Reisagent hoort cel eisen voor mensensmokkel

Voor de smokkel van zeker zestien mensen moet een 50-jarige eigenaar van een inmiddels gesloten reisbureau uit Den Haag als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, de cel in. De man stond dinsdag terecht voor de rechtbank in Zwolle.

De zaak tegen een medeverdachte, een 50-jarige man uit Spaarndam, werd uitgesteld tot juni. Die zou zelf ook naar Nederland gesmokkeld zijn. Beide mannen kwamen in beeld tijdens een ander onderzoek naar mensensmokkel waarvoor een man uit Syrië werd veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De werkwijze was telkens hetzelfde, aldus de officier van justitie. De Hagenaar boekte als eigenaar van het inmiddels gesloten reisbureau Air Baghdad in Den Haag de tickets voor de mensen, vooral uit Syrië, die moesten worden gesmokkeld. Het ging dan om tickets op hun eigen naam naar een land waar ze visumvrij naartoe konden reizen, via de transitzone van een grote luchthaven in bijvoorbeeld Abu Dhabi, Soedan of de Verenigde Arabische Emiraten. Het ging dus nooit om rechtstreekse vluchten. In de transitzone werden dan valse paspoorten overhandigd en tickets naar een Europese bestemming. Die tickets waren ook door het Haagse reisbureau gekocht.

De officier rekende het de Hagenaar zwaar aan dat hij handelde in de uitoefening van zijn beroep. Bovendien maakte hij misbruik van mensen in een kwetsbare positie, en wordt door mensen illegaal naar Nederland te halen het maatschappelijk draagvlak voor asielzoekers ondermijnd. Het kan niet anders dan dat de verdachte wist dat de reizigers gesmokkeld zouden worden gegeven de verschillende tickets en de namen die erop moesten komen, aldus de officier.