Tiende wereldtitel op rij voor Noorse langlaufers

De Noorse langlaufers hebben zich op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld voor de tiende keer op rij laten kronen tot wereldkampioen op de estafette: twee keer tien kilometer in klassieke stijl, twee keer tien kilometer in vrije stijl.

Emil Iversen en Martin Johnsrud Sundby openden het bal namens de Noren, terwijl Rusland met Andrey Larkov en Alexander Bessmertnykh bij wist te blijven, net als de Finnen met Ristomatti Hakola en Iivo Niskanen. Calle Halfvarsson, de tweede loper van de Zweden, was op de eerste vijf kilometer ijzersterk, maar zakte vervolgens grandioos in en gaf het spreekwoordelijke stokje op een halve minuut achterstand over aan Jens Burman.

Burman wist snel aan te sluiten bij Sjur Røthe (Noorwegen), Alexander Bolshunov (Rusland) en Matti Heikkinen (Finland), maar moest er nog sneller weer af. De Fransen Adrien Backscheider en Maurice Manificat hadden op de klassieke stijl een goede basis gelegd, nummer drie Clément Parisse was op dreef, vocht zich langs Burman en sloot zelfs even aan bij de kopgroep, waar hij wel snel weer moest lossen, net als Heikkinen in de slotfase.

Bij de groep slotlopers was het vervolgens overzichtelijk: Johannes Høsflot Klæbo en Sergey Ustiugov duelleerden namens Noorwegen en Rusland om goud, Richard Jouve (Frankrijk) en Perttu Hyvärinen (Finland) deden dat om brons. Ustiugov kon het echter niet bolwerken: met nog dik drie kilometer te gaan moest hij keihard lossen en kon Klæbo een definitief gat slaan.

De Noren pakten zo met overmacht het goud, Ustiugov wist Rusland met pijn en moeite nog naar zilver te skiën. Jouve en Hyvärinen kwamen zelfs even volledig tot stilstand in de strijd om brons, maar dat bracht geen uitsluitsel. Het werd een sprint en daarin was rassprinter Jouve ongenaakbaar.

Goud voor Noorwegen (Bron: YouTube)