Loekie de leeuw (eenmalig) terug op TV

Loekie de Leeuw keert vanavond eenmalig terug op televisie. Het icoon zal dan voor het eerst in 15 jaar weer te zien zijn, dat meldt de STER op Radio 2 in het programma Jan-Willem Start Op! Loekie zal te zien zijn voor het journaal van 20:00 uur op NPO 1.

 Het gaat om een reproductie van het oranje beestje onder leiding van de dochter van de bedenker van Loekie, Louise Geesink. Loekie blijft wel de oude Loekie, zoals we hem kennen: "Loekie moet blijven zoals hij is, namelijk aaibaar, tastbaar en pluche", aldus de zegsvrouw.

Lees ook: Breng Loekie terug op TV!

De STER benadrukt dat het om een eenmalig filmpje gaat. Of hij vaker terugkeert moet het bestuur van de STER bepalen. "De petitie van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte heeft wel extra aandacht gegeven Maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat mensen nog opvallend vaak bellen en mailen over Loeki. Zijn populariteit is nooit echt verdwenen.”

Toch lijkt er nieuw leven voor Loekie; de petitie die zij zijn gestart heeft 20.000 handtekeningen gekregen. Bij 10.000 zou de STER nadenken over een terugkeer van de leeuw. Ook de kreet 'Asjemenou' zal te horen zijn van de nieuwe Loekie maar wel zoals we hem kennen: hiervoor wordt oud audio-materiaal van Joop Geesink gebruikt. 

Wat vind jij: Moet Loekie terug op TV? 

Loekie de Leeuw onderbrak tussen 1972 en 2004 de STER reclames met filmpjes waarin altijd wel iets fout in ging waarna de kreet asjemenou volgde. In totaal zijn er meer dan 7000 filmpjes gemaakt. De STER is met Loekie gestopt omdat het te duur werd om deze te maken. In de jaren '80 was Loekie ongekend populair; hij had zijn eigen cassettebandjes waarop hij zijn avondturen beleefde. Toch bleef Loekie na 2004 leven, hij is namelijk de naamgever voor de Gouden Loekie, de prijs voor de beste reclame van het jaar. Wil je Loekie in het echt zien? Een aantal originele Loekie-poppen is te zien in Beeld en Geluid in Hilversum.