Feyenoord krijgt gegarandeerd 25 miljoen euro per jaar in nieuw stadion

Feyenoord krijgt gegarandeerd 25 miljoen euro per jaar als het vanaf 2023 voetbalt in het nieuwe stadion. Dat staat in het nieuwe businessplan van het nieuwe stadion dat deze week aan de Rotterdamse gemeenteraad is gestuurd. In de eerste versie van dat plan zou Feyenoord genoegen moeten nemen met een vaste prestatievergoeding van 17,5 miljoen euro en een variabel deel. Feyenoord-directeur Jan de Jong keerde zich vorig jaar tegen dat plan en eiste 25 miljoen euro per jaar.

De gemeente laat het nieuwe businessplan extern toetsen. Rotterdam wil alleen miljoenen steken in het nieuwe stadion als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo koopt de stad voor zestig miljoen euro de grond voor het nieuwe stadion en geeft dat in erfpacht uit. Ook wordt de stad voor veertig miljoen euro aandeelhouder in het complex. De bouw kost ongeveer 444 miljoen euro en moet in 2020 beginnen.

Het nieuwe stadion maakt deel uit van een grote gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Er komen scholen, winkels en huizen, kantoren en sportcomplexen. In totaal is die ontwikkeling begroot op 1,5 miljard euro.

Het is nog altijd niet geheel duidelijk of het nieuwe stadion er gaat komen, al lijkt de komst van Feyenoord City wel steeds waarschijnlijker. De bouw van een nieuwe Kuip in Rotterdam kwam op 21 december al een grote stap dichterbij toen Feyenoord groen licht gaf om plannen voor de realisatie van het project door te zetten. Feyenoord City moet in de buurt van het huidige stadion in Rotterdam-Zuid verrijzen.