Oranje treft in kwalificatie EK 2021 Rusland, SloveniŽ en Turkije

Het Nederlands nelftal moet in de kwalificatie voor het EK van 2021 een paar verre uitwedstrijden spelen. De regerend Europees kampioen werd in groep A gekoppeld bij Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland.

Op papier een gunstige loting voor Oranje. Met Kosovo treffen de voetbalsters een land dat voor het eerst meedoet aan de EK-kwalificatie. Rusland, de nummer 25 van de wereldranglijst, is op papier de zwaarste tegenstander voor Oranje die zelf de zevende plek innemen. Slovenië (55e), Turkije (59e), Estland (98e) en Kosovo (123e) zijn ook bepaald geen hoogvliegers.

De kwalificatiereeks start eind augustus en duurt tot en met oktober 2020. In totaal doen er 47 landen mee. Engeland is als gastland al verzekerd van deelname aan het EK, waaraan zestien landen mogen meedoen. De finale is op Wembley. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich rechtstreeks. De andere zes landen die als tweede eindigen in hun groep strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

Op het vorige Europees kampioenschap, twee jaar geleden in eigen land, pakte de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman de Europese titel door in de finale Denemarken met 4-2 te verslaan. De voetbalsters kwalificeerden zich afgelopen jaar voor het WK van komende zomer in Frankrijk, waar ze Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada treffen in de groep.