Sablikova bekroont WK-titel met wereldrecord

Schaatsster Martina Sablikova is de nieuwe wereldkampioene allround schaatsen. De Tsjechische reed op de hooglandbaan van Calgary na het wereldrecord op de drie kilometer nu met 6.42,01 een nieuwe mondiale toptijd op de vijf kilometer en stootte zo Miho Takagi van de troon. Beste Nederlandse werd Antoinette de Jong op plek drie in het eindklassement.

Na de 1500 meter was de opdracht voor Sablikova duidelijk: haar wereldrecord op de vijf kilometer benaderen of verbeteren om de vijftien seconden achterstand op Takagi nog goed te maken. De Tsjechische reed in de voorlaatste rit de gehele race rondes in de 31 seconden met enkele 32,0 rondjes ertussen. Hierbij lag ze lang boven haar eigen wereldrecord, maar pakte ze dat in de slotrit alsnog waarmee ze haar titelaspiraties veel luister bijzette.

In de slotrit wist Takagi dat ze haar persoonlijk record met zeven seconden aan moest scherpen om in de buurt te komen van titelprologatie. De Japanse had in Ireen Wüst een gelijkwaardige tegenstandster, maar kwam met een tijd van 7.02,82 tekort. Wel hield ze de tweede plek vast, voor Antoinette de Jong die met een persoonlijk record van 6.56,26 genoeg had voor plek drie.

Tweede op de vijf kilometer werd de Canadese Isabelle Weidemann in een persoonlijk record van 6.49,68 vlak voor Carlijn Achtereekte in 6.50,12. Laatstgenoemde pakte hiermee in het klassement plek vier nog af van Wüst.

Martina Sábliková is wereldkampioene allround. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Martina Sábliková is wereldkampioene allround. (PRO SHOTS/Erik Pasman)