Titel voor Achtereekte, Visser rijdt magistrale 5.000m

Carlijn Achtereekte is de nieuwe Nederlands kampioene allround. In een rechtstreeks duel met Joy Beune wist ze de zes seconden achterstand goed te maken op de vijf kilometer. De 5.000 meter werd gewonnen door Esmee Visser.

Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, moest het opnemen tegen Roza Blokker. Ze begon langzaam maar na een paar ronden voerde Visser, die geen tegenstand had aan Blokker, het tempo op. Na 3 kilometer reed ze onder het 12-jarige baanrecord van Martina Sábliková (6.49,31). Ze bleef tijd winnen en de jarige Visser  kwam in 6.47,47 over de streep.

In de rit erna kwamen Melissa Wijfje en Reina Anema niet in de buurt van de tijd van Visser. Anema reed 7.02,99, Wijfje stortte in en kwam in 7.07,52 over de streep waardoor Visser als derde in het eindklassement eindigt.

Carlijn Achtereekte en Joy Beune reden in de laatste rit tegen elkaar om de titel. Beune ging gelijk in de aanval, maar Achtereekte pareerde en sloeg een gat met Beune, die nog weinig vijf kilometers reed. Achtereekte reed met nog vier ronden te gaan twee seconden onder de tijd van Visser maar die voorsprong slonk. De voorsprong op Beune liep wel op. Ze kwam in 6.49,81 over de meet. Beune reed 6.58,94 en dat was meer dan de zes seconden die ze mocht verliezen.