Seizoen noordse combinatie afgesloten in zeikende regen

Niet alleen voor de alpineskiërs, ook voor de heren op de noordse combinatie zit het World Cup-seizoen er weer op. In het Duitse Schonach werd zondag de afsluitende wedstrijd gehouden, onderdeel van de prestigieuze Schwarzwaldpokal.

Het waaide behoorlijk en dus was veilig schansspringen 's ochtends niet mogelijk. Gelukkig werd zaterdag een 'voorlopige wedstrijdronde' gesprongen: deze geldt over het algemeen als een soort training en kwalificatie, maar wordt vooral gebruikt als uitslag in het geval schansspringen op de wedstrijddag geen optie is, zoals nu het geval was.

Het langlaufen werd van de geplande 15 kilometer ingekort naar 10 kilometer, de reguliere afstand. Echt lekker was het niet voor de heren, want men werd in de werkelijk zeikende regen op weg gestuurd in het Zwarte Woud, waar meer groene natuur dan witte sneeuw te zien was.

World Cup-kampioen Jarl Magnus Riiber vertrok als tweede en de jonge Noor kwam geen moment in de problemen: hij verschalkte de Japanner Ryota Yamamoto, een vrij matige langlaufer, en wist vervolgens onbedreigd naar weer een indrukwekkende solozege te skiën.

Jan Schmid en Bernhard Gruber vertrokken als vierde en zesde en het Noors-Oostenrijkse duo ging in de achtervolging. Genoeg om Riiber te bedreigen was het niet en Schmid wist Gruber in de slotfase achter te laten, waardoor hij de tweede plek pakte, voor de Oostenrijker. De Italiaan Alessandro Pittin kwam vanaf de 22e plek naar voren en eindigde op 49 seconden als vierde.

Riiber pakt de winst (Bron: YouTube)