De vrouw, die officieel wordt verdacht van bedreiging en opruiing, heeft een dagvaarding meegekregen. Op 9 april moet ze bij de politierechter in Amsterdam verschijnen. De vrouw heeft in haar verklaring bij de politie gezegd spijt te hebben van haar uitingen. Ze had de impact ervan onderschat, verklaarde ze.

Vlak na de demonstratie doken op internet beelden op waarop uitingen zijn te horen. In een video van Up! Network is te zien hoe een van de betogers op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' zingt: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' In overleg met het Openbaar Ministerie werd een onderzoek gestart dat gisteren leidde tot de aanhouding van de vrouw in Nijmegen.

Vanuit de politiek werd met afschuw gereageerd op de verwensingen. Zo bestempelde VVD-raadslid Marianne Poot het als 'walgelijk'. GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vond het schokkend. En ook premier Mark Rutte noemde de bedreigingen 'totaal onacceptabel'.

Een grote meerderheid van de Amsterdamse politieke partijen wil bovendien een spoeddebat over de bedreigingen. Ze willen met de burgemeester bespreken hoe om te gaan met dit soort verwensingen. Ook willen ze het hebben over stappen die genomen moeten worden om tot vervolging over te gaan. Alleen Denk en BIJ1 steunden de aanvraag van het debat niet.