Østberg met overmacht naar eindwinst Tour de Ski

Langlaufster Ingvild Flugstad Østberg heeft met grote overmacht de Tour de Ski gewonnen. Voor de 28-jarige Noorse is het haar eerste eindzege in de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen.

De slotetappe ging zoals gewoonlijk over negen kilometer in de vrije stijl, met de monsterlijke Alpe Cermis als slotklim. Østberg begon als leidster in het klassement met ruim vijftig seconden voorsprong op Natalia Nepryaeva en kwam ook geen moment meer in de problemen. Na ruim zes kilometer, aan de voet van de klim, had ze al 1:16 minuten voorsprong en dat kon Østberg in rap tempo uitbreiden.

Nepryaeva moest met name haar best doen om de Finse Krista Pärmäkoski van het lijf te houden. Ze verdedigde 1:20 minuten op de Finse, maar die kwam toch beetje bij beetje dichterbij. Het was uiteindelijk niet genoeg: Nepryaeva hield stand en eindigde als tweede, 2:42 minuten achter de ongenaakbare Østberg en een kleine twintig tellen voor Pärmäkoski.

Anastasia Sedova (+3:53) en Yulia Belorukova (+4:47) completeerden de top-5, met daarin drie Russische 23-jarigen. Jessica Diggins (+5:13) werd zesde, titelverdedigster Heidi Weng (+6:49) eindigde als zevende.