De Belgische regering is gevallen, of toch niet?

In een rare persconferentie heeft de partijvoorzitter van de Belgische regeringspartij N-VA, Bart De Wever, de stekker uit de regering getrokken, of toch niet? De Wever liet namelijk weten dat: "Als de premier naar Marrakesh vertrekt ontslaat hij ons de facto".

De regeringscrisis gaat over het zogenaamde Marrakeshpact, een grote meerderheid van het federale parlement wil dat steunen. De N-VA vindt dat onaanvaardbaar. Als compromis heeft De Wever aangeboden dat België zich zou onthouden van stemming, maar dat was voor premier Michel niet genoeg. Hij wil persé voor het pact stemmen in Marrakesh.

Dat is dus onaanvaardbaar voor de N-VA. De Wever zegt daarover: "Als Michel morgen op het vliegtuig stapt, dan landt hij niet als onze premier." Hij toonde zich erg verbolgen dat de overige regeringspartijen geen rekening met hem houden. Hij zegt dat in eerdere kwesties de ongeschreven regel was dat alle partijen akkoord moeten gaan. "Ik vind het heel spijtig dat de andere partijen ons niet de ruimte geven om een compromis te vinden. Men verkiest kennelijk een politieke crisis boven een compromis", zo zei De Wever.

Premier Michel heeft vandaag nog herhaald dat hij gewoon naar Marrakesh zal vliegen. De regering is hiermee dus de facto gevallen.