CDA: bijstand wordt basisbaan

Als het aan CDA-leider Buma ligt moeten bijstandgerechtigden straks 20 uur werk gaan verrichten waar weinig tot geen opleiding voor nodig is.

De overheid en bedrijfsleven moeten die banen gaan creëren. Hij doelt dan niet op verpleegkundigen maar op ondersteunend werk in de zorg, onderwijs en groenvoorziening en dergelijke. De uitkering gaat dan met 15 procent omhoog zodat het inkomen op 85 procent van het minimumloon komt. De basisbaan is voor maximaal drie jaar, daarna moet worden doorgestroomd naar een betaalde baan. Dit is ook belangrijk ter bestrijding van de vergrijzing.

Volgens de CDA-leider lijkt de bijstand nu teveel op een gevangenis, wie er eenmaal inzit komt er haast niet meer uit, zegt hij. Buma wil starten met de bijstandgerechtigden die langer dan drie jaar in de bijstand zitten. De basisbaan moet dan een werkritme creëren omdat dit het betreden van de arbeidsmarkt makkelijker zou maken.

Het plan is niet geheel door Buma bedacht maar door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Die hebben daar ook een rapport (pdf) over uitgebracht.