Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval

Zdeněk Štybar heeft de eerste voorjaarsklassieker van het jaar gewonnen. De Tsjech van Deceuninck - Quick Step won de Omloop Het Nieuwsblad na een late uitval. Greg Van Avermaet won de sprint voor de tweede plaats, van een klein achtervolgend groepje. Tim Wellens maakte het podium compleet door als derde te eindigen.

Vanaf het begin reed er een kopgroepje van vier weg. Ze kregen meer dan vier minuten van het peloton, al speelde ze nooit een rol van betekenis in de koers. De vier werden dan ook al vroeg weer ingerekend door het peloton.

Op veertig kilometer van de streep begon de finale van de Omloop Het Nieuwsblad. Danny van Poppel opende samen met zijn ploeggenoot Wout Van Aert de aanval. De versnelling van het Jumbo-Visma duo zorgde ervoor dat er een groepje met veel topfavorieten zich afscheidde van het peloton. Niki Terpstra had de slag gemist samen met titelverdediger Michael Valgren en Sep Vanmarcke.

Ondanks dat er een achtervolging in de achtergrond op gang kwam bleef de groep altijd vooruit. Op dertig kilometer werd de groep wel teruggebracht naar zes man, nadat Tiesj Benoot ongelukkig onderuit ging bij een bocht naar links. Štybar, Wellens, Dylan Teuns, Daniel Oss en Van Avermaet zaten voor de valpartij en begonnen als eerste aan de Muur van Geraardsbergen, al was het verschil met de achtervolgers nog maar vijftien seconden.

Op de Muur van Geraardsbergen, heilig gebied voor de Belgen, moest Oss als eerste afhaken in de kopgroep. Ondanks het kleine verschil in de achtergrond kon niemand meer aansluiten bij de voorste, ondanks een poging van Terpstra.

Op de Bosberg bleef het vijftal ook bij elkaar en werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. In de laatste vijf kilometer opende Wellens de aanval. De Belg van Lotto Soudal werd teruggehaald door landgenoot Van Avermaet, waarna Štybar de aanval opende. Ook daar reageerde Van Avermaet direct op, maar kreeg het laatste gaatje niet meer dicht. De Tsjech pakte al snel tien seconden en kwam solo aan in Ninove. Van Avermaet werd nog wel tweede in de sprint, voor Wellens.

Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval (Pro Shots / George Deswijzen)
Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval (Pro Shots / George Deswijzen)